Δώδεκα συν μία παραστάσεις που γοήτευσαν όσους τις παρακολούθησαν και δίνουν την ευκαιρία να τις δουν και σε όσους δεν πρόλαβαν.
Απέσπασαν το θερμό χειρόκροτημα του κοινού, τα εγκώμια των κριτικών και τα συνεχή sold out σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε ιδιαιτέρως δύσκολη για το θέατρο.
Και οι Δεκατρείς είναι υπέροχες και γι αυτό τις συγκεντρώσαμε, σας τις παρουσιάζουμε και σας προτείνουμε να μην τις χάσετε!
1. Αύγουστος του Τρέισι Λετς από τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο Θέατρο Δημήτρης Χορν
Έργο βραβευμένο με Τόνυ και Πούλιτζερ, με μια δυνατή ομάδα ηθοποιών, συνεχίζει την πορεία του στο Δημήτρης Χορν με κάποιες αλλαγές στη διανομή. Θέμις Μπαζάκα, Μαρία Πρωτόπαπα, Βίκυ Βολιώτη και Αλέξανδρος Μυλωνάς καταθέτουν εξαιρετικές ερμηνείες. Η οικογένεια Γουέστον, ετοιμάζει και φέτος το τραπέζι για δείπνο και ακονίζει τα μαχαίρια του αλληλοσπαραγμού με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ. Από τις 4 Οκτωβρίου..
2. Άγριος Σπόρος του Γιάννη Τσίρου από την Ελένη Σκοτη στο Θέατρο Επί Κολωνώ
Σάρωσε τα θεατρικά βραβεία την περασμένη χρονιά αυτό το ρεαλιστικό έργο του Γιάννη Τσίρου, που αποτυπώνει πλευρές της ελληνικής καθημερινότητας και ψυχισμού. Πικρό χιούμορ σε μια δραματικού ύφους παράσταση. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, ο Τάκης Σπυριδάκης επανερχεται, ενώ στο πλάι του φέτος θα βρεθεί η Χριστίνα Μαριάννου Από τις 3 Νοεμβρίου.
3. Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα του Ζοελ Πομμερά από τον Νίκο Μαστοράκη στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.
Μια από τις ποιητικότερες παραστάσεις της προηγούμενης περιόδου, Ένας ύμνος στην αγάπη που τελικα δεν καταφέρνει να ενώσει ανθρώπους που φαινομενικά είναι τόσο ίδιοι. Σπονδυλωτές ιστορίες που κάποιες σε κάνουν να γελάς δείχνοντας τη γελοιότητα της ανθρώπινης φύσης, κάποιες άλλες σφίγγουν την καρδιά σου και τελικά αυτή η εναλλαγή των συναισθημάτων συνιστούν και το μεγαλείο της παραστάσης. Η φετινή δεύτερη χρονιά, θα διανθιστεί με νέες ιστορίες ενώ και στη διανομή έχουν επέλθει αλλαγές όπου φέτος συναντάμε τους Γεράσιμο Γεννατά, Κλέωνα Γρηγοριάδη, Ιωάννα Μαυρέα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ρούλα Τζήμου, Θάνο Τοκάκη. Από τις 4 Νοεμβρίου
4. Χαρτοπόλεμος του Βαγγέλη Ρωμνιού από το Γιώργο Παλούμπη στο Μικρό Γκλόρια
Αναμφισβήτητα η μεγάλη έκπληξη της περσινής σεζόν. Ένα έργο σύγχρονο που αναφέρεται στην πραγματικότητα του Ελληνα την περίοδο της κρίσης, με τρόπο ρεαλιστικό, ωμό και καθημερινό. Ίσως και αυτός να είναι και ο λόγος της επιτυχίας της παράστασης. Μέσα σε αυτήν ο θεατής αναγνωρίζει τον ίδιο το γείτονά του, ίσως ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό. Η παράσταση μεταφέρθηκε φέτος σε νέα στέγη στο Μικρό Γκλόρια και τα πρώτα soldout είναι ήδη γεγονός. Από τις 26 Σεπτεμβρίου.
5. Στέλλα, κοιμήσου του Γιάννη Οικονομίδη στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου.
Μια παράσταση που την περιμέναμε με μεγάλο ενδιαφέρον πέρσι και πραγματικά δε μας διάψευσε. Ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης διασκεύασε τη “Στέλλα Βιολάντη” του Γρηγόριου Ξενόπουλου, τη μετέφερε στη σύγχρονη εποχή και ανατίναξε συθέμελα τα ήθη της μικροαστικής οικογένειας και του νεοπλουτισμού. Παράσταση για γερά στομάχια, σκληρή και έκδηλα σοκαριστική, αποτελεί τομή για την ελληνική θεατρική πραγματικότητα. Πέρσι ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις εισιτήριο. Από τις 14 Οκτωβρίου
6. Οπερέττα του Νίκου Καραθάνου στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη REX του Εθνικού Θεάτρου
Μένουμε στο Εθνικό. Ο Νίκος Καραθάνος καταθέτει ένα συγκλονιστικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση και την εξέλιξή της, βασισμενος στο εμβληματικό έργο Οπερέττα του Βιτολντ Γκομπρόβιτς. Σε ένα περίφημο σκηνικό από την Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, με πανέμορφα κοστούμια από την ίδια, ο Χάρης Φραγκούλης και ο Μιχάλης Σαράντης αλωνίζουν στην κυριολεξία τη σκηνή. Μαζί τους φέτος ο αξιόλογος Άρης Σερβετάλης στα πλαίσια κάποιων αλλάγών στη διανομή. Εξαίσια μουσική από τον ‘Αγγελο Τριανταφύλλου.παιγμένη ζωντανά από 7μελή ορχήστρα. Από τις 22 Νοεμβρίου.
7. Αφέντης και Δούλος του Λέοντος Τολστόι από τον Γιώργο Νανούρη στο Νεό Θέατρο Βασιλάκου.
Η βαθιά συγκινητική νουβέλα του Λέοντος Τολστόι μεταφερεται στη σκηνή υπό τη σκηνοθετική μπακέτα του Γιώργου Νανούρη, όπου παρακολουθούμε τη σχέση ενός Αφέντη και του Δούλου του στη Ρωσία του 19ου αίώνα. Μια χιονοθύελλα θα γίνει η αιτία ο Άφέντης να αναθεωρήσει τη στάση ζωής του και να αποκαλύψει τον ανθρωπισμό που ήταν καλά κρυμμένος μέσα του. Ο Γιωργος Νανούρης, εκτός από σκηνοθέτης, κρατάει και το ρόλο του Δούλου, ενω αφήνει το ρόλο του Αφέντη στα έμπειρα χέρια του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος και καταθέτει μια συγκλονιστική ερμηνεία. Μοναδική ατμόσφαιρα σε μια παράσταση που ξεχειλίζει από ανθρωπιά. Μια παράγωγή της ΛΥΚΟΦΩΣ, από τις 5 Οκτωβρίου
8.The curing room του David Ian Lee από τον Δημήτρη Καρατζιά στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ VAULT.
Ίσως η πιο σκληρή παράσταση της περασμένης περιόδου. Όταν το ένστικτο της επιβίωσης συγκρούεται με την ουμανιστική ιδεολόγία με την οποία έχεις “χτίσει” τη συνείδησή σου, Όταν η λογική αναδεικνύει νικητή το παράλογο του πολέμου. Όταν τα όρια του ανθρώπου δοκιμάζονται σκληρά. Μια παράσταση ωμή, αποκαλυπτική και έκδηλα σοκαριστική, χτισμένη με μαεστρία από το Δημήτρη Καρατζιά σε μια ατμόσφαια υποβλητική, σκοτεινή και ανεξερεύνητη όπως η ψυχή του ανθρώπου, Ακατάλληλη για ανηλίκους, λέει το πρόγραμμα της παράστασης, ίσως επειδή οι ηθοποιοί παίζουν γυμνοί. Κατά την άποψη μου, θα πρεπε να παρελαύνουν σχολεία από την οδό Μελενίκου, μιας και το γυμνό αυτό ειναι ουδόλως προκλητικό, και τα νοήματα του έργου εξαιρετικά υψηλά Το γυμνό εδώ είναι εξαιρετικα δραματικό, αναδεικνύοντας τη δυστυχία του ανθρώπινου είδους στον πόλεμο. Από το Νοέμβριο.
9. Η Δύναμη του Σκότους του Λεόντος Τολστόι από την Ελένη Σκότη στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ένα εμβληματικο έργο του Ρώσου συγγραφέα, ο οποίος με γλαφυρό νατουραλιστικό τρόπο αποκαλύπτει τη μήτρα του κακού στη φτώχεια, την αμορφωσία και τις άθλιες συνθήκες ζωής των λαών, περνάει από την Ελένη Σκότη στη σκηνή του Σύγχρονου θέατρου ως σκηνοθετική προταση με τους ηθοποιούς να χτίζουν οι ίδιοι με τα ΄χερια τους χρησιμοποιώντας τα ακανόνιστα “τουβλα” απο φελιζόλ, το σκηνικό που παίζουν. Η ατμόσφαιρα μοναδική και το “σκοταδι” που σιγα-σιγα και ανεπαίσθητα διαχέεται, τυλίγει και ανατριχιάζει τον θεατή. Η παράσταση βραβεύτηκε από το κοινό ως η καλύτερη της χρονιάς στα 5α βραβεία Αll4fun, ενώ η ερμηνεία της σπουδαίας Αγορίτσας Οικονόμου απέσπασε το δεύτερο βραβείο ερμηνείας γυναικείου ρόλου, όπως και του Γιώργου Παπαγεωργίου στο αντίστοιχο στους άντρες. Από τις 7 Οκτωβρίου.
10. Η δίκη του Κ. του Θωμά Μοσχόπουλου στο ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΤΑ
Μια ακόμα σκηνοθετική πρόταση που επιβραβεύτηκε από το κοινό στα βραβεία all4fun, λαμβάνοντας το βραβείο σκηνοθεσίας. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος διασκευάζει το δύσκολο έργο του Φραντς Κάφκα “Η δίκη”, δίνοντας στο κείμενο ένα ξεφρενο, μοναδικό ρυθμό και παραγματικά πολύ έξυπνο, “λοξό” στήσιμο, έχοντας στη διάθεσή του εξαιρετικούς ηθοποιούς. Σαρκασμός, χιούμορ, παράνοια, σε αυτές τις λέξεις συμπυκνώνεται το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Η παράσταση ενθουσίασε το σύνολο των κριτικών και απέσπασε διθυράμβους.
11.Τι απέγινε η Μπεημπη Τζέην από τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη στο Θέατρο Σφενδόνη
Η ομώνυμη εμβληματική ταινία (υποψήφια για πέντε Oscar) του Χολυγουντ με τις εξαιρετικες και “άσπονδες” Μπέτυ Ντεϊβις και Τζόαν Κρώφορντ, μεταφέρθηκε για πρωτη φορά παγκοσμίως στο σανίδι από τον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη και το αποτέλεσμα πραγματικά υπήρξε συγκλονιστικό. Σε ένα σκηνικό εξαιρετικής ομορφιάς και καλαισθησίας, απολύτως λειτουργικό, ιδανικά αρμονικό στην εποχή του έργου και στον χαρακτήρα των ηρωίδων, ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, μάγεψε το θεατρικό κοινό. Μαύρη κωμωδία ή ψυχολογικό θρίλερ, πάντως σίγουρα και τα δύο μαζί σε αγαστή ισορροπία, επανέρχεται στην Σφενδόνη μετά από μιά στάση στη Θεσσαλονίκη, με τη Μπέτυ Λιβανού στη θέση της Ρενης Πιττακή, Η Ρούλα Πατεράκη θα παραμείνει στην “εγκληματική” θέση της…Μία ακόμα εξαιρετική παραγωγή από το ΛΥΚΟΦΩΣ. Από 25 Οκτωβρίου.
12. ΝΙΚΗ του Χρήστου Χωμενίδη από τον Σταμάτη Φασουλή στο ΘΕΑΤΡΟΝ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Παρ΄’ολη τη μεγάλη διάρκεια της παράστασης η περιπετειώδης ζωή της Νίκης και των αγωνιστών γονέων της καθήλωσε το Αθηναϊκό κοινό που γέμιζε το θέατρο σε καθημερινή βάση. Μεσα από τη δική της ιστορία περνάει από τη σκηνή η ιστορία της νεότερης Ελλάδας σε μια περίοδο που ξεκινά από τη Μικρασιατική καταστροφή και φτάνει μέχρι το 2008. Ο Σταμάτης Φασουλής συγκέντρωσε πλειάδα σπουδαίων πρωταγωνιστών μας και παρουσίασε σκηνές μοναδικής αισθητικής. Ο Στελιος Μάινας απέσπασε το τρίτο βραβείο ερμηνείας αντρικού ρόλου στα βραβεία all4fun ενώ και ο Σταμάτης Φασουλής ήταν υποψήφιος για την καλύτερη σκηνοθεσία.
13. “Ένας σκύλος που τον έλεγαν φρίκη” του Δημήτρη Κουρούμπαλη από τον ίδιο και τη Φρόσω Κορρού (So7) στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης
Είναι κεφάτο, σπιντάτο, ρυθμικό. Είναι έξυπνο και ευφυές. Διασκεδαστικό και “πονηρούτσικο”. Μια ανατρεπτική παράσταση που έστησε ο Δημήτρης Κουρούμπαλης με θέμα την ερωτική σχέση δύο νέων, αρπάζοντας από το χερι και παρασύροντας τη Μαρία Σολωμού σε ξέφρενους ρυθμούς. Με απολύτως λειτουργικα κοστούμια, με υπέροχες μουσικες επιλογές και με αεικίνητους, σαρωτικούς πρωταγωνιστές. Μία παράσταση για νέους – όσοι είναι και όσοι αισθάνονται. Από 17 Σεπτεμβρίου.
γράφει ο Κώστας Ζήσης