12.4 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

Η Μελίνα Σκούφου μιλάει στο All4fun για το “Εβίβα”

To Eβίβα πρωτοπαρουσιάστηκε στο 4ο φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών «τα 12 κουπέ» στο Τρένο στο Ρουφ, άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και επέστρεψε στον ίδιο χώρο ως μια από τις παραστάσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου θεατρικού χώρου για τη σεζόν 2014-15.

Η Μελίνα Σκούφου ήταν εκείνη από την οποία ξεκίνησε η Εβίβα, αφού στο έργο αναφέρονται ιστορίες από το λεύκωμα της γιαγιάς της. Δημιουργός της παράστασης μαζί με τη Γεωργία Μπούρδα μας μίλησε και της συνεργασία της με τους ηθοποιούς της Εβίβα, τη Βασιλική Σαραντοπούλου και την Χριστίνα Λυκοτσέτα.

«Η ιδέα του «Εβίβα!» γεννήθηκε από ένα πραγματικό  λεύκωμα μίας γυναίκας του 40’, της Νανούλας, η οποία ήταν γιαγιά μου, αλλά φυσικά το λεύκωμα δεν αξιοποιήθηκε για προσωπικούς λόγους, όσο από καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Στο λεύκωμα γράφουν οι φίλες της τα χρόνια πριν από τον πόλεμο, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου. Διαβάζοντάς το με τη συνεργάτη Γεωργία Μπούρδα, η οποία και αρχικώς εμπνεύστηκε να αξιοποιηθεί το λεύκωμα ως υλικό για παράσταση, ενθουσιασμένες συμπληρώναμε η μία τη σκέψη της άλλης:

Δύο ηθοποιοί, δύο κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, ένα βαγόνι τρένου και το ταξίδι ξεκινά. Από τη μια, η δεκαετία του ΄30, ο πόλεμος και η κατοχή της δεκαετίας του ΄40, και από την άλλη το σήμερα και η οικονομική κρίση. Είδαμε πως ανεξάρτητα από τις διαφορές των δύο εποχών, σε κρίσιμες κοινωνικές στιγμές τα συναισθήματα είναι ίδια: φόβος, αγανάκτηση, θυμός, απελπισία, οργή, θλίψη. Αλλά δεν θέλαμε να σταθούμε μόνο εκεί!Οι νεανικές τρέλες, τα όνειρα, οι δυσκολίες αλλά και οι ελπίδες της κάθε εποχής συναντιούνται και συνομιλούν μέσα από τις αναμνήσεις των δύο γυναικών, που βρέθηκαν άλλοτε να ταξιδεύουν με το ίδιο τρένο. 

Όταν είδαμε πρόσκληση νέων καλλιτεχνών για το 4ο φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών «τα 12 κουπέ» από το Θέατρο Τρένο στο Ρουφ, τηλεφωνήσαμε στην ηθοποιό Βασιλική Σαραντοπούλου, η οποία αμέσως όταν της εξηγήσαμε περί τίνος πρόκειται, εκδήλωσε με ενθουσιασμό ενδιαφέρον να συμμετέχει. Η Γεωργία την γνώριζε από τη σχολή τους, Τμήμα Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, ενώ εγώ την είχα γνωρίσει από προηγούμενη συνεργασία.

Η Βασιλική μας πρότεινε την Χριστίνα Λυκοτσέτα και από την πρώτη κιόλας συνάντηση η συνεργασία μας ήταν πολύ καλή. Η Χριστίνα φέρει έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό και ευαλωτότητα ως ηθοποιός, κατάλληλη για τον ρόλο που υποδύεται, της Νανούλας, μίας κοπέλας που ενηλικιώνεται τα χρόνια της κατοχής, ενώ η Βασιλική Σαραντοπούλου με την αμεσότητά της και άλλου τύπου ευαλωτότητα – της κρίσης- που χαρακτηρίζει την εποχή μας, υποδύεται μία γυναίκα του σήμερα. Αλλά δεν θέλαμε να σταθούμε μόνο στις δυσκολίες και στα εμπόδια.

Τελικώς, μια παράσταση για την αισιοδοξία, τη δύναμη και το κέφι για ζωή, όπου η παρέα και το «Εβίβα μας» είναι πάντα εκεί αντίδοτο στην απελπισία.
Το έργο έχει αρκετά αφηγηματικό χαρακτήρα και δύο κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος ζωντανεύουν στα χέρια των ηθοποιών άλλους χαρακτήρες  της εκάστοτε εποχής.

Η κυρία Λύγαρη ανταποκρίθηκε στην πρότασή μας και το «Εβίβα!» και έπειτα από μόνο ένα μήνα προβώνπρωτοπαρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ» στον ιδιαίτερο χώρο ενός κουπέ τρένου, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ξεχώρισε για την πρωτότυπη θεματολογία, τις ερμηνείες και την ευρηματικότητα της. Συμφωνήσαμε να μεταφερθούμε φέτος το χειμώνα στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Τρένο στο Ρουφ κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.00.

Διευρύναμε τη θεματολογία, εμπλουτίζοντας το έργο με νέες σκηνές και μεταφερθήκαμε σε μεγαλύτερο χώρο, οπότε στις πρόβες πιάσαμε το έργο όλο από την αρχή. Το κείμενοσε μεγάλο μέρος του το έγραψα εγώ, με την πολύτιμη βοήθεια των δύο ηθοποιών κατά τη διάρκεια των προβών και μέσα από αυτοσχεδιασμούς. Σε κάποια σημεία χρησιμοποιήσαμε ιστορικά γεγονότα και σε άλλα  ζωντανέψαμε διαλόγους που βρήκαμε γραμμένους στο αρχικό λεύκωμα.

Η θεατρική σκηνή του θεάτρου Τρένο στο Ρουφ, έχει την ιδιαιτερότητα πως βρίσκεται μέσα σε πραγματικό βαγόνι τρένου, οπότε από μόνο του δημιουργεί μία πολύ δυνατή ατμόσφαιρα και συγκυρία «ταξιδιού».

Ο Ανδρέας Σκούφος και αδερφός μου, μας έγραψε τη μουσική και η Χριστίνα Καμμά μας έκανε τους φωτισμούς.

Ο κόσμος συχνά εντυπωσιάζεται από το πώς οι ηθοποιοί αλλάζουν διαρκώς χαρακτήρες, και υποδύονται και τις τρεις φίλες της παρέας οι ίδιες. Σε σημεία είναι ακόμα πιο περίπλοκο το έργο. Ξεχωρίζει ως θέμα, τρόπος παρουσίασης, αλλά αυτά θα τα δείτε από κοντά.

Είναι μία παράσταση με χιούμορ, αλλά και βαθιές συγκινήσεις.

«Εβίβα! και όλα μπορούν να αλλάξουν όσο είμαστε μαζί!», αυτό είναι το σλόγκαν που βγάλαμε ως ομάδα.

Iδέα – σύλληψη: Μπούρδα Γεωργία – Μελίνα Σκούφου
σκηνοθεσία – δραματουργία: Μελίνα Σκούφου
κείμενο του θιάσου σε επιμέλεια: Μελίνας Σκούφου
Δραματουργία: Μελίνα Σκούφου
σκηνογραφικά αντικείμενα – κοστούμια – κούκλες: Γεωργία Μπούρδα
μουσική: Αντρέας Σκούφος
σχεδιασμός φωτισμών :Χριστίνα Καμμά

Ερμηνεύουν οι: Χριστίνα Λυκοτσέτα, Βασιλική ΣαραντοπούλουΚάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00
από 21 Οκτώβρη ως 10 Δεκέμβρη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ-ΘΕΑΤΡΟ «το Τρένο στο Ρουφ», τηλ.: 210 5298922 / 6937 604988, καθημερινά εκτός Δευτέρας 10.00–14.00 & 18.00–22.00
Σιδηροδρομικός & Προαστιακός Σταθμός Ρουφ, επί της Λεωφ.Κωνσταντινουπόλεως, 10’ με τα πόδια από το ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός,
ΔΩΡΕΑΝ PARKING – FREEWI-FI

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα