22.5 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Η επιλογή της εβδομάδας: “Φιλιώ Χαϊδεμένου” στο Θέατρο Βεάκη

Η Φιλιώ Χαϊδεμένου γεννήθηκε το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας. Έζησε ευτυχισμένα χρόνια με την οικογένειά της σε ένα τόπο γεμάτο ζωή, παραγωγικότητα, αγάπη. Μοναδική πληγή των παιδικών της χρόνων η απομάκρυνσή της από το σχολείο για να μάθει την τέχνη της μητέρας της.

1922 / Μικρασιατική Καταστοφή. Η Φιλιώ έζησε γεγονότα που μοιάζουν να μην μπορούν να συμβούν. Με την οικογένειά της (που φυσικά υπέστη τραγικές απώλειες) αγωνίστηκε να επιβιώσει, πίστεψε στην ζωή, ακολούθησε το ένστικτό της και την μοίρα της και βρέθηκε σε ένα καράβι για την Ελλάδα. Ένα καράβι που έφευγε (το που πήγαινε δεν είχε ούτε σημασία, ούτε αξία). Και πίσω η Σμύρνη καιγόταν.

Στην Ελλάδα κάποτε η ζωή -που πάντα κινείται προς τα μπρος- συνεχίστηκε. Η Φιλιώ πάτησε γερά στις ρίζες της, προσαρμόστηκε στις εποχές, κινήθηκε ανάμεσα στους ανθρώπους και έφτιαξε την δική της οικογένεια, το δικό της σπίτι, την δική της περιουσία. Έζησε χρόνια δύσκολα (Κατοχή, Εμφύλιος…), αλλά κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να δημιουργήσει. Ακολούθησε την φυσική της κλίση προς τα γράμματα και την μόρφωση και όχι μόνο κέρδισε εκείνο που είχε στερηθεί, αλλά έγραψε και ένα βιβλίο – παρακαταθήκη για την ελληνική ιστορία με όλα όσο είδε και ένιωσε.

Ανάμεσα στα μεγάλα κατορθώματά της (και όνειρο της ζωής της) το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στην Νέα Φιλαδέλφεια. Πέθανε στην Αθήνα το 2007. Η πορεία της ή η τύχη της ήταν αυτή, αλλά η δύναμη, η ικανότητα και η ζωτικότητά της είναι αδιαπραγμάτευτες. Όπως και η αξία της. Η δική της και του έργου της που δεν είναι μόνο μια πολιτισμική και ιστορική καταγραφή, αλλά ένα μάθημα αντίληψης ζωής. Για τον άνθρωπο που δεν κρίνει την εποχή του, αλλά βρίσκει τρόπο να υπάρχει μέσα σ΄αυτή. Για τον άνθρωπο που παλεύει για όσα επιθυμεί.

Η ιστορία της Φιλιώς Χαϊδεμένου μοιάζει να βρήκε την ιδανική της αφηγήτρια στο πρόσωπο της Δέσποινας Μπεμπεδέλη που την υποδύεται στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται στο Θέατρο Βεάκη υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Πολιτισμού «Ιωνία». Με απλότητα, με ουσία, με συναίσθημα αληθινό. Δίπλα της, ο εξαιρετικός Ζαχαρίας Καρούνης με τις συγκινητικές μελωδίες, την άριστη φωνή του και το ζεστό, ειλικρινές του βλέμμα δένει τραγούδια και λόγο σε ένα άρρηκτο σύνολο.

Την δυνατή αφήγηση, που βρίσκει κατευθείαν τον χώρο της μέσα μας, συντροφεύει και ενδυναμώνει μία ομάδα ικάνων ηθοποιών (Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους, Αλκιβιάδης Μαγγόνας) και μουσικών (Πάνος Βέργος, Μανούσος Κλαπάκης). Την διασκευή του κειμένου για το θέατρο υπογράφει η Άνδρη Θεοδώτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Άγγελος Αγγελής, ενώ τα πρωτότυπα τραγούδια έγραψε ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος (μουσική: Ζαχαρίας Καρούνης). Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Ευταξόπουλος σε μια παράσταση που αποδεικνύει πως αυτό που χρειάζεται το θέατρο είναι ιστορίες και άνθρωποι. Και αυτό αρκεί.

Από την Ήβη Βασιλείου στο http://cuetoenter.wordpress.com/ 

Φιλιώ Χαϊδεμένου στο Θέατρο Βεάκη

Παίζουν οι: Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Ζαχαρίας Καρούνης, Χαρά Κεφαλά, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Εμμανουέλα Χαραλάμπους, Αλκιβιάδης Μαγγόνας

Διασκευή : Άνδρη Θεοδώτου
Σκηνοθεσία : Βασίλης Ευταξόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια : Άγγελος Αγγελής
Μουσική – Καλλιτεχνική επιμέλεια : Ζαχαρίας Καρούνης
Διευθυντής φωτογραφίας : Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική Διδασκαλία : Χαρά Κεφαλα
Πρωτότυπα τραγούδια : Στίχοι : Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος
Μουσική : Ζαχαρίας Καρούνης
Σαντούρι : Πάνος Βέργος
Κρουστά : Μανούσος Κλαπάκης
Επιμέλεια Video : Σπύρος Πανταζής
Επιμέλεια & οργάνωση Παραγωγής : Σία Παπαγεωργίου (Τέχνης Πολιτεία)
Βοηθός σκηνοθέτη : Βίκυ Πάστρα
Κατασκευή σκηνικών: Κώστας Ζωγραφόπουλος

Θέατρο Βεάκη
Στουρνάρη 32, Αθήνα 104 33
Τηλέφωνο: 21 0522 3522

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα