25.6 C
Athens
Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Αιώνιος έφηβος ετών 82!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Στις 18 Νοεμβρίου του 1928 μια μικροσκοπική φιγούρα κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη. Αρχικά η σκέψη ήταν να της δοθεί το όνομα Μόρτιμερ. Η γυναίκα του Γουόλτ Ντίσνεϊ, όμως, είχε διαφορετική άποψη. Και ενδεχομένως αν ο σύζυγος της δεν είχε εμπνευστεί από τον ηθοποιό Μίκι Ρούνεϊ, το διασημότερο ποντίκι της ιστορίας δε θα είχε σημειώσει ποτέ αυτήν την τεράστια επιτυχία.

Διότι, όπως είναι κοινώς παραδεκτό, το Μίκι Μάους είναι σαφώς πιο πιασάρικο από το Μόρτιμερ Μάους… Κάπως έτσι γεννήθηκε, λοιπόν, ο Μίκι πριν από 80 χρόνια.

Τότε που ο Ντίσνεϊ έψαχνε μαζί με τον αδερφό του Ρόι για τον διάδοχο του Οσβαλντ, του τυχερού λαγού – Λάκι Ράμπιτ – αφού είχε χάσει τα εμπορικά του δικαιώματα και οι πιο πολλοί συνεργάτες του είχαν προσχωρήσει στο…στρατόπεδο του μεγάλου του αντιπάλου Τσαρλς Μιντζ των Universal Studios.

O Nτίσνεϊ ζήτησε από τον χαρισματικό κομίστα Ουμπ Αϊβερκς να βρουν το νέο μεγάλο αστέρι της Walt Disney. Και αφού εξετάστηκαν οι περιπτώσεις σκύλων, γατών, ενός αρσενικού βατράχου, ενός αλόγου και μιας αγελάδας (κάπως έτσι γεννήθηκε μετέπειτα η γνωστή Κλάραμπελ) ο Ντίσνεϊ έκανε την έκπληξη.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΙ

Εχοντας στη φάρμα του ένα ποντίκι για κατοικίδιο (!), τον Μόρτιμερ κατά τη διάρκεια ενός χρονοβόρου ταξιδιού με το τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Λος Αντζελες, πήρε την τελική του απόφαση. Το μικρόσωμο ζώο, που προκαλεί απέχθεια στους ανθρώπους, έμελλε ν΄ αποτελέσει την πιο επιτυχημένη φιγούρα όλων των εποχών στα κινούμενα σχέδια. Και το όνομα Μίκι Μάους επιλέχθηκε αντί για το Μόρτιμερ Μάους μετά την καίρια παρέμβαση της γυναίκας του.

Αισθανόμασταν πως στο κοινό και ειδικά στα παιδιά αρέσουν τα ζώα που είναι συμπαθητικά και μικρά. Και ο Μίκι Μάους το είχε αυτό. Το όνομα του, μάλιστα, ακουγόταν τόσο ανθρώπινο. Αυτό είναι και το μυστικό της δημοσιότητας του. Για μένα ο Μίκι ήταν μια επανάσταση, είχε πει ο Ντίσνεϊ, που έψαχνε για τον ήρωα του ένα όνομα ανάλογο μ’ αυτό του Τσάρλι Τσάπλιν, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο, επειδή ήταν απλό και … παιχνιδιάρικο.

Στις 15 Μαϊου του 1928 ο Μίκι μαζί με τη σύντροφο του Μίνι εμφανίστηκαν την ταινία Plane Crazy, όμως το επίσημο ντεμπούτο του στις αίθουσες έγινε στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους στο Steamboat Willie. Την σκηνοθεσία της ανέλαβαν από κοινού Ντίσνεϊ και Αϊβερκς, με τον δημιουργό της, μάλιστα, να δίνει έναν χρόνο μετά και τη φωνή του στον Μίκι, κάτι που συνέχιζε να κάνει μέχρι το 1946 (!)

Τρεις ημέρες αργότερα ήταν η σειρά της ταινίας The Gaucho να κάνει πρεμιέρα και εκεί σημειώθηκε και η πρώτη κόντρα του μικρόσωμου ντετέκτιβ με τον αιώνιο αντίπαλο του, τον Μαύρο Πιτ.

Ο δαιμόνιος Μίκι άρχισε να γίνεται πολύ αγαπητός και η δημοτικότητα του ξεπερνούσε αυτήν του πολύ δημοφιλούς μέχρι τότε γάτου Φέλιξ. Και δύο χρόνια μετά το μικρό ποντικάκι με τα μεγάλα χαρακτηριστικά αυτιά εξαφάνισε από τον χάρτη τον Φέλιξ, κερδίζοντας την μεταξύ τους κόντρα!

Το 1929 εμφανίστηκαν συνολικά 12 φιλμ του Μίκι. Σ’ ένα απ’ αυτά είναι στρατιώτης, σ’ ένα άλλο έχει τον ρόλο του κακού και όχι του καλού παιδιού, όπως στην πλειονότητα των ταινιών του και στο The Opry House φοράει για πρώτη φορά γάντια (ένα από τα στοιχεία που τον χαρακτήριζαν).

Ο ΜΙΚΙ ΜΙΛΗΣΕ:

Μετά από οκτώ φιλμ, όπου ο Μίκι γελούσε, έκλαιγε, σφύριζε, αλλά δε μιλούσε, στο Τhe Carnival Kid ακούγεται η φωνή του, όπου δια στόματος του ίδιου του Ντίσνεϊ, είπε τις πρώτες του λέξεις, οι οποίες ήταν: Hot Dogs!.

Στις 13 Ιανουαρίου του 1930 ο Μίκι εμφανίζεται για πρώτη φορά σε έντυπη έκδοση, ενώ τον ίδιο χρόνο στο Τhe Chain Gang κάνει πρεμιέρα το αγαπημένο του σκυλί, ο Πλούτο. Οσο για τον επίσης πασίγνωστο καλό του φίλο, τον αφελή και συμπαθέστατο Γκούφι, θα εμφανιστεί στο Μickey’ s Revue του 1932.

ΤΟ ΟΣΚΑΡ ΣΤΟΝ ΝΤΙΣΝΕΪ

Εκείνη την χρονιά ο Ντίσνεϊ τιμήθηκε με Οσκαρ για τη δημιουργία του διάσημου ήρωα του, ενώ στην 51η του κινηματογραφική παρουσία στο Parade of the Award Nominees o Μίκι εμφανίζεται έγχρωμος (η πρώτη του έγχρωμη ταινία, όμως, ήταν η 75η του, στο The Band Concert το 1935).

Στο αμέσως επόμενο φιλμ, το Mickey’s Service Stadion βρίσκονται μαζί για πρώτη φορά Μίκι, Γκούφι και ο Ντόναλντ, ο οποίος είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου του 1934.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ

Tο 1934 ήταν και η χρονιά, όπου το διασημότερο ποντίκι του πλανήτη είχε το δικό του λήμμα στην αναγνωρισμένη παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα. Ο Μίκι Μάους ήταν πλέον πολύ δημοφιλής και ο Ντίσνεϊ ευτυχισμένος για το δημιούργημα του. Παράλληλα το ταμείο του ήταν γεμάτο χρήματα, αφού τα έσοδα μόνο από τον Μίκι και τα προϊόντα του ξεπερνούσαν ετησίως τα 600 εκ. δολλάρια (!!!)

Το 1938, ωστόσο, ο Μίκι χρειάστηκε να σχεδιαστεί ξανά, αφού εκείνη την χρονιά ο Ντόναλντ (αν και παιδί της εταιρείας του Ντίσνεϊ ήταν ο βασικός του ανταγωνιστής όσον αφορά στη δημοτικότητα) είχε κερδίσει τη μεταξύ τους μάχη στην απήχηση του κόσμου.

Μετά το 1940, ωστόσο, ο Μίκι ήταν και πάλι πρώτος στη δημοτικότητα. Εξι χρόνια αργότερα ο πολυάσχολος Ντίσνεϊ δεν μπορούσε να δανείζει άλλο τη φωνή του στον Μίκι και έτσι τη θέση του πήρε ο βετεράνος ηθοποιός και μουσικός Τζιν ΜακΚντόναλντ. Το 1953 ο Μίκι συμμετέχει στην ταινία Τhe Simple Things, που ήταν και η τελευταία του για 30 χρόνια και μέχρι να εμφανιστεί το Μickey’ s Christmas Carol.

Παρά την κινηματογραφική αποχή του και τον θάνατο του το Ντίσνεϊ το 1966 ο Μίκι παρέμενε πολύ δημοφιλής και τα τεύχη του γίνονταν ανάρπαστα σε όλον τον κόσμο.

Ο ΜΙΚΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, πάντως, έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση. Την 1η Ιουλίου του 1966, όμως, από τις εκδόσεις Τερζόπουλου, εμφανίστηκε το πρώτο τεύχος και ακολούθησε πανικός από μικρούς και μεγάλους.

Eίναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως το 2004 με αφορμή τη συμπλήρωση των 2000 τευχών πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση, όπου συμμετείχαν ορισμένοι από τους σημαντικότερους Ελληνες ζωγράφους. Παράλληλα εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 2004 ένα γιγαντιαίο επετειακό τεύχος με 516 σελίδες.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Το 1978 ο Μίκι έγινε ο πρώτος ήρωας κόμικς, που απέκτησε το δικό του αστέρι στο Χόλιγουντ. Συγκεκριμένα στις 18 Νοεμβρίου και στα 50ά του γενέθλια, το αστέρι του τοποθετήθηκε στο περίφημο πεζοδρόμιο της φήμης Walk Of Fame στη διεύθυνση 6925 Hollywood Blvd.

Δέκα χρόνια αργότερα ο Μίκι εμφανίστηκε μαζί με τον μεγάλο του μεταπολεμικό αντίπαλο Μπαγκς Μπάνι (της Γουόρνερ) στο Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ και η κοινή τους παρουσία στην ταινία του Ρόμπερτ Ζεμέκις ουσιαστικά έβαλε τέλος σε μια κόντρα που συντηρούσαν τα μίντια και ήταν, βέβαια, γεγονός ανάμεσα στις δύο ανταγωνίστριες εταιρίες.

Οσο για την τελευταία του εμφάνιση στην οθόνη ήταν το 2006 το Μickey Mouse Clubhouse σε μια τηλεοπτική σειρά. Φυσικά με την εντυπωσιακή άνοδο των videogames από την περασμένη δεκαετία, ο Μίκι δε θα μπορούσε να μην είναι πρωταγωνιστής σε κάποια από αυτά. Αλλωστε το χαμόγελο του είναι πιο αναγνωρίσιμο και απ’ αυτό της Μόνα Λίζα…

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

* Ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως Μίκι Μάους ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα στην Αγγλία και στην Ιρλανδία είναι κάτι σαν τον δικό μας καραγκιόζη.

Πρόσφατα ο τεχνικός της Νιούκαστλ Τζόε Κινίαρ αποκάλεσε έτσι τον διαιτητή Μαρκ Ατκινσον λόγω των άστοχων αποφάσεων του στο γήπεδο, ενώ στις αρχές του 80 η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε αποκαλέσει με υποτιμητικό τρόπο το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ως Μίκι-Μάους κοινοβούλιο.

* Αντίθετα στην Αυστραλία αυτός ο χαρακτηρισμός προσδίδει μεγάλη ποιότητα σε όσους ανθρώπους δίνεται.

* Ο Μίκι Μάους έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλον τον πλανήτη, όμως έχει και εχθρούς. Αυτή η μερικές φορές εκνευριστική τελειότητα του, καθώς και η ετικέτα του καλού παιδιού σε ορισμένους δεν αρέσει. Όπως και το γεγονός ότι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως σύμβολο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, ωστόσο, είναι η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων…

* Στη Ρωσία, μάλιστα, υπάρχει μουσείο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον διάσημο ποντικό και έχει διάφορα αντικείμενα με εκείνον πρωταγωνιστή.

* Στη Ρουμανία από την άλλη το 1935 είχαν απαγορευθεί ταινίες του, επειδή οι εκπρόσωποι των κινηματογράφων φοβούνταν πως η θέα ενός ποντικού στη μεγάλη οθόνη θα τρόμαζε τα μικρά παιδιά.

* Στο καθολικό σχολείο θηλέων Χάλαχαν στη Φιλαδέλφεια ο Μίκι αποτελεί τη μασκότ!

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 18/11/2008

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα