37.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

Η Αγνή Χιώτη μιλάει στο All4fun για το “6”

Η ομάδα Repente προέκυψε το 2008 με πέντε τα ιδρυτικά της μέλη (όπως σημαίνει το πέντε στα Λατινικά) και συνεχίζει να δρα δυναμικά στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Η Αγνή Χιώτη, ένα από τα ιδρυτικά μέλη ανέλαβε να σκηνοθετήσει τη νέα προσπάθεια της ομάδας, παρουσιάζοντας το “6” κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Θησείον, όπου όπως αναφέρει στο “All4fun”, “συντελείται ένα πάρτυ χαράς, προσμονής, ανακούφισης και λαχτάρας ταυτόχρονα…”

Ποια είναι η σχέση σου με το θέατρο; Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι μ΄ αυτό;

 Το αγαπάω πολύ και μέσα από αυτό αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη ζωή , τον εαυτό μου αλλά και τους άλλους. Η ενασχόληση μου με αυτό ξεκίνησε ερασιτεχνικά από μικρή ηλικία καθώς συμμετείχα στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Χαλανδρίου. Επαγγελματικά ασχολούμαι από το 2008 που αποφοίτησα από τη δραματική σχολή.

 Πες μας λίγα πράγματα για την ομάδα σας;

Λέγεται Repente γιατί τα ιδρυτικά της μέλη ήταν πέντε και σημαίνει ξαφνικά στα Λατινικά. Δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα το 2008. Έκτοτε όποτε κάποιο μέλος θέλει να δημιουργήσει κάτι για να εκφραστεί βρίσκει δίοδο μέσα από την ομάδα. Έτσι συντάσσεται με όσους χρειάζονται για να υλοποιηθεί κάθε εγχείρημα…Με την ομάδα έχουμε κάνει αρκετές παραστάσεις . Οι περισσότερες ήταν σε  κείμενο και σκηνοθεσία του αδερφού μου , ο οποίος αποτελεί παράδειγμα για μένα. Εγώ άργησα να το τολμήσω και το ότι το έκανα τελικά οφείλεται πολύ σε αυτόν.

 Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στο να δημιουργήστε τη δική σας ομάδα;

 Η λαχτάρα που είχαμε  ως φοιτητές και η ανυπομονησία μας να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα καθώς και  η ανάγκη μας για έκφραση και δημιουργία. Σε μία περίοδο που ο ανταγωνισμός και η ζήτηση δεν αφήνουν πολλές ευκαιρίες ανοιχτές , ο συντονισμός και η συνεργασία των ανθρώπων είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις ευκαιρίες τους. Προσωπικά δεν βλέπω άλλον δρόμο προς την ατομική ολοκλήρωση από αυτόν της διεκδίκησης του χώρου σου με τις δικές σου δυνάμεις.

 Πώς προέκυψε η πρώτη σκηνοθεσία σου;

 Απλά προέκυψε. Έχοντας συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις ως βοηθός σκηνοθέτη συνέβη ως φυσικό επακόλουθο.

 Δουλεύεις και ως ηθοποιός. Θεωρείς ότι ανήκεις περισσότερο πάνω ή κάτω από τη σκηνή;

Η συγκίνηση μου και η αγάπη μου συμπεριλαμβάνει και την υποκριτική και τη σκηνοθεσία. Όταν δουλεύω ως ηθοποιός ανήκω εξ ολοκλήρου πάνω στη σκηνή. Και σε αντιστοιχία η σκηνοθεσία μ’ αφήνει κάθε φορά έκπληκτη με το πόσο μπορεί να σε απορροφήσει και να σε ταξιδέψει. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποιο από τα δυο. Βρίσκω και στα δύο τα δικά μου σημεία αναφοράς.

 Μίλησε μας για το έργο που σκηνοθετείς.

Το έργο αυτό είναι μία διασκευή βασισμένη στο «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα του Λ. Πιραντέλλο. Ένα έργο που αγαπώ, ενός συγγραφέα που επίσης αγαπώ με συνεργάτες που με τιμούν με την αγάπη και την πίστη τους στο όραμα μου. Κάθε Τετάρτη στο Θέατρο Θησείον  για μένα συντελείται ένα πάρτυ χαράς, προσμονής, ανακούφισης και λαχτάρας ταυτόχρονα.

 Πώς δούλεψες με τους ηθοποιούς σου;

 Αυτή η παράσταση είναι για μένα μία τεράστια δοκιμασία. Η διαχείριση εννιά ηθοποιών  συνέχεια πάνω στη σκηνή ήταν μία μεγάλη εμπειρία .Δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια αρχικά , όσο μας επέτρεπε ο χρόνος μας  και έπειτα προσπαθήσαμε να αποκτήσουμε έναν κοινό κώδικα υποκριτικής και αισθητικής. Για μένα το  σημαντικότερο στοίχημα που βάζει ένας σκηνοθέτης με τον εαυτό του είναι να νοιώθουν οι συνεργάτες του ασφαλείς μέσα στο πλαίσιο που θα ορίσει. Αυτό θέλει ανοιχτωσιά ,κατανόηση και αποδοχή. Δεν ξέρω αν τα κατάφερα στο βαθμό που ήθελα αλλά ο βασικός  μου στόχος ήταν και είναι να νοιώθουν οι χαρά όταν ανάβουν τα φώτα και είναι πάνω στην σκηνή.

Γιατί το έργο αυτό τώρα;

 Αυτό το έργο …πάντα. Όχι μόνο τώρα . Καταρχάς γιατί ο Πιραντέλο είναι σπουδαίος. Δεύτερον γιατί οι άνθρωποι πάντα και παντού θα αναζητάμε μία αλήθεια . Θα προσπαθούμε να καταλάβουμε . Γιατί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας υπάρχει η δική μας οπτική και η οπτική των άλλων. Και η αλήθεια …κρύβεται κάπου στη μέση. Γιατί δεν υπάρχει μόνο μία πραγματικότητα και μόλις το αφομοιώσουμε αυτό ακόμα και τα πιο ακατανόητα βγάζουν νόημα.

Τέλος, με τι άλλο ασχολείσαι αυτήν την περίοδο;

Πέραν της παράστασης που τρέχει και των μαθημάτων που κάνω ασχολούμαι κυρίως  με τον εαυτό μου. Ίσως ακούγεται κάπως αυτό αλλά  πάντα πιστεύω ότι πρέπει να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε εμάς , ανεξαρτήτως δουλειάς ,για να ερχόμαστε σε μια ουσιαστικότερη επαφή με το μέσα μας  και για να μπορούμε να είμαστε διαθέσιμοι και δημιουργικοί.  Μετά από μία περίοδο που ήμουν απόλυτα απορροφημένη από πολλές διαφορετικές ενασχολήσεις αποφάσισα να μου χαρίσω μία περίοδο παρατήρησης κι επεξεργασίας όσων ήρθαν .

Το καλοκαίρι θα σκηνοθετήσω την «Αρετούσα»  με τη Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη σε μία μικρή περιοδεία με σκοπό να παρουσιαστεί και στην Αθήνα από Σεπτέμβριο αλλά το on των εργασιώνθα πατηθεί μαζί με την Εβδομάδα του Πάσχα! Μέχρι τότε ας πάρουμε μία ανάσα!

«6» από τη Θεατρική Ομάδα Repente σε συνεργασία με την Dominus Production

Κάθε Τετάρτη μέχρι τις 17 Απριλίου στο Θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ στις 21:00

Ταυτότητα Παράστασης

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αγνή Χιώτη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου

Πρωτότυπη Μουσική/Μουσική Eπιμέλεια: Αναστασία Μανιάτη

Κινησιολογία: Mαρία Δελετζέ

Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολίνα Καραθύμιου

Bοηθός ενδυματολόγου: Στεφανία Λυμπεροπούλου

Art designer: Ιάσονας Καστόρης

Παίζουν: Καλή Δάβρη, Ανθούλα Ευκαρπίδου, Γιώργος Καρατζιώτης, Σήφης Μάινας, Κυριάκος Μαρκάτος, Κώστας Πιπερίδης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Θάλεια Χαραρά.

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη

Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα Μακρογιαννέλη

Της Κατερίνας Σκυλογιάννη, 18/3/2019

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα