16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο Σταμάτης Μπαντούνας μιλάει στο Αll4fun για την παράσταση «Aντίο Βερολίνο» που σκηνοθετεί

Ο Σταμάτης Μπαντούνας είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αυτή την περίοδο τον βρίσκουμε στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα να σκηνοθετεί την παράσταση ”Αντίο Βερολίνο”. Απολαύστε όσα θέλησε να μοιραστεί, με τους αναγνώστες του all4fun.
 
Σταμάτη πότε και πως συνάντησες το “Αντίο, Βερολίνο;”

Με το “Αντίο, Βερολίνο” με έφερε σε επαφή η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου που επέλεξε και έκανε την θεατρική διασκευή για το ρεπερτόριο του Αγγέλων Βήμα. Φυσικά, η πρώτη επαφή με το έργο είχε γίνει χρόνια πριν από την κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ “Καμπαρέ”. Με τα διηγήματα του Ίσεργουντ ήρθα σε επαφή με αφορμή την παράσταση.
 
Ποια ήταν η πρώτη σου σκέψη μόλις διάβασες το κείμενο που έχει θεατρικοποιήσει η Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου;

“Πόσο μοιάζουν τα πράγματα στην ζωή μας σήμερα. “Ο κόσμος του “Αντίο, Βερολίνο” είναι βυθισμένος στην απόγνωση και γι’ αυτό αγκιστρωμένος στις πρόσκαιρες απολαύσεις της ζωής λίγο πριν από την εποχή της βαρβαρότητας, που σήμανε η εκλογή του Χίτλερ το 1933. Οι αναλογίες με την Αθήνα αλλά και την Ευρώπη του 2023, καθιστούν το ανέβασμα του έργου υπόθεση ιδιαιτέρως ερεθιστική. Νομίζω πως είναι το σωστό έργο, τη σωστή στιγμή. 
  
Ποιες είναι οι  λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό  όταν ακούσεις τις λέξεις Αγγέλων Βήμα;

Φάρος Πολιτισμού. Ένας φιλόξενος χώρος, με αγάπη για την ουσία του θεάτρου αλλά και των τεχνών γενικότερα. Και τι υπέροχο κτήριο…
  
Πόσο επίκαιρο είναι ένα κείμενο που έχει γραφτεί για το Βερολίνο πριν από κάμποσες δεκαετίες;

Οι έρωτες, τα όνειρα και οι προσδοκίες, οι ζωές των ηρώων καταστρέφονται από τα οικονομικά αδιέξοδα ή τον φόβο που φέρνει ο ναζισμός. Η γερμανική κοινωνία δεν έχει καμία διάθεση να αντισταθεί και περιμένει μοιρολατρικά το σκοτάδι με τη λογική του “μπόρα είναι θα περάσει”. Και μέσα σε όλο αυτό να κυριαρχεί η απόλαυση χωρίς όριο και ηθικούς φραγμούς και μία κοινωνία που αυτοπαγιδεύεται στην καταστροφή της, γλεντώντας χωρίς συναίσθηση. Αν όλα αυτά δεν είναι επίκαιρα, τότε τι είναι;
  
Πήρες μέρος στις κινητοποιήσεις που έγιναν από τον κλάδο σου για την υποβάθμιση των πτυχίων;

Το θέμα αυτό είναι παλιό. Αφήσαμε να χρονίζει και δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε. Προσωπικά έχω ασχοληθεί με το θέμα πολύ πριν, τότε που κανείς δεν έκανε κουβέντα γι’ αυτό. Έχω βγάλει τα προσωπικά μου συμπεράσματα που δυστυχώς δεν μπορώ να αναλύσω εδώ. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, ας είναι η αρχή για να βρεθεί μια σωστή και δίκαιη λύση. Και όχι μόνο για την διαβάθμιση των πτυχίων αλλά γενικότερα για το εργασιακό περιβάλλον.

 Τι σε στεναχωρεί ή θυμώνει στη δουλειά σου;

Το ότι κανείς δεν το θεωρεί επάγγελμα. Το ότι πρέπει να εργάζεσαι και σε άλλα αντικείμενα για να μπορέσεις να επιβιώσεις. Αλλά θέατρο επιλέξαμε να κάνουμε πρώτα και πάνω απ’ όλα για την δική μας ψυχή… Αυτό σκέφτομαι και παρηγοριέμαι.
 

Αναλυτικές λεπτομέρειες για την παράσταση που παίζει και σκηνοθετεί o Σταμάτης ακολουθούν στον εξής σύνδεσμο:  https://www.all4fun.gr/portal/theatre-2/parastaseis/31641-antio-verolino-sto-theatro-aggelon-vima.html

Του Δημήτρη Κοτσίφη, 16/3/2023

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα