13.1 C
Athens
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024

Νομοθετικές αστοχίες του Υπουργείου Πολιτισμού στερούν από τον κόσμο της τέχνης 27,5 εκ. ευρώ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΞΙΑΣ 27.500.000 ΕΥΡΩ.

Στο κενό πέφτουν οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού με βάση το άρθρο 113 του Νόμου 5039/2023 για την επιδότηση καλλιτεχνών και χειροτεχνών, μέσω ενίσχυσης από το Έργο με κωδικό 16715 που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εφαρμογή του άρθρου 58 του Ν.4915/2022 (Α΄63) περί ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών (escrow accounts).

Ο Νόμος έδινε και δίνει κίνητρα στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και τον πολιτισμό για τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και 2024 και αφορά επιδοτήσεις και ενισχύσεις για τα πρώτα 3.100 φυσικά πρόσωπα που θα έσπευδαν να κάνουν έναρξη εργασιών στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

Όπως προβλέψαμε και ανακοινώσαμε (26/3/2023), ακόμα και από την κατάθεση του σχεδίου νόμου, οι ρυθμίσεις ήταν άστοχες, ανεπαρκείς και αποδείχθηκαν άκαρπες. Είχαμε επισημάνει πριν την ψήφιση του Νομοσχεδίου ότι κανένα αποτέλεσμα δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τους υφιστάμενους όρους, από τη στιγμή που δε δινόταν κανένα ουσιαστικό κίνητρο ενίσχυσης, δεν καταργούνταν ολοσχερώς το τέλος επιτηδεύματος και επιπλέον δεν αντιμετωπίζονταν τα προσκόμματα που θα δημιουργούνταν στην επιδότηση ανεργίας και στο εποχικό επίδομα.

Σε απάντηση όλων αυτών και παρά την παντελή αποτυχία και έλλειψη απορροφητικότητας των προϋπολογισθέντων κονδυλίων, συνέβη το ακόμη πλέον ακατανόητο και εντελώς δυσβάσταχτο. Αυτό της ένταξης των καλλιτεχνών που έχουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και ασφαλίζονται ως μισθωτοί στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ), στον αντικειμενικό προσδιορισμό του ελαχίστου εισοδήματος και στα αντικειμενικά κριτήρια με βάση τον Νόμο 5073/2023, με δυσμενέστατες συνέπειες αφού προβλέπεται μάλιστα και αναδρομική ισχύς του για το 2023.

Επιβεβαιωθήκαμε από τα αποτελέσματα: από το αρχικό ποσό των 28 εκ. ευρώ, έχει απορροφηθεί έως 31/12/2023 μόλις το ποσό των 470.000 ευρώ. Δηλαδή έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα έως τώρα 27.530.000 ευρώ, άρα η απορρόφηση έφτασε μόλις στο 1,6%.

27,5 εκ. ευρώ που προορίζονταν για τους καλλιτέχνες και τους χειροτέχνες παραμένουν αδιάθετα και μάλλον σίγουρα δε θα απορροφηθούν ως το τέλος του προγράμματος! Οι ελλειμματικές και αναποτελεσματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες μεγεθύνουν τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα στερώντας μας απαραίτητους κοινοτικούς πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί. Τους πόρους αυτούς τους δικαιούμαστε και τους διεκδικούμε, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να δημιουργούμε.

Απαιτούμε το σύνολο των αδιάθετων κεφαλαίων (27,5 εκ. ευρώ) που προέρχονται από το εν λόγω έργο του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν στους καλλιτέχνες. Η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει εκ νέου έτσι ώστε το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην τέχνη και τον πολιτισμό. Υπάρχει πραγματική ανάγκη μέτρων στήριξης. Ζητάμε για άλλη μια φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού να σταματήσει τους πειραματισμούς με τη ζωή και την τέχνη μας και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές ρυθμίσεις ενίσχυσης των ανθρώπων του κλάδου.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι ο κόσμος της Τέχνης και του Πολιτισμού έχει διανύσει την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση καθώς και τις επιπτώσεις των μνημονίων και των πολέμων με τις πιο δυσμενείς συνέπειες.

Επειδή τις μέρες αυτές συζητούνται στη Βουλή και σημαντικά ζητήματα για τον Πολιτισμό όπως το σχέδιο Νόμου: «Δημιουργική Ελλάδα» που αφορά και την ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα καθώς και τη συγχώνευση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), συνιστούμε στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού να λάβει σοβαρά υπόψιν τις ήδη κατατεθειμένες προτάσεις και θέσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, ούτως ώστε να προληφθούν μελλοντικά προβλήματα τα οποία ήδη επισημαίνουμε και στο σχετικό Νομοσχέδιο και θα τα βρούμε μπροστά μας εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                 ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα