25 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Παναγιώτης Μέντης: Τι αναζητούσα γράφοντας την «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ»;

Αναζητώντας τα γιατί.

Το θεατρικό έργο γράφεται για να απευθυνθεί, για να επικοινωνήσει σε κοινή θέα πράξεις. Από τη γέννησή του λοιπόν, αφού το ζητούμενο είναι να επηρεάσει τη σκέψη, ή να εμπορευτεί το σκουπίδι, είναι πολιτική πράξη.

Τι αναζητούσα γράφοντας την «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ»; Απλά να μοιραστώ το αδιέξοδο που αντικρίζω γύρω μου. Να βάλω τα πρόσωπα που φέρνω στη σκηνή να υπερασπιστούν εν αγνοία τους, τους τίτλους τέλους, όχι μιας εποχής, αλλά ενός κόσμου που μέρα με τη μέρα συνηθίζει να ζει καταναλώνοντας ματαιοδοξίες και ψευδαισθήσεις, συνθηκολογήσεις και δυνατές δόσεις φόβου.

IMG_20180218_144245.jpg

Πυρήνας του θεατρικού έργου ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ η οικογένεια. Το βασικό κοινωνικό κύτταρο, το οποίο με τη συμπεριφορά του, συντηρεί την πεπατημένη της αναπαραγωγής, ή, αν βρει το θάρρος, θα φέρει τις αναδιαρθρώσεις στο σύμπαν. Ήρωες, μια μητέρα που αν και απούσα τα πάνθ’ ορά, και οι δυο απόγονοί της, που με ακρίβεια οδηγεί, στην υπονόμευση του πολλαπλασιασμού, ή της δικής τους συνεισφοράς και συνέχειας, της ζωής που τους έδωσε.

Επί σκηνής, ένας άνδρας και μια γυναίκα, πλάσματα αδύναμα απέναντι στις προδιαγραφές που απαιτούν κοινωνική ένταξη και αναρρίχηση. Προορισμένα μόνο για τη διεκπεραίωση της επιβίωσης. Με απεριόριστες όμως τις δυνατότητες να υπονομεύσουν και να αντισταθούν, εν αγνοία τους, στην «κανονικότητα», με τον τρόπο του κλόουν ανατρέπουν και κατεβάζουν τα ρολά στη φάμπρικα μιας παρακμασμένης κοινωνίας.

IMG_20180220_120510.jpg

Το πρώτο μου θεατρικό έργο, το “Playmobil”, το έγραψα για να μοιραστώ τη σκέψη πως η βία αν δε δουλεύει επί της ουσίας πολιτικά, είναι κακό θέατρο. Τώρα, μέσα από την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, που είναι το τελευταίο θεατρικό κείμενό μου, καταθέτω πως η αναρχία που θα ανατρέψει τις κατεστημένες αξίες, θα πετύχει, όχι με τις γραφικές ρίψεις των μολότοφ του Σαββατόβραδου στα Εξάρχεια, αλλά έχοντας εργαλείο τη γελοιοποίηση και την καταπάτηση του σεμνά αποδεκτού. Του τρέχοντος κοινωνικά κανονικού.

IMG_20180228_182611.jpg

Αν όσα διαβάσατε ως εδώ σας φάνηκαν επί ματαίω σοφιστικέ, μην ανησυχείτε καθόλου. Το θεατρικό έργο, απαιτεί, όπως και η ζωή, χιούμορ, ανατροπές, το γέλιο του θεατή, που αν ακουστεί με ήχο στην αίθουσα, τονώνει το ηθικό και το ταλέντο του ηθοποιού. Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ, τα διαθέτει όλα αυτά σε μια παράσταση που περνά από την κωμωδία, στο αστυνομικό σασπένς και τη συγκίνηση. Ο Νίκος Σακαλίδης ανέδειξε και την παραμικρή λεπτομέρεια του κειμένου, αφήνοντας τον θεατή να γελάσει αβίαστα και να συγκινηθεί, βλέποντας μια παράσταση που οι ηθοποιοί της, η Κοραλία Τσόγκα και ο Θωμάς Βούλγαρης, υπερασπίζονται με την ψυχή τους, έτσι που δε θα μπορούσε να χωρέσει το αλλιώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα