26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Η επιλογή της εβδομάδας – «Μαρίκα Κοτοπούλη, το αγρίμι»

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Μαρίκα Κοτοπούλη, Το αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα.
 
Ένας δυναμικός και χειμαρρώδης μονόλογος για τη ζωή της μεγάλης ηθοποιού, που προβάλλει άγνωστες πτυχές της, έχοντας ως φόντο ιστορικές στιγμές και πρόσωπα της Ελλάδας.
 
Η Δήμητρα Παπαδήμα «συνομιλεί» και φέτος με μία μεγάλη προσωπικότητα στην σκηνή του θεάτρου Άλφα και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό. Η ηθοποιός , η οποία έχει γράψει και το κείμενο της παράστασης, σε σκηνοθεσία της ίδιας και του Γιάννη Μποσταντζόγλου, μας παρουσιάζει τις εικοσιτρείς μέρες και νύχτες που η παθιασμένη και ασυμβίβαστη Μαρίκα Κοτοπούλη έδωσε την ψυχή της στο θεατρικό κοινό χωρίς να γνωρίζει για τη δολοφονία του αγαπημένου της Ίωνα Δραγούμη. Πάθος, ζωντάνια, ευαισθησία και πόνος αναμιγνύονται μπροστά στα μάτια των θεατών με εκρηκτικό τρόπο.
 
Η Κοτοπούλη, υπήρξε μεγάλη πρωταγωνίστρια του Ελληνικού Θεάτρου, με ευρεία αποδοχή όσον αφορά στις υποκριτικές της ικανότητες. Δε συνέβη το ίδιο όμως και με το ατίθασο του χαρακτήρα της, όπως επίσης και με το γεγονός ότι προερχόταν από «λαϊκά» κοινωνικά στρώματα. Καμάρι για εκείνη βέβαια, αλλά χαρακτηριστικό άξιο χλευασμού για τους αριστοκράτες θεατρόφιλους της εποχής. Με οξύτατο πνεύμα, ετοιμόλογη και χωρίς να «σηκώνει μύγα στο σπαθί της», αντικρούει όποιον την ψέγει με μεγάλη άνεση, αντιμάχεται τους πάντες ως ισάξιά τους και ορίζει τις δικές της αξίες και προτεραιότητες στη ζωή. Λατρεύει να καταρρίπτει την όποια μεγάλη ιδέα έχει κανείς για τον εαυτό του, ακόμα και για την ίδια. Η ζωή για την Κοτοπούλη είναι ένα παθιασμένο και αδιάλειπτο γλέντι αλλά και πάλη συνάμα. Όπως ακριβώς κι η σχέση της με τον Ίωνα Δραγούμη. Εκείνος βρίσκει σ’ εκείνη τη χαρά της ζωής κι εκείνη γοητεύεται από το πόσο μεγάλος φαντάζει ο Δραγούμης σε όλους, και πόσο παιδί γίνεται μπροστά στην ίδια. Μια σχέση εξάρτησης του ενός από τον άλλον, μια σχέση έρωτα αλλά και μεγάλων διαφορών. Όντας στο άλλο άκρο από τον μεγάλο αλλά ανεκπλήρωτο έρωτα του Δραγούμη, την Πηνελόπη Δέλτα -την οποία ερμήνευσε πέρυσι η Παπαδήμα-, η Κοτοπούλη συνομιλεί μαζί της σε κάποια στιγμή του έργου. Συνομιλεί με αξιοπρέπεια αλλά καταφέρνει να φέρει σε αντιδιαστολή τις αξίες δύο τελείως διαφορετικών κόσμων και να μη βγει χαμένη. Και στην πραγματικότητα, η ηθοποιός άνοιξε νέους δρόμους όχι μόνο με την υποκριτική της δεινότητα, αλλά με τον ίδιο τον τρόπο ζωής της, σε μια εποχή όπου τα στεγανά έμοιαζαν συχνά αδιαπέραστα και έγινε -έστω και αργά- σεβαστή από τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου.
 
Στην παράσταση απεικονίζεται λοιπόν αυτή η έντονη προσωπικότητα να αγωνιά και να σπαράζει για την ανεξήγητη εξαφάνιση του αγαπημένου της, να προσπαθεί να κατανοήσει και να εξηγήσει τη συμπεριφορά του, βρισκόμενη χωρίς να το γνωρίζει, στην τραγικότερη στιγμή της ζωής της. Ταλανίζεται από θυμό και έρωτα και ζυγίζει τη σχέση της με φίλους, εχθρούς και πιστούς οπαδούς. Η τελική πράξη έρχεται ως βαρύς επίλογος σε μια μάλλον πονεμένη -τελικά- ερωτική ιστορία.
 
Η Δήμητρα Παπαδήμα δοκιμάζεται ξανά σε μια αρκετά δύσκολη και ριψοκίνδυνη θεατρική δουλειά. Έρχεται αντιμέτωπη με την ιδιαιτερότητα τού να παρουσιάζεις στο κοινό πτυχές από τη ζωή μιας πασίγνωστης προσωπικότητας όπου ο καθένας ίσως έχει ήδη στο μυαλό του μια παγιωμένη εικόνα για αυτήν. Την παρουσιάζει δε σε μονόλογο, γεγονός που από μόνο του καθιστά την παράσταση θεωρητικά πιο «δύσβατη» στα μάτια του θεατή. Κρατά επίσης και τα σκηνοθετικά ηνία όπως προαναφέρθηκε, μαζί με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου. Έχει, παρ’ όλα αυτά, καταφέρει να ισορροπήσει πολύ καλά όλες αυτές τις συνθήκες, σε μια δυνατή παράσταση, με νεύρο από την αρχή έως το τέλος. Ακούραστη οργώνει τη σκηνή και δίνεται ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνει πετυχαίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα.
 
Δίπλα της, σε έναν μικρό ρόλο, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου και πάλι, γειώνει την ενέργεια της κεντρικής ηρωίδας και βοηθάει στο να παρουσιαστεί πιο ξεκάθαρα η ευαίσθητη πλευρά του συγκεκριμένου χαρακτήρα αλλά και του παιξίματος της Παπαδήμα.
 
Στο σύνολό της, έχουμε να κάνουμε με μία ολοκληρωμένη παράσταση, κατάλληλη τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους μυημένους θεατρόφιλους.
 
Θέατρο Άλφα
Πατησίων 37, Κέντρο
Τηλέφωνο: 2105238742
 
Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, και Τετάρτες 18/12, 25/12 και 01/01 στις 21.00

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα