Ο Ζανό Ντάνιας γεννήθηκε στο Παρίσι και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Παρακολούθησε μαθήματα παντομίμας στο Παρίσι από τον Μαρσέλ Μαρσώ και έχει πολύχρονη θεατρική διαδρομή. Συμμετείχε στους θιάσους Μυράτ, Ποταμίτη, Γεωργούλη, Καρέζη, Βουγιουκλάκη, Πιατά. Πρωταγωνίστησε σε 3 οπερέτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπως και σε δύο ταινίες μικρού μήκους στα φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας αντίστοιχα, αλλά και σε πολλές βιντεοταινίες στη χρυσή εποχή τους.
Η εξαιρετική του ερμηνεία στη «Φάρσα του Πιέρ Πατλέν» που ανεβαίνει στο ”Θέατρο Κάτω απ’ τη γέφυρα” κάθε Σάββατο & Κυριακή, μας έκανε να θέλουμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Απολαύστε όσα θέλησε να μοιραστεί με τους αναγνώστες του all4fun.
– Τι πραγματεύεται η παράσταση σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
Η παράσταση βασίζεται στη «Φάρσα του Pierre Pathelin», την πρώτη φαρσοκωμωδία που γράφτηκε στα Γαλλικά το 1457, από ανώνυμο συγγραφέα και διασκεύασε πολύ έξυπνα σε δεκαπεντασύλλαβο η Μαρία Χριστοδούλου. Παρουσιαζόταν συχνά από τις περιοδεύουσες συντεχνίες, σε διάφορες εκδοχές και με ποικίλες παραλλαγές των «κατορθωμάτων» του απατεώνα δικολάβου («Ο Pathelin βασιλιάς», «Ο Pathelin υπουργός, «Ο Pathelin στην κόλαση» κ.λπ.) Οι ξεκαρδιστικές σκηνές εναλλάσσονται με καταιγιστική ταχύτητα και θαυμαστή ακρίβεια, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό γαϊτανάκι, απατεωνιάς και υποκρισίας. Στη διάρκεια των αλλαγών των χώρων της δράσης, interludes θα τους προκαλούν σε χαρούμενες ταραντέλες, έτσι όπως γινόταν στις παραστάσεις του δρόμου, την Αναγέννηση.
– Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας;
«Είπαμε φέτος να … γελάσουμε. Γιατί το γέλιο (που έχουμε στερηθεί τόσο καιρό) είναι ελπίδα. Και η ελπίδα, πρέπει να ξαναμπεί στη ζωή μας». Αυτό είναι το μότο της παράστασής μας και όλα δείχνουν ότι κρατήσαμε τον λόγο μας. Στις δύο ημέρες της πρεμιέρας μας σε ένα ασφυκτικά γεμάτο θέατρο, καταλάβαμε πόσο έχει λείψει το γέλιο απ’ τη ζωή μας. Ο θεατής θα γελάσει αβίαστα με την ψυχή του, θα ξεχαστεί και θα περάσει μιάμιση ώρα ξεγνοιασιάς με τα ξεκαρδιστικά παθήματα του Πατλέν. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα εγκλεισμού όλοι μας, δημιουργοί και θεατές το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.
– Μίλησε μας για τον ρόλο σου και τη διαχρονική αξία του κειμένου
Ο Πατλέν είναι απατεώνας δικολάβος του μεσαίωνα, χωρίς επαγγελματική επίσημη κατάρτιση και έχει πολύ λίγη δουλειά, εξαιτίας της αναδυόμενης τάξης επαγγελματικά καταρτισμένων υπαλλήλων και δικηγόρων. Εξαπατά όχι για να φάει, αλλά για να αποκτήσει καινούρια ρούχα, σύμβολο της κοινωνικής του τάξης και όχημα για την οικονομική του ανέλιξη. Το έργο αναδεικνύει και σατιρίζει την ανοησία και την απληστία της μικροαστικής τάξης, την «ελαστικότητα» του ήθους των δικαστικών λειτουργών και την ανεπάρκεια της δικαιοσύνης, που αδυνατεί να προστατέψει τον πολίτη που … δεν έχει μπάρμπα στη Κορώνη, από τις «ορέξεις» κάθε απατεώνα, που μπορεί να χειρίζεται κατά το δοκούν τις αδυναμίες και τα κενά του νόμου. Μήπως σας λένε κάτι τα παραπάνω σχετικά με την διαχρονικότητα;
– Μίλησε μας για το πώς βίωσες τη συνεργασία σου με τον σκηνοθέτη και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης;
Με τον Θανάση Θεολόγη όπως και με όλους τους συντελεστές της παράστασης συνεργαστήκαμε άψογα στην πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργήσει ο Νίκος Δαφνής κι οι συνεργάτες του στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα. Παρά τις πρόσθετες δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία στη δουλειά μας καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τις πρόβες μας με αγάπη, ομαδικότητα και αλληλοσεβασμό. Με τον Θανάση γνωριστήκαμε το ’89 στο θέατρο της Αλίκης εωργούλη (ο Θανάσης με την ιδιότητα του ηθοποιού τότε),παίζαμε μαζί στο έργο Λόξα και Δόξα. Το 2000 ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με κάλεσε να παίξω σε έργο του Σαίξπηρ, αλλά δεν μπόρεσα να πάω και τώρα ήρθε η ευκαιρία επιτέλους να συνεργαστούμε. Μου πρότεινε να παίξω αυτό τον υπέροχο ρόλο, γεγονός που με χαροποίησε διπλά γιατί με βρήκε σε περίοδο μελαγχολίας (λόγω πανδημίας). Ο ρόλος του Πατλέν μου “έδωσε φτερά”.
– Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά, ποιες είναι οι προσδοκίες σου και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;
Ο Πιερ Πατλέν είναι ένας ρόλος ζωής. Ένα στοίχημα που προσπαθώ να κερδίσω σε κάθε παράσταση μιας και το κείμενο είναι γραμμένο σε δεκαπεντασύλλαβο. Άλλος δύσκολος ρόλος ήταν στο Θέατρο Ήβη, στο Τοκ τοκ με τον Σπυρόπουλο και στον Φουρτουνάτο ένα έργο του 1600 στην Κρήτη. Προσδοκώ πριν τελειώσει η καριέρα μου να αξιωθώ να παίξω Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Οι δύο ημέρες της πρεμιέρας μας ήταν επιτυχημένες πέρα από κάθε προσδοκία. Γέλιο αβίαστο που πηγάζει μέσα από τις καταστάσεις. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι οι μάσκες στους θεατές μας. Δεν βλέπω το χαμόγελο τους αλλά το αισθάνομαι.
Αναλυτικές λεπτομέρειες για τους συντελεστές και τις ημέρες που παίζεται η παράσταση ακολουθούν στον εξής σύνδεσμο: https://www.all4fun.gr/portal/theatre-2/parastaseis/29291-i-farsa-tou-pier.html
Του Δημήτρη Κοτσίφη, 25/2/2022