25.5 C
Athens
Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025

Χάρης Φλέουρας: “…η παράσταση είναι η δικαίωση της ύπαρξης των βλακών!”

Τον Χάρη Φλέουρα, τον γνώρισα μέσα από εκείνα τα  μουσικοθεατρικά προγράμματα-καθαρτήρια ψυχής του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ξέρει καλά να  ξεχωρίζει ταλαντούχα παιδιά και να επιλέγει συνεργάτες. Φιγούρα λεπτή, αέρινη σχεδόν, μ’ ενα βλέμμα παιχνιδιάρικο, σπινθηρόβόλο, καθρέφτισμα ενός κόσμου που ψάχνεται, ερευνά και βρίσκει. Η ερμηνεία του στον “Εν Κανά γάμος”, ένα κείμενο του Ντάριο Φο, διασκευασμένο και προσαρμοσμένο επάνω του, υπήρξε καθηλωτική και -το ομολογώ- το έναυσμα για να του ζητήσω συνέντευξη. Τις Δευτέρες με τα υπόλοιπα παιδιά της Σπείρας, μετέχει σε μια ακόμα μουσική παράσταση στη μουσική σκηνή Σφίγγα με τίτλό “Τα παιδιά της Σφίγγας”. Την Τετάρτη ξεκινά ένα κύκλο παραστάσεων, ερμηνεύοντας στη σκηνή του Ιλίσια – Βολανάκης ένα…δοκίμιο με τον προβοκατόρικο θα έλεγα τίτλο “Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγρόνω βίω” του ακαδημαϊκού Ευάγγελου Λεμπέση. Εμπνευστής και αρχιτέκτονας και στα δύο, ο Σταμάτης Κραουνάκης.

 1. Ηθοποιός, τραγουδιστής ή και τα δυο; 

Ηθοποιός και πάλι ηθοποιός, το τραγουδιστής προέκυψε εξαιτίας της συνεργασίας με τον Σταμάτη Κραουνάκη και έτσι μου δίνεται κι εμένα η ευκαιρία να δοκιμάσω τις αντοχές των θεατών!

2. Πρώτα ερεθίσματα για την ηθοποιία…πως πήρες την απόφαση να γίνεις ηθοποιός; Υπήρξαν αντiδράσεις από το περιβάλλον σου;

Η πρώτη μου επαφή με την ηθοποιία προέκυψε στη Λαρισα ,απ’ όπου και κατάγομαι, την περιοδο του λυκείου όπου για τρία συναπτά έτη στο τέλος κάθε χρονιάς παρουσιάζαμε η ομάδα του σχολείου και από ένα θεατρικο εργο. Το ίδιο διάστημα συμμετείχα σε θεατρικές παραστάσεις της ερασιτεχνικής ομάδας του Θεσσαλικού Θεάτρου. ‘Επειτα απο μια συμμετοχή μου σε ένα σεμινάριο που είχε δωθεί τότε από τον ίδιο τον διευθυντή του Θεσσαλικού Θεατρου Κώστα Τσιάνου πήρα την αποφαση να το δω πιο σοβαρά. Οι γονείς μου έχοντας πάντα εμπιστοσύνη σε μένα και τον αδερφό μου υπήρξαν πάντα τρομερά υποστηρικτικοί στις όποιες επιλογές μας, έτσι λοιπόν μία ημέρα προς το τέλος της Γ´λυκείου η μητέρα μου, μου ανακοίνωσε ότι με είχε γράψει σε μία θεατρική σχολή στην Θεσσαλονίκη στην Θυμέλη για να πάω να δω επιτέλους αν οι σπουδες στο θέατρο είναι κατι που με αφορά και με ενδιαφέρει πραγματικά.,

3. Ποιούς δασκάλους είχες στο ξεκίνημα σου και τι θυμάσαι από αυτους;

Η πρώτη μου δασκάλα λοιπόν υπήρξε η Σοφία Λάππου όπου χάριν της διδασκαλίας της κατάφερα να περάσω στις εισαγωγικές εξετάσεις του υπουργείου πολιτισμού. Θεωρώντας ότι στην Αθήνα θα είχα περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες να ασχοληθώ με το επάγγελμα μου γράφτηκα στη σχολή Βεάκη από την οποία πήρα και το πτυχίο μου και στην οποία ειχα την τυχη να βρεθώ με σπουδαίους καθηγητές. Μέντορα μου θεωρώ την Άννα Μακράκη (θα με κράξει οταν το διαβάσει αυτό) αλλά πράγματι της οφείλω πολλά από αυτό που είμαι σήμερα. Η Αθηνά Κεφαλά διότι μου δίδαξε τι σημαίνει Κομέντια Ντελ άρτε και με εφοδίασε με τη γνώση της σε αυτήν την ξεχωριστή τέχνη και τεχνική. Ο Βικτωρ Αρδίττης και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς που μου έδωσαν την ευκαιρία όντας φοιτητής αλλά  και μετέπειτα, να παιξω σε παραστάσεις τους. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους μου τους καθηγητές και την διευθύντρια της σχολής Παναγιωτα Βεακη που με δίδαξαν ότι με την σκληρή δουλεια και μόνον με τη μελέτη, την αφοσίωση και τον προγραμματισμό μπορεις να πετύχεις τους στόχους σου.

  4. Η κοινωνία σε κρίση, το επάγγελμα του ηθοποιού σε κρίση …Πως αντιλαμβάνεσαι το ρόλο του ηθοποιού μέσα σε αυτήν, η τέχνη είναι εργαλείο “παίδευσης”, αντίστασης, διαμόρφωσης συνειδήσεων ή απλά μια μορφή διασκέδασης

Οι Τέχνες πάντα βρίσκονταν σε κρίση διότι είναι ικανές να αφυπνίσουν συνειδήσεις και για αυτό πάντα τις αφήνουν στο περιθώριο, κυρίως αυτες που εμπεριέχουν και εμφαν’ες πολιτικό χαρακτήρα όπως μπορεί να συμβεί στο θέατρο. Ο ηθοποιός καλείται με γνώμονα την υποκριτική του να συμβάλει και στην παίδευση του θεατή αλλα και στην διασκεδαση του, με λίγα λόγια να εκπαιδευτεί το κοινό με διασκεδαστικό τρόπο ώστε να φτάσει στο σημείο να του ειναι αναγκαίο και απαραιτητο.

 

5. Μίλησέ μας για τη θητεία σου δίπλα στον περίφημο Ντάριο Φο..

Οι συναντήσεις μου με τον Ντάριο Φο και την Φράνκα Ράμε δεν ήταν μόνον καθοριστικές για την βελτίωση στην υποκριτική μου μέσω της αρχιτεκτονικής αντιμετώπισης για εναν ρόλο και την ενσωματοποίηση του λόγου αλλά και στην αλλαγή του τρόπου σκέψης στην καθημερινότητα μου. Η ευγένεια και ο σεβασμός προς τους νέους καλλιτέχνες αλλα και σε όλες τις μορφές τέχνης και παιδείας ήταν αυτονόητη και από τους δύο. Μια συμβουλή του που κρατάω σαν φυλαχτό από αυτόν ειναι να χαίρομαι τη ζωη και να παίζω με την χαρά μικρού παιδιού που ανακαλύπτει τον κόσμο γυρω του!

6. Σταμάτης Κραουνάκης…η σχέση σας, η συνεργασία σας..

Ο Σταμάτης ήρθε στη ζωή μου μέσω της Ελένης Ουζουνίδου και χάριν του Κωστα Τσιάνου. Η γενναιοδωρία του Σταμάτη είναι απέραντη . Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός που μου έδειξε και συνεχίζει να μου δείχνει και κυρίως ο τρόπος σκέψης του, μου θυμίζει πολύ συχνά κομμάτια του χαρακτήρα του Ντάριο Φο. Ως ένας από τους καλύτερους συνθέτες που έχουμε (κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο) με κίνησε θεατρικά διαμορφώνοντας μου μια παρτιτούρα, με αυτόν τον τρόπο λειτούργησε φυσικά και καλύτερα η μουσικότητα που περιέχει η καθαρεύουσα .Συνεργαστήκαμε με γνώμονα τον κοινό κώδικα που έχουμε αναπτύξει λόγω της θεατρικής μας συνύπαρξης τα τρία τελευταία χρόνια και ομολογουμένως ήταν ένα ευχάριστο ταξίδι η καθοδήγηση του ώστε να γίνει θεατρική πράξη το κείμενο του Ευάγγελου Λεμπέση .

7.“Τα παιδιά της Σφίγγας” τι ακριβώς συμβαίνει τις Δευτέρες με τη συνεργασία σου με τα άλλα παιδιά της Σπείρας;

Τις Δεύτερες τις μετατρέπουμε σε Σάββατο και καλούμε τον κόσμο να διασκεδάσει να τραγουδήσει και να ξεχαστεί μαζί μας, να λυτρωθεί απο τα δεινά της καθημερινότητας και να βιώσει εξ´ αρχής την έννοια της χαράς και του παιχνιδιού ! Πλέον με τους συναδέλφους μου, τα άλλα παιδιά της Σφίγγας, είμαστε φιλοι, που στηρίζουν ο ένας τον ‘άλλον εντός κι εκτός σκηνής και τους ευχαριστώ για αυτό.

 8. “Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών…” Τι πραγματεύεται η παράσταση σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή; ποια η αξία του κειμένου

“Η τεράστια κοινωνική σημασια των βλακών εν τω συχγρόνω βίω” είναι μια πραγματεία βασισμένη στη δράση και τη συμπεριφορά των βλακών που έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη, προώθηση και επικράτηση τους σε όλο το κοινωνικό και πολιτικό γιγνεσθαι. Επι σκηνης με καυστικό και χιουμοριστικό τροπο θα τελεστεί η απονομη του περίφημου διπλώματος “του συμπαθούς” εις αυτούς, ενώπιον των θεατών . Και με έναν τρόπο η δικαίωση της ύπαρξης τους! Όταν ενα κείμενο καταφέρνει με το περιεχόμενο του να αφορά τους πάντες, η αξία του γίνεται αυτόματα ανεκτίμητη!

9. Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας

Γιατί θα είσαι βλάκας αν δεν το δεις! Απλό! 

 10. Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποιες είναι οι προσδοκίες σου συνολικά;

Είναι μια αναμέτρηση με τις δυνάμεις και τις αντοχές μου, έχω αγαπήσει πολυ την δύναμη του περιεχομένου του και ευχομαι να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο απο τους θεατές. 
 
 
 Πληροφορίες για την παράσταση “Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω” ΕΔΩ
 
ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΗΣ 27/11/2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα