16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Η επιλογή της εβδομάδας: “Παράσιτα” σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

Η Βίβιαν Φράντσμαν μας εισάγει στον ψυχρό, ζοφερό κόσμο όλων των μορφών κοινωνικής στέρησης πλέκοντάς τις σ’ ένα καταστροφικό κουβάρι. Στα Παράσιτα παρακολουθούμε δύο νεαρές αδελφές, που έχουν μεγαλώσει στο ορφανοτροφείο, έχουν βιώσει την εγκατάλειψη από τους αλκοολικούς και εθισμένους στα ναρκωτικά γονείς τους να παλεύουν και οι ίδιες με τον εθισμό τους στα ναρκωτικά. Θίγονται θέματα όπως η εξάρτηση απ’ τις ουσίες, η η ελλιπής εκπαίδευση, θέματα παιδείας γενικότερα, αναμνήσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, ο εγκλεισμός και η έκτιση ποινών στη φυλακή, εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε παιδιά που απομακρύνθηκαν βίαια, η ανεργία, η φτώχεια, η βία. Ατελείωτος ο κατάλογος των θεμάτων τα οποία θίγει το έργο. Είναι βαθιά ανθρώπινο και βρίσκεται δίπλα μας….
 
Το έργο ξεκινάει με τη νεώτερη αδελφή  Ρόλι (Ιωάννα Κολλιοπούλου) ετών 21, η οποία επιστρέφει, όντας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, στο σπίτι-τρώγλη όπου ζει η αδελφή της Πινκ (Κόρα Καρβούνη). 
 
Η Πινκ είναι εξαρτημένο άτομο από την ηρωίνη, ενώ η Ρόλι, που μόλις βγήκε από τη φυλακή βρίσκεται σε πρόγραμμα απεξάρτησης με μεθαδόνη. Επιστρέφει στην προηγούμενη ζωή της και όλες οι καταστάσεις που θα ακολουθήσουν, θα την παγιδεύσουν ακόμη περισσότερο. Και οι δύο γυναίκες έχουν εκτίσει χρόνο στη φυλακή κι ο εγκλεισμός τους αποτελεί γι’ αυτές τρόπο ζωής. 
 
Η Πινκ υποφέρει από κάθε είδους ψυχική ασθένεια, για την οποία λάμβανε θεραπευτική αγωγή αλλά σταμάτησε αυθαίρετα να παίρνει τα φάρμακά της, την στιγμή που η Ρόλι βρισκόταν μακριά. Πάσχει από άγχος και ψυχώσεις που συνδέονται με τις μνήμες του παρελθόντος της, όταν η Πρόνοια είχε φροντίσει να τοποθετήσει τη Ρόλι σε θετούς γονείς, ενώ εκείνη είχε παραμείνει στο ορφανοτροφείο…
 
Το έργο διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και απεικονίζει το πώς και το γιατί οι γυναίκες καταλήγουν στη φυλακή. Η συγγραφέας δεν έχει πρόθεση να ευαισθητοποιήσει, να κρίνει, ούτε να ντροπιάσει. Είναι ειλικρινής απεικόνιση των συνθηκών ζωής τους, όπου είναι έντονο και το χιουμοριστικό στοιχείο.
 
Κόρα Καρβούνη και Ιωάννα Κολλιοπούλου μετατράπηκαν σε φαντάσματα του εαυτού τους, χτίζοντας λέξη-λέξη τη σκληρή και σπαρακτική μαζί Πινκ και την αδύναμη Ρόλι. 
 
Η Κόρα Καρβούνη μεταμορφώθηκε πλήρως στο πρεζάκι που έχουμε συναντήσει όλοι μας στο δρόμο κι έχουμε – ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας – αποφύγει ή αποστραφεί. Η μαγκιά που έβγαζε ο λόγος της, η αγορίστικη περπατησιά της και το θρασύ παρουσιαστικό της έδωσαν μια συγκλονιστική Πινκ. Κι η τελευταία σπαραχτική κραυγή της με έπεισε ότι δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποια άλλη ηθοποιό γι’ αυτό το ρόλο! Από την Ευρυδίκη της είχα να ξανακλάψω. Και πάλι η Κόρα ακούμπησε με την ερμηνεία της αυτή, την ευαίσθητη χορδή της ψυχής μας…. 
 
Η Ιωάννα Κολλιοπούλου ακολούθησε στο ίδιο τέμπο και μάλιστα καταφέρνοντας στο ξεκίνημα να είναι το κορίτσι που παλεύει για το καλύτερο μέλλον, ελπίζει και προσπαθεί για το παιδί που θα φέρει στον κόσμο ενώ στην πορεία μπλέκεται στα δίχτυα που της στήνει η ίδια η ανασφαλής αδελφή της. Στον εφιάλτη βουλιάζουν μαζί. Η σωτηρία δεν έρχεται για καμιά απ΄τις δύο…
 
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στηρίχτηκε στο ανέβασμα του Λονδίνου και κράτησε όλο το εφιαλτικό σύμπαν με τα αφρολέξ σκηνικά που άλλαζαν σχήματα, εύπλαστα όπως η ψυχολογία των ηρωίδων. 

Τα underground ακούσματα που διέκοπταν τη συσσωρευμένη ένταση ήταν για μένα λυτρωτικά. Αύξησαν την ένταση των συναισθημάτων των θεατών και σε προετοίμαζαν για την επόμενη καταβύθιση στον ψυχισμό των χαρακτήρων.

 
Τα video – φαντάσματα του παρελθόντος πρόσθεσαν στο αποτέλεσμα, κινηματογραφική υφή και οι εφιάλτες της Πινκ που “ζωγραφίζονταν” στους τοίχους, στοίχειωσαν και τους θεατές με τη μαυρίλα που κουβαλούσε η ψυχή της ηρωίδας…
 
Ακόμη κι αν κάποιους τους αφήνει ασυγκίνητους ή τους σοκάρει το θέμα είναι τόσο συγκλονιστικές οι ερμηνείες (για γερά νεύρα) που αξίζει να πάνε στο θέατρο του Νέου Κόσμου και να δουν μια από τις παραστάσεις της χρονιάς…

& Aναλυτικά στοιχεία για τους συντελεστές και τις ώρες της παράστασης ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/9955-q–pests-q—–.html
 
Της Δώρας Μπαρουτάκη, 16/2/2015 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα