18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σύγχρονο Θέατρο: Πρόγραμμα σεζόν 2013-14

Στην οδό Ευμολπιδών 45 στο Γκάζι θα λειτουργήσει ένας νέος θεατρικός, και όχι μόνο, χώρος πλήρως ανακαινισμένος. Το όλο αυτό εγχείρημα ανήκει στην παραγωγό εταιρεία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ. Το Σύγχρονο Θέατρο στεγάζεται στον χώρο που φιλοξένησε παλαιότερα το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας και το Εθνικό Θέατρο, όπου παρουσιάστηκαν δεκάδες θεατρικές παραστάσεις. Ανακαινίστηκε για τις ανάγκες των φετινών παραγωγών. Ο τελικός όμως στόχος είναι η δημιουργία ενός ριζοσπαστικής μορφής χώρου με μια νέα σχέση Θεατή και Θεάματος.
Οι επιλογές των θεαμάτων θα υπαγορεύονται μόνο από καλλιτεχνικά κριτήρια έξω από προκαταλήψεις, διαχωρισμούς και αγκυλώσεις που δημιούργησε ο προηγούμενος καιρός. Η ίδια κατεύθυνση θα υπάρχει και στη λειτουργία του χώρου. (Έκδοση εισιτηρίων, προγραμμάτων, ώρες λειτουργίας, υποδοχής του κοινού). Η προσφορά χώρων θεαμάτων είναι μεγάλη, η κραυγή των ανησυχούντων για το πλήθος των νέων Σκηνών μεγαλύτερη, η εποχή δύσκολη, τα οικονομικά ελάχιστα, η αναξιοπρέπεια μεγαλύτερη, η κρίση των κριτικών αιώνια, ο συρμός δοξασμένος, η αναξιοκρατία λαμπρυνόμενη, κι όλοι μαζί μακάριοι με χόμπι τον πανικό της οικονομικής κρίσης.
Ας τρομάξουμε λιγάκι
Στ’ αλήθεια
(μιας και δεν λείπει ούτε σε μας ο φόβος για το νέο μας διάβημα)
Δεν είμαστε Νέοι ούτε νεόκοποι. Άρα κάθε Ιδεολογικό μανιφέστο ή Προγραμματική Ανακοίνωση θα χανόταν στον βαθύ κούφιο λήθαργο που ήδη βιώνουμε όλοι.
Το καινούργιο είναι πράξη με αιτία.
Το καινούργιο είναι επαναπροσδιορισμός των σχέσεων.
Το καινούργιο καλύπτει το κενό που άφησε ό, τι χάθηκε.
Την Καλλιτεχνική ευθύνη έχει ο Σταύρος Σ. Τσακίρης.
Η έναρξη του καινούργιου χώρου θα γίνει τον Νοέμβριο του 2013.
 
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ είναι μια Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με σκοπό την παραγωγή, την συμπαραγωγή και την παρουσίαση θεαμάτων (Θεάτρου, Μουσικής, Χορού, ελεύθερων θεαμάτων, ακόμη και ακροβατικών ) με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων Καλλιτεχνών που εκφράζονται μέσα από τις παραστατικές τέχνες χωρίς να βάζουν όρια και επιθυμούν την αμεσότερη σχέση με το κοινό.
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη κ. Σταύρο Τσακίρη και τον κ. Δημήτρη Οικονομίδη με την αρωγή και συμπαράσταση φίλων και γνωστών.
Οι παραστάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις θα κινηθούν στον κοινό θεματογραφικό άξονα : ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
Για τον Νοέμβριο του 2013: Αφιέρωμα στη Βιρτζίνια Γουλφ
Κάθε Τετάρτη μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις πάνω στο έργο της Βιρτζίνια Γούλφ και γενικότερα στις ιδιαιτερότητες της γυναικείας λογοτεχνίας. Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
 
Βιρτζίνια Γουλφ
«ΟΡΛΑΝΤΟ»
ΕΝΑΡΞΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ο ΟΡΛΑΝΤΟ θα αλλάξει κοστούμια, σκηνικά. Θα αλλάξει εποχές, όπως και τόπους. Θα αλλάξει φύλλο, ακόμη ένα κοστούμι όπως όλα τ’ άλλα. Όλα είναι πίνακες τόσο με τη θεατρική έννοια όσο και με τη ζωγραφική. Όλα είναι ένα περιβάλλον που αλλάζει δίχως ν’ αγγίζει το μοναχικό ήρωα.
Ξεφεύγουμε, ξεφεύγεις, ξεφεύγει από τη φυλακή της μοναξιάς χάρη στην πολλαπλότητα των ρόλων, χάρη στις επτά ψυχές της γάτας, χάρη στις περιπέτειες, χάρη στην απεριόριστη ελευθερία της μυθοπλασίας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση : Θανάσης Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική, ενορχήστρωση & sound design: Αντώνης Μιτζέλος
Κίνηση: Μαρκέλα Μανωλιάδου
Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά
Με τη Μαριάνθη Σοντάκη
Συμμετέχει ο Αντώνης Μιτζέλος
Βιρτζίνια Γουλφ
«ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ»
ΕΝΑΡΞΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
«Τα Κύματα» παρακολουθούν μια παρέα έξι φίλων, σε εννέα διαφορετικές ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, από τα παιδικά χρόνια μέχρι τα γεράματα. Μέσα σε μια πραγματικότητα άλλοτε πιο ομαλή, άλλοτε πιο σκληρή και πιο βίαιη, αλλά ποτέ εύκολη, αυτοπροσδιορίζονται και ετεροπροσδιορίζονται διαρκώς. Έξι διαφορετικές ιστορίες συνθέτουν μία ενιαία ιστορία, με άξονα τη φιλία, τον έρωτα, την αγάπη, το θάνατο, την απώλεια και την κοινή μνήμη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση: Άρης Μπερλής
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελίτα Τσούγκου
Χορογραφία-Κίνηση: Ερμίρα Γκόρο
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Ραλλού Παναγιώτου
Κοστούμια: Άγγελος Φρέντζος
Πρωτότυπη μουσική: Άρης Σιαφάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρίτσα Λεωνιδάκη
Φωτογραφίες: Μαργαρίτα Μυρογιάννη
ΔΙΑΝΟΜΗ: Σάννυ Χατζηαργύρη, Αντιγόνη Δρακουλάκη, Σοφιάννα Θεοφάνους, Στάθης Μαντζώρος, Μπάμπης Γούσιας, Φλάβιος Νεάγκου.
Κινησιολογική ερμηνεία: Ερμίρα Γκόρο. Συμμετέχει 10μελής ορχήστρα.
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
«ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ»
ΕΝΑΡΞΗ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Το αριστουργηματικό έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε μια καινούργια «ανάγνωση». Ένα από τα 10 πιο διαβασμένα βιβλία όλων των εποχών.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Μετάφραση: Δήμητρα Πετροπούλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά
ΔΙΑΝΟΜΗ: Δήμητρα Χατούπη, Αλέξανδρος Σταύρου, Ιωάννης Παπαζήσης, Κερασία Σαμαρά, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλμπέρτο Φάις, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Σταύρος Καραγιάννης, Κωνσταντίνος Μάνος, Στάθης Μαντζώρος, Στεφανία Κριεζή και ο Κώστας Καστανάς.
 
Γουίλλιαμ Σαίξπηρ
«ΤΙΜΩΝ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ»
«…είδαμε και καλύτερες μέρες…»
ΕΝΑΡΞΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
κάθε Δευτέρα και Τρίτη για είκοσι παραστάσεις
συμπαραγωγή με την Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων
Ο πλούσιος Αθηναίος ευγενής Τίμων ξοδεύει τα χρήματά του σε τεράστια συμπόσια από τα οποία περνάει ολόκληρη η Αθήνα. Όλοι όσοι τον περιτριγυρίζουν του δείχνουν αγάπη και τον κολακεύουν για ν’ απολαμβάνουν τα δώρα του. Πολύ σύντομα του ανακοινώνεται πως έχει χρεοκοπήσει και, όταν θα τρέξει στους «φίλους» του για να ζητήσει βοήθεια, το μόνο που θα εισπράξει είναι άρνηση. Οργισμένος από αυτό ο Τίμων απαρνείται ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, γίνεται μισάνθρωπος και αποφασίζει να πεθάνει μόνος μακριά από τους ανθρώπους που τόσο πολύ τον απογοήτευσαν.
Η παράσταση –μεταφερμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα των μεγάλων οίκων μόδας– αποτελεί ένα σχόλιο στην εποχή μας: μια εποχή παράλογης πολυτέλειας και αδικαιολόγητων υπερβολών που διακόπηκε απότομα, όταν σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται η οικονομική κρίση.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Δημήτρης Στρέπκος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη
ΔΙΑΝΟΜΗ : Μάξιμος Μουμούρης, Ελένη Κρίτα, Πατρίκιος Κωστής, Άλεξ Κάβδας, Τζούλη Σούμα, Γιώργος Γεροντιδάκης, Αλίκη Βουτζουράκη, Εύη Νταλούκα, Γιάννης Αθανασόπουλος, Κώστας Πιπερίδης.
 
Ουίλκι Κόλινς
«ΑΡΜΑΝΤΕΪΛ»
ΕΝΑΡΞΗ: ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
Μία παράξενη διαθήκη γραμμένη από το νεκροκρέβατο ενός ευγενούς το 1832, οδηγεί στην πιο συναρπαστική ιστορία μυστηρίου, και εμπλέκει 20 χρόνια αργότερα δύο νέους, κάτω από την κατάρα του κοινού ονόματός τους. Αρμαντέιλ. Η πλοκή ξεδιπλώνεται μέσα από μοιραίους έρωτες, ίντριγκες, δολοπλοκίες, εξαπατήσεις, και δολοφονίες. Στο κέντρο όλων, είναι η μυστηριώδης και όμορφη Λύντια Γκουίλτ, μία από τις πιο σκοτεινές και συναρπαστικές γυναίκες στην ιστορία της λογοτεχνίας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Διασκευή: Μαρία Κίτσου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
Σκηνικά, Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Φωτισμοί, Video: Τάκης Λυκοτραφίτης
ΔΙΑΝΟΜΗ: Μαρία Κίτσου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Ζωή Καραβασίλη, Σύνθια Μπατσή, Μάριος Μακρόπουλος.
(Η διανομή θα συμπληρωθεί).
 
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Υπεύθυνη Θεάτρου
Σταύρος Σ. Τσακίρης Μαργαρίτα Μανουσογιαννάκη
Πληροφορίες : 6983 730808

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα