21.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Μανουσάκης και Λυραράκης -2 Μαζί

Ένα κοινό όραμα, ανοιχτό μυαλό, γνώση και αγάπη για το κρασί, οδηγούν σε μια πρωτοποριακή συνεργασία ανάμεσα στα οινοποιεία Μανουσάκη και Λυραράκη, αναμιγνύοντας Roussanne με Ασύρτικο και Μαντηλάρι με Ρωμέικο σε δυο εμφιαλώσεις με την αναμενόμενη ονομασία 2 Μαζί. Αυτή η Ελλάδα διαφέρει σημαντικά από εκείνη με την οποία θέλουν να μας ταυτίσουν.

Θυμηθείτε επίσης το μοναδικό γεύμα που παρέθεσε ο Τσάνταλης λίγο καιρό πριν στο Κτήμα Γεροβασιλείου στους 21 MWs, σε μια κοινή πρωτοβουλία των δύο οινοποιείων άνευ προηγουμένου για τα Ελληνικά δεδομένα. Όπως φαίνεται έξυπνο marketing και συλλογικό πνεύμα αποτελούν μια νέα τάση μεταξύ των Ελλήνων οινοποιών στην προσπάθεια τους για ανάδειξη του Ελληνικού κρασιού.

Βγαίνοντας έξω από τα Ελληνικά σύνορα συναντάμε επίσης συνεργασίες, ως προς την προέλευση των σταφυλιών, ανάμεσα σε γνωστά ονόματα της παγκόσμιας αγοράς. Ο Ernie Loosen του Mosel με τον J Christopher του Oregon φτιάχνουν από κοινού ένα Pinot Noir με φρούτο προερχόμενο από το Pfalz και το Oregon σε προσιτή τιμή, ενώ Egelhoff και Two Hands Wines δημιουργούν ένα premium blend από Napa Valley Cabernet και Barossa Shiraz που πωλείται στα 300$ και μόνο σε magnum φιάλες. Ένα κρασί που η δημιουργία του ξεκίνησε σαν αστείο με τους δύο παραγωγούς να αναμιγνύουν τα δύο κρασιά τους σε ένα ποτήρι συμφωνώντας ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν γευστικά καλύτερο.

Μερικές φορές καλές ιδέες δεν είναι μόνο οι μεγαλοφυείς σε σύλληψη, αλλά και οι αυθόρμητες… Έτσι και η πρώτη επαφή του Γιώργου Λυραράκη με το Χανιώτικο Ρωμέικο κατά την επίσκεψη του στο οινοποιείο Μανουσάκη ήταν καθοριστική. Το Ρωμέικο φάνηκε να διαθέτει φρούτο και χαρακτήρα που θα μπορούσε να μαλακώσει το δικό του Μαντηλάρι από τη Σητεία.

Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Γαλάνης οινολόγος του Μανουσάκη έχοντας δουλέψει για πάνω από 30 χρόνια με το Ρωμέικο ήξερε πως η ποικιλία πέρα από πολύ προσπάθεια στο αμπέλι, χρειαζόταν σύντροφο για να δείξει τον καλύτερο της χαρακτήρα. «Αν και δε θα δώσει ποτέ το μεγάλο κρασί, αποτελεί για εμάς μια παγκόσμια μοναδικότητα που οφείλουμε να διατηρήσουμε. Έχω παρατηρήσει λοιπόν ότι μέσα από την ανάμιξη του με άλλες ποικιλίες τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά». Επιτόπου λοιπόν έδωσαν τα χέρια φέρνοντας μέσα στη φιάλη τα δύο άκρα της Μεγαλονήσου. Το χαρμάνι για το ερυθρό 2 Μαζί είναι 50% Μαντηλάρι από τη Σητεία και 50% Ρωμέικο από το νομό των Χανίων, αντανακλώντας την Κρήτη από το ανατολικό έως το δυτικό της όριο.

Η δεύτερη σκέψη αφορούσε τη δημιουργία ενός λευκού κρασιού. Ο Κώστας Γαλάνης λέει χαρακτηριστικά: «Για χρόνια ήθελα να συνδυάσω το σώμα και τη λιπαρότητα του Roussanne, με την οξύτητα και τη δομή του Ασύρτικου. Για το λόγο αυτό έχω φυτέψει και ένα μικρό αμπέλι με Ασύρτικο, το οποίο όμως δεν έχει έρθει στην παραγωγή ακόμα.» Με τον Λυραράκη να διαθέτει εξαιρετικό Ασύρτικο βρέθηκε η ευκαιρία για υλοποίηση της ιδέας.

Πέρα όμως από το πρωτοποριακό concept τα κρασιά παρουσιάζουν εξαιρετικό γευστικό ενδιαφέρον. Το λευκό 2 Μαζί είναι εκφραστικό, με ανθικές νύξεις, γλυκό βερίκοκο, βότανα όπως φασκόμηλο και λουίζα, βγάζοντας πιο πολύ χαρακτήρα Roussanne στη μύτη. Στο στόμα υπερτερεί η οξύτητα του Ασύρτικου που ωστόσο ισορροπεί εξαιρετικά τον όγκο και το πάχος που δίνει το Roussanne. Ένα εξαιρετικά food-friendly κρασί που θα το βλέπαμε δίπλα σε αρκετά καλοκαιρινά πιάτα και όχι μόνο.

Στο δε ερυθρό κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα και τα μπαχαρικά ενώ στο στόμα το κρασί διαθέτει ένα πιο ώριμο χαρακτήρα. Δαμάσκηνα, βατόμουρα εναλλάσσονται με γλυκό κάστανο και γλυκόριζα, ενώ οι τανίνες είναι παρούσες χωρίς να προεξέχουν.

Μόλις 1000 φιάλες για το ερυθρό και 3000 φιάλες για το λευκό είναι διαθέσιμες με την τιμή να έχει οριστεί και στις δύο περιπτώσεις γύρω στα 9€ στο ράφι. Μέρος από τα έσοδα διατίθενται μετά από συμφωνία των δύο οινοποιών στη στήριξη των παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ, κίνηση την οποία ως wine commanders επικροτούμε. Σύντομα θα το βρείτε να κυκλοφορεί και στην Αθήνα σε επιλεγμένα σημεία.

(2 Μαζί λευκός, 3000φιάλες, προτεινόμενη τιμή λιανικής: 9.00€)
(Μαζί ερυθρός, 1000φιάλες, προτεινόμενη τιμή λιανικής: 9.00€)

Πηγή: http://www.winecommanders.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα