16.3 C
Athens
Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Η αθανασία είναι κάτι απολύτως εφικτό

Ο Όμπρεϊ ντε Γκρέι ισχυρίζεται ότι ο χρόνος διάρκειας ζωής ενός ανθρώπου μπορεί να φτάσει έως τα 1000 χρόνια, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με τις γνώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας. Υποστηρίζει ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει για χίλια χρόνια βρίσκεται ήδη εν ζωή.

Πολλοί τον απορρίπτουν, άλλοι όμως δέχονται τις εκτιμήσεις του, έστω και απρόθυμα. Ο Ντε Γκρέι παρ’ όλο που δεν ανήκει στο πεδίο της μοριακής βιολογίας, αλλά είναι βιογεροντολόγος, έχει δημοσιεύσει εργασίες σε δημοφιλή επιστημονικά περιοδικά και οι ιδέες του δεν θεωρούνται πλέον τόσο απίθανες και εξωπραγματικές.

Για να «ανάψει τα αίματα» στους αναγνώστες του, το περιοδικό του MIT, Technology Review, στη Μασαχουσέτη, πρόσφερε πριν από μερικά χρόνια αμοιβή 20.000 δολάρια σε όποιον μοριακό βιολόγο μπορούσε να αποδείξει ότι η θεωρία του Ντε Γκρέι είναι λανθασμένη.

Η λογική του εκκεντρικού επιστήμονα έχει ως εξής: θεωρεί ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να εφευρεθεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο τρόπος με τον οποίο θα μπορεί το σώμα ενός 50χρονου να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός 30χρονου.

Μέχρι το άτομο αυτό να γίνει 70 χρονών, η επιστήμη θα έχει βρει πώς να αφαιρέσει άλλα 20 χρόνια από τον οργανισμό του, έτσι το σώμα του θα επιστρέψει ξανά στην ηλικία των 30 χρόνων.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναλαμβάνεται συνέχεια, διατηρώντας το άτομο σε μια σταθερή ηλικία και χαρίζοντάς του, εν ολίγοις, την αθανασία.

Ο Ντε Γκρέι υποστηρίζει ότι οι επιστήμονες έχουν ήδη απομονώσει επτά μηχανισμούς σε μοριακό και γενετικό επίπεδο, οι οποίοι ευθύνονται τη διαδικασία γήρανσης. Πρόκειται για τα «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα των Κυττάρων», τα οποία παραθέτουμε πιο κάτω.

Δεν διστάζει μάλιστα να επεκτείνει το στοίχημά του, λέγοντας ότι αν η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει τις γνώσεις αυτές έως το θάνατό του, τότε θα ψυχθεί και θα επανέλθει στη ζωή όταν η τεχνολογία του το επιτρέψει.

Έτσι, θα μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του, αλλά και να απολαύσει τους καρπούς της τεχνολογίας που με τόση θέρμη υποστηρίζει!

Ποιος είναι ο Ντε Γκρέι

Ο Όμπρεϊ Ντέιβιντ Νίκολας Τζάσπερ ντε Γκρέι (γεν. 20 Απριλίου 1963) είναι Άγγλος συγγραφέας και θεωρητικός στο χώρο της γεροντολογίας. Είναι επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος SENS (Strategies for Engineered Negligible Senescence), αρχισυντάκτης του ακαδημαϊκού περιοδικού Rejuvenation Research και συγγραφέας των βιβλίων The Mitochondrial Free Radical Theory of Aging (1999) και Ending Aging (2007). Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτς το 1985. Το 2000 το Πανεπιστήμιο του απένειμε τον διδακτορικό τίτλο για το πιο πάνω έργο του (The Mitochondrial Free Radical Theory of Aging). Σε αυτό ο Ντε Γκρέι γράφει ότι η αποτροπή ζημιών στο μιτοχονδριακό DNA μπορεί από μόνη της να επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής. Δέχεται, ωστόσο, ότι ενώ οι συνολικές ζημιές στα μιτοχόνδρια είναι μια σημαντική αιτία γήρανσης, δεν είναι όμως η κύρια αιτία.

Ο Ντε Γκρέι είναι μέλος των ακόλουθων ινστιτούτων και οργανισμών: Γεροντολογική Εταιρεία της Αμερικής, American Aging Association, Institute for Ethics and Emerging Technologies, και σύμβουλος στο Singularity Institute for Artificial Intelligence. Έχει δώσει επίσης πολλές συνεντεύξεις στο CBS, τους New York Times, το περιοδικό Fortune, την Washington Post, το Popular Science, το Colbert Report, το περιοδικό Time, και το Skeptics’ Guide to the Universe.

Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των κυττάρων

Οι επτά αιτίες της γήρανσης των ανθρώπων

1. Καρκινογόνες μεταλλάξεις στον πυρήνα

Αυτές είναι αλλαγές στον πυρήνα του DNA (nDNA), το μέρος το οποίο περιέχει τις γενετικές πληροφορίες μας, ή σε πρωτεΐνες που ενώνονται με το nDNA. Ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, ενώ, σύμφωνα με τον Ντε Γκρέι, η μη καρκινικές μεταλλάξεις και τα διαταραγμένα επιγενετικά σήματα δεν συμβάλλουν στη γήρανση σε μια κανονική διάρκεια ζωής. Έτσι, ο καρκίνος είναι το μοναδικό τελικό σημείο από αυτούς τους τύπους των ζημιών που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

2. Μιτοχονδριακές μεταλλάξεις

Τα μιτοχόνδρια είναι συστατικά των κυττάρων μας και είναι σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας. Περιέχουν το δικό τους γενετικό υλικό, και οι μεταλλάξεις στο DNA τους μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του κυττάρου να λειτουργήσει σωστά. Έμμεσα, οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να επιταχύνουν πολλές πτυχές της διαδικασίας γήρανσης των ανθρώπων.

3. Ενδοκυττάρια αδρανών υλικών

Τα κύτταρά μας συνεχώς διασπούν τις πρωτεΐνες,καθώς και άλλα μόρια που δεν είναι πλέον χρήσιμα ή που μπορεί να είναι επιβλαβή. Τα μόρια που δεν μπορούν να αφομοιωθούν απλά συσσωρεύονται ως σκουπίδια στο εσωτερικό των κυττάρων μας. Η αθηροσκλήρωση, o εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που είναι η βασική αιτία τύφλωσης και όλα τα είδη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών (όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ) σχετίζονται με αυτό το πρόβλημα.

4. Εξωκυττάρια αδρανών υλικών

Επιβλαβείς πρωτεΐνες-σκουπίδια μπορούν επίσης να συσσωρευτούν έξω από τα κύτταρα μας. Η γεροντική αμυλοειδής πλάκα στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι ένα παράδειγμα.

5. Απώλεια κυττάρων

Μερικά από τα κύτταρα στο σώμα μας δεν μπορούν να αντικατασταθούν με νέα, ή μπορούν να αντικατασταθούν με πολύ αργό ρυθμό – πιο αργό σε σχέση με όσα πεθαίνουν. Αυτή η μείωση του αριθμού των κυττάρων κάνει την καρδιά να εξασθενεί με την ηλικία, προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

6. Κυτταρική γήρανση

Αυτό είναι ένα φαινόμενο όπου τα κύτταρα δεν είναι πλέον σε θέση να διαιρούνται, αλλά και δεν πεθαίνουν, αφήνοντας τα άλλα να χωριστούν. Μπορούν επίσης να κάνουν άλλα πράγματα που υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να κάνουν, όπως να εκκρίνουν πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς. Η πτώση του ανοσοποιητικού και ο διαβήτης τύπου 2 οφείλονται σε αυτό.

7. Εξωκυττάριες διασταυρώσεις

Τα κύτταρα συνδέονται μεταξύ τους με ειδικές πρωτεΐνες. Όταν υπάρχουν πολλών μορφών διασυνδέσεις μεταξύ των κυττάρων σε έναν ιστό, αυτός μπορεί να χάσει την ελαστικότητά του και να προκληθούν προβλήματα όπως η αρτηριοσκλήρωση και η πρεσβυωπία.

Πηγή :http://www.youmagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα