Η διαδρομή του κρασιού είναι σαν ένα ταξίδι, που θέλεις να κρατήσει αιώνια. Σαν να μπαίνεις σ’ ένα καράβι και να μη θέλεις να κατέβεις ποτέ από εκεί. Δεν έχει Ιθάκη, δεν έχει σταματημό… Με αυτήν την λογική αντιμετωπίζει το κρασί ο ιδιοκτήτης του Winepoint Ξενοφώντας Σταυρόπουλος.
Αν αγαπάς το κρασί, ο πολύ φιλόξενος χώρος της Πλάκας θα γίνει στέκι σου. Το μαγαζί ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη λόγω αυτού του έρωτα, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο δυνατός: «Στο Winepoint έχουμε μόνο ελληνικά κρασιά. Αλλάζουμε 3 φορές τον χρόνο τον κατάλογο με διάθεση παρουσίασης όσο το δυνατόν περισσότερων κρασιών. Και κρασιών που έχουν να πουν κάτι στο κοινό. Πιστεύουμε πολύ στις ελληνικές ποικιλίες και θέλουμε να τις προωθήσουμε. Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 200 γηγενείς ποικιλίες, ορισμένες εκ των οποίων είναι άγνωστες. Μικρές, όπως π.χ το μούχταρο, που είναι αρχαία ποικιλία από τη Θήβα».
Για τον κύριο Σταυρόπουλο το ελληνικό κρασί είναι κάτι που μπορεί να μας κάνει υπερήφανους σε μια εποχή, όπου η χώρα μας δέχεται πολλά πλήγματα. «Σκέψου ότι υπάρχουν 600 οινοποιία και σχεδόν 4000 ετικέτες. Υπάρχουν διαμάντια, τα οποία ήδη έχουμε βρει, αλλά θέλουμε να ανακαλύπτουμε συνεχώς και νέα. Αυτό έρχεται με το ψάξιμο. Η πρώτη ύλη υπάρχει και η ποιότητα του ελληνικού σταφυλιού είναι εξαιρετική. Είναι ο ήλιος, η μορφή του εδάφους, το κατάλληλο κλίμα, η προσοχή των παραγωγών. Δεν μπορεί να είναι ίδιο ένα ελληνικό κρασί μ’ ένα τυπικό της Χιλής, που παράγεται σε αμπέλια έκτασης 30 χλμ».
Το βασικό τρίπτυχο του Winepoint είναι το εξής: Προώθηση των ελληνικών κρασιών, που συνοδεύονται μόνο με ελληνικά αλλαντικά και τυριά, καλές τιμές σε καιρό κρίσης (το πιο φτηνό ποτήρι ξεκινάει από 3 ευρώ και το αντίστοιχο μπουκάλι από 15 ευρώ) και καθιέρωση του “παραγωγού του μήνα”. Συγκεκριμένα κάθε μήνα έρχεται ένας παραγωγός και κάνει την παρουσίαση των κρασιών του στον κόσμο. Μιλάει για τη ζωή του και έρχεται σε επικοινωνία με τους πελάτες.
Η κατεύθυνση του Winepoint είναι ανθρωποκεντρική και ανάμεσα στις καινοτομίες του είναι το winetesting, που γίνεται καθημερινά από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο σε μια προσιτή τιμή μπορείς να δοκιμάσεις ακόμα και τέσσερα κρασιά. Σκοπός του wintesting είναι πολλοί τουρίστες που επισκέπτονται την Πλάκα να απολαύσουν τον πλούτο του ελληνικού κρασιού και τις μοναδικές του ποικιλίες.
Σε σχέση με την κλασική ερώτηση, «Κόκκινο ή, λευκό;» για τις προτιμήσεις του κοινού ο κύριος Σταυρόπουλος μας απαντά: «Σχεδόν ένα 70% προτιμά το κόκκινο. Και αφορά όλες τις περιόδους του χρόνου. Δεν το περίμενα. Κάποια στιγμή κερνούσαμε φιάλες. Στις 12 φιάλες κόκκινου έφευγαν 6 φιάλες λευκού. Δεν το περίμενα. Φυσικά έχουμε επίσης ροζέ, γλυκά-ημίγλυκα, αποστάγματα συν μπύρες για όσους δε θέλουν κρασί. Τα ροζέ πάνε καλά. Είναι εύκολες λύσεις πριν μπεις στο καράβι για να ξεκινήσεις το ταξίδι του κρασιού ή μόλις έχεις φύγει από το λιμάνι. Υπάρχουν και κάποιοι που παραγγέλουν κατά συνείδηση ή αν θέλουν να ξεκινήσουν μια εκδήλωση. Δεν έχεις δει και στους γάμους; Το προτιμούν και πολλές γυναίκες, που έχουν και τη μερίδα του λέοντος στο κοινό μας. Στο Winepoint έχουμε περισσότερες γυναίκες απ’ ότι άντρες! Ισως προτιμούν ένα wine bar, διότι επιθυμούν κάτι πιο ήπιο, κάτι πιο απολαυστικό. Έχουμε πολύ γυναικόκοσμο. Εξάλλου συνήθως δεν πίνουν συστηματικά και κάτι άλλο, πλην του κρασιού και της μπύρας…”
Το Winepoint (Aθανασίου Διάκου & Πορινού 1, 210-9227050) θα είναι ανοιχτό όλο το καλοκαίρι και έχει πολύ εύκολη πρόσβαση, αφού απέχει μόλις κάποια μέτρα από την έξοδο Αθανασίου Διάκου στο μετρό της Ακρόπολης.
Παρασκευή και Σάββατο μένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ, ενώ τις Κυριακές φιλοξενεί ζωντανά τον Μάνο Λιδάκη, ο οποίος παίζει ελληνικό και ξένο ροκ. Στα συν του, μάλιστα, εκτός από τον όμορφο κάτω χώρο είναι το πατάρι, στο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πιο πριβέ καταστάσεις και χωράει έως και 25 άτομα…
Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη 11/6/2012