17.2 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η θεατρική Ομάδα “Νεάπολις μιλάει στο All4fun για την παράσταση “Ταξίδι στο κέντρο της γης “

Η θεατρική Ομάδα “Νεάπολις” δημιουργήθηκε από τους ηθοποιούς Άγγελο Χατζά και Αργυρώ Λογαρά. Πρώτη παράσταση της ομάδας: “Περικλέους Επιτάφιος (Θουκυδίδου ΙΙ 34-46)” στο Studio Μαυρομιχάλη. Αυτή την σεζόν παρουσιάζουν το έργο του Ιουλίου Βερν “Ταξίδι στο κέντρο της γης¨ στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου 104 διασκευασμένο για παιδιά, με συνοδοιπόρους τον Αλέξανδρο Κομπόγιωργα και την Νεφέλη Κουλούρη.
 
Ένα μαγικό ταξίδι περιπέτειας πλούσιο σε εικόνες, συναισθήματα, περιπέτεια, γνώση, φαντασία , μουσική και τραγούδια. Οι μικροί θεατές συμμετέχουν ενεργά στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι στα έγκατα της γης για να αναζητήσουν τον κεντρικό πυρήνα της ζωής, μέσα από δυσκολίες, αγώνες, διλήμματα, συντροφικότητα, περιπέτεια κι ελπίδα.

Μας μίλησαν για την ενασχόληση τους με το παιδικό θέατρο, για τις δυσκολίες που συνάντησαν στο ανέβασμα του έργου αλλά και για το πως νιώθουν κάθε φορά που ένα παιδί φεύγει χαρούμενο από την παράστασή τους. Μια παράσταση που πραγματικά αξίζει να παρακολουθήσετε….μικροί και μεγάλοι.
 
 – Κάνοντας ένα φλας μπακ, πως ξεκίνησε η ομάδα; Σας παρέχει ασφάλεια το να δουλεύετε σαν ομάδα;
 
Άγγελος: Η ομάδα ξεκίνησε από την ανάγκη και την αγωνία ν’απευθυνθούμε προς τα έξω, σε μαθητες της δευτεροβάθμιας πρώτα και της πρωτοβάθμιας στη συνέχεια, και όχι μόνο αλλά και σε ενήλικο κοινό, μιλώντας για θέματα που μας αφορούν ζωτικά και μας ενδιαφέρουν.  Όσο για την ασφάλεια, είναι μάλλον μια λέξη, που απουσιάζει από το θεατρικό λεξιλόγιο.
 
Αλέξανδρος: Πριν από δυο χρόνια, Ιούνιος, σε κάποια παραλία της αττικής ο ήλιος έκανε το γαλάζιο της θάλασσας να λάμπει, αυτό θυμάμαι ως πρώτη στιγμή. Εκεί μιλήσαμε πρώτη φορά και παρασυρόμενοι από την ανεμελιά του καλοκαιριού χωρίς πολλά “πως” και “γιατί” λέγοντας απλά ” πάμε και όπου μας βγάλει ” βουτήξαμε στη θάλασσα. Και σήμερα αυτή είναι η δύναμη μου. Το να συνυπάρχεις μέσα σε μια ομάδα για μένα είναι ευλογία. Πιστεύω στη συνεργασία και εμπιστεύομαι απόλυτα τη δύναμη της .

Νεφέλη
: Κάνοντας ένα φύσιν ανασφαλές επάγγελμα, είναι ευλογία όχι απαραίτητα να συνεργάζεσαι με μια ομάδα, αλλά συμπαίκτες σου να είναι άτομα τα οποία σέβεσαι και εκτιμάς. Και να υπάρχει αμοιβαιότητα. Λοιπόν, νιώθω τυχερή!
 
Πείτε μας λίγα πράγματα για τον καθένα σας να σας γνωρίσουμε καλύτερα.
 
Άγγελος: Άγγελος χατζάς-απόφοιτος της δραματ.σχολής του εθνικού θεάτρου, με πολύ ενασχόληση με το θέατρο για παιδιά και όχι μόνο, στο εθνικό, στη Λυρική, σε ιδιωτικά θέατρα, μεγάλα και μικρά
 
Αλέξανδρος: Τελείωσα τη  Δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών το 1998 από εκείνη τη στιγμή είχα την τύχη να δουλέψω πολύ στο θέατρο ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος. Αυτή η διπλή ιδιότητα που είχα και έχω αυτά τα χρόνια με έκανε να γνωρίσω και να αγαπήσω  το θέατρο ουσιαστικά. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως και η τηλεόραση δεν μου έδωσε μεγάλη χαρά. 

Νεφέλη
: Είμαι η Νεφέλη Κουλούρη, ηθοποιός, απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης. Εργάζομαι στο θέατρο και στον κινηματογράφο από το 2010. Τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για τη μουσική και το χορό. Ασχολούμαι επαγγελματικά και με το τραγούδι. Φέτος βρίσκομαι στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, με την ομάδα Νεάπολις και το Ταξίδι στο Κέντρο της Γης, του Ιουλίου Βερν, στο ρόλο της Γκρόιμπεν, συνοδοιπόρου των δύο επιστημόνων, Ότο(Άγγελος Χατζάς) και Άξελ(Αλέξανδρος Κομπόγιωργας), στο ταξίδι τους για το κέντρο της γης
 
– Σας πρωτογνωρίσαμε με τον “Επιτάφιο” του Θουκυδίδη και τώρα ανεβάζετε το “Ταξίδι στο κέντρο της γης” του Ιουλίου Βερν. Δύο παραστάσεις τελείως διαφορετικές. Τι είναι αυτό τελικά που ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα “Νεάπολις”;
 
Άγγελος: Στον επιτάφιο είναι ο αγώνας για τη δημοκρατία, στο ταξίδι ο αγώνας για ζωή και γνώση, άρα το κοινό στοιχείο είναι μάλλον ο αγώνας. Μας ταιριάζει όπως και να χει και στις δύο περιπτώσεις.

Αλέξανδρος: Το “Ταξίδι στο κέντρο της γης ” στάθηκε η αφορμή να γίνω μέλος της. Νομίζω πως στην θεατρική ομάδα “Νεαπολις” ταιριάζει ότι είναι ειλικρινές και έντιμο με στόχο το καλό θέατρο. 

Νεφέλη
: Η κάθε ομάδα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αποτελείται από άτομα τα οποία έχουν βρεθεί μαζί, ώστε να κοινωνούν καινούργιες ιδέες και να συμπορεύονται. Ως ηθοποιοί γοητευόμαστε από την πρόκληση του διαφορετικού, κάθε φορά και αυτή είναι και η μαγεία του επαγγέλματος. Δεν θα μπορούσε να λείπει από την ομάδα μας.
 
– Πως αποφασίσατε να ανεβάσετε το “Ταξίδι” στο θέατρο? Ποιές δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
 
Άγγελος: Από την αγάπη για τον Ιούλιο Βέρν. Η δυσκολία ήταν οι πολλές δράσεις σε πολλά επίπεδα και γεωλογικά στρώματα. Το λύσαμε με τον τρόπο μας, μενει στο κοινό να το κρίνει. Καθοριστική ήταν και η βοήθεια της χορογράφου μας, Άρτεμης Ιγνατίου.

Αλέξανδρος: Με τον Άγγελο ανατρέξαμε σε όλα τα αγαπημένα βιβλία των παιδικών μας χρόνων ώσπου κάποια στιγμή καταλήξαμε. Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Είναι ένα πολύ μεγάλο και πολυπρόσωπο έργο και εμείς ήμασταν μόνο τρεις ηθοποιοί και η διάρκεια δεν έπρεπε να ξεπερνά τη μια ώρα, αφού η πρωταρχική ιδέα ήταν η παράσταση να παρουσιάζετε σε σχολεία. Έπρεπε λοιπόν να προσαρμοστεί σε πολύ συγκεκριμένα δεδομένα. Και νομίζω πως αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα ο Άγγελος με την διασκευή που έκανε το κατάφερε δείχνοντας μεγάλο σεβασμό στο αρχικό κείμενο. Άλλη μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν στο σκηνικό, πως δηλαδή θα δείξουμε όλο αυτό το ταξίδι στα έγκατα της γης με μόνο μας δεδομένο μια αίθουσα σχολείου ή μια σκηνή θεάτρου. Τη λύση την έδωσε το “μαγικό κουτί ” που σε κάθε σκηνή μεταμορφώνετε από τραπέζι σε πλοίο και από πλοίο σε άλογα και από άλογα σε βουνό και από βουνό σε σχεδία και τόσα αλλά ακόμα με έναν μαγικό και πολύ διασκεδαστικό τρόπο για τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους θεατές μας. 

Νεφέλη:
Το «Ταξίδι» ξεκίνησε ως ιδέα του Άγγελου Χατζά, που έκανε την διασκευή του κειμένου, και του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα που ασχολήθηκε με την σκηνογραφία και δημιούργησε και τα κοστούμια της παράστασης. Εγώ μαζί τους βρέθηκα λίγο αργότερα, μετά την πρόταση συνεργασίας και ασχολήθηκα με την μουσική επένδυσή της. Οι δυσκολίες ήταν πολλές, ιδιαίτερα για μία ομάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης η οποία καλείται να δημιουργήσει εξ ολοκλήρου μόνη της όλες τις «ατμόσφαιρες» της παράστασης. Ωστόσο ήταν και αυτό που έκανε το ταξίδι μας πιο ενδιαφέρον από ποτέ! Ξεκινώντας από την διαδικασία των προβών και φτάνοντας μέχρι σήμερα. Μία διαρκής προσπάθεια στην οποία ωστόσο έχουμε πάντοτε ο ένας τον άλλο.
 
– Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το παιδικό θέατρο;
 
Άγγελος: Ο ηθοποιός είναι παιδί. Πρέπει να είναι παιδί. Αυτό είναι μάλλον η αφετηρία.

Αλέξανδρος
: Δεν το ξεχωρίζω από το θέατρο για ενήλικες. Το αντιμετωπίσαμε και θα το αντιμετωπίζουμε ακριβώς με την ίδια σοβαρότητα. Η διαφορά ίσως να είναι πως κάποιοι από τους θεατές μπορεί να έρχονται σε επαφή με το θέατρο για πρώτη φορά και εκεί η ευθύνη για εμάς μεγαλώνει.

Νεφέλη
: Το παιδικό θέατρο ήρθε στη ζωή μου απροσδόκητα. Ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ τη χαρά που νιώθει ένας ηθοποιός επί σκηνής όταν καταφέρει να κάνει έστω κι ένα παιδί να αλληλεπιδράσει! Να γελάσει, να φωνάξει μαζί μας, να μας προσφέρει την πολύτιμη βοήθειά του. Τα παιδιά σου παρέχουν απλόχερα τα συναισθήματά τους αν τα κερδίσεις,  είναι μάθημα για όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Βρέθηκα λοιπόν, το 2013 να συνεργάζομαι με τους συμπαίκτες μου σε παραστάσεις της κας Κάρμεν Ρουγγέρη, και αυτό ήταν!
 
– Τι θέλετε να εισπράξει ο θεατής από την παράσταση?
 
Άγγελος: Εικόνες, ιδέες, ανθρωπιά, γνώση, περιπέτεια..με πρώτη ίσως την ανθρωπιά.

Αλέξανδρος:
Αυτό που εισπράξαμε και εμείς διαβάζοντας το έργο,  να ονειρευόμαστε, να βάζουμε στόχους και με εφόδια την πιστή την γνώση και την σκληρή δουλειά να μην σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε γι αυτά . 

Νεφέλη
: Ευχή μας είναι τα παιδιά, φεύγοντας από τον χώρο του θεάτρου,  να σκεφτούν πως τίποτε δεν είναι αδύνατο! Να ενισχύσουμε την φαντασία τους, ώστε να συνεχίσουν να ονειρεύονται! Όσο μπορούν περισσότερο. Όσο για τους μεγάλους…Θέλουμε να εισπράξουν την ειλικρίνεια και την αγάπη μας για το παιδί. Την υπεύθυνη αντιμετώπισή μας. Κι αν τα καταφέρουμε, να γίνουν και εκείνοι για μία ώρα μαζί μας, παιδιά!
 
– Έχετε δεχτεί θετικές κριτικές. Τα περιμένατε αυτά τα σχόλια;
 
Άγγελος: Είχαμε αρκετά απορροφηθεί από την αγωνία για το ανέβασμα της παράστασης, ετσι οι θετικές κριτικές ήρθαν σαν ευχάριστο ξάφνιασμα επιβράβευσης, πολύ ευχάριστο!
 
Αλέξανδρος: Δουλέψαμε πολύ σκληρά για αρκετούς μήνες γι αυτή την παράσταση με πιστή, αφοσίωση και ειλικρίνεια, χωρις να περιμένουμε, ελπίζοντας μονό. Τα θετικά σχόλια λοιπόν και η ανταπόκριση του κόσμου μας έδωσαν μεγάλη χαρά.

Νεφέλη:
Η χαρά μας είναι μεγάλη, όταν ακούμε θετικά σχόλια. Όταν δουλεύεις σκληρά, ναι, τα περιμένεις, μα δεν τα απαιτείς. Χαμογελάς, παίρνεις μια ανάσα και συνεχίζεις να προσπαθείς ακόμη περισσότερο.
 
– Είναι πιο απαιτητικό κοινό τα παιδιά από τους μεγάλους;
 
Άγγελος: Είναι πιό αυθόρμητο και πιό εκδηλωτικό. Κατά τα άλλα το κάθε παιδί, είναι ένας κόσμος από μόνο του.
 
Αλέξανδρος:  Πιστεύω πως ναι. Στα παιδιά όταν δεν τους αρέσει κάτι θα το πουν, αν βαρεθούν θα θέλουν να φύγουν και θα φύγουν στα μέσα της παράστασης, ο ηθοποιός αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την παράσταση θα πρέπει να δώσουν όλο τους τον εαυτό και τίποτα λιγότερο από αυτό. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο .  

Νεφέλη
: Τα παιδιά έχουν κάτι μαγικό που με τα χρόνια όλοι μας αποβάλλουμε. Το ένστικτο υπερισχύει της λογικής. Άρα κατά τη γνώμη μου, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πιο απαιτητικό κοινό, αλλά με ένα κοινό αυθόρμητο και ειλικρινές. Μ’ ένα κοινό, που ο ηθοποιός οφείλει να είναι διπλά εύστροφος επί σκηνής και άρτια προετοιμασμένος.
 
– Ποιά είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσει η παράσταση;
 
Άγγελος: Έχει πάρα πολλά το έργο. Αλληλεγγύη, ελπίδα, δίψα για γνώση, για την ουσία, για την αλήθεια.

Αλέξανδρος:
Πίστη στο όνειρο και στη δύναμη της αλληλεγγύης .   

Νεφέλη
:Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί στη ζωή να πορεύεται μόνος, χωρίς όνειρα και χωρίς στόχους. Η παράσταση έχει τη ματιά του Καβάφη, για την Ιθάκη. Όλοι μας θα επιτύχουμε, θα αποτύχουμε, θα πέσουμε και θα σηκωθούμε..Ξανά και ξανά, ο ίδιος αέναος κύκλος που επαναλαμβάνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Σημαντικό λοιπόν είναι τα παιδιά να μάθουν να μην φοβούνται και να γίνουν ελεύθεροι άνθρωποι.
 
– Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας;
 
Άγγελος: θ’ανεβάσουμε τη “βιοτεχνία υαλικών” του Μένη Κουμανταρέα το Φεβρουάριο, στο θέατρο της Ανωτ.Σχολής Καλών Τεχνών. Για ενήλικο κοινό αυτήν τη φορά και σε πρώτη απόδοση στο ελληνικό θέατρο. Με τους Γιάννη Μπουραζάνα, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γιάννη Στόλλα, Άγγελο Χατζά.

Αλέξανδρος:
Το “Ταξίδι στο κέντρο της γης ” θα συνεχίσει να παίζεται στο Θέατρο 104 στην κεντρική σκηνή τις Κυριακές στις 15:00 και καθημερινές για σχολεία και συλλόγους.  
 
Του Μπίκου Περικλή, 9/11/2016 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα