37.9 C
Athens
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Το Δώρο των Θεών: ένα φεστιβάλ για την αρχαία ελληνική μουσική και τον πολιτισμό στο Μουσείο Κοτσανά

Το Μουσείο Κοτσανά, σας προσκαλεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 σε ένα διήμερο Φεστιβάλ αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική μουσική και τον πολιτισμό για παιδιά και ενήλικες. Το φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση του μουσείου, της οργανοποιίας Luthieros και του πρότυπου ομίλου πολιτισμού Seikilo. 

Το πρόγραμμα του διημέρου θα περιλαμβάνει: διαδραστικές ξεναγήσεις στην έκθεση ««Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα», συναυλίες σωζόμενων πρωτότυπων αρχαίων ύμνων και σύγχρονης μουσικής από βιρτουόζους λυριστές, Διαλέξεις πάνω στη Μουσική Δημιουργία στην Αρχαία Ελλάδα, Εργαστήρια Εκμάθησης Αρχαίας Λύρας & Τυμπάνου (Μπεντίρ), Μουσικά έργα από διεθνούς φήμης συνθέτες σε παγκόσμια πρεμιέρα και πολλά άλλα.

«Διαδραστική Έκθεση Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων από την Οργανοποιία Lutherios»
Ανάμεσα στα όργανα που θα εκτίθενται, καλώντας τους επισκέπτες να τα αγγίξουν και να παίξουν μαζί τους, είναι τα εξής: Λύρα του Ερμή, Λύρα του Ορφέα, Λύρα του Απόλλωνα, Βάρβιτος της Σαπφούς, Κύλιξ Λύρα του Πανός, Λύρα του Ολύμπου, Φόρμινξ, Κιθαρίς του Χρυσού Αιώνα, Σαμβύκη, αρχαίο Τύμπανον, Επιγόνιο, αλλά και η λύρα της Μεγιδδώ!
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 8 & 9 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής ξεναγήσεων: 12:00, 14:00, 17:00
Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη στο κοινό από τις 11:00 έως τις 21:00 κατά τη διάρκεια του διημέρου!
Όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα έχουν την δυνατότητα να αναβιώσουν την αρχαία ελληνική Μουσική μέσα από την μόνιμη έκθεση του Μουσείου Κοτσανά «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» και να θαυμάσουν σειρά πλήρως λειτουργικών και ανακατασκευασμένων παιχνιδιών και μουσικών οργάνων. (Γενική Είσοδος: 5 ευρώ/άτομο)

«Μαθαίνω Αρχαία Ελληνική Λύρα» – Εργαστήρι από την αναγνωρισμένη μουσικό Λίνα Παλερά για αρχάριους και προχωρημένους
Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την αρχαία λύρα. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το ιδιαίτερο αυτό μουσικό όργανο. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα παραχωρηθούν όργανα από την Οργανοποιία Luthieros – Αναστάσιος.
Θα πραγματοποιηθεί και εργαστήριο προχωρημένων τεχνικών παιξίματος, για μουσικούς με εμπειρία στην οργανοπαιξία της αρχαίας λύρας.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 8 & 9 Νοεμβρίου
Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ/άτομο
Ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων: 11:00 και 12:30 (δύο εργαστήρια καθημερινά)
Διάρκεια Εργαστηρίου: 60 λεπτά

«Μαθαίνω Αρχαίο Τύμπανον – Μπεντίρ» – Εργαστήρι από τον μετρ του είδους, Γιάννη Ριζόπουλο για αρχάριους και προχωρημένους
Το εργαστήρι απευθύνεται τόσο σε όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τα κρουστά, όσο και σε σπουδαστές ή μουσικούς υψηλότερων επιπέδων.
Στόχος του σεμιναρίου είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την τεχνική, τη ρυθμολογία και την ομαδική εκτέλεση μουσικού υλικού για σύνολο κρουστών. Δεν απαιτείται να φέρουν οι συμμετέχοντες το δικό τους όργανο (θα παραχωρηθούν κρουστά από την Οργανοποιία Luthieros – Αναστάσιος).
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 8 & 9 Νοεμβρίου
Κόστος Συμμετοχής: 12 ευρώ/άτομο
Ώρες διεξαγωγής εργαστηρίων: 14:00 και 15:30 (δύο εργαστήρια καθημερινά)
Διάρκεια Εργαστηρίου: 60 λεπτά

«Λύρα – Το Μέλλον ενός Μουσικού Οργάνου του παρελθόντος και η εκμάθησή του σήμερα» – Συζήτηση – επίδειξη οργανοπαιξίας με τους βραβευμένους συνθέτες Νικόλαο Ξανθούλη, Νίκο Χαριζάνο και Θανάση Δρίτσα
Ο ρόλος και η παρουσία της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας στην Αρχαιότητα.
Ποια ήταν τα γεγονότα που διέκοψαν την ιστορική εξέλιξη του οργάνου;
Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον ήχο και τη μελέτη του οργάνου;
Τρεις κορυφαίοι ερευνητές/μουσικοί συνομιλούν σε μια ξεχωριστή συνάντηση, με αφορμή τον πρώτο οδηγό εκμάθησης της αρχαίας ελληνικής λύρας από το Νίκο Ξανθούλη.
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής: 18:00 – 19:00
Διάρκεια: 60 λεπτά

«Από το Αρχαίο στο Νέο: Συναυλία Αρχαίας Λύρας» – με τη λυρίστρια/μουσικό Λίνα Παλερά
Μία μοναδική συναυλία που αναδεικνύει τις πολύπλευρες δυνατότητες του μαγευτικού αυτού οργάνου: από τη μία ως μέσο ανάδειξης αρχαίων σωζόμενων μελωδιών και από την άλλη ως ένα σύγχρονο μουσικό όργανο ικανό να εκτελέσει πασίγνωστες μελωδίες του 20ού και 21ου αιώνα.
Από αρχαιοπρεπείς μελωδίες έως το Βαλς Των Χαμένων Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι, το La Vita è Bella του Nicola Piovani, το The Piano του Michael Nyman.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 8 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής: 19:00 – 19:30
Διάρκεια: 30 λεπτά

«Συναυλία Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής & Επίδειξη Κρουστών – με τον Mirco Mungari
Ημερομηνία διεξαγωγής: 8 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής: 19:30 – 20:15
Διάρκεια: 45 λεπτά

«The European Music Archaeology Project (EMAP): discovering Ancient Music through a Multidisciplinary International Cooperation» με τον Emiliano Li Castro, εμπνευστή/διοργανωτή του EMAP (ομιλία στα Αγγλικά)
Ημερομηνία διεξαγωγής: 9 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής: 18:00 – 19:00
Διάρκεια: 60 λεπτά

«Περιπλανώμενος Μελωδός: Λύρα και Φωνή» – Συναυλία από τον Θανάση Κλεώπα
Ο Θανάσης Κλεώπας, με την αρχαία ελληνική λύρα και τη φωνή του, αναδεικνύει νέους τρόπους προσέγγισης της ελληνικής μουσικής παράδοσης και μας δείχνει με τα τραγούδια του πώς ένας συνθέτης μπορεί να εκφραστεί και να δημιουργήσει με το όργανο αυτό στον 21ο αιώνα.
Ημερομηνία διεξαγωγής: 9 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής: 19:00 – 19:30
Διάρκεια: 30 λεπτά

«Η λύρα του Απόλλωνα (ρεσιτάλ)» με τον Νίκο Ξανθούλη -|Παγκόσμια Πρεμιέρα Έργου!
Το φεστιβάλ θα κλείσει με ένα ρεσιτάλ του Νίκου Ξανθούλη, στα χέρια του οποίου η λύρα ξαναβρίσκει το χαμένο από τη σκουριά του χρόνου εαυτό της. Ο βιρτουόζος λυριστής ξαναφέρνει τη λύρα στην πρωτινή της αίγλη, ανασκάπτοντας την ουσία του οργάνου και αναβιώνοντας τεχνικές που δεν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν.
Σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα θα παρουσιάσει το έργο “Διχρωμία” του βραβευμένου συνθέτη Νίκου Χαριζάνου (το οποίο γράφτηκε ως αφιέρωμα στον λυριστή), αλλά και δικά του έργα που αναδεικνύουν τη μαγεία της λύρας.
Ημερομηνία διεξαγωγής: 9 Νοεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη – Περιορισμένες θέσεις
Ώρες διεξαγωγής: 19:30 – 20:30
Διάρκεια: 60 λεπτά 

Γενικές πληροφορίες και κρατήσεις:
Η δήλωση συμμετοχής για τα εργαστήρια είναι υποχρεωτική – Για τις υπόλοιπα δωρεάν εκδηλώσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τη σειρά προσέλευσης.
Το διήμερο φεστιβάλ πραγματοποιείται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι. 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 411 0044

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα