Με αφορμή την παράσταση «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» το κλασικό αριστούργημα του Λιούις Κάρολ σε σκηνοθεσία Γιάννης Παπαθανασίου στο θέατρο ΔΙΑΝΑ, η ταλαντούχα ηθοποιός, Μαρία Στάβαρη μιλά στο all4fun για την παράσταση, τον εαυτό της, το θέατρο και το τραγούδι, πως επέλεξε να γίνει ηθοποιός αφού από μικρή ηλικία βρέθηκε να παίζει δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Μίλησε µας για την παράσταση σας «Η Αλίκη στη χώρα των θαυµάτων» του Λιούις Κάρολ σε σκηνοθεσία Γιάννης Παπαθανασίου.
Με αγάπη και φροντίδα δημιούργησα τη θεατρική διασκευή της παράστασης «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Πρόκειται για μια φαντασμαγορική παρουσίαση του παραμυθιού. Είναι ένα ταξίδι στη χώρα της φαντασίας για όλη την οικογένεια. Το έργο μας, μέσα στις αλληγορίες του, κρύβει σπουδαία μηνύματα για τις ψυχές τόσο των μικρών, όσο και των μεγαλύτερων. Ο Γιάννης Παπαθανασίου έχει σκηνοθετήσει αριστοτεχνικά αυτό το απαιτητικό παραμύθι του Λιούις Κάρολ. Τα Αλγίμωτρα έχουν γράψει σπουδαία μουσική και στίχους. Η υπέροχη Σοφία Μιχαήλ έχει επιμεληθεί την κινησιολογία της παράστασης και ο Πάνος Θάνος τα φοβερά κοστούμια μας. Τα σκηνικά μας είναι με 3d προβολές του Αντώνη Θεοδωράκη και πραγματικά μαγεύουν. Η ιστορία ζωντανεύει επι σκηνής από τους εξαιρετικούς: Κερασία Σαμαρά, Περικλή Λιανό, Ευθύμη Χρήστου, Χάρη Φλέουρα και Φιλίνη Παναγιωτοπούλου. Όσο για εμένα, είναι τιμή μου και χαρά μου να υποδύομαι αυτό το αυθόρμητο γεμάτο φαντασία κορίτσι, την Αλίκη.
Τι πρόκειται να δούµε πάνω στη σκηνή;
Η σκηνή του θεάτρου Διάνα, για 75 λεπτά μεταμορφώνεται στη χώρα των θαυμάτων. Η Αλίκη θα ακολουθήσει το Λευκό Κουνέλι, θα οδηγηθεί σ’ ένα κόσμο όπου τα αντικείμενα τα λουλούδια και τα ζώα μιλάνε! Θα συναντήσει το Τρελοκαπελά και το Λαγό του Μάρτη και θα προσπαθήσει να κατανοήσει τη σημαντικότητα του χρόνου! Θα παίξει κροκέ με την Κόκκινη Βασίλισσα και μέσα σε όλη αυτή την ονειρική περιπέτεια θα εξελιχθεί και θα αναθεωρήσει.
Αγαπηµένη σου σκηνή από την παράσταση σας;
Δυσκολεύομαι να επιλέξω μια σκηνή, τις αγαπώ όλες για ξεχωριστούς λόγους. Νομίζω ότι μου αρέσει λίγο παραπάνω η σκηνή στο παλάτι της Κόκκινης Βασίλισσας, γιατί όλος ο θίασος είναι παρόν και υπάρχει “κρεσέντο” στην εξέλιξη της ιστορίας.
Πως είναι η επαφή µε τα παιδιά, τι ουσιαστικό πιστεύεις ότι θα τους προσφέρει το θέατρο;
Το θέατρο παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών. Κατά την άποψη μου, η θεατρική παιδεία είναι εξίσου απαραίτητη με τα μαθηματικά, τη γλώσσα, και τα υπόλοιπα μαθήματα. Θεωρώ ότι οι τέχνες γενικά έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν και κατ’ επέκταση να αλλάξουν τον κόσμο! Λατρεύω τη συμμετοχή μου στις θεατρικές παραστάσεις που απευθύνονται σε παιδιά, είναι ευλογία η επαφή μαζί τους, αυτός ο αυθορμητισμός τους και η ανοιχτή καρδιά τους, με συγκινεί!
Οι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας του Βρετανού συγγραφέα Λιούις Κάρολ, που κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1865. Περιγράφει με λεπτή φαντασία και παιδικό αυθορμητισμό τις περιπέτειες ενός κοριτσιού, της Αλίκης, η οποία μετά την πτώση της σε μία λαγότρυπα, περιπλανιέται σε ένα φανταστικό κόσμο. Η ιστορία χαρακτηρίζεται από έντονα στοιχεία αλληγορίας.
Θυµάσαι την πρώτη παιδική παράσταση που είδες;
Δεν θυμάμαι την πρώτη παράσταση που είδα, αλλά θυμάμαι την πρώτη παράσταση που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ήταν “Ο βιολιστής στη στέγη”. Με είχε ενθουσιάσει η μουσική, οι ερμηνείες και η ιστορία.
Μίλησέ µας για σένα; Αλήθεια, πώς επέλεξες να γίνεις ηθοποιός;
Μια σειρά από τυχαία γεγονότα με έφεραν σε επαφή με την τέχνη της υποκριτικής. Σε ηλικία 5 ετών βρέθηκα να παίζω την Γκρέτελ Φον Τραπ στη Μελωδία της Ευτυχίας, δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στη συνέχεια είχα κάποιες συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές. Στην εφηβεία μου, συνειδητά θέλησα να πάρω απόσταση από όλα. Ενήλικη πλέον, αποφάσισα να αφοσιωθώ και ασχοληθώ επαγγελματικά με το θέατρο.
Στη δουλειά αυτή ήσουν τυχερή πιστεύεις;
Πιστεύω στη τύχη και στην εργατικότητα. Αυτός ο συνδυασμός κερδίζει στο τέλος. Είμαι σίγουρα εργατική, ελπίζω να σταθώ και τυχερή, γιατί είναι ακόμα πολλά αυτά που ονειρεύομαι να πετύχω!
Ποιο ρόλο θα ήθελες οπωσδήποτε να παίξεις και γιατί;
Πολλοί οι συγγραφείς, πολλά τα είδη θεάτρου ποιο να διαλέξεις; Έχω μια αδυναμία στα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς και του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, μου αρέσουν και τα σύγχρονα κείμενα του Άκη Δήμου, λατρεύω και τα μιούζικαλ.. οπότε δεν ξέρω… Ο καλύτερο ρόλος είναι αυτός που δεν έπαιξα ακόμα!
Υπάρχει κάτι που σε στεναχωρεί στο ελληνικό θέατρο;
Αρκετές οι στεναχώριες στο χώρο μας, συχνές απορρίψεις, κακές αμοιβές, αναζήτηση εργασίας συνεχώς, αγωνία για την ανταπόκριση του κοινού, αγωνία για τις κριτικές. Είναι πολλά τα άγχη, αλλά αυτή είναι η φύση της δουλειάς. Πρέπει να έχεις γέρο στομάχι! Το θέμα είναι αν στο τέλος της ημέρας, η ζυγαριά γέρνει στις χαρές!
Τι σε φτιάχνει και τι σε χαλάει στην Αθήνα;
Έχει μια γοητεία η Αθήνα. Εδώ μεγάλωσα και γεννήθηκα. Πάντα έλεγα ότι δεν θα μπορούσα να ζήσω σε άλλο μέρος, όμως μεγαλώνοντας έχω αναθεωρήσει. Οι ρυθμοί της πόλης είναι ανελέητοι. Μακριά από τις μεγάλες πόλεις, είναι γεγονός ότι υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ποια είναι τα επόµενα επαγγελµατικά σου σχέδια;
“Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων” θα συνεχίσει τις παραστάσεις της κάθε Κυριακή στις 15:30 στο θέατρο Διάνα και καθημερινές για σχολεία και συλλόγους. Παράλληλα, με τη δική μου εταιρία, πραγματοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στα σχολεία της Αττικής. Επιπλέον έχω διοχετεύσει όλη μου την ενέργεια στον πολυχώρο που διατηρούμε στο Παγκράτι, μαζί με την συνάδελφο μου τη Φιλίνη Παναγιωτοπούλου, ονομάζεται Play Art Repeat και εκεί πραγματοποιούμε πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους.
Η παιδική σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου και η εταιρεία παραγωγής DOMINUS KIDS THEATER μετά την επιτυχημένη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν στο Θέατρο ΔΙΑΝΑ από 22 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 15:30, το έργο του Λιούις Κάρολ που ταξιδεύει πάντα μικρούς και μεγάλους «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» σε πρωτότυπη μουσική και στίχους ΑΛΓΙΜΩΤΡΑ.
Του Γιάννη Αντωνίου, 14/11/2023
Επιμέλεια άρθρου: Δημήτρης Κοτσίφης