Eίναι από τις παραστάσεις που παίζονται για δεύτερη χρονιά και από εκείνες, για τις οποίες ακούγονται μόνο θετικά σχόλια. Και βγαίνοντας από τον κάτω χώρο του θεάτρου του Νέου Κόσμου, έχοντας δει το ξεκαρδιστική «Ψυχολογία του Συριανού συζύγου» γυρίζεις σπίτι με μια πολύ ευχάριστη διάθεση.
Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης είναι καταπληκτικός στον ρόλο του ταλαιπωρημένου συζύγου, με την Ειρήνη Μουρελάτου να τον συνοδεύει ιδανικά, εντυπωσιάζοντας με την εκφραστικότητα της. Και όλα αυτά σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη, η οποία είναι και η γυναίκα του Ιωσήφ στην πραγματικότητα.
Οι δύο ηθοποιοί και η σκηνοθέτης έχουν αποδώσει ιδανικά το κείμενο του Εμμανουήλ Ροϊδη, του πρώτου που καθιέρωσε ένα προσωπικό ύφος στη νεοελληνική λογοτεχνία, στηριζόμενος στο χιούμορ και στην οξυδέρκεια του…
– Πόσο επίκαιρο είναι ένα έργο, το οποίο γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα;
Ιωσήφ: Είναι πολύ, γιατί σχετίζεται μ’ ένα διαχρονικό θέμα, όμως με το κείμενο του ο Εμμανουήλ Ροϊδης το κάνει μ΄ έναν διαστροφικό τρόπο. Επίσης είναι επίκαιρο, διότι το γέλιο ήταν πάντα απαραίτητο. Και ειδικά σε μια τέτοια εποχή. Όπως μας έχουν γράψει είναι μια παράσταση, που συμβάλλει στην αντικαταθλιπτική δράση.
Ειρήνη: Ένα τέτοιο θέμα είναι πάντα επίκαιρο, διότι έχει να κάνει με τον έρωτα. Είναι μετρημένα τα κουκιά….
– Πώς ήταν η συνεργασία σας με τη Σοφία Καραγιάννη και ειδικά για σένα Ιωσήφ που είναι η γυναίκα σου;
Ιωσήφ: Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω. Έχω δουλέψει με σημαντικούς σκηνοθέτες, αλλά με τη γυναίκα μου ένιωσα σαν μαθητής. Μ’ έμαθε να δουλεύω μ’ έναν τρόπο που δεν είχα συνηθίσει. Ζορίστηκα, αλλά είχα εμπιστοσύνη και πίστευα πραγματικά πως θα έβγαινε κάτι καλό. Είναι ο τρόπος που ψάχνει η Σοφία. Ήταν, όμως, σημαντική και η βοήθεια της Ειρήνης, που είχε δουλέψει μαζί της. Βοήθησε στο να μπω στη ψυχολογία της σκηνοθέτιδας Σοφίας και όχι της γυναίκας μου Σοφίας.
Ειρήνη: Αυτή ήταν η πρώτη μου συνεργασία με τον Ιωσήφ, αλλά όχι φυσικά και με τη Σοφία. Για να βγει ένα λογικό νόημα δουλέψαμε πολύ. Ενεργοποιήσαμε αυτοσχεδιασμούς, περάσαμε ατέλειωτες ώρες ψαξίματος, γιατί έπρεπε να δημιουργήσουμε εικόνα μέσω του κειμένου του Ροϊδη…
Ιωσήφ: Επίσης δεν έχει θεατρικό φινάλε, οπότε έπρεπε να ψάξουμε πολύ, δουλεύοντας σε υπερωρίες!
-Το αποτέλεσμα, όμως, σας δικαίωσε. Πώς είναι η μάχη ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα;
Ιωσήφ: Είναι φοβερή! Ηδονική θα έλεγα! Η μητέρα των μαχών που δίνεται στη ζωή. Τα παιδιά γεννιούνται απ’ αυτήν τη μάχη. Είναι το αλατοπίπερο. Αυτή η μάχη είναι λόγος ύπαρξης και το αντίθετο!
Ειρήνη: Και κρατάει αιώνια. Βλέπεις ότι επίσης αυτό το είδος γυναικών υπάρχει και σήμερα. Τρελαίνομαι πολύ με μία ατάκα του έργου, “Όλα δύναται γυνή να συγχωρήσει. Και απιστίας και ύβρεις και ξύλον και παν άλλο, πλην ενός μόνου..Να την αγαπά τις περισσότερον παρόσον της αξίζει…”
– Πόσο δύσκολο ήταν να παίξετε σ’ ένα έργο με τον αρχαϊζων λόγο του Ροϊδη;
Ιωσήφ: Το έργο έχει έναν φοβερό εσωτερικό ρυθμό. Επίσης μας βοήθησε και η γλώσσα και το αξιοπερίεργο είναι ότι ο Ροϊδης είναι δημοτικιστής. Απλά έγραφε στην καθαρεύουσα. Σαν δική μου διαπίστωση θεωρώ πως μάλλον το έκανε για να ειρωνευτεί αυτήν την γλώσσα.
Ειρήνη: Όταν στην αρχή είπα σε φίλους μου έναν χρόνο πριν ότι θα ανεβάζαμε αυτήν την παράσταση μου έλεγαν, μα καλά είστε τρελοί που θα το πράξετε αυτήν την εποχή; Για μένα, όμως, αυτή η γλώσσα είναι το όπλο αυτής της παράστασης, η αφετηρία του. Είναι δύσκολο για έναν ηθοποιό να χειριστεί ένα τέτοιο κείμενο. Όχι για τον θεατή. Βλέπουμε, όμως, νέα παιδιά, 15-16 ετών να το καταλαβαίνουν πολύ εύκολα. Νομίζω πως πρόκειται για μια παράσταση για όλη την οικογένεια.
Ιωσήφ: Είναι σε μια σύγχρονη ματιά και όχι ακαδημαϊκή. Και πραγματικά έχουμε θεατές όλων των ηλικιών. Στην γλώσσα υπήρχε μια δυσκολία, όμως υπάρχουν φράσεις που μ’ αυτήν την γλώσσα έχουν πολύ διαφορετικό νόημα και είναι πολύ πιο ελκυστικές για το κοινό. Ξεκίνησα να το δουλεύω ως μονόλογο, όμως κάποια στιγμή είπαμε με τη Σοφία να βάλουμε και ένα ακόμα άτομο. Και πήγε αμέσως το μυαλό μας στην Ειρήνη. Ήταν ένα έργο, το οποίο είχα πάντα στο μυαλό μου. Εξάλλου είμαι και φιλόλογος, μου άρεσε η γλώσσα του Ροϊδη. Και λέω στη Σοφία μου θα το κάνουμε; Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Σοφία και όχι επειδή είναι η γυναίκα μου.
Ειρήνη: Και το δύσκολο κυρίως αφορά στον Ιωσήφ. Εγώ κάποια στιγμή κοιμάμαι κιόλας στην παράσταση (σ.σ. γέλια). Η πρόβα ήταν συνέχεια πάνω του. Για να μπορέσουμε, πάντως, να ανεβάσουμε την παράσταση βοήθησαν και οι παλιοί φίλοι. Ο καθένας έβαλε ό,τι μπορούσε και είναι σημαντικό σε μια τέτοια εποχή να έχεις βοήθεια από τους φίλους σου…
Του Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 21/11/2012