17.2 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το βιβλίο της εβδομάδας: “Απόκλιση” της Roth Veronica

Βρισκόμαστε το μέλλον και ο κόσμος, είναι χωρισμένος σε πέντε φατρίες. Εκείνες των Ανιδιοτελών, των Γενναίων, των Πολυμαθών, των Ειρηνικών και των Ειλικρινών.
 
Κάθε φατρία, αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από εκπροσώπους του αντίστοιχου χαρακτηριστικού, κάτι που συμβαίνει απ’ όταν αποφασίστηκε πως, για τους παγκόσμιους πολέμους και την καταστροφή του κόσμου, έφταιγε η πολυπλοκότητα των ανθρώπων, η πολυδιάστατη προσωπικότητά τους.
 
Έτσι, βάζοντας το γένος σε συγκεκριμένα καλούπια, υπάρχει μια ελεγχόμενη ισορροπία, προς αποφυγήν μιας νέας καταστροφής. Κάθε παιδί το κόσμου αυτού, κλείνοντας τα δεκάξι του χρόνια, καλείται να συμμετάσχει σε ένα τεστ κλίσης προσωπικότητας μέσω από το οποίο, προκύπτει αν, ανήκει στην φατρία την οποία μεγάλωσε ή σε κάποια άλλη, δίνοντάς του στο τέλος το δικαίωμα της επιλογής. Ανάμεσα στα παιδιά που καλούνται να περάσουν το τεστ, βρίσκεται και η Μπίατρις η οποία, είναι εξαιρετικά αγχωμένη εν όψη της διαδικασίας αφού δεν γνωρίζει ούτε τι την περιμένει, ούτε αν πραγματικά μπορεί να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής των γονιών της που μπορεί να μην της φαίνεται λάθος ωστόσο, δεν της ταιριάζει, όχι απόλυτα τουλάχιστον.
  
Η Μπίατρις περνάει το τεστ όμως τα αποτελέσματά της, δεν είναι ξεκάθαρα. Το τεστ έδειξε πως δεν ανήκει σε μια φατρία αλλά, ότι θα μπορούσε να ανήκει σε τρεις διαφορετικές πράγμα που την καθιστά Απόκλιση. Και το να είσαι Απόκλιση, θεωρείται επικίνδυνο στον κόσμο της και αν θέλει να προστατευτεί, πρέπει να κρύψει αυτή τη νέα αλήθεια. Και όταν έρχεται η ώρα της επιλογής, η Μπίατρις αποφασίζει να μην διαλέξει τον δρόμο των γονιών της αλλά, έναν πολύ διαφορετικό, εκείνον της Γενναιότητας, μπαίνοντας σε ένα ολότελα διαφορετικό κόσμο, ανακαλύπτοντας νέες συνήθειες και αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που ποτέ δεν φαντάστηκε καθώς και μια μύηση, σκληρή και δύσκολη.
 
Το μυστικό της, είναι επίφοβο και η λαχτάρα της να αποδείξει ότι είναι πιο δυνατή απ’ όσο οι άλλοι πιστεύουν, ισχυρή, οδηγώντας την σε έναν διαφορετικό αγώνα επιβίωσης κι επικράτησης. Μπορεί όμως ο κόσμος της να συνεχίσει να λειτουργεί όπως τον γνώριζε, ή υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται υπογείως για να ανατρέψουν ένα σύστημα που θεωρούν ότι τους αδικεί; Και η Μπίατρις, τι ρόλο καλείται να παίξει;
 
Μια επιλογή καθορίζει τους φίλους σου…
Μια επιλογή καθορίζει τα πιστεύω σου…
Μια επιλογή καθορίζει που θα αφοσιωθείς – για πάντα…
Μια επιλογή μπορεί να σε μεταμορφώσει.
 
Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής – Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι – δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.
 
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι. Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά… ή να την καταστρέψει. 
 
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα και μία εξίσου συναρπαστική ταινία με μεγάλο ενδιαφέρον που σε καθηλώνει και σε υποτάσσει στην φαντασία και στα παιχνίδια του μυαλού.Βέβαια, η τριλογία μας αφήνει μετέωρους να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα μέχρι να έρθει το τέλμα…
 
Η επιλογή είναι προσωπική υπόθεση και δεν μπορείς να την αλλάξεις ή μήπως όχι;
 
Της Αλεξίας Βλάρα,12-8-2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα