29.2 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Η Μαρία Χάνου μιλάει στο All4fun για τον «Δον Κιχώτη»

Η Μαρία Χάνου και αυτήν τη σεζόν διανύει μια γεμάτη χρονιά. Και τηλεοπικά, αλλά και θεατρικά.

Με την ομάδα της παρουσιάζει στο Άλφα-Ιδέα για λίγες ακόμα φορές τον «Δον Κιχώτη», ένα κείμενο βαθιά φιλοσοφικό, όπως παραδέχεται στο All4fun με χαρακτήρες-σύμβολα.

┬®Patroklos Skafidas_Don Kixotis_new_2.jpg

– Τι πραγματεύεται η παράσταση σας και τι βλέπει το κοινό πάνω στη σκηνή;

Είναι η ιστορία του Δον Κιχώτη, ενός ιδαλγού από τη Μάντσα, ο οποίος επηρεασμένος απο τα αγαπημένα του ιπποτικά βιβλία, υιοθετεί την ιδέα πως πρέπει να γίνει ιππότης και μαζί με τον σύντροφο και φίλο του Σάντσο Πάντσα, βγαίνουν στις πεδιάδες της Ισπανίας για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη και να τιμωρήσουν την αδικία. Όλα αυτά, στο όνομα μίας Δουλτσινέας, μίας γυναίκας της φαντασίας του. Την εξιστόρηση αυτής της ιστορίας βλέπετε πάνω στη σκηνή.

– Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να δει το έργο σας;

Είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα του Μιχαήλ Θερβάντες, ένα κείμενο βαθιά φιλοσοφικό, με χαρακτήρες που έχουν γίνει σύμβολα. Ο δονκιχωτισμός σαν έννοια και σαν αντικείμενο προς παρατήρηση είναι που μας κίνησαν  να δουλέψουμε πάνω στο έργο χωρίς να κρίνουμε αν κάτι είναι σωστό ή λάθος. Ο στόχος μας είναι, ο κόσμος που θα έρθει να γελάσει με τις αστείες αστοχίες των ηρώων, αλλά ταυτόχρονα, να παρατηρήσει με πόσο σθένος ένας άνθρωπος κυνηγάει το όνειρό του, δεν εγκαταλείπει ό,τι πιστεύει, ακόμη κι αν αυτό φαίνεται ή ακόμη χειρότερα, είναι αδύνατο.

┬®Patroklos Skafidas_Don Kixotis_new_4.jpg

– Μίλησε μας για τους ρόλους σου και για τη διαχρονική αξία του κειμένου.

Το κείμενο έχει μέσα πολλούς ρόλους, μικρούς ή μεγάλους, τους οποίους συναντούν στις περιπέτειές τους ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο κι εγώ στη διάρκεια του έργου είμαι ένας καλόγερος, ένα παιδί και πολλά ακόμη. Το μυθιστόρημα είναι διαχρονικό αν σκεφτούμε πόσος κόσμος ξέρει τον Δον Κιχώτη και τον Σάντσο Πάντσα, ακόμη κι αν δε γνωρίζει ακριβώς την ιστορία τους. Η έννοια του δονκιχωτισμού μελετάται σε πανεπιστήμια και έχει γίνει αφορμή για τραγούδια, ποιήματα, ταινίες. Είναι ένα κείμενο φιλοσοφικό και χωρίς να του λείπει καθόλου το χιούμορ, μιλάει για τον έρωτα, τη φιλία, τη ματαιοδοξία, την υστεροφημία, τα πάντα.

maria hanou.jpg

– Πώς βιώνεις τη συνεργασία σου και σ’ αυτήν την παράσταση με την ομάδα σου;

Με τα παιδιά είμαστε μαζί σχεδόν τέσσερα χρόνια και παρά τις αντιξοότητες του επαγγέλματος, επιμένουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλο και να θέλουμε να κάνουμε μαζί δουλειές δημιουργικές, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, να παίρνουμε ρίσκα και να είμαστε ενωμένοι.

– Πόσο σημαντική θεωρείς για σένα αυτήν τη δουλειά και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι τώρα;

Ο Δον Κιχώτης είναι η δεύτερη παράσταση που ανεβάζουμε με την Εταιρεία Θεάτρου Θέση. Μας απασχόλησε πολύ σε όλα τα επίπεδα, γιατί ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα και χρειάστηκε αρκετή δουλειά και χρόνο από εμάς και από τον σκηνοθέτη, Ταξιάρχη Χάνο. Η παράσταση παίζεται δύο χρόνια τώρα και τα λόγια του κόσμου είναι αυτά που μας ανταμείβουν και μας κάνουν να συνεχίζουμε.

& Αναλυτικές πληροφορίες για τις ώρες και τους συντελεστές της παράστασης ακολουθούν ΕΔΩ: 

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 18/3/2019

xanou.jpg

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα