16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Γιάννης Σαρακατσάνης: Το χιούμορ μας βοηθάει να κάνουμε την αυτοκριτική μας…

Βάζει στοίχημα πως ακόμα και να μη σου αρέσει το θέατρο, βλέποντας το “Ι will survive” θα έχεις αλλάξει γνώμη, γιατί απλά θα έχεις διασκεδάσει. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης είναι ένας γνήσιος κωμικός με πολλά ταλέντα, ένα εκ των οποίων είναι και η σκηνοθεσία.

Ετσι αποφάσισε με τον Αντίνοο Αλμπάνη και τον Γιώργο Παπαγεωργίου να φέρουν ξανά στο προσκήνιο ένα έργο που είχε παρουσιαστεί τον Φλεβάρη του 2011 και το οποίο παίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες κάθε Δευτέρα και Τρίτη με επιτυχία στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης.

Εκτός της συγκεκριμένης παράστασης συμμετέχει στο διαδραστικό και πολύ πρωτοποριακό “Βρες τον δολοφόνο”, ενώ μετά το Πάσχα μαζί με τους Abovo διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά το πολύ σημαντικό πλέον και διάσημο φεστιβάλ νεανικού θεάτρου, Βοb!

– Πώς προέκυψε ξανά το “Ι Will Survive”;

Η παράσταση αυτή παίχτηκε δύο σεζόν στη Θεσσαλονίκη και γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία. Αντιθέτως στην Αθήνα παίξαμε πολύ λίγο, λόγω προγραμματισμού, και πάντα θεωρούσαμε ότι δεν έχει κάνει τον κύκλο της. Έτσι λοιπόν φέτος, μας δόθηκε η ευκαιρία χάρη στον Τάσο Ιορδανίδη που διαχειρίζεται το Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης να την ξανακάνουμε.

– Μίλησε μας για το πώς είχε προκύψει αρχικά (και πότε) αυτό το έργο;

Το καλοκαίρι του 2010 ο Αντίνοος Αλμπάνης και ο Γιώργος Παπαγεωργίου με προσέγγισαν για να συνεργαστούμε σε μια καινούργια παράσταση που ήθελα να κάνουν στην Θεσσαλονίκη. Ο Γιώργος κατάγεται από εκεί και ήθελε πολύ να κάνει μια παράσταση για το κοινό της πόλης. Αρχικά συζητήσαμε μήπως ανεβάζαμε ένα «γραμμένο» έργο, αλλά τους αντιπρότεινα να φτιάξουμε ένα μόνοι μας. Ξεκινήσαμε λοιπόν να δουλεύουμε και σιγά – σιγά άρχισε να προκύπτει το “I Will Survive”. Η πρεμιέρα έγινε τον Φεβρουάριο του 2011 και το κοινό της πόλη ανταποκρίθηκε με έναν ενθουσιασμό που νομίζω πως κανένας μας δεν είχε προβλέψει!

– Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας η κωμωδία; Είναι απαραίτητη ακόμα περισσότερo λόγω όλων αυτών των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα;

Ναι, η κωμωδία είναι σημαντική, ειδικά αυτήν την εποχή. Το χιούμορ μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε την πάντα απαραίτητη αυτοκριτική μας και να δούμε πράγματα που χωρίς αυτό θα μας ήταν δύσκολο.

– Γιατί θα προέτρεπες τον κόσμο να έρθει να το δει;

Υπάρχουν πολλοί νέοι ανθρωποι που αποφεύγουν το θέατρο σαν τρόπο διασκέδασης. Το “I Will Survive”, βάζω στοίχημα, θα τους διασκεδάσει τόσο πολύ που θα αλλάξουν γνώμη!

– Το έργο μιλάει για το τέλος του κόσμου. Ποια είναι τα μηνύματα που μεταφέρει στο κοινό;

Οι δύο ήρωες του έργου είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους και, υπό κανονικές συνθήκες, όχι απλά δεν θα έκαναν παρέα αλλά θα αντιπαθούσαν ο ένας τον άλλον. Ως μοναδικοί επιζώντες όμως, αναγκάζονται να συνυπάρξουν και αυτό τελικά τους εξελίσσει και τους κάνει καλύτερους. Το μήνυμα είναι ότι το διαφορετικό είναι το συμπληρωματικό μας και, αν το γνωρίσουμε, θα εξελιχθούμε. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το τέλος του κόσμου όμως.

– Είσαι και ο σκηνοθέτης του έργου. Πώς είναι να παίζεις σ’ ένα έργο, το οποίο και σκηνοθετείς;

Είναι κάτι που κάνω με την ομάδα μου, τους AbOvo, από το 2005. Ίσα ίσα που στο “I Will Survive” είχα την πολυτέλεια να σκηνοθετήσω την παράσταση με το Γιώργο και τον Αντίνοο να παίζουν, στη συνέχεια να τη δω να παίζεται για δύο σεζόν και μετά να μπω σε αυτή σαν ηθοποιός.

– Νιώθεις περισσότερο ηθοποιός, σκηνοθέτης ή και τα δύο; Απολαμβάνεις κάτι από τα δύο περισσότερο;

Αυτό που απολαμβάνω είναι η αφήγηση. Η παράσταση είναι ένα μήνυμα που θέλω να πάρει ο θεατής και το σημαντικότερο είναι, αυτό το μήνυμα, να μεταδοθεί σωστά. Στην κάθε παράσταση λοιπόν θα προσπαθήσω να πάρω τον ρόλο που βοηθάει καλύτερα στη μετάδοση αυτού του μηνύματος.

– Δεδομένου ότι ασχολείσαι ιδιαίτερα με το ελληνικό θέατρο ποια είναι η γνώμη σου για όσα συμβαίνουν φέτος στην αθηναϊκή σκηνή;

Μέχρι το 2008 είχαμε περίπου 400 πρεμιέρες κάθε χρόνο στην Αθήνα. Η έλευση της κρίσης όμως συρρίκνωσε την τηλεοπτική παραγωγή και έτσι πάρα πολλοί ηθοποιοί που απασχολούνταν αποκλειστικά από αυτήν στράφηκαν στο θέατρο. Πέρυσι λοιπόν είχαμε μέσα στη σεζόν πάνω από 850 πρεμιέρες, ενώ το κοινό της πόλης, πάλι λόγω της κρίσης, γίνεται όλο και λιγότερο. Εν όψει λοιπόν αυτού του μεγαλύτερου ανταγωνισμού ξεκίνησε μια μάχη επικοινωνίας μεταξύ των θεάτρων και των παραστάσεων με επίσημες πρεμιέρες, διαφημίσεις, αφισοκολλήσεις κλπ. Ο μεγάλος χαμένος αυτής της υπόθεσης είναι οι μικρές, νεανικές ομάδες, οι οποίες ελλείψει budget δεν μπορούν να συναγωνιστούν στο επικοινωνιακό παιχνίδι, ενώ συγχρόνως βλέπουν τηλεοπτικά ονόματα να μπαίνουν στα μέχρι χτες θέατρά τους και να τους κλέβουν το κοινό. Η θεατρική αγορά αλλάζει λοιπόν και περιμένουμε να δούμε το νέο ξεκαθάρισμα.

– Μίλησε μας για τους Abovo, πώς προέκυψε αυτή η ομάδα και τι ετοιμάζετε μελλοντικά;

Η ομάδα ξεκίνησε το 2004. Ήμασταν τυχεροί γιατί πέσαμε πάνω σε ένα κύμα νέων παραστάσεων όπως η Κατσαρίδα και το Πέναλτυ αλλά και ομάδων όπως οι Εxanimo και οι Blitz. Το κύμα αυτό μας βοήθησε αλλά το βοηθήσαμε κι εμείς στη συνέχεια με τις παραστάσεις μας και με το Bob Theatre Festival, το φεστιβάλ μας. Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε, μεγαλώσαμε και τώρα γεννάμε! Οι AbOvo έχουν 5 παιδάκια πλέον, τα οποία ήρθαν όλα μαζί και μείωσαν λίγο τη δραστηριότητά μας. Σύντομα όμως, μόλις περπατήσει και το τελευταίο θα επανέλθουμε, φαντάζομαι, με κάτι καινούργιο.

– Παράλληλα είσαι και στο “Βρες τον δολοφόνο” Μίλησε μας αναλυτικά για αυτό το εγχείρημα και πώς το αποδέχεται ο κόσμος;

Πρόκειται για ένα διαδραστικό δείπνο μυστηρίου. Αυτό είναι κάτι που γίνεται αρκετά στο εξωτερικό και, απ’ όσο ξέρω, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι θεατές παρακολουθούν ένα μκρό θεατρικό καθώς απολαμβάνουν το δείπνο τους και στη συνέχεια οι ύποπτοι πηγαίνουμε από τραπέζι σε τραπέζι και ανακρινόμαστε. Στο τέλος, το κάθε τραπέζι καταλήγει σε μια ετυμηγορία, εμείς τις διαβάζουμε και το τραπέζι που βρίσκει τους ενόχους και τα στοιχεία κερδίζει. Η αποδοχή ήταν πολύ καλή. Ξεκινήσαμε το Νοέμβριο με σκοπό να πάμε δοκιμαστικά μέχρι τα Χριστούγεννα. Είναι Μάρτης και ακόμα συνεχίζουμε!!

– Πέρα από τους Abovo ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια μετά το Πάσχα;

Το βασικό σχέδιο, αμέσως μετά το Πάσχα, είναι το Bob Theatre Festival. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα συγκεντρώσουμε στο Bios τις καλύτερες νεανικές παραστάσεις της χρονιάς, ώστε ο ενδιαφερόμενος θεατής να μπορέσει να πάρει μέσα σε μια βδομάδα μια πολύ καλή γεύση για το τι κάνει το νεανικό Ελληνικό θέατρο φέτος. Παράλληλα, φυσικά, έχουμε και το διαγωνισμό Scratch Night, όπου 10 νεοσύστατες ομάδες θα διαγωνιστούν παίζοντας 15 λεπτά από την, υπό διαμόρφωση, παράστασή τους και αν ψηφιστούν από το κοινό θα χρηματοδοτηθούν ώστε να την εξελίξουν και να την παρουσιάσουν ολοκληρωμένη του χρόνου.

& Aναλυτικές λεπτομέρειες για το “Ι Will survive” ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο:http://www.all4fun.gr/fun/theater/8209–i-will-survive-again-.html

&& Αναλυτικά στοιχεία για το “Βρες τον δολοφόνο” ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/7764-q-q-.html

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 15/3/2014

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα