22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ο Γρηγόρης Χατζάκης μιλάει στο All4fun για το «Έγκλημα και Τιμωρία»

1. Τι πραγματεύεται η παράστασή σας και τι πρόκειται να δούμε πάνω στη σκηνή;
Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Ο Ρασκόλνικοβ, ένας νεαρός πρώην φοιτητής, διαπράττει τον διπλό φόνο μίας γριάς τοκογλύφας και, από λάθος, αυτόν της αδερφής της. Έπειτα, παρακολουθούμε την εσωτερική πορεία του ήρωα, μέχρι να εξηγηθούν οι λόγοι που πυροδότησαν την πράξη του, τις συναντήσεις του με κομβικά πρόσωπα και την τελική μεταστροφή και εσωτερική του “φώτιση”. Στην παράσταση αυτό που βλέπουμε είναι προσωπικές μας εικόνες και σκέψεις πάνω στην πορεία του Ρασκόλνικοβ. Κρατάμε, κατ’ ουσίαν, μόνο τον Ρασκόλνικοβ ως πρόσωπο και έναν αφηγητή, που συνδέει τις σκέψεις όλων: του ήρωα, δικές του αλλά και τρίτων. Από βιβλικές εικόνες μέχρι ιστορίες για φανταστικά πλάσματα και κινέζικες αυτοκρατορίες.

2. Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να δει το έργο σας;
Για τη μυσταγωγική διαδικασία που, εφόσον πετύχει στη σχέση της με τον θεατή, οδηγεί σε εσωτερικές, προσωπικές αναφορές.

3. Μίλησέ μας για τον ρόλο σου και τη διαχρονική αξία του κειμένου.

Ο δικός μου ρόλος είναι αυτός του αφηγητή (Σε μία σκηνή παίρνω και αυτόν του ανακριτή Πορφύρη Πετρόβιτς). Στην πραγματικότητα είναι ένα μέσο για να επικοινωνηθούν οι σκέψεις και οι αναφορές μας. Ο μόνος ρόλος συνεπής σε όλη την παράσταση είναι αυτός του Χρήστου (Καπενή). Ερμηνεύει τον Ρασκόλνικοβ, στην εσωτερική του διαδρομή, χωρίς την πολυτέλεια σχεδόν ούτε ενός διαλόγου. Και οι δύο ρόλοι είναι αλληλένδετοι. Είναι απομονωμένοι και αλληλοεξαρτώμενοι. 

4. Μίλησέ μας για την ομάδα Ginger Creepers.
Είναι η “θεατρική μπάντα” που έχουμε δημιουργήσει με τον Χρήστο Καπενή από το 2017. Έχουμε τέσσερις παραστάσεις στο ενεργητικό μας («Ο Ήχος Που Έχει Το Χώμα Στο Μικροσκόπιο», «Τζόαν Παντάν Και Οι Θλιμμένοι Τροπικοί», «Γιβραλτάρ», «Εγκλημα Και Τιμωρία») και τώρα ετοιμαζόμαστε για τις καινούργιες μας δουλειές, παράλληλα που αναλαμβάνουμε την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός νέου θεατρικού χώρου. Θεωρώ πολύ σημαντική τη συνύπαρξη αυτή, καθώς οδηγεί και τους δύο σε μία συνεχή επαναδιαπραγμάτευση των θεατρικών δεδομένων μας και μας ωθεί σε διαρκώς νέους πειραματισμούς, φέρνοντας ως αποτέλεσμα την κατασκευή ενός προσωπικού, πολυεπίπεδου κόσμου.

5. Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;
Ξαναδιαβάζοντας κι εγώ και συνδυάζοντας τις παραπάνω απαντήσεις, μοιάζει να είναι αρκετά σημαντική, αλλά είναι αρκετά νωρίς για να προλάβει να κάτσει ουσιαστικά μέσα μου και να αναγνωρίσω την επίδραση που μπορεί να έχει. Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τις αντιδράσεις του κόσμου. Φαίνεται να αρέσει πολύ, να υποβάλλει και μοιάζει να αποκτάει μια προσωπική διάσταση ανά θεατή, αλλά και πάλι τα δείγματα είναι λίγα.

ΕΓΚΛΗΜΑ & ΤΙΜΩΡΙΑ

Фёдор Достоевский

μια παράσταση των GINGER CREEPERS THEATER BAND

Ο Ρασκόλνικοβ, φοιτητής της Νομικής στην Αγία Πετρούπολη διαπράττει τον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και εξ’ αμελείας και αυτόν της αδελφής της. Ο Ρασκόλνικοβ νιώθει μια βαθιά θέληση να ξεπεράσει τον εαυτό του και να υπερβεί τα όρια που του προβάλει η κοινωνία, με σκοπό να την αλλάξει.

Αμέσως όμως, αρχίζει να νιώθει αντιφατικά συναισθήματα. Έτσι, σιγά σιγά, ενώ ο συγγραφέας εμβαθύνει στην εσωτερική κατάσταση του ήρωά του, παρακολουθούμε την ψυχική του πορεία προς την ανακάλυψη του προσωπικού του φωτός.

Με αφορμή το κλασικό έργο του Ντοστογιέβσκι, οι Ginger Creepers φτιάχνουν τον δικό τους προσωπικό χάρτη, την προσωπική τους εσωτερική διαδρομή. Οι δυο τους, μόνοι επί σκηνής, με ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, δημιουργούν μέσα από εικόνες και πολυάριθμες αναφορές και σκέψεις εμπνευσμένες από το έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, ένα δικό τους «οίκημα», χτίζοντας μία σπουδή πάνω σε καθολικές αξίες που επαναπροσδιορίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο συχνά όσο η επαναφόρτιση μιας διαδικτυακής σελίδας.

Συντελεστές

Σύλληψη – Κείμενο: Ginger Creepers (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: Lila Nova 

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργκαλιάς

Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua

Δημόσιες Σχέσεις: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεύουν:Χρήστος Καπενής, Γρηγόρης Χατζάκης

Πληροφορίες:

Faust Bar-Theatre-Arts
Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Πλατεία Αγ. Ειρήνης, Μοναστηράκι, Αθήνα 105 60
Τηλέφωνο: 2103234095
info@faust.gr
Site
Facebook page
Instagram account

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

Παραστάσεις:

3-4, 10-11, 17-18, 24-25, 31/5 και 1/6

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό, ανέργων: 10€

Ατέλειες ηθοποιών: 5€

Προπώληση Εισιτηρίων: VIVA.GR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα