1 και μοναδική: Η Quvenzhané Wallis είναι η πρώτη ηθοποιός, της οποίας το όνομα ξεκινά από “Q” που είναι υποψήφια για Όσκαρ. Προτείνεται φέτος για το Α’ Γυναικείου Ρόλου, για την ταινία “Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου”.
2 άνθρωποι έχουν προταθεί για τα εξής 4 διαφορετικά Όσκαρ: Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου. Ο ένας είναι ο Γουόρεν Μπίτι και ο άλλος ο Τζορτζ Κλούνεϊ που φέτος, ως παραγωγός του “Argo”, είναι υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
3: Οι ταινίες που έχουν κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, χωρίς ο σκηνοθέτης τους να έχει καν προταθεί για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Αν το “Argo” τα καταφέρει φέτος, θα είναι η 4η, αφού ο Μπεν Άφλεκ δεν είναι υποψήφιος ως σκηνοθέτης.
4: Οι τίγρεις που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της “Ζωής του Πι”, υποψήφιας φέτος για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
4: Τα τραγούδια των ταινιών James Bond που έχουν προταθεί για Όσκαρ. Το “Skyfall” της Adele, μάλιστα, είναι από τα φαβορί για φέτος.
6: Τα μέλη της οικογένειας Κόπολα που έχουν προταθεί για Όσκαρ: Φράνσις Φορντ Κόπολα, Καρμίν Κόπολα, Τάλια Σάιρ, Νίκολας Κέιτζ, Σοφία Κόπολα και ο Ρομάν Κόπολα που φέτος είναι συνυποψήφιος με τον Γουες Άντερσον για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου χάρη στο “Moonrise Kingdom”.
12: Οι περισσότερες υποψηφιότητες φέτος, για το “Λίνκολν”.
77 χρόνια: Από τότε που μια ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά κανένα άλλο (ήταν η “Ανταρσία στο Μπάουντι”).
93 λεπτά: Η ταινία με την μικρότερη διάρκεια από όσες είναι φέτος υποψήφιες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (“Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου”).
10.000 ευρώ: Το κόστος κατασκευής του κάθε αγαλματιδίου. Άμεσα, συνδεδεμένη με την τιμή του χρυσού που έχει εκτοξευθεί την τελευταία διετία, ανεβαίνει εξίσου εντυπωσιακά κάθε χρόνο.
1 δολάριο: Η τιμή εξαγοράς ενός βραβείου Όσκαρ (γιατί η Ακαδημία, από το 1950 και μετά, έβαλε όρο στους νικητές ότι δεν δικαιούνται να το πωλήσουν αλλού, αν πρώτα δεν το προσφέρουν πίσω σ’ εκείνη για ένα δολάριο!)
1.500.000 δολάρια: Η μεγαλύτερη τιμή εξαγοράς ενός Όσκαρ. Τα έδωσε ο Μάικλ Τζάκσον σε μια δημοπρασία για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του «Όσα παίρνει ο Άνεμος».
150: Τόσα αγαλματίδια έχουν πωληθεί από τους νικητές (προφανώς από ταινίες που κέρδισαν πριν το 1950).
2.809 αγαλματίδια: Τόσα έχουν μοιρασθεί από το 1929 που έλαβε χώρα η πρώτη τελετή.
34,3 εκατοστά: Το ύψος του κάθε αγαλματιδίου.
22 νίκες: Για τον Ουόλτ Ντίσνεϊ, που είναι με διαφορά ο πολυνίκης των Όσκαρ.
59 υποψηφιότητες: Επίσης για τον Ουόλτ Ντίσνεϊ…
5 δολάρια: Η τιμή του εισιτηρίου για την πρώτη τελετή, του 1929.
200 δολάρια: Το μεροκάματο ενός “seat filler”, του κομπάρσου που παίρνει σήμερα τη θέση του προσκεκλημένου, όταν ο τελευταίος φεύγει από την αίθουσα για να πάει στο μπαρ, ώστε να μην μοιάζουν άδεια τα καθίσματα στην τηλεόραση!
3.401 θέσεις: Για τους προσκεκλημένους στην αίθουσα του Kodak Theatre
45 δευτερόλεπτα: Τόσο έχει ορισθεί από το 2010 ότι επιτρέπεται να διαρκεί το πολύ η κάθε ομιλία νικητή.
152 X 10 μέτρα: Το μήκος και το πλάτος του κόκκινου χαλιού.
19 «βασιλιάδες»: Τόσες είναι οι υποψηφιότητες ηθοποιών για τον ρόλο κάποιου βασιλιά ή βασίλισας της Αγγλίας!
5 λεπτά: Ο χρόνος που κράτησε η μικρότερη τελετή (εκείνη του 1929)
5 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα: Ο χρόνος που χρειάστηκε να εμφανιστεί η Μπέατρις Στρέιτ στο “Network” για να κερδίσει το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου…
4 ώρες και 23 λεπτά: Η πιο μεγάλη σε διάρκεια τελετή (του 2002).
5: Ο αριθμός των ταινιών στις οποίες έχει παίξει στο σύνολο της καριέρας του ο Τζον Καζάλ. (Νονός Ι & ΙΙ, Σκυλίσια Μέρα, Ο Ελαφοκυνηγός, Η Συνομιλία)
5: Ο αριθμός των ταινιών που έχει παίξει ο Τζαν Καζάλ και… έχουν προταθεί για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας!
6: Ο αριθμός των σκηνοθετών που κέρδισαν με την πρώτη τους κιόλας ταινία (Delbert Mann, Marty, 1956 – Jerome Robbins, West Side Story, 1962 – Robert Redford, Ordinary People, 1980 – James L. Brooks, Terms of Endearment, 1984 – Kevin Costner, Dances with Wolves, 1991 – Sam Mendes, American Beauty, 2000).
62: Ο αριθμός των ηθοποιών που έχουν κερδίσει Όσκαρ υποδυόμενοι κάποιον υπαρκτό χαρακτήρα.
1.700.000 δολάρια: Τόσο κοστίζει μια διαφήμιση μισού λεπτού στην αμερικανική τηλεόραση σε κάποιο από τα διαλείμματα της απονομής των βραβείων Όσκαρ.
4 ώρες παρά 4 λεπτά: Η διάρκεια του «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», της πιο «μακράς» ταινίας που κέρδισε ποτέ Όσκαρ.
40 λεπτά: Η μίνιμουμ διάρκεια μιας ταινίας για να έχει δικαίωμα να προταθεί για Όσκαρ.
100: Ο αριθμός των χωρών που δείχνουν απευθείας τα Όσκαρ.
18: Τόσες φορές ήταν παρουσιαστής των Όσκαρ ο Μπομπ Χόουπ.
11: Τα περισσότερα Όσκαρ που έχει κερδίσει μια ταινία. (Τρεις ταινίες, για να είμαστε ακριβείς, απο 11 η καθεμία: Μπεν Χουρ, Τιτανικός, Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά)
1 Όσκαρ για 2 Όσκαρ: Ένας μόνος νικητής βραβείου Όσκαρ λεγόταν… Όσκαρ. Ήταν ο Όσκαρ Χάμερστάιν που κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού… δύο φορές: το 1941 και το 1945.
0: Καμμία ταινία κινουμένων σχεδίων δεν έχει κερδίσει ποτέ το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
38 βραβεία ΕΜΜΥ: Τόσα έχει κερδίσει η τηλεοπτική κάλυψη της τελετής των Όσκαρ!
Πηγή: www.newsbomb.gr