14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΒΙΚΥ ΜΑΡΚΟΛΕΦΑ (ActionAid): Η κάθε μας προσπάθεια σώζει ανθρώπινες ζωές

Σ΄ έναν δυτικό κόσμο, όπου η υπερκατανάλωση αποτελεί τρόπο ζωής προκαλεί αν μη τι άλλο τεράστια έκπληξη το γεγονός πως 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι επιβιώνουν με λιγότερο από 80 (!!!) λεπτά την ημέρα. Οι συνθήκες εξαθλίωσης των συνανθρώπων μας δεν είναι, λοιπόν, δυνατό να αφήνουν αδιάφορους όλους εκείνους που έχουν δεδομένα τα αγαθά πρώτης ανάγκης.

Οι Ελληνες, πάντως, παρέχουν ενεργά τη βοήθεια τους και τα στοιχεία της ActionAid είναι εντυπωσιακά, αφού αναλογικά με βάση τον συνολικό πληθυσμό, διαθέτουμε τους πιο πολλούς ανάδοχους στον κόσμο. Το all4fun συνάντησε την υπεύθυνη επικοινωνίας του πιο διαφανούς Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού (ΜΚΟ) και κατέγραψε τις πολύ σημαντικές δραστηριότητες του στη χώρα μας. Οπως, μάλιστα, μας επισήμανε η Βίκυ Μαρκολέφα ένας ανάδοχος μπορεί να ταξιδέψει στη χώρα, όπου βρίσκεται το παιδί, το οποίο στηρίζει και να το γνωρίσει από κοντά.

– Βίκυ, ποιοι είναι οι στόχοι της ΑctionAid;

Η δράση μας στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας σε διεθνές επίπεδο. Το πετυχαίνουμε δουλεύοντας σε συνεργασία με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική.

– Στην Ευρώπη π.χ δεν υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι;

Ναι δυστυχώς η φτώχεια είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η φτώχεια όμως που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ActionAid είναι η απόλυτη φτώχεια. Η φτώχεια που αναγκάζει σχεδόν 1 δις ανθρώπους να προσπαθούν να επιβιώσουν με 80 λεπτά την ημέρα. Η φτώχεια που βιώνουμε στην Ευρώπη είναι σχετική φτώχεια.

– Πως η ActionAid αντιμετωπίζει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα;

Με τη δράση μας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με προγράμματα ανάπτυξης και εκστρατείες, με τη βοήθεια των υποστηρικτών μας. Το ζήτημα της απόλυτης φτώχειας είναι πραγματικά τεράστιο και η επίλυσή του απαιτεί τη συνεργασία όλων. Πολιτών, ΜΚΟ, κυβερνήσεων. Η κάθε μας προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα που σώζουν ανθρώπινες ζωές και αυτό μακροπρόθεσμα σημαίνει πολλά.

– H ActionAid συνεργάζεται με άλλους ΜΚΟ;

Φυσικά. Η ΑctionΑid είναι σύμβουλος του ΟΗΕ σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης από το 1991 και σε διεθνές επίπεδο συνεργάζεται με περισσότερους από 2500 ΜΚΟ. Έτσι, το εύρος της δράσης μας είναι μεγαλύτερο, το έργο μας πιο συμμετοχικό και αποτελεσματικό και η αξιοποίηση των πόρων μας γίνεται με πιο ουσιαστικό και άμεσο τρόπο.

– Με κυβερνήσεις; Ιδιώτες και εταιρίες;

Η ΑctionΑid Ελλάς οφείλει την επιτυχημένη δράση της στους 39.000 Έλληνες υποστηρικτές που από την πρώτη μέρα στήριξαν το έργο μας με αγάπη και αφοσίωση. Συνεργαζόμαστε με κυβερνήσεις σε στοχευμένα αναπτυξιακά προγράμματα αλλά και σε ζητήματα πολιτικής, όπως το θέμα της αναπτυξιακής βοήθειας και της καλύτερης αξιοποίησής της.

Στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, πολλές εταιρείες  στηρίζουν τη δράση μας χρηματοδοτώντας στοχευμένα προγράμματα ανάπτυξης, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αναδοχής ή στηρίζοντας πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος.

– Η οικονομική κρίση έχει αγγίξει την ActionAid;

Η ActionAid είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Εφόσον συνεργαζόμαστε με εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, και ιδίως με τους πιο φτωχούς και περιθωριοποιημένους, τότε ναι η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει. Οι φτωχοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την κρίση πολύ περισσότερο από τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών. Όσο για το έργο μας, ναι φυσικά επηρεάζεται όμως η πίστη των υποστηρικτών μας κάνει τους στόχους μας πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη των υποστηρικτών και των εθελοντών μας συνεχίζει να μας εκπλήσσει ακόμα και μετά από 10 χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα. Άνθρωποι που μας στήριξαν από την πρώτη μέρα είναι και σήμερα στο πλευρό μας και αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη.

– Επειδή είμαστε καχύποπτοι ως λαός πώς ξέρει ένας ανάδοχος ότι τα χρήματά του πάνε στον προορισμό τους;

H AcionAid έχει βραβευτεί το 2006 από την One World Trust ως η πλέον αποτελεσματική και διαφανής ΜΚΟ στον κόσμο και αυτό μας κάνει πολύ περήφανους. Πέρα όμως από τις διακρίσεις, για εμάς πιο σημαντική είναι η εμπιστοσύνη των υποστηρικτών μας την οποία και διασφαλίζουμε σε κάθε μας κίνηση, Ο υποστηρικτής μας λαμβάνει 2 φορές το χρόνο μαζί με το μήνυμα από το παιδί που συμμετέχει στο πρόγραμμα αναδοχής, αναλυτικές αναφορές έργου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κοινότητα του παιδιού, την ετήσια αναφορά έργου της ΑctionAid μία φορά το χρόνο, που περιλαμβάνει και αναλυτικές οικονομικές αναφορές για τη διαχείριση των πόρων μας. Ενημερώνουμε το κοινό για τη δράση μέσω του περιοδικού μας ΅Άξιον Λόγου΅ τρεις φορές το χρόνο αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η ActionAid διαθέτει έχει μηχανισμούς ελέγχου, ανεξάρτητους εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς με τους οποίους σε διεθνές επίπεδο διασφαλίζουμε τη χρηστή διαχείριση των πόρων μας. Επιπλέον, μέσω της Πολιτικής Ανοικτής πληροφόρησης της οργάνωσης, ο κάθε υποστηρικτής μπορεί να ζητήσει επιπλέον πληροφορίες για τη δράση μας και τα αποτελέσματά της αλλά και πληροφορίες για ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας.

– Μπορεί ο Ανάδοχος να δει το παιδί που στηρίζει;

Φυσικά και είναι κάτι το οποίο η ΑctionΑaid ενθαρρύνει και διευκολύνει και την πραγματοποίησή του. Πολλοί ανάδοχοι επιλέγουν να επισκεφτούν την κοινότητα και το παιδί που στηρίζουν. Είναι μια εμπειρία πραγματικά σημαντική και για τον ίδιο τον υποστηρικτή αλλά και για τους κατοίκους της κοινότητας. Συχνά μάλιστα δημοσιεύουμε τα ημερολόγιά τους στο περιοδικό μας.

Αν κάποιος θέλει να επισκεφτεί την κοινότητα που υποστηρίζει, το γραφείο μας στη χώρα αναδοχής διευκολύνει την πρόσβαση του υποστηρικτή στην δύσβατη πολλές φορές περιοχή και παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, είναι να καλύψουμε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Επίσης, δεν είναι δυνατόν το παιδί να ταξιδέψει στην Ελλάδα γιατί η αλλαγή αυτή θα ήταν μεγάλο σοκ για το ίδιο.

– Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει τη ΑctionΑid εθελοντικά πώς μπορεί να το κάνει;

Με πολλούς τρόπους. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει με όποιον τρόπο επιθυμεί. Αρκεί να μας καλέσει στο 2109212321 για να συζητήσουμε μαζί τον καλύτερο τρόπο να μας βοηθήσει. Άλλωστε, από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας στην Ελλάδα στηριχτήκαμε στους εθελοντές μας. Σήμερα η ActionAid έχει δεκάδες εθελοντές και ακτιβιστές που στηρίζουν τις εκδηλώσεις και τη λειτουργία του γραφείου μας σε καθημερινή βάση. Χωρίς τη δική τους βοήθεια το έργο μας δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικό. Η ΑctionΑid προσφέρει πολλές ευκαιρίες ενασχόλησης σε όσους θέλουν να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους. Το δίκτυο νέων της Activista δίνει ευκαιρίες συμμετοχής και έκφρασης σε νέους ανθρώπους που θέλουν να λάβουν μέρος σε δράσεις και εκδηλώσεις στηρίζοντας τις εκστρατείες και τις εκκλήσεις μας.

– Υπάρχουν κάποιοι που να εναντιώνονται στην προσπάθειά σας;

Σε γενικές γραμμές το έργο μας τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Δεν θα έλεγα ότι κάποιος εναντιώνεται στην προσπάθειά μας, γιατί η αντιμετώπιση της φτώχειας είναι ένα ζήτημα που εάν επιλυθεί θα ωφελήσει γενικά. Αυτό που θα έλεγα ότι συμβαίνει πολλές φορές είναι η έλλειψη θέλησης και κυρίως πολιτικής βούλησης να γίνουν έγκαιρα οι κινήσεις εκείνες που θα φέρουν τη λύση πιο κοντά. Σε γενικές γραμμές όμως, η στήριξη των υποστηρικτών μας δίνει τέτοια δύναμη που όσο μεγαλώνει τόσο πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε.

Στις χώρες της δράσης μας, τις περισσότερες φορές οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Αυτό όμως είναι κάτι που το γνωρίζουμε και το συνυπολογίζουμε στην καθημερινή μας προσπάθεια. Απρόοπτες καταστάσεις φυσικά υπάρχουν και προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

– Πόσο δύσκολο είναι να ζητάς βοήθεια σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο;

Στην ΑctionΑaid έχουμε την τύχη να ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που η θέλησή τους για προσφορά είναι πραγματικά τεράστια. Η ΑctionΑid στηρίζει τη δράση της στη βοήθεια των υποστηρικτών της. Με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα, περισσότεροι από 39.000 Έλληνες στηρίζουν τη δράση μας καθημερινά. Είναι ένα ποσό σχετικά μικρό σε σχέση με αυτό που προσφέρει.

Η σημερινή κατάσταση είναι δύσκολη για όλους μας και πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι είναι δε μας περισσεύει να δώσουμε κάτι παραπάνω. Η εμπειρία μας στην ΑctionΑid μας δείχνει ότι παρόλες τις δύσκολες συνθήκες, η ευαισθησία και η ανθρωπιά δεν λείπει από τους Έλληνες. Ενδεικτικά ν’ αναφέρω ότι η ΑctionΑid Ελλάς έχει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρικτών από όλες τις ΑctionΑid διεθνώς.  Και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους.

– Από ταξίδια που πιθανόν να έχεις κάνει, ποιο είναι το συναίσθημα που σου γεννιέται βλέποντας αυτά τα παιδιά και το έργο της ΑctionΑid;

Είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω πέρυσι στη Σιέρα Λεόνε, μια χώρα που για 10 χρόνια ζούσε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας είναι πραγματικά πολύ σκληρές. Άνθρωποι που έφυγαν από την πατρίδα τους ως πρόσφυγες, που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, που είδαν τα παιδιά τους με όπλα στα χέρια.

Γνώρισα παιδιά που δεν έχουν βιώσει παιδική ηλικία, που στερούνται καθημερινά τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Που τους λείπουν τα αυτονόητα για εμάς πράγματα, ένα σπίτι, τροφή, νερό, ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι. Παιδιά που λόγω του πολέμου χρειάστηκε να μεγαλώσουν πιο γρήγορα για να γίνουν αρχηγοί της οικογένειάς τους. Όταν λοιπόν είδα παιδιά που έχουν επιζήσει από τον εμφύλιο με βιβλία στα χέρια, να παίζουν με τα αδέρφια τους στην αυλή κάποιου σχολείου ένιωσα μικρή. Ένιωσα ότι η ψυχική δύναμη ενός μικρού παιδιού μπορεί να υπερβεί οποιαδήποτε δυσκολία και ένιωσα ότι η κοινή προσπάθεια που αυτά τα παιδιά και εμείς κάνουμε, πιάνει τόπο…

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 02/07/2009

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα