37.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Η Νίκη Ταγκάλου μιλάει στο All4fun

Πολύ σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει η ποιητική συλλογή “Η Γυναίκα του Κόσμου”, η οποία αποτελεί μια κραυγή που γράφτηκε από Γυναίκα για όλες τις Γυναίκες.

Η ποίηση και η φωτογραφία συναντώνται σε έναν κοινό τόπο για την ανάδειξη του γυναικείου φύλου. Η βραβευμένη ποιήτρια Νίκη Ταγκάλου εμπνέεται από τις φωτογραφίες του Νίκου Νικόπουλου και συνομιλούν σε ένα σιωπηλό διάλογο δημιουργώντας ένα σπουδαίο ποιητικό λεύκωμα.

Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Μέρος των εσόδων του βιβλίου, θα διατεθούν στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου.

Ένα βιβλίο που αξίζει να αποκτήσει κάθε γυναίκα για τον εαυτό της και κάθε άνδρας για να το χαρίσει σε μια γυναίκα!

Κάποια θαύματα κοιμούνται παιδιά και ξυπνούν ενήλικες.

Μακραίνουν τα μαλλιά τους για να πιάνεται το ένα από το άλλο.

Σκορπούν τα δόντια τους στη γη για να βρίσκουν τον δρόμο να γυρίζουν πίσω.

Μιλούν με σύμβολα και γράφουν πάνω στα λουλούδια να μην τα καταλαβαίνουν οι ξένοι.

Τρώει το ένα και χορταίνουν όλα.

Ζει το ένα, αλλά πεθαίνουν όλα.

Συγκρούονται οι λέξεις τους μέσα στα αναφιλητά και αγκαλιάζονται όλα μαζί να φτιάξουν μια πρόταση.

(Απόσπασμα από το βιβλίο “H Γυναίκα Του Κόσμου” της Νίκης Ταγκάλου)

 • “Η Γυναίκα του Κόσμου”, τι πραγματεύεται το βιβλίο σας;

Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που πλαισιώνεται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες γυναικών κατά σειρά ηλικίας. Το θέμα, όπως ακριβώς φανερώνει και ο τίτλος, ασχολείται εξολοκλήρου με τις γυναίκες, με τη ζωή τους, τις δυσκολίες τους αλλά και κάποιες άσχημες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν κάποιες από αυτές, που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες μας, είναι ένα μεγάλο ποσοστό.

Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου Νίκου Νικόπουλου και θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Grotesque του Ομίλου ΕΛΚΥΣΤΗΣ. Το βιβλίο τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά και μέρος των εσόδων θα δοθεί για τους σκοπούς του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου.

 • Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς;

Πάρα πολλοί και φοβάμαι ότι θα παραλείψω κάποιους. Διαβάζω πολύ ποίηση αλλά και βιογραφίες ποιητών. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω κάποιους. Ελύτη, Λειβαδίτη, Βρεττάκο, Γώγου, Sexton, Plath, Artaud, Rimbaud.

 • Ένα βιβλίο για τις γυναίκες και την ανάδειξη του γυναικείου φύλου. Πώς έγινε η επιλογή αυτού του θέματος;

Kαταρχάς δεν ένιωσα ποτέ πως μπήκα στη διαδικασία να επιλέξω. Μιλάω και γράφω μέσα σε αυτό το βιβλίο και για εμένα, όχι μόνο για όλες τις άλλες γυναίκες, μιλάω και για τη δική μου φύση και προβληματισμούς, μιλάω για όλες μας. Χρόνια τώρα γράφω για τη γυναίκα και τις ανθρώπινες σχέσεις δεν έκανα κάτι διαφορετικό τώρα, απλά, εάν πρέπει να χρησιμοποιήσω, τη λέξη “επιλογή”, θα σας πω ότι επιλογή μου ήταν να ασχοληθώ με τη γυναίκα αποκλειστικά σε αυτή την έκδοση.

 • Μιλήστε μου για το εξώφυλλο του βιβλίου σας.

Σαφώς σε αυτήν την ερώτηση θα μπορούσε να απαντήσει καλύτερα ο φωτογράφος Ν.Νικόπουλος. Το κοριτσάκι που έχει φωτογραφηθεί είναι η Βασιλική που τότε έμενε σε έναν καταυλισμό της Θήβας και είναι τσιγγάνικης καταγωγής. Όταν ξεκινήσαμε πριν 2μιση περίπου χρόνια ήταν από τις πρώτες φωτογραφίες που ήρθαν στα χέρια μου και αποφάσισα αμέσως ότι αυτό θα ήταν το εξώφυλλο. Βλέποντας τα μάτια αυτού του κοριτσιού νιώθω πως μέσα εκεί γεννήθηκε το νόημα όλου το βιβλίου.

 • Πως νιώθετε με την επαφή με το κοινό; Τι είναι αυτό που σας    συναρπάζει στην επαφή σας με το κοινό;

Πολύ οικεία και ζεστά. Οι άνθρωποι που με διαβάζουν είναι πολύ ευγενικοί και διαχυτικοί απέναντί μου και φυσικά αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν τους νιώθω ξένους απέναντι μου, απεναντίας, νιώθω ότι έχω πολλούς φίλους. Αυτό και μόνο με ανταμείβει για την όλη προσπάθειά μου.

 • Έχετε τιμηθεί με πολλά βραβεία και επαίνους, πώς νιώθετε για αυτό;  Έχετε ξεχωρίσει κάποια διάκριση;

Κάθε βραβείο ή έπαινος που πήρα, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το πήρα μου έδωσε και κάτι. Με σήκωσε σε στιγμές που ένιωθα πως δεν μπορώ να καταφέρω κάτι, μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω και μου έδωσε χαρά και ευτυχία σε περιόδους της ζωής μου που δεν ήταν εύκολες.

 • Πώς ξεκίνησε η επιθυμία για συγγραφή;

Δεν έγινε ποτέ κάτι βάσει σχεδίου ή ηθελημένα. Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να γίνω συγγραφέας και να ασχοληθώ με όλα αυτά που έχω κάνει έως τώρα. Βλέποντας πίσω μου, και εγώ η ίδια, εκπλήσσομαι με τον εαυτό μου και χαμογελώ γιατί η ποίηση μου, γεννήθηκε μέσα από λύπη αλλά μου χάρισε αισιοδοξία. 

 • Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τον εκδοτικό;

Ήμουν καιρό σε αναζήτηση εκδοτικής στέγης για το συγκεκριμένο έργο διότι πρόκειται για ένα έργο φιλανθρωπικού χαρακτήρος. Αυτό από μόνο του φέρνει κάποιες δυσκολίες. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί υπεύθυνη εκδόσεων της Grotesque έχει αναλάβει ένας άνθρωπος πολύ χαρισματικός και δοτικός η Εύα Παυλίδου, η οποία και η ίδια ξέρει τι σημαίνει φιλανθρωπικό έργο καθώς είναι η Πρόεδρος του Σωματείου “Το Ράφι της Αγάπης”. H Εύα λοιπόν και ο Εκδότης Αχιλλέας Τριαντόγλου πίστεψαν από την πρώτη στιγμή σε αυτό το βιβλίο και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.

 • Χαρακτηριστικά του εαυτού σας.(αρνητικά-θετικά)

Έχω πει πολλές φορές για το πείσμα μου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό μου που ενίοτε μου κάνει καλό αλλά και κακό. Στο πείσμα μου όμως χρωστάω πολλά.

 • Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Όσον αφορά το χώρο του βιβλίου, σαφώς “H Γυναίκα του Κόσμου” να εκπληρώσει στο μέγιστο το σκοπό της και μια έκδοση που αφορά τη μετάφραση ενός έργου.

 • Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας.

Να κυνηγούν την ευτυχία, όποια νομίζουν πως είναι η δική τους. Να μην εγκαταλείπουν μέχρι να βλέπουν την εκπλήρωσή της.

Φωτο: N.Νικόπουλος

Της Αλεξίας Βλάρα, 27/9/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα