21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

O Χρήστος Μουστάκας μιλάει στο All4fun

Ο Χρήστος Μουστάκας, το παλαιότερο μέλος της Σπείρα Σπείρα μιλάει στο all4fun για το “Μπεεέ” , πως είναι να είσαι μέλος της Σπείρα και διάφορα άλλα..
 
“Έχω μάθει να λειτουργώ μέσα από την ομάδα και για αυτήν και αυτό για μένα είναι πια ο βασικός μου μηχανισμός. Όταν οι ρόλοι είναι διακριτοί και συγκεκριμένοι, δεν χωράει κανένας ανταγωνισμός. Έτσι κι αλλιώς το αγώνισμα είναι δύσκολο και αυτό που έχει σημασία είναι η σύμπραξη. Τα αναπόφευκτα προκύπτουν από την έλλειψη στόχου. Εδώ ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος και φυσικά υπάρχει και ένας αρχηγός ο οποίος ξέρει πολύ καλά να διατηρεί τις ισορροπίες, εκτός όλων των άλλων. “
 
Η Σπείρα Σπείρα φέτος γιορτάζει τα 15 χρόνια της, σε μια σκηνή γεμάτη μαργαρίτες. Η πορεία της πραγματικά είναι ανθόσπαρτη, γεμάτη αξιόλογες παραστάσεις, με επικεφαλής πάντα τον Σταμάτη Κραουνάκη. Ως το παλαιότερο μέλος της, μπορείτε να μας πείτε πώς προέκυψε η δημιουργία της ομάδας ;
 
Δυστυχώς δεν έζησα τη γέννηση της Σπείρας. Όμως η ανάγκη ήταν συγκεκριμένη και είναι και η ίδια ανάγκη που τροφοδοτεί όλα αυτά τα χρόνια την πίστη σ’ αυτό που κάνουμε. Η δυνατότητα μιας ομάδας καλλιτεχνών να εκφραστεί, μέσα σε ένα τοπίο με ελάχιστες πιθανότητες. Για την ιστορία, ξέρω ότι αφορμή στάθηκε ένα πάρτυ με φόντο την Ακρόπολη.
 
Από το «Όλα μαύρα κι ένα πιάνο» μέχρι το «Μπεεε» έχουν περάσει από την ομάδα πολλοί ηθοποιοί και ερμηνευτές. Πώς γίνονται οι αλλαγές στην ομάδα;
 
Με τον πιο φυσιολογικό τρόπο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Άλλοι έρχονται κι άλλοι φεύγουν. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Η ανακύκλωση του συστήματος ιεραρχεί τις ανάγκες – και της ομάδας και των ανθρώπων- και δημιουργεί τις συνθήκες για αποχωρήσεις και καλωσορίσματα.  
 
Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποια παράσταση  σταθμό ή κάποια συνεργασία στην πορεία στης Σπείρας;
 
Η αλήθεια είναι ότι τώρα που μπαίνω στη διαδικασία να το σκεφτώ, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι καθετί καινούργιο, ήταν και ένας σταθμός για την ομάδα. Για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Η πρόθεση του Σταμάτη ήταν πάντα να προσθέτει ένα σκαλοπάτι στις αποδόσεις μας και στην ομαδική μελέτη. Ίσως να μπορώ να ξεχωρίσω την παράσταση Χορικά ’05-Αιωνία θητεία στο κάλλος, τον Αριστοφάνη που πήγε την ομάδα στην ευρωπαϊκή περιοδεία, την παράσταση στο Ηρώδειο Αυτά που κάψαν το σανίδι. Όμως δε γίνεται να μην αναφέρω και την Κλασική Συνταγή, το Σιγά τα αίματα, τις Δουλάρες. 
 
Πόσο δύσκολο είναι να είσαι κομμάτι μιας ομάδας σαν την Σπείρα; Έχει σημειωθεί ποτέ ανταγωνισμός ανάμεσα στα μέλη; Είναι κάτι το αναπόφευκτο;
 
Έχω μάθει να λειτουργώ μέσα από την ομάδα και για αυτήν και αυτό για μένα είναι πια ο βασικός μου μηχανισμός. Όταν οι ρόλοι είναι διακριτοί και συγκεκριμένοι, δεν χωράει κανένας ανταγωνισμός. Έτσι κι αλλιώς το αγώνισμα είναι δύσκολο και αυτό που έχει σημασία είναι η σύμπραξη. Τα αναπόφευκτα προκύπτουν από την έλλειψη στόχου. Εδώ ο στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος και φυσικά υπάρχει και ένας αρχηγός ο οποίος ξέρει πολύ καλά να διατηρεί τις ισορροπίες, εκτός όλων των άλλων. 
 
Ίσως ένα κομμάτι του κόσμου πιστεύει οτι ο καλλιτεχνικός χώρος δεν επηρεάζεται τόσο από την οικονομική κρίση. Πώς θα περιγράφατε τη ζωή ενός καλλιτέχνη μέσα στα χρόνια της κρίσης; Αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καθημερινότητα; 
 
Το μόνο κομμάτι του κόσμου που μπορεί να πιστεύει κάτι τέτοιο είναι αυτό που έτσι κι αλλιώς πιστεύει ότι η οικονομική κρίση είναι απλώς μια λογιστική διαδικασία που δεν έχει επηρεάσει κατ’ ουσίαν κανένα. Φυσικά και επηρεαζόμαστε κι εμείς όπως και όλοι εργαζόμενοι της χώρας. Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν της χρειάζεται η λεγόμενη μεσαία τάξη και ότι πρέπει απλώς να δημιουργήσει φτηνό εργατικό δυναμικό. Μέσα σ’ όλη αυτή την κατάσταση, ο καλλιτέχνης δεν έχει παρά να παλέψει κι αυτός να σταθεί στα πόδια του και να ανταπεξέλθει στους απάνθρωπους φόρους και τα πρωτοφανή μέτρα. Εμείς, απλά, ως αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο ήμασταν ασκημένοι στη λιτότητα. Και το ευτυχές είναι ότι δεν αγοραστήκαμε ποτέ από κανένα ώστε να κάνουμε εκπτώσεις στην τέχνη μας. 
 
Το Μπεε είναι μία παράσταση με σατυρικό περιεχόμενο, που ο θεατής θα προβληματιστεί. Εσείς τι θέλετε να πάρει μαζί του;
 
Ο στόχος είναι να φύγει με την ελπίδα της επόμενης μέρας! 
 
Το Μπεε μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του. Μετά το Μπεε, υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε ή κάτι που ονειρεύεστε να κάνετε ;
 
Σχέδια και όνειρα υπάρχουν πάντα. Προς το παρόν χαιρόμαστε τη νέα μας παράσταση, η οποία μας αποκαλύπτει μέρα με τη μέρα τις δυναμικές της.
 
Υπάρχει κάτι που σας συναρπάζει στο κοινό σας;
 
Αυτή η σχέση είναι εξ ορισμού συναρπαστική. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις και στοιχεία που την καθιστούν τέτοια. Αισθάνομαι πάντα ότι έχω καλεσμένους στο σπίτι. Είναι ερωτική η σχέση. 
 
Θα μπορούσατε να περιγράψετε με λίγα λόγια τον Σταμάτη Κραουνάκη και καθέναν από τα μέλη της Σπείρας όπως τους ζείτε μέσα στην καθημερινότητα;
 
Αυτό που μου ζητάτε θα μπορούσε να είναι το περιεχόμενο ενός νέου βιβλίου. Δεν έχω λίγα λόγια για κανέναν. Είναι οι άνθρωποι που περνάω μαζί τους τον περισσότερο χρόνο της ζωής μου από επιλογή. Είμαστε μια μικρή κοινότητα. Κάτι σαν το στρουμφοχωριό. Ο  Ξεφτέρης, ο Γκρινιάρης, ο Σκουντούφλης, ο Λιχούδης, ο Ντορεμί, οι Στρουμφίτες, ο Μπαρμπαστρούμφ. 
 
Τι θα ευχόσασταν για την νέα χρονιά στους αναγνώστες μας και τους θαυμαστές της δουλειάς σας;
 
Εύχομαι σε όλους μας, το νέο έτος να μας ξημερώσει νέες ελπίδες.
 
Μία όμορφη συνέντευξη με έναν πολυτάλαντο ηθοποιό, μέτρ του είδους και διασκεδαστή…Εμείς να ευχηθούμε κάθε επιτυχία και ότι καλύτερο στην πορεία του και στην πορεία της Σπείρα Σπείρα..
 
Της Αλεξίας Βλάρα, 17-12-2014 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα