29.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Η ομάδα “Wings” μιλάει στο All4fun για το “Raw”

Το 11ο Off-Off συνεχίζεται στο Θέατρο Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 και Λένορμαν 94, 10 λεπτά από τη στάση Μετρό: «Μεταξουργείο», 2105138067) και το All4fun συνομιλεί με τις συμμετέχουσες ομάδες.

Η ομάδα “Wings” μιλάει για το “Raw”

Ποιο είναι το όνομα της ομάδας σας; Τι σημαίνει και πώς προέκυψε;

Το όνομα της ομάδας μας είναι WINGS. Η ομάδα αποτελείται από τους : Κάτια Βλάχου, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Αλέξανδρο Μανωλίδη. Αν “γκουγκλάρει” κάποιος wings, θα δει ότι σημαίνει «φτερά» αλλά και «παρασκήνια». Για εμάς σημαίνει 3 άτομα από διαφορετικές κατευθύνσεις και με διαφορετικά backgrounds και προσωπικότητες που συναντήθηκαν μοιραία κάτω από το πρίσμα της ίδιας , κοινής αγάπης τους για το θέατρο και έρχονται να πουν όλοι μαζί μια ιστορία. Wings λοιπόν είναι κυριολεκτικά η συνάντησή μας στα παρασκήνια, στα παρασκήνια του θεάτρου Επί Κολωνώ όπου διδαχτήκαμε όλοι μαζί τον αυτοσχεδιασμό κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα της Ελένης Σκότη, αλλά και «Φτερά», τα Φτερά που μας δίνει η αγάπη για το θέατρο και μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε στη σκληρή καθημερινότητα και να «ανυψωθούμε» σε κάτι καλύτερο, δημιουργικότερο, φωτεινότερο.

Πότε και πως δημιουργήθηκε η ομάδα σας;

Η ομάδα δημιουργήθηκε μέσα από τα σεμινάρια αυτοσχεδιασμού “ Master/Slave” της Ελένης Σκότη το 2019. Έχοντας δουλέψει μεταξύ μας στο συγκεκριμένο μάθημα άλλα και σε άλλα , προηγούμενα σεμινάρια της Ελένης Σκότη, έχουμε αποκτήσει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και κοινή προοπτική και όραμα πως βλέπουμε το θέατρο και πως ακριβώς θέλουμε να επικοινωνήσουμε τις ανάγκες μας στο κοινό.

Τι είναι για εσάς το Off-Off Athens festival;

ΤΟ Off-Off μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας πια δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ θεάτρου αλλά ένα δυναμικό καλλιτεχνικό γεγονός με έντονο στίγμα στα θεατρικά πράγματα. Συμμετέχουμε πρωτίστως επειδή πιστεύουμε ότι είναι ένα φεστιβάλ που ταιριάζει με τις δικές μας καλλιτεχνικές ανησυχίες και ανάγκες. Απευθύνεται σε νέους δημιουργούς και αποτελεί εστία έκφρασης όλων των καλλιτεχνικών ρευμάτων , πειραματικών παραστάσεων , παραστάσεων όλων των ειδών χωρίς καμία διάθεση «φίμωσης» οποιασδήποτε έκφρασης του διαφορετικού/ ανατρεπτικού/αντισυμβατικού. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη οργανωτική εμπειρία 10 και πάνω συναπτών ετών, γεγονός πολύ σημαντικό που προξενεί ασφάλεια στους νέους δημιουργούς ως προς την παρουσίαση της δουλειάς των αλλά και βεβαιότητα ότι θα υπάρχει και αντίστοιχη απήχηση εφόσον σταθερά παρακολουθείται χρόνια τώρα από μεγάλη μερίδα του θεατρικού κοινού. Τέλος, η αγαπή και η πίστη στη δασκάλα μας, Ελένη Σκότη και η αίσθηση ότι εδώ είμαστε «στο σπίτι μας», οπότε στο σπίτι του κανείς μπορεί να εκφραστεί χωρίς «φόβο και πάθος» για οτιδήποτε.

Τι είναι εκείνο που θα θέλατε πάνω από όλα να επικοινωνήσετε στον κόσμο μέσω της δικής σας παράστασης;

Δεν υπάρχει κάποιιο συγκεκριμένο μήνυμα που θέλουμε να ΕΝΤΥΠΩΘΕΙ. Φιλοδοξούμε περισσότερο η δουλειά αυτή να μιλήσει στην κάρδια αλλά και στο μυαλό του θεατή σε ζητήματα όπως «Η Βία γεννάει βία», η σωματική και λεκτική κακοποίηση μικρή ή μεγάλη που συμβαίνει μέσα στα άβατα των οικογενειών, ο ρατσισμός, η ιδεολογική βία και οι εκφραστές της, οι περιθωριοποιημένοι άνθρωποι-οι διαφορετικοί και ο τρόπος που τους αντιμετωπίζουμε εμείς οι άλλοι ,οι πιο τυχεροί αυτής της ζωής. Το βασικότερο ίσως μήνυμα είναι ότι τίποτα καλό δε μπορεί να προκύψει μέσα από τη βία, με όποια μορφη αυτή και αν εκδηλώνεται (ψυχολογική, σωματική, ιδεολογική,ρατσιστική) και σε όποιο περιβάλλον αυτή εκτυλίσσεται(οικογενειακό, επαγγελματικό, φιλικό, συζυγικό-ερωτικό). Οπότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ. Και ίσως ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το μεγαλύτερο καλό αλλά και κακό, όπως δηλώνει και το moto της παράστασης “ΑNΘ-RAW-ΠΟΣ… H ΒΙΑ ΓΕΝΝΑ ΒΙΑ”.

Τα τελικά συμπεράσματα μένουν πάντα στο θεατή

Τι γνώμη έχετε για τις υπόλοιπες ομάδες του φεστιβάλ; Γνωρίζετε καλλιτεχνικά κάποιες από αυτές;

Από μια πρώτη ανάγνωση του προγράμματος του φεστιβάλ, των συντελεστών και των περιλήψεων των παραστάσεων, νομίζουμε ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό φέτος στο Off-Off. Πιστεύουμε ότι θα δούμε πολύ αξιόλογες δουλειές, με ενδιαφέρουσες προτάσεις και υψηλή καλλιτεχνική αισθητική. Γνωρίζουμε λίγες από αυτές και κάποιους συντελεστές μεμονωμένα. Ανυπομονούμε να γνωριστούμε περαιτέρω και μέσω των θεατρικών δουλειών της κάθε μιας για ένα γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ μας όσο και με το κοινό φυσικά, που θα είναι και ο τελικός αποδέκτης της κάθε δουλειάς.

Φεύγοντας από αυτή τη διαδικασία – εμπειρία τι πιστεύετε θα μείνει αξέχαστο στην ομάδα σας;

Αυτές οι εμπειρίες-ζυμώσεις μόνο καλό έχουν να προσφέρουν στην ομάδα αλλά και στον καθένα μας χωριστά, ανεξαρτήτου τελικού αποτελέσματος. Η όποια δημιουργική διαδικασία ωθεί το άτομο να υπερβεί εαυτόν, να έρθει αντιμέτωπο με κρυμμένες εσωτερικές δυνάμεις και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του. Επίσης , η ομαδική δημιουργία είναι κάτι απείρως δυσκολότερο, δυνατότερο και σημαντικότερο. Μοιάζει πολύ με τη δημιουργία μιας οικογένειας. Όλοι μάζί πρέπει να πλεύσουν προς μια κοινή γραμμή και παρόλη τη διαφορετικότητά τους να βρουν κοινούς κώδικες, κοινά σημεία αναφοράς και εν τέλει να δημιουργήσουν το κοινό, δικό τους «παιδί». Αυτό το παιδί θα αποδοθεί στον κόσμο ελπίζοντας ότι θα συνεισφέρει θετικά στον κοινωνικό ιστό. Ίδωμεν…

Κυριακή 23 Ιουνίου στις 20:15

Raw

25.Raw_m.jpg

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το σεμινάριο αυτοσχεδιασμού “Master-Slave” της σκηνοθέτιδος Ελένης Σκότη. Δυο γυναίκες και ένας άντρας συνδέονται μέσα από σχέσεις εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, θύτη και θύματος. Η Δήμητρα, μια κοπέλα κακοποιημένη ψυχολογικά από την οικογένειά της , αποτελεί το «μήλον της έριδος» μεταξύ της Τόνιας και του Σπύρου. Οι χαρακτήρες του έργου είναι άνθρωποι σκληροί, βίαιοι, χυδαίοι. Άνθρωποι περιθωριακοί, που γνώρισαν τη βία σε μικρή ηλικία και έχουν γίνει τώρα πια και αυτοί εκφραστές της. Ο κύκλος της βίας επαναλαμβάνεται και τίποτα καλό δε μπορεί να προκύψει στο τέλος.

Η παράσταση περιέχει σκληρό λεξιλόγιο και σκηνές βίας. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

Συντελεστές:
Θεατρική ομάδα: Ομάδα Wings
Κείμενο: Αυτοσχεδιαστικό Κείμενο
Μετάφραση: Αυτοσχεδιαστικό Κείμενο
Σκηνοθεσία: Ομάδα Wings
Σκηνικά / Κοστούμια / Μουσική: Ομάδα Wings
Φωτισμοί: Στέλιος Πλασκασοβίτης
Κίνηση: Ομάδα Wings
Φωτογραφίες / Trailer παράστασης: Αλέξανδρος Πέννας / Μικές Γλύκας

Ερμηνεύουν: Κάτια Βλάχου, Γεωργία Μαυροειδοπούλου, Αλέξανδρος Μανωλίδης

Το trailer της παράστασης: www.youtube.com/watch?v=IpP2ZYaYCzM 

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα