14.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Τα ελληνικά των 90s

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’90 προσφέρει φέτος το 24ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που αρχίζει στις 26 Οκτωβρίου και λήγει στις 2 Νοεμβρίου. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα είναι οι ακόλουθες:

Έρωτας στη Χουρμαδιά (Love Under The Date Tree)

Ελλάδα, 1990, 90’. Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσιώλης. Παίζουν: Λάζαρος Ανδρέου, Αργύρης Μπακιρτζής, Δώρα Μασκλαβάνου, Βίνα Ασίκη, Χρήστος Βακαλόπουλος. Ένας έμπορος, μετά το θάνατο της συζύγου του, περιπλανιέται μαζί με το μουσικό φίλο του στην Πελοπόννησο αναζητώντας μια χουρμαδιά. Χάρη σε μια παλιά φωτογραφία, θα διαπιστώσουν αν τον πρώτο τον απάτησε η γυναίκα του και αν ευθύνεται ο δεύτερος για την απιστία.

Κλειστή Στροφή (U-Turn)

Ελλάδα, 1991, 85’. Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός. Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Νινιός, Γιώργος Μωρόγιαννης. Ο Ανδρέας, περιθωριακός κλέφτης αυτοκινήτων, μπλέκεται σε μια επικίνδυνη παγίδα που του στήνει ο μοναδικός «φίλος» του μαζί με μια μυστηριώδη γυναίκα, την Ισμήνη, που τον αποπλανεί. Σαν σε κλασικό φιλμ νουάρ, οι δρόμοι του ήρωα σιγά σιγά στενεύουν, καθώς οδεύει προς ένα προδιαγεγραμμένο τέλος, με φόντο τα παρακμιακά και σκοτεινά περίχωρα της πόλης.

Ονειρεύομαι τους Φίλους Μου (I Dream Of My Friends)

Ελλάδα, 1993, 114’. Σκηνοθεσία: Νίκος Παναγιωτόπουλος. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Ακύλλας Καραζήσης, Γιάννης Καρατζογιάννης, Στάθης Λιβαθηνός, Μηνάς Χατζησάββας. Τέσσερις ιστορίες από τη ζωή ενός πενηντάρη, βασισμένες στην ομώνυμη συλλογή διηγημάτων του Δημήτρη Νόλλα, συνθέτουν ένα ασυνήθιστο «road movie» που καταγράφει την ιστορία μιας γενιάς. Από το Βερολίνο του 1965 ως την Αθήνα του 1990, ένα ταξίδι αναμνήσεων και συναντήσεων, ένας απολογισμός ζωής, μέσα σε ένα ολοκληρωτικά ανδροκρατούμενο σύμπαν.

Απ’ το Χιόνι (From The Snow)

Ελλάδα, 1993, 90’. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας. Παίζουν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Ελευθεριάδης, Αντώνης Μανωλάς, Μάνια Παπαδημητρίου. Τρεις βορειοηπειρώτες πρόσφυγες μπαίνουν στην Ελλάδα λαθραία αναζητώντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον. Μια από τις πρώτες ματιές στο φαινόμενο της αλβανικής μετανάστευσης στην Ελλάδα, καταγράφει το ταξίδι τους από την είσοδο στη χώρα ως τα άδυτα της Ομόνοιας, όπου έρχονται αντιμέτωποι με την εξαθλίωση, τον πρώιμο ρατσισμό της ελληνικής κοινωνίας, τη ματαίωση των ονείρων τους.

Τέλος Εποχής (End of an Era)

Ελλάδα, 1994, 100’. Σκηνοθεσία: Αντώνης Κόκκινος. Παίζουν: Κώστας Καζανάς, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Δέσποινα Κούρτη, Πέγκυ Τρικαλιώτη. Ένας μεσήλικας αναπολεί την εφηβεία του, όταν ήρθε με την οικογένειά του από την επαρχία το 1969 για να φοιτήσει σε ένα γυμνάσιο αρρένων της πρωτεύουσας. Μια ταινία ενηλικίωσης για τη γενιά που μεγάλωσε υπό το καταπιεστικό κλίμα της δικτατορίας, επιβιώνοντας χάρη στο χιούμορ, τον έρωτα, τη μουσική.

Ο Θρίαμβος του Χρόνου (The Triumph of Time)

Ελλάδα, 1996, 72’. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος. Σε ένα πρωτότυπο και ασυνήθιστο animation, ο Δον Κιχώτης, με τον Τσάρλι Τσάπλιν ως προσωπικό του κινηματογραφιστή, μας ξεναγούν στο μουσείο της ματαιοδοξίας του δυτικού πολιτισμού. Από τον ισπανικό Χρυσό Αιώνα ως τη σύγχρονη εποχή, αγωνίζεται να σώσει τον κόσμο από την καταστροφή και να στείλει τους υπηκόους του σε έναν φανταστικό παράδεισο.

Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων (The Spring Gathering)

Ελλάδα, 1999, 178’. Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Παίζουν: Αγγελική Μαλάντη, Άγγελος Παντελάρας, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης, Στέλιος Μακριάς, Παναγιώτης Λούρος. Σε ένα μικρό χωριό της Χίου τη δεκαετία του 1960, ύστερα από το θάνατο του τοπικού αγροφύλακα, τέσσερις νέοι αγροφύλακες καλούνται διαδοχικά να καλύψουν την κενή θέση, αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς ο ένας μετά τον άλλον. Μέσα από την εναλλαγή των εποχών, του τοπίου, της μουσικής και της φωτογραφίας, ο Αβδελιώδης σκιαγραφεί το λυρικό πορτρέτο της ελληνικής κοινότητας της υπαίθρου.

Δονούσα (Donusa)

Greece/Ελλάδα, 1992, 84’. Σκηνοθεσία: Αγγελική Αντωνίου. Παίζουν: Αντρέ Χέννικε, Χριστίνα Παπαμίχου, Δημήτρης Πουλικάκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Εύα Κοταμανίδου, Χρήστος Τσάγκας, Τασσώ Καββαδία. Η άφιξη ενός Γερμανού φωτογράφου διαταράσσει την ήσυχη χειμερινή ζωή του μικρού νησιού του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας μια οικογενειακή τραγωδία. Η ανδροκρατούμενη κοινωνία του νησιού προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα, αλλά η καταλυτική παρουσία του ξένου θα συμβάλει ώστε να σπάσει η σιωπή.

Κάθε Σάββατο

Ελλάδα, 1999, 98’. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας. Παίζουν: Κώστας Βουτσάς, Νίκος Πουρσανίδης, Ελευθερία Βιδάλη. Ένας δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης και αμετανόητος γυναικάς βλέπει τον δεκαπεντάχρονο γιο του κάθε Σάββατο. Το συγκεκριμένο Σάββατο, ο Θανάσης έχει πολλαπλά ερωτικά μπλεξίματα, ενώ ο γιος του προσβλέπει στο πρώτο του ραντεβού. Θα τους φέρει πιο κοντά αυτό το Σάββατο ή θα πρέπει να πρέπει να περιμένουν το επόμενο;

Εραστές στη μηχανή του χρόνου

Ελλάδα, 1990, 85’. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παναγιωτάτος. Παίζουν: Benoit Roussel, Τάκης Μόσχος, Χριστίνα Αλεξάντερ, Δημήτρης Πουλικάκος. Η Σύλβια ζητάει από τον Άγγελο να χωρίσουν και συνεχίζει τη ζωή της μαζί με έναν γιατρό. Τρία χρόνια όμως μετά το χωρισμό τους, μια σειρά ανεξήγητων δολοφονιών και αδικαιολόγητων ερωτικών εξάψεων έρχεται να διαταράξει τη ζωή της. Πίσω από αυτά τα εξωπραγματικά φαινόμενα κρύβεται ο Άγγελος που έχει κατασκευάσει μια μηχανή του χρόνου και μεταφέρεται στο χρόνο για να εξολοθρεύσει τους αντίζηλούς του.

Ακόμη, για το Διαγωνιστικό Τμήμα η κριτική επιτροπή αποτελείται αποκλειστικά από Έλληνες σκηνοθέτες και πιο συγκεκριμένα του Θόδωρο Αγγελόπουλο, Δήμο Αβδελιώδη, Βασίλη Βαφέα, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Λάκη Παπαστάθη.

Το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα απονεμηθεί φέτος στους Νίκο Περάκη, Βασίλη Βαφέα και Όλια Λαζαρίδου.

Πηγή: www.moveitmag.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα