Με ανακοίνωση τους οι Καλλιτέχνες Θεάτρου ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία) εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους, θέτοντας ερωτήματα σε σχέση με τη διανομή της συμπαραγωγής του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, που θα παρουσιαστεί φέτος στην Επίδαυρο. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση, στη λίστα υπάρχει ένα και μοναδικό όνομα Κύπριου ηθοποιού που ζει και εργάζεται μόνιμα στο νησί.
Πιο αναλυτικά:
Ανακοινώθηκε επίσημα από το ΚΘΒΕ η διανομή της παραγωγής που σε συνεργασία με τον ΘΟΚ και σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού θα παρουσιαστεί φέτος στην Επίδαυρο.
Στη λίστα υπάρχει ένα και μοναδικό όνομα Κύπριου ηθοποιού που ζει και εργάζεται μόνιμα στο νησί.
Η θέση μας, σε σχέση με την εκπροσώπηση της Κύπρου σε Φεστιβάλ Θεάτρου στο εξωτερικό, είναι προ πολλού διατυπωμένη. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ως Kλαδική Kαλλιτεχνών Θεάτρου της ΠΕΟ πάντοτε είχαμε θέσεις που αφορούν στην ανάπτυξη της θεατρικής πολιτιστικής πολιτικής στον τόπο μας πέραν των συνδικαλιστικών αιτημάτων.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ΘΟΚ ως ο Κρατικός Θεατρικός Φορέας της Κύπρου οφείλει να δίνει βήμα, εμπιστοσύνη και φωνή στους Κύπριους δημιουργούς και να επιδιώκει βεβαίως την εξωστρέφεια της Κυπριακής δημιουργίας σε διεθνείς διοργανώσεις. Τούτων λεχθέντων, φυσικά και είναι θεμιτές και θα μπορούσαν να αποβούν και ανθηρές οι συνεργασίες με δημιουργούς και φορείς του εξωτερικού.
Αυτό δεν μπορεί όμως να αποτελεί το άνευ όρων πρώτο ζητούμενο, επειδή θα δώσει στον ΘΟΚ το εισιτήριο συμμετοχής σε φεστιβάλ και διοργανώσεις, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάγκη να δουλέψουν και να δείξουν τη δουλειά τους οι Κύπριοι δημιουργοί.
Το ζήτημα προκύπτει και φέτος λόγω του τρόπου συνεργασίας του ΘΟΚ με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ώστε να είναι εφικτή η συμμετοχή του ΘΟΚ στην Επίδαυρο – μιας και μια συμμετοχή εξ’ ολοκλήρου σε παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου δεν θεωρούνταν αρκετή – ώστε να δοθεί το βήμα συμμετοχής στο Φεστιβαλ για τον ΘΟΚ. Τιθεται και πάλι το ερώτημα: Είναι η συμμετοχή μας αυτοσκοπός; Ανευ όρων; Με ποια κριτήρια και στη βάση ποιας συμφωνίας έγινε η συνεργασία του ΘΟΚ με το ΚΘΒΕ;
Είμαστε μάρτυρες μιας αδιαφανούς διαδικασίας, με ελάχιστη εως προσβλητική συμμετοχή Κύπριων δημιουργών και ευρύτερα εγχώριου δυναμικού στο εγχείρημα.
Ερωτηματικά προκύπτουν ως προς το πώς επιλέγηκαν τα βιογραφικά για τη συμμετοχή στην ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τον σκηνοθέτη, ερωτηματικά και σε σχέση με την παρότρυνση για μη κατάθεση βιογραφικών.
Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εντοπίζεται στην ίδια την διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως στα κριτήρια που οδήγησαν σε αυτή τη συνεργασία. Θεωρείται πανάκεια η συμμετοχή του ΘΟΚ στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, όμως δεν θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση η σημαντική συμμετοχή Κύπριων δημιουργών στο εγχείρημα;
Δε θεωρείται αδήριτη ανάγκη να δοθεί δουλειά σε σημαντικό αριθμό Κυπρίων καλλιτεχνών το καλοκαίρι από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, 2-3 είναι αρκετοί…;
Είμαστε καυστικοί γιατί αυτή η νοοτροπία, αυτή η πρακτική ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια και φέτος η αδιαφάνεια και η προβληματική – για άλλη μια φορά – διαδικασία ξεχείλισε το ποτήρι.
Είναι απορίας άξιον, το ΔΣ του ΘΟΚ είναι ενήμερο και αισθάνεται άνετα με όλα αυτα;
Αισθάνεται άνετα με τον λιγοστό αριθμό Κύπριων δημιουργών που θα εργοδοτήσει το καλοκαίρι και τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν;
Θεωρώ ως αυτονόητο όταν μια παραγωγή έστω συμπαραγωγή του ΘΟΚ ως του κορυφαίου οργάνου για την θεατρική τέχνη της Κύπρου να είναι αν όχι στο σύνολο τουλάχιστον στον μέγιστο βαθμό η συμμετοχή Κυπρίων καλλιτεχνών.
Η τέχνη δεν κρίνεται από τη χώρα κάποιου, η τέχνη κρίνεται μόνο από το ταλέντο κάποιου.