29.7 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Ελληνικές μπύρες, γνωστές και άγνωστες

Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή μπύρας στην Ελλάδα γνώρισε τρομερή ανάπτυξη. Μεγάλες αλλά και πολλές μικρές ζυθοποιίες ξεπρόβαλαν προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα. 

Μερικοί εκ των παραγωγών μάλιστα πήραν το θάρρος να πρωτοτυπήσουν και να προσφέρουν μια εναλλακτική επιλογή, πράξη η οποία τελικά φάνηκε να τους δικαιώνει αφού για παράδειγμα η βιολογική Septem βρίσκεται στον κατάλογο των πιο μεγάλων εστιατορίων της χώρας και συνοδεύει μερικά από τα πλέον gourmet πιάτα, ενώ η Βιος 5 μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η πρώτη μπύρα με 5 δημητριακά στον κόσμο. Μετά από μια μικρή έρευνα που κάναμε σας παρουσιάζουμε τις ελληνικές μπύρες, γνωστές και άγνωστες.

Μythos: ελληνική μπύρα που δημιουργήθηκε το 1997. Από τις κλασικές επιλογές πια του Έλληνα καταναλωτή, πρόκειται για μια ξανθιά lager με έντονα αρώματα κυρίως κριθαριού και λυκίσκου. Μια απολαυστική, ελαφριά μπύρα.

Kaiser: αν και δεν μοιάζει ελληνική, παράγεται στην Ελλάδα από το 1976 ακολουθώντας γερμανικά πρότυπα αλλά ελληνικά υλικά. Υπάρχει σε χρυσαφένια pilsner με μεστή γεύση κριθαριού και λυκίσκου που ωριμάζουν αργά, αρώματα λουλουδιών και ευχάριστη πικράδα, αλλά και σε double malt με διπλή ζύμωση και ενισχυμένο αλκοολικό βαθμό στο 6%.

Άλφα: μια δροσερή ξανθιά lager η οποία πίνεται ευχάριστα και ξεχωρίζει με την ελληνικότητά της. Διακρίνεται για το απαλό άρωμα βύνης και μαγιάς και μια φινετσάτη πικράδα.

Βιος 5: είναι η πρώτη μπύρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί 5 δημητριακά για την παρασκευή της: βάση από κριθάρι, γλυκύτητα από το σιτάρι, ελαφρότητα του καλαμποκιού, ισορροπία από το ρύζι και πικράδα από σίκαλη – έτσι επιτυγχάνει να προσφέρει μια πρωτόγνωρη απόλαυση.

Septem: στα λατινικά septem σημαίνει επτά, αριθμός που αποτέλεσε πηγή έμπνευση για τους δημιουργούς της που αποφάσισαν τον Ιούνιο του 2009 στην Εύβοια, να δώσουν σε κάθε τύπο μπύρας το όνομα μιας διαφορετικής ημέρας. Έτσι έχουμε την χρυσαφένια pilsner Monday, την αρωματική Pale Ale Friday, την Sunday που είναι Premium μπύρα διπλής ζύμωσης από μέλι ανθέων, την Thursday που ανήκει στην κατηγορία των Irish Red Ale και την μαύρη μπύρα Septem Seasonal Winter Porter.

Volkan: η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης μπύρας βασίζεται στα τρία βασικά της συστατικά: μέλι από την Σαντορίνη, κίτρο από τη Νάξι και φίλτρο ηφαιστειακής πέτρας. Την βρίσκουμε σε Black Wheat Lager με ανοιξιάτικη γεύση παρά το μαύρο της χρώμα, και σε Blonde Pilsner με χρυσαφένιο, διάφανο χρώμα και αρώματα από κίτρινες βανίλιες και τόνους από λυκίσμο, μέλι και πιπερόριζα.

Yellow/Red/Crazy Donkey: Μπύρες που είναι αποτέλεσμα προσπάθειας του πάντα πρωτοπόρου οινολόγου Γιάννη Παρασκευόπουλου από τη Γαία Οινοποιητική. H ξανθή Yellow Donkey φτιάχνεται με λυκίσκο από Νέα Ζηλανδία, Καναδά και Σλοβακία και έχει μια ελαφρά καπνιστή πικράδα. Η Red Donkey με λυκίσκο από τη Σλοβενία και τη Νέα Ζηλανδία, βύνη Γερμανίας και καβουρντισμένο άρωμα που εμφιαλώνεται σε μπουκάλι σαμπάνια. Και τέλος η Crazy Donkey, που περιλαμβάνει όλους τους πρώτους πειραματισμούς και είναι η πρώτη καθαρόαιμη India Pale Ale στην Ελλάδα, πολύ πιο πικρή, με μούστο από ασύρτικο κρασί και λυκίσκο από τη Νέα Ζηλανδία. Σημειωτέον, όλες οι μπύρες είναι αφιλτράριστες, απαστερίωτες και δεν περιέχουν συντηρητικά.

Β29: πρόκειται για μπύρα βιολογικής γεωργίας η οποίας έχει ενδιαφέρουσα ιστορία. Δημιουργήθηκε από έναν ζυθοποιό για να γιορτάσει την γέννηση του παιδιού του. Από τα βαρέλια που δημιούργησε, το νούμερο 29 είχε κάτι το ιδιαίτερο, προκύπτοντας έτσι η συγκεκριμένη μπύρα. Το τι ήταν αυτό πάντως παραμένει μυστικό.

Craft: σε αυτήν οφείλεται η εισαγωγή στην Ελλάδα του θεσμού της παραγωγής ποιοτικής μπύρας σε μικρή κλίμακα. Η Athens Lager είναι βαθύχρωμη και χρυσωπή με πολύμορφη αρωματική προσωπικότητα και γλυκό γευστικό προφίλ. Η Black Lager έχει εντυπωσιακά σκούρο καφέ χρώμα, σύνθετο άρωμα και πιπεράτη γεύση. Χάλκινο χρώμα έχει η Smoked Lager και ευχάριστο άρωμα καπνιστής βύνης, Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, ελαφριά καραμελένια γεύση και πλούσιο σώμα οκτώ διαφορετικών τύπων βύνης. Πορτοκαλόχρωμη και θολή λόγω του ότι είναι αφιλτράριστη είναι η Weiss και έχει χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα με ειδική μαγιά Hefe Weizen και γευστικό υπόστρωμα δημητριακών λόγω της βύνης σιταριού. Η Pilsner είναι ξανθιά κλασική pilsner με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου.

Ζέος: H ζυθοποιία από το Άργος βγάζει βαθύχρωμη και χρυσωπή Pilsner με ένταση στην γεύση και ιδιαίτερα πυκνό άρωμα λυκίσκου με συνοδεία φρούτων. Της ίδιας εταιρείας η Μακεδονική συνταγή έχει σκουρόχρωμα ξανθό χρώμα και άρωμα κίτρου που τονίζεται από πιπεράτα χαρακτηριστικά και πολύμορφη γεύση.

Fix: είναι η πιο ιστορική ελληνική ανοιχτόχρωμη ξανθιά μπύρα lager με ευχάριστη γεύση και διακριτική πικρή επίγευση. To όνομά της δεν σταμάτησε να ακούγεται ποτέ αν και δεν υπήρχε στην παραγωγή μέχρι το 2010 που έκανε πολύ δυναμική επανείσοδο στην αγορά.

Πειραϊκή: παραγωγή βιολογικής μπύρας που ζυμώνεται και ωριμάζει σε 6 εβδομάδες και βγαίνει σε δύο τύπους. Κατ’ αρχήν σε pils ξανθιά, θολή και αφιλτράριστη, με πιπεράτο άρωμα και ελαφριά πικράδα. Κατά δεύτερον, σε pale ale χρυσοχάλκινη μπύρα με πυκνό άρωμα και ελαφριά, έντονα φρουτώδη γεύση.

Βεργίνα: από την Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, την βρίσκουμε σε Premium, Κόκκινη και Weiss. Η συγκεκριμένη μπύρα έχει μια ιδιαίτερη παράδοση. Η επιλογή της Ροδόπης της Ροδόπης για την εγκατάσταση της ζυθοποιίας δεν ήταν καθόλου τυχαία μιας και εκεί φημολογείται ότι παρήχθη η πρώτη μορφή ελληνικής μπύρας στην αρχαιότητα.

Χάρμα: η πρώτη χανιώτικη μπύρα από την Κρητική Ζυθοποιία που δημιουργήθηκες το 2007 και παράγει μια ξανθιά και μια μαύρη μπύρα που διατίθενται αφιλτράριστες και απαστερίωτες, χωρίς καμία επεξεργασία, θερμική ή χημική και χωρίς πρόσθετα.

Royal Ionian: είναι η lager από την Κέρκυρα. Μυρίζει μαγιά χωρίς να λείπει όμως η φρουτώδης αίσθηση και η λεμονάτη γεύση. H Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει και Real Ale Bitter, Ionian Epos και Real Ale Special.

Magnus Premium: η lager από την Ρόδο με την χρυσωπή της εμφάνιση, το πικάντικό της άρωμα και την παχιά και διακριτικά σοκολατένια γεύση.

ΝΕΔΑ: μια lager που ξεκίνησε να παράγεται το 2009 στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της Μεσσηνίας και κατά την μυθολογία ήταν η θεότητα των νερών.

Marathon: αποκλειστικά εξαγώγιμη lager την οποία απολαμβάνουν οι Έλληνες της Αμερικής.

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία: η μικροζυθοποιία της Κρήτης παράγει βιολογικές μπύρες δύο ειδών: μια πλούσια ξανθιά, θολή, με έντονο άρωμα και γενναιόδωρους τόνους μαγιάς και πικάντικων μπαχαρικών και μια μαύρη σκουρόχρωμη τύπου dunkel που μοσχοβολάει καραμελωμένα μαύρα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Mary Rose: Red Ale μπύρα που κέρδισε αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό International Beer Challenge. Bασισμένη σε αγγλική συνταγή και εμπνευσμένη από τον ομώνυμο θρύλο, έχει φρουτώδες, πικρή γεύση.

Πηγή: www.aleria.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα