29.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ: Δραματική σειρά μυθοπλασίας 20 επεισοδίων

Από την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου και κάθε Πέμπτη, στις 22.00 στην ΕΤ1

Ποιοτική δραματική σειρά εποχής, με θέμα τη ζωή του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη και τη σχέση του με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη. Ένα από τα γνωστότερα ειδύλλια, που έχει περάσει στη συνείδηση των νεοελλήνων σαν μια ερωτική ιστορία γεμάτη πάθος και πόνο, ζωντανεύει στη μικρή οθόνη.

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιούνται στην Καλαμάτα, τη Σύρο, το Γαλαξίδι, τη Πρέβεζα, την Αθήνα, το Παρίσι, το Βουκουρέστι και τη Βουλγαρία. Στη σειρά συμμετέχουν 200 ηθοποιοί και 3000 κομπάρσοι, ενώ το κλίμα της εποχής αποδίδεται πιστά με τη χρήση 2.500 κοστουμιών και 22.000 φροντιστηριακών αντικειμένων.

Στο ρόλο του Κώστα Καρυωτάκη, είναι ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος και της Μαρίας Πολυδούρη, η Μαρία Κίτσου.

Εκείνος είναι ένας εύθυμος, δραστήριος και κοινωνικά ενεργός διανοητής, πολύ μακριά από την εικόνα του μελαγχολικού ποιητή που μας παραδόθηκε. Εκείνη, μια θυελλώδης προσωπικότητα, ευαίσθητη, τρυφερή και υπέρμαχη της γυναικείας χειραφέτησης. Θα συναντηθούν στη Νομαρχία Αττικοβοιωτίας τον Απρίλιο του 1922, στην ακμή της νιότης τους, χωρίς να υποπτεύονται την τραγωδία που έγραψε γι’ αυτούς η μοίρα.

Η εικόνα που δημιουργήθηκε αρχικά και η οποία άγγιξε τα όρια του θρύλου ήταν η αδιέξοδη συμπόρευση δύο αντιφατικών προσωπικοτήτων. Σήμερα, 80 χρόνια μετά την αυτοκτονία του Καρυωτάκη και 78 μετά το θάνατο της Πολυδούρη, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως κοινωνικοί και πολιτικοί λόγοι διαμόρφωσαν αυτή τη σχέση, που εξελίχθηκε παράλληλα με μεγάλα ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα γεγονότα της εποχής εκείνης, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό την υπόσταση του σύγχρονου ελληνικού κράτους: οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η προσάρτηση της Κρήτης, το ξέσπασμα του Α? Παγκοσμίου Πολέμου, η σύγκρουση Βενιζέλου – Κωνσταντίνου, η Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης, η Οκτωβριανή Επανάσταση, η εκστρατεία στην Ουκρανία, η ελληνική παρουσία στην Ιωνία και η Μικρασιατική καταστροφή, η δίκη των Έξι, η ανακήρυξη της ελληνικής Δημοκρατίας, οι δικτατορίες Πάγκαλου και Κονδύλη, η κυβερνητική αστάθεια στην Ελλάδα, καθώς επίσης η αμερικανική διείσδυση στη Μεσόγειο. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εποχή, που άλλοτε άμε-σα και άλλοτε έμμεσα αποτυπώνεται στην ιστορία μας, καθώς περνά στην ποίηση του Καρυωτάκη.

Τα καφενεία, οι λογοτεχνικές συντροφιές, οι ποιητικοί διαγωνισμοί, οι οπερέτες, τα ρεσιτάλ μουσικής, οι βεγγέρες στα αστικά σπίτια, οι χοροί και τα βαλς, οι κοινωνικές συναναστροφές στον κήπο του Ζαππείου, αλλά παράλληλα και η προσφυγιά, η εξαθλίωση, τα χαμαιτυπεία, τα καφέ αμάν και τα ρεμπέτικα τραγούδια, είναι ο περιβάλλων χώρος της μυθοπλασίας. Αθήνα, Καλαμάτα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Σύρος, Πάτρα, Πρέβεζα αλλά και Παρίσι, Βουκουρέστι, είναι οι πόλεις που αναπτύσσεται η δραματουργία, ενώ στο σενάριο αποτυπώνονται τα κύρια χαρακτηριστικά των ηρώων και όσα από τα βιογραφικά στοιχεία τους εντοπίστηκαν από την έρευνα.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της σειράς, Τάσος Ψαρράς, επί εννέα συνεχή έτη ερεύνησε τις συνθήκες που οδήγησαν τον Καρυωτάκη στην αυτοκτονία. Γι? αυτόν τον λόγο, άνοιξε για πρώτη φορά αρχεία, όπως τον φάκελο του ποιητή στο Υπουργείο Εσωτερικών και τον στρατολογικό του φάκελο, η μελέτη των οποίων ανατρέπει ορισμένες από τις μέχρι τώρα βεβαιότητες που υπήρχαν για τον ποιητή. Ο Καρυωτάκης δεν ήταν ο πεισιθάνατος ποιητής, ο καταθλιπτικός, ο απαισιόδοξος, ο μόνιμα λυπημένος. Ήταν ένας πρόσχαρος άνθρωπος, γεμάτος ζωντάνια και χιούμορ, με κοινωνική συνείδηση, συνδικαλιστής και πολιτικός σχολιαστής της εποχής του, όπως προκύπτει μέσα από αυτήν την ίδια την ποίησή του. Αγαπούσε τη ζωή, τις σκανδαλιές, τις φάρσες, ήταν εκδότης σατιρικού περιοδικού αλλά και συγγραφέας επιθεώρησης. Υπήρξε αγωνιστής, συγκρούσθηκε με οργανωμένα συμφέροντα με την ίδια την εξουσία, αλλά και την κοινωνική υποκρισία. Ξεκίνησε συντηρητικός, διέγραψε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής χωρίς να ενταχθεί σε κανένα πολιτικό σχήμα. Έγραψε πολιτικά κείμενα, που εξακολουθούν να παραμένουν σύγχρονα.

Ομοίως, η Μαρία Πολυδούρη δεν ήταν απλώς η φίλη, η σύντροφος του Καρυωτάκη. Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα, μια αγωνίστρια για την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών, μια εξαιρετική λυρική ποιήτρια. Αυτές οι δυο προσωπικότητες θα βρεθούν μαζί στη Νομαρχία Αττικοβοιωτίας και θα συμπορευθούν παράλληλα, καθώς κλυδωνίζεται το όνειρο της Μεγάλης Ιδέας και τελικά καταρρέει…

Eπεισόδιο 1

Η έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου βρίσκει την Ελλάδα χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Από τη μια ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Φιλελεύθεροι που επιθυμούν την έξοδο της χώρας στον πόλεμο με το μέρος των συμμάχων, κι απ’ την άλλη ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ και οι μοναρχικοί, που υποστηρίζουν την ουδετερότητα, η οποία είναι φανερό πως εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα.

Το 1915 ο Βενιζέλος χάνει την εξουσία στην Αθήνα, οι σύμμαχοι αποβιβάζουν δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, κέντρο του μακεδονικού μετώπου, και ο Βενιζέλος προσκαλείται από το «Κίνημα της Εθνικής Άμυνας» όπου σχηματίζει τη λεγόμενη Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1916. Η Ελλάδα έχει πλέον δύο Κυβερνήσεις. Τη φιλοβασιλική του καθηγητή Σπύρου Λάμπρου στην Αθήνα και του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Αρχές Νοεμβρίου 1916, οι σύμμαχοι θέλοντας να ασκήσουν πίεση προς τον Κωνσταντίνο βομβαρδίζουν στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας με αρκετούς νεκρούς και επιβάλλουν οικονομικό αποκλεισμό. Μετά την απομάκρυνσή τους ξεσπά κύμα βίας και τρομοκρατίας στην πόλη με στόχο βενιζελικούς.

Την ίδια εποχή συγκροτείται η φοιτητική φάλαγγα, παραστρατιωτική οργάνωση που με πρόφαση την από-κρουση των εισβολέων συσπειρώνει αρκετούς φοιτητές έτοιμους να υπερασπισθούν την τιμή και την ανεξαρτησία της Πατρίδας, στην ουσία όμως να στηρίξουν τον Κωνσταντίνο και τον θρόνο. Ανάμεσά τους ο φοιτητής της Νομικής Κώστας Καρυωτάκης που καθώς αντιλαμβάνεται τους απώτερους σκοπούς της φά-λαγγας γρήγορα την εγκαταλείπει.

Στο μεταξύ το 1917 ο Κωνσταντίνος αναγκάζεται να εγκαταλείψει την χώρα, στο θρόνο ανέρχεται ο Αλέξανδρος κι ο Βενιζέλος επιστρέφει ως πρωθυπουργός στην Αθήνα. Όπως συνέβαινε τότε, την ανάρρηση στην εξουσία ενός κόμματος ακολουθούσαν ευμενείς μεταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, ενώ δυσμενείς μεταθέσεις ή και απολύσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του.

Έτσι, ο φιλομοναρχικός νομομηχανικός Γεώργιος Καρυωτάκης μετατίθεται δυσμενώς στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέχρι τότε τελών σε δυσμένεια καθηγητής φιλολογίας και οπαδός των Φιλελευθέρων Ευγένιος Πολυδούρης επιστρέφει στην Καλαμάτα, πόλη που προϋπηρετούσε.

Μαζί του η γυναίκα του Κυριακή, οι δυο γιοι του, Κώστας και Βαγγέλης και οι τρεις κόρες του, Ευτέρπη, Βιργινία και Μαρία, η κατοπινή ποιήτρια, που είχε ήδη παρουσιάσει κάποια δείγματα του ταλέντου της.

Παρά το δυσμενές λόγω του πολέμου κλίματος, η νεολαία εύρισκε και τότε τον τρόπο να διασκεδάζει. Σ’ έναν χορό του Λυκείου των Ελληνίδων ο Κώστας θα γνωρίσει την Ειρήνη που σπουδάζει στην Ακαδημία. Η παλαιότερη φιλία του με την Άννα Σκορδύλη απ’ τα Χανιά, μια κοπέλα που εκτιμά ιδιαίτερα η οικογένειά του, λόγω και της αποστάσεως, δεν εξελίσσεται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο – σκηνοθεσία:Τάσος Ψαρράς
Φωτογραφία: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Μουσική: Βασίλης Δημητρίου
Σκηνικά: Γιούλα Ζωϊοπούλου
Ενδυματολόγος: Ιουλία Σταυρίδη
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής: Παπανδρέου Α.Ε.
Εκτελεστής Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος
Παραγωγός: Δημήτρης Παπανδρέου

Το τραγούδι των τίτλων, σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη, ερμηνεύει η Μάγδα Πένσου

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ Δημοσθένης Παπαδόπουλος
ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ Μαρία Κίτσου
ΛΟΜΒΑΡΔΟΣ Ηλίας Λογοθέτης
ΚΟΥΤΣΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ Γιώργος Αρμένης
ΔΑΣΚΑΛΟΣ Δημήτρης Ήμελλος
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Στεφανία Γουλιώτη
ΘΕΑΝΩ Κόρα Καρβούνη
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ Ερρίκος Λίτσης
ΡΟΖΑ Εκάβη Ντούμα
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ Νίκος Πουρσανίδης
ΜΑΡΚΕΤΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Μάνος Βακούσης
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΟΛΑΚΗΣ Μιχάλης Μητρούσης
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ Γιώργος Σουξές
ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ Τάκης Βαμβακίδης
ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη
ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ Ναταλία Στυλιανού
ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ Τάνια Παλαιολόγου
ΒΑΡΒΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ Υβόνη Μαλτέζου
ΑΔΡΙΑΝΟΥ Βάσω Καβαλιεράτου
ΚΡΙΕΖΗΣ Άλκης Παναγιωτίδης
ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ Μάκης Ρευματάς
ΟΡΕΣΤΗΣ Όμηρος Πουλάκης
ΠΛΑΚΙΩΤΗ Ηλέκτρα Νικολούζου
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΣΔΥΕ Γιώργος Συμεωνίδης
ΜΥΣΤΙΚΟΣ Α Λαέρτης Μαλκότσης
ΛΟΜΒΑΡΔΟΥ Όλγα Δαμάνη
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Γιάννης Καλατζόπουλος
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Τάσος Κωστής
ΤΙΛΛΑ ΜΠΑΛΛΗ Ελένη Ρουσσινού
ΑΜΒΡΑΚΙΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ανέστης Βλάχος
ΚΑΤΙΓΚΩ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ Μαίρη Ιγγλέση
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ Γιώργος Μωρόγιαννης
ΘΑΝΟΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ Θανάσης Σαράντος
ΝΙΤΣΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ Φωτεινή Τιμοθέου
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣ Γιάννης Θωμάς
ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ Έμιλυ Κόλιανδρη
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣΠ έτρος Σπυρόπουλος
ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗΣ Βαγγέλης Στρατηγάκος
ΦΑΝΗ Ηλέκτρα Τσακαλία
ΝΙΝΑ Νικολέτα Κοτσαηλίδου
ΓΚΙΩΝΗΣ Δημήτρης Κουτρουβιδέας
ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Αλέξανδρος Μούκανος
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ Πέτρος Αλατζάς
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ Βαγγέλης Λιοδάκης
ΟΥΡΑΝΗΣ Χρήστος Σιμαρδάνης
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Σπύρος Τσεκούρας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα