21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

«Γράψε τον μύθο σου»: Διαγωνισμός για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου

Το Greek Play Project σε συνεργασία με το BlackBox προκηρύσσει διαγωνισμό για τη συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού έργου από Έλληνες συγγραφείς με θέμα «Γράψε τον μύθο σου». Είναι μια ακόμη πρωτοβουλία για τη στήριξη και την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου καθώς το έργο που θα επιλεγεί θα παρουσιαστεί σε κανονική παράσταση.

Τα έργα που θα πάρουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να είναι γραμμένα απευθείας στην ελληνική γλώσσα με θέμα που να αφορά στην επαναδιαπραγμάτευση του αρχαίου ελληνικού μύθου, στον σημερινό κόσμο και στον σύγχρονο άνθρωπο.

Η επιτροπή που θα επιλέξει τα έργα αποτελείται από τους: Άκη Δήμου (συγγραφέα), Γρηγόρη Ιωαννίδη (θεατρολόγο – κριτικό θεάτρου), Μαρία Καρανάνου (θεατρολόγο), Ειρήνη Μουντράκη (θεατρολόγο – δημιουργό GPP), Σάββα Πατσαλίδη (θεατρολόγο – κριτικό θεάτρου), Σταμάτη Φασουλή (σκηνοθέτη – ηθοποιό).

Το έργο θα παρουσιαστεί στο Blackbox στη Θεσσαλονίκη και στο θέατρο Αλκμήνη στην Αθήνα.

Προθεσμία υποβολής έργων μέχρι την 15η Ιουλίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το: http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/newview/217

Το Greek Play Project εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Το Greek Play Project εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) με στόχο να εντάξει στην προσπάθεια του για την ανάδειξη του ελληνικού έργου και το Κυπριακό θεατρικό έργο, το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένας άγνωστος για το ελληνικό θέατρο. Ως ένα δίκτυο συνεργασιών και δράσεων αλλά και ως ένας ανοιχτός χώρος πληροφόρησης και ανταλλαγής το Greek Play Project συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και η πρόσκληση για συνεργασία με το ΚΚΔΙΘ ξεκινά από την ανάγκη για μια ουσιαστική γνωριμία µε την κυπριακή δραµατουργία και το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου είναι ο ενδεδειγμένος συνεργάτης για την προσπάθεια αυτή. Σε πρώτη φάση το GPP θα εντάξει στη ιστοσελίδα του τέσσερις κύπριους συγγραφείς που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και τάσεις της κυπριακής θεατρικής γραφής: τον Γιώργο Νεοφύτου, τον Ανδρέα Κουκίδη, τον Χαράλαμπο Γιάννου και τη Μελίνα Παπαγεωργίου. Η Δρ Άντρη Χρ. Κωνσταντίνου, με ένα θεωρητικό της κείμενο θα μας κάνει μία εισαγωγή στη σύγχρονη κυπριακή δραματουργία. Αυτή η πρώτη ομάδα συγγραφέων θα ενισχύεται και θα συμπληρώνεται σταδιακά με την ένταξη και άλλων Κύπριων δραματουργών. Πρόκειται μόνο για την αρχή μιας συνεργασίας που θα ενισχύσει τους πολιτιστικούς, κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς μας δεσμούς.

Το Greek Play Project συνεργάζεται με το Ιταλικό περιοδικό Stratagemmi

To Greek Play Project αμέσως μετά την έναρξη της λειτουργίας του εγκαινίασε τη συνεργασία του με το ιταλικό περιοδικό Stratagemmi. Prospettive Teatrali.  To Stratagemmi είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό για το θέατρο, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2007 στο Μιλάνο. Bασικό μέλημα της επιστημονικής επιτροπής και της συντακτικής ομάδας είναι η δημιουργία ενός περιοδικού του οποίου το χαρακτηριστικό είναι η διεπιστημονικότητα και τα πολλαπλά σημεία θέασης.

Αποτελείται από επιστημονικές μελέτες αλλά και από κείμενα, έρευνες και απόψεις πάνω σε πολύ σύγχρονα θέματα της θεωρίας του θεάτρου, της δραματουργίας αλλά και των σκηνικών πρακτικών σε μια προσπάθεια κατανόησης του ρόλου του θεάτρου στη σημερινή κοινωνία.

Στο διαδικτυακό Stratagemmi σε συνεργασία με το Greek Play Project δημιουργήθηκε η ενότητα Sguardi Sulla Greciaμε την επιμέλεια της σημαντικής ελληνίστριας Gilda Tentorio, όπου θέματα από το ελληνικό θέατρο παρουσιάζονται στο ιταλικό κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.stratagemmi.it/?cat=113

Νέοι Συγγραφείς στο GPP
 
Ο Τσιμάρας Τζανάτος και ο Θανάσης Τριαρίδης είναι οι νέοι συγγραφείς που προστέθηκαν στο GPP.

Ο Τσιμάρας Τζανάτος πρωτοεμφανίστηκε ως θεατρικός συγγραφέας το 2004 και έκτοτε έχει παρουσιάσει επτά θεατρικά του έργα. Η καθηγήτρια θεατρολογίας του ΑΠΘ Έλση Σακελλαρίδου γράφει το θεωρητικό κείμενο για τους βασικούς άξονες και τα χαρακτηριστικά της δραματουργίας του.

Διαβάστε περισσότερα για τον Τσιμάρα Τζανάτο στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/view/54

Θανάσης Τριαρίδης

Ο Θανάσης Τριαρίδης εμφανίστηκε στο χώρο του θεάτρου το 2010. Έκτοτε έχει γράψει δώδεκα έργα ενώ αυτή τη στιγμή παίζεται το ZYKLON σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου. Η κριτικός θεάτρου Τώνια Καράογλου μας μυεί με το θεωρητικό της κείμενο στη δραματουργία και τη σκέψη του συγγραφέα.

Διαβάστε περισσότερα για τον Θανάση Τριαρίδη στο http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/view/55.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα