Οι Έλληνες καλλιτέχνες (ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορευτές κλπ.) πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, κινητοποιήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες με εντυπωσιακό μάλιστα τρόπο και συγχρονισμό, οδηγώντας τελικά τον Γιαν Φαμπρ στην παραίτηση. Ο Βέλγος σαν άλλος αποικιοκράτης είχε αποκλείσει απαξιωτικά σχεδόν κάθε τι ελληνικό στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Τι αποδεικνύει αυτή η κινητοποίηση; Αρχικά το ότι η αντίδραση σε ό,τι σου σερβίρουν μπορεί να αποδώσει καρπούς. Και μάλιστα πολύ άμεσα. Όπως και το ότι ένας κλάδος μπορεί να ενωθεί όταν νιώσει πως του παίρνουν τα αυτονόητα.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος, η ευχάριστη και ελπιδοφόρα…
Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με το πώς θα μοιραστεί η πίτα από τον διάδοχο του Φαμπρ.
Αρκετοί καλλιτέχνες, οι οποίοι μάλιστα έχουν να επιδείξουν και μια πολύ αξιόλογη πορεία νιώθουν όλα αυτά τα χρόνια αποκλεισμένοι από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Και είναι αλήθεια πως πάνω – κάτω τα ίδια πρόσωπα συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια.
Ο διάδοχος του Φαμπρ θα πρέπει ν’ ασχοληθεί και με αυτούς τους αποκλεισμένους (με την προϋπόθεση πάντα ότι έχουν κάτι να προτείνουν καλλιτεχνικά), προκειμένου το Φεστιβάλ να μην είναι μόνο υπόθεση λίγων.
Κρατώντας πάντα τα θετικά της άμεσης κινητοποίησης, της χθεσινής συνάντησης στο θέατρο Σφενδόνη, του πολύ καλού κλίματος της συγκέντρωσης (χάρη και στην καταλυτική παρουσία του Αργύρη Ξάφη ως συντονιστή της συζήτησης) το Σωματείο των Ελλήνων ηθοποιών θα πρέπει να κοιτάξει και άλλα πράγματα, που απασχολούν τον κλάδο.
Όπως για παράδειγμα τους πολύ χαμηλούς μισθούς σε νεαρούς ηθοποιούς και χορευτές, που παίζουν σε μεγάλα και γεμάτα θέατρα, το γεγονός ότι το 90% των ενεργών ηθοποιών και χορευτών παίζουν με ποσοστά (και πολλοί εξ’ αυτών ανασφάλιστοι), το ότι γίνονται λίγες ανοιχτές οντισιόν κλπ. Και να φροντίσει, να πιέσει να μπει το θέατρο στη δημόσια εκπαίδευση. Από την παιδεία άλλωστε ξεκινούν τα πάντα και δεν πρέπει να νιώθουμε – ακόμη και φτάνοντας στο 2016 – πολύ υπερήφανοι για ό,τι διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο…
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 2/4/2016