24.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Η Δώρα Τσίγκα από το συγκρότημα “Belleville” μιλάει στο All4fun

H Δώρα Τσίγκα, η τραγουδίστρια απο το συγκρότημα “Belleville”, μας μιλάει στο all4fun για την μουσική πορεία του συγκροτήματος και πολλά ακόμα.. Μία εξαιρετική φωνή με ιδιαίτερη παρουσία πάνω στην σκηνή που σίγουρα δεν μπορεί ν’ αφήσει κανέναν αδιάφορο.
 
Η σκοτεινή ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολέμου, η μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, οι λεπτές πινελιές χιούμορ, συνοδεύουν αισθητικά το μουσικό τους ταξίδι. Οι μουσικές τους επιρροές ξεκινούν από την jazz και την blues, το swing του μεσοπολέμου, την μουσική για το θέατρο. Οι Belleville, ξεκινούν το ταξίδι τους προσεγγίζοντας διασκευές αγαπημένων καλλιτεχνών με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και ήχο. Πιστεύοντας πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό… 
 
Οι Belleville είναι ένα γκρούπ που μετράει σχεδόν τρία χρόνια ζωής. Γεννήθηκε στις αρχές του 2011. Έμπνευση του ονόματος φυσικά αποτέλεσε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Sylvain Chomet, les Triplettes de Belleville. H σκοτεινή ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολέμου, η μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, οι λεπτές πινελιές χιούμορ, συνοδεύουν αισθητικά τη μουσική τους. Οι επιρροές τους ξεκινούν από την jazz και την blues, το swing του μεσοπολέμου, την μουσική για το θέατρο, και κάθε μορφή σύγχρονης  προσέγγισης όλων των προηγουμένων. Αγαπημένοι  καλλιτέχνες ,ενδεικτικά, οι Django Reinhardt, Muddy Waters, Ella fitzgerard, Billie Holiday,Tom Waits, Tiger Lillies, Jill Tracy ,  καθώς και πολλοί ακομα .
 
Έχουν εμφανισθεί σε πολλές σκηνές και μαγαζιά εντός και εκτός Αθηνών όπως , Faust Bar, Half Note,Gazarte,Σταυρός του Νότου, Cabaret Voltaire, Dizzy Miles,  Darling , Piquet, After Dark , κ.α . Πρώτη εμφάνιση έκαναν στο project  RETROPOLIS 1 στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , πέρσυ άνοιξαν μαζί με άλλες μπάντες τη συναυλία των Pupini Sisters στο Gagarin205 , συμμετείχαν στο φετινο φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών καθώς και στο Φεστιβαλ Χρωμάτων , τους είδαμε και δύο φορές στο φεστιβάλ Μέρες Ρεθύμνου στην Κρήτη καθώς και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα .
 
Οι Belleville, ξεκινούν το ταξίδι τους προσεγγίζοντας δικές τους συνθέσεις και διασκευές αγαπημένων καλλιτεχνών με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και ήχο. Πιστεύοντας πως σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό, οι Belleville δίνουν rendez-vous με την Μαφία του δρόμου, το κομψό στυλ και πάνω από όλα με την μουσική να παίζει το ρόλο του «οργανωτή» του εγκλήματος. Σας περιμένουν με τα τσιγάρα κολλημένα στο στόμα σας..
 
Τα υπόλοιπα επί σκηνής….
 
Οι Belleville είναι:
 
Δώρα Τσίγκα: Φωνή
 
Πέτρος Λαμπρίδης : Κόντρα μπάσο
 
Ειρήνη Αναστασίου : Tσέλο
 
Γιάννης Καφετζόπουλος : Πιάνο 
 
Θοδωρής Χριστοδούλου : Tύμπανα
 
Αρχικά, πως προέκυψε η συνεργασία;
 
Η μπάντα ξεκίνησε πριν από περίπου 4 χρόνια από μία ιδέα δική μου, αλλά όπως ξέρουμε για να υλοποιηθεί μια ιδέα χρειάζεται και τους κατάλληλους ανθρώπους , αλλιώς μένει ιδέα. Μέσω ενός κοινού γνωστού και πρώην μέλους της μπάντας ήρθαμε σε επαφή-γνωριμία – φιλία με την Ειρήνη Αναστασίου, την τσελίστρια μας, και από κει και πέρα αρχίσαμε να ψάχνουμε τους ανθρώπους που θέλαμε να συνεργαστούμε. Αρχικά στο κόντρα μπάσο ήταν ο Λουκάς Γιαννακίτσας ο οποίος μας έφερε σε επαφή με τον πιανίστα – κιθαρίστα μας Γιάννη Καφετζόπουλο. Στη συνέχεια και μετά από κάποιες αλλαγές κατέληξε στα drums ο Θοδωρής Χριστοδούλου, ενώ πλέον στο κόντρα μπάσο είναι ο Πέτρος Λαμπρίδης. Μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας, με ότι συνεπάγεται αυτό, γέλια, ταξίδια, live, τσακωμούς, είμαστε πλέον θα έλεγα οι Belleville, οικογένεια, φίλοι και όλα αυτά τα όμορφα πράγματα.
 
“Βelleville”,μία πόλη στο Παρίσι, πώς και επιλέξατε αυτό το όνομα;
 
Η επιλογή του ονόματος έγινε κυρίως από την ταινία Les Triplettes de Belleville του Sylvain Chomet , φανταστική ταινία για όσους δεν την έχουν δει, η οποία εκφράζει και την εποχή και το στυλ όλο της μουσικής που θέλουμε να παίξουμε. Έχει και γέλιο και κλάμα και χορό και ατμόσφαιρα …noir..Σαφώς το ότι η Belleville η συνοικία του Παρισιού, είναι μια καλλιτεχνική – εργατική συνοικία συμπληρώνει την όλη έμπνευση του ονόματος. 
 
 
Οι επιρροές σας από που προέρχονται και ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας καλλιτέχνες;
 
Επιρροές υπάρχουν πάρα πολλές και διαφορετικές καθότι είμαστε πέντε μέλη, προς το παρόν, και ο καθένας όντας μουσικός έχει τις δικές του διαφορετικές επιρροές. Όλο αυτό βέβαια είναι που κάνει ενδιαφέρουσα τη συνεργασία και το αποτέλεσμα αυτής. Οι διασκευές που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι στον Chris Isak, Doors, Walt Disney , και πολλά πολλά άλλα…Σίγουρα υπάρχουν και κοινές αναφορές όπως η jazz τα blues το swing το rock αλλά από κει και πέρα υπάρχει ένα τεράστιο μουσικό εύρος που επιρεάζει το κάθε μέλος και ως αποτέλεσμα και το όλο σύνολο. Αγαπημένοι καλλιτέχνες πολλοί και μεγάλοι και μικροί, αναφορικά ο Tom Waits , του οποίου ο ήχος αποτελεί σημείο αναφοράς σε αυτή τη καμπαρέ ας πούμε ατμόσφαιρα, οι Tiger Lillies που έχουν όλο αυτό το τσιρκο – καμπαρέ- σκοτεινό ύφος , αλλά και πιο κλασσικά πράγματα όπως η Billie Holiday. 
 
Τα μελλοντικά σας σχέδια ποια είναι;
 
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε πρόβες με καινούριο μέλος, συγκεκριμένα τον τρομπετίστα Σωτήρη Πέπελα, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει – τουλάχιστον προς το παρόν – την μπάντα. Αλλάζουμε κομμάτια προσθέτουμε, δουλεύουμε καινούριες διασκευές αλλά και δικά μας κομμάτια. Θα λέγαμε ότι τα επιθυμητά μελλοντικά μας σχέδια είναι η κυκλοφορία δικής μας δουλειάς σε μορφή βινιλίου αλλά και η ηχογράφηση κάποιων διασκευών που έχουμε κάνει που αρέσουν στον κόσμο. Είμαστε σε μια πολύ δημιουργική φάση και χαιρόμαστε πολύ που έχει έρθει η ώρα να γνωρίσει ο κόσμος και τον δικό μας ήχο . Σαφώς μέσα στο καλοκαίρι με την ήδη υπάρχουσα σύνθεση θα μας δείτε σε διάφορα live εντός και εκτός Αθηνών .
 
Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας και τι νιώθετε όταν βγαίνετε πάνω στην σκηνή;
 
Ο καθένας έχει τη δική του πηγή έμπνευσης, αλλά σίγουρα αυτό που θέλουμε όλοι είναι να περνάει όμορφα ο κόσμος για αυτές τις δύο ώρες ,  να χορεύει να συμμετέχει να ακούει. Όταν βγαίνεις στη σκηνή είναι πολύ περίεργο το συναίσθημα και σχεδόν κάθε φορά το ίδιο. Υπάρχει ο ενθουσιασμός  και το άγχος του αν θα αρέσει του αν θα περάσει όμορφα ο κόσμος και σίγουρα αυτό που λαμβάνουμε από τον κόσμο επιρεάζει και την πορεία της συναυλίας. Όταν το κοινό ακούει και συμμετέχει σίγουρα και εμείς περνάμε πιο όμορφα και το διασκεδάζουμε περισσότερο. Φυσικά εμείς περνάμε όμορφα όπως και να χει γιατί κάνουμε κάτι που αγαπάμε, και όταν κάτι το κάνεις με αγάπη αργά ή γρήγορα περνάει και στο κοινό. 
 
Τι θα προτείνατε στους αναγνώστες μας;
 
Θα τους προτείναμε φυσικά να έρθουν σε αυτό το όμορφο φεστιβάλ καταρχάς , να δουν όλες αυτές τις όμορφες παραστάσεις γιατί είναι κάτι διαφορετικό και σίγουρα έχει να προσφέρει κάτι νέο. Απο κει και περά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο προτείνουμε να ακούνε μουσική πολύ γιατί η μουσική είναι όμορφη , να χορεύουν να χαμογελάνε να περνάνε όσο πιο όμορφα μπορούν γιατί η ομορφιά υπάρχει ακόμα και στις πιο μικρές στιγμές και να προσπαθεί ο καθένας ξεχωριστά να γίνει ένα μέρος του συνόλου αυτού που θα φέρει την αλλαγή στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε. 
 
Μία ισορροπημένη προσωπικότητα με συγκροτημένες απόψεις μας δείχνει ότι το συγκρότημα “Belleville” έχει ένα προφίλ με σύνεση και αγάπη για την μουσική. Και μία εξαιρετική προσωπικότητα στο τιμόνι της μπάντας..
 
Εμείς να ευχηθούμε ότι καλύτερο και να συνεχίσει τον δυναμισμό και τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα…
 
Φωτογραφίες: Γκλιάτης Θέμης
 
& Αναλυτικές πληροφορίες για το live των Belleville το βράδυ της Κυριακής ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/up-the-w-all/80-up-the-w-all/8754-belleville-cabaret-up-the-w-all.html

&& Ολόκληρο το πρόγραμμα του 1ου Up the W-al συμπεριλαμβάνεται στον εξής σύνδεσμο: http://all4fun.gr/fun/theater/8703-1o-qup-the-w-all-theatre-festivalq.html

Της Αλεξίας Βλάρα, 17-6-2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα