21.9 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ο Ηλίας Καρελλάς μιλάει στο All4fun

O Hλίας Καρελλάς, ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες και ειδήμων στο θέατρο σκιών μιλάει στο all4fun για τις συνεργασίες του, τα μελλοντικά σχέδια και διάφορα άλλα…
 

“Άρχισα να παίζω με τις σκιές, όταν ήμουν πολύ μικρός κι όλα γύρω μου τότε φάνταζαν μικρά. Οι άνθρωποι, οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, ήταν όλα μικρά σαν τις σκιές, σαν τον μικρό φωτισμένο μπερντέ της γειτονιάς. Μεγαλώνοντας εγώ, μεγάλωσαν και όλα γύρω μου. Οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, τα συμφέροντα, ήταν όλα μεγάλα. Έτσι, το μόνο θύμιζε την όμορφη εκείνη μικρή εποχή ήταν αυτός ο θίασος των σκιών…”
 
Πώς ξεκίνησε αυτή σας η ενασχόληση με το θέατρο σκιών και με τον Καραγκιόζη;
 
Άρχισα να παίζω με τις σκιές, όταν ήμουν πολύ μικρός κι όλα γύρω μου τότε φάνταζαν μικρά. Οι άνθρωποι, οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, ήταν όλα μικρά σαν τις σκιές, σαν τον μικρό φωτισμένο μπερντέ της γειτονιάς. Μεγαλώνοντας εγώ, μεγάλωσαν και όλα γύρω μου. Οι υποχρεώσεις, τα προβλήματα, τα συμφέροντα, ήταν όλα μεγάλα. Έτσι, το μόνο θύμιζε την όμορφη εκείνη μικρή εποχή ήταν αυτός ο θίασος των σκιών… Με δάσκαλό μου το Θανάση Σπυρόπουλο και μετά τις σπουδές μου στη Σχολή Σταυράκου, γνωρίζοντας, παράλληλα, τον Ευγένιο Σπαθάρη, προσπάθησα και προσπαθώ να ταξιδεύω το κοινό μου σε έναν άλλο κόσμο, μικρό μα τόσο όμοιο με αυτό τον μεγάλο που ζούμε.
 
Προσπαθείτε να ενώσετε το παλιό με το νέο και παράλληλα να δημιουργήσετε μία ιστορία στο μυαλό των μικρών και μεγάλων φίλων. Πώς  το καταφέρνετε αυτό;
 
Ένας από τους βασικούς μου στόχους τόσο στις παραστάσεις που ανεβάζω για ενήλικο όσο και για παιδικό κοινό είναι το «πάντρεμα» του σύγχρονου με το παραδοσιακό στοιχείο ενώ τα θέματα που επιλέγω να παρουσιάσω απαντώνται είτε στο κλασικό  είτε στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Ο αρμονικός συνδυασμός ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, σκιάς, κούκλας και μάσκας μαζί με την παρουσία του ηθοποιού είναι ο τρόπος που ενώνεται το παλιό με το καινούριο στις παραστάσεις μου.
 
Για άλλη μία χρονιά φιλοξενηθήκατε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πώς είναι αυτή η εμπειρία;
 
Το να εντάσσονται  παραστάσεις θεάτρου σκιών στο πρόγραμμα ενός τόσο μεγάλου φορέα, όπως είναι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι πολύ σημαντικό για την καλλιτεχνική εκπαίδευση του κοινού και κυρίως των νέων ανθρώπων. Οι παραστάσεις που δημιουργήσαμε στο Μέγαρο Μουσικής, πέρσι με την Αρετή Κετιμέ και τους Burger Project, φέτος με τα Ημισκούμπρια και τους KOMPANIA, στόχο είχαν την καλλιτεχνική αρτιότητα. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι δούλεψε επίπονα και με μεράκι και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε με ένα ενθουσιώδες κοινό σε 12 sold out παραστάσεις και τις δυο χρονιές.
 
 Η πολύ πετυχημένη σας συνεργασία με τα Ημισκούμπρια πως προέκυψε;
 
Ήξερα πως θα υπήρχε μια μπάντα που θα στήριζε άριστα μουσικά όλο το έργο και αυτή είναι η KOMPANIA. Στην προσπάθεια, όμως, να συνδυαστούν με κάτι νέο, φρέσκο, διαφορετικό ή ετερόκλητο, στο μυαλό μου ήρθαν τα Ημισκούμπρια .Τα Ημισκούμπρια ήρθαν κι αυτά, από άλλη πλευρά, να συναντήσουν μια παραδοσιακή ρεμπέτικη μπάντα, να «ραπάρουν» μαζί τους και όχι μόνο. Ήρθαν  για να πάρουν ρόλους στην παράσταση. Όχι μόνο να παίξουν και να συνομιλήσουν με ένα άλλο μουσικό σχήμα αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε μια παράσταση θεάτρου σκιών παίζοντας σαν σκιές του μπερντέ οι ίδιοι.
Η παράσταση, λοιπόν, που ετοιμάσαμε για το Μέγαρο ήταν ένας ιδιαίτερος συνδυασμός του σύγχρονου και του παραδοσιακού στοιχείου, ένα μοναδικό πάντρεμα της δυτικής και της ανατολίτικης κουλτούρας, με στόχο να γίνουμε όλοι συνταξιδιώτες στο μαγικό κόσμο των σκιών.
 
Τα μελλοντικά σας σχέδια ποια είναι;
 
Αυτή τη στιγμή, εκτός από τον Ερωτόκριτο στο θέατρο Κάππα, συνεχίζω την περιοδεία μου στα σχολεία εντός και εκτός Αττικής με την παράσταση «Ένα σπίτι σκιές» και είμαι σε αναζήτηση νέου έργου για την επόμενη θεατρική σεζόν.
 
Έχετε μία βασική, σταθερή ομάδα.. Αποτελεί ένα συστατικό επιτυχίας αυτό;
 
Το να έχεις μια σταθερή ομάδα βοηθάει στην ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας και αυτό είναι αποτελεσματικό τόσο στις πρόβες όσο και στην ίδια την παράσταση.
 
Τι εύχεστε για την νέα χρονιά;
 
Η νέα χρονιά να βρει τους καλλιτέχνες να δουλεύουν σε πιο ευνοϊκές και σταθερές συνθήκες.
 
Τι θα προτείνατε στους αναγνώστες μας;
 
Θα πρότεινα να παρακολουθούν όσες περισσότερες θεατρικές παραστάσεις μπορούν κάθε σεζόν και να αγαπούν το καλό θέατρο.
 
O Ηλίας Καρελλάς έχει ταλέντο, έχει αγάπη σε αυτό που κάνει, εξελίσσεται και συνεχώς μαθαίνουμε νέες συνεργασίες, μας παρουσιάζει νέα καινούρια πράγματα που μας χαροποιούν ιδιαίτερα…Εμείς του ευχόμαστε ότι καλύτερο και να συνεχίζει την ανοδική του πορεία…
 
Πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ:http://www.allforfun.gr/fun/theater/9215-qq—.html
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 15-1-2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα