12.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 2025

Η ιστορία της μπύρας

Η μπίρα βαφτίστηκε από τους Ρωμαίους, καθώς το όνομά της έχει τις ρίζες του στο λατινικό “Bibere”, που σημαίνει πίνω. Ωστόσο υπάρχουν ευρήματα που χρονολογούνται πριν από 6000 χρόνια και αναφέρονται στην τυχαία ανακάλυψη της ζύμωσης από τους Σουμέριους. Πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού που  βράχηκε και ξεχάστηκε, άρχισε να ζυμώνεται με τη βοήθεια ζυμών του αέρα και τελικά παράχθηκε μια αλκοολούχος πούλπα. Οι Σουμέριοι ήταν ο πρώτος πολιτισμός που παρήγαγε μπίρα για να την προσφέρουν στους θεούς τους.

Η παραγωγή μπίρας αναπτύχθηκε περαιτέρω από τους Βαβυλώνιους και συνεχίστηκε από τους Αιγύπτιους. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο οι Αιγύπτιοι παρήγαγαν μπίρα και πρόσεθεταν χουρμάδες για να βελτιώσουν τη γεύση της.

Στην αρχαία Ελλάδα, παραγόταν μπίρα η οποία αναφέρεται στον Όμηρο, ως «κρίθινος οίνος».

Η μπίρα άρχισε να τελειοποιείται στα χρόνια του Μεσαίωνα. Εκείνη την περίοδο, θα βοηθήσει την ανθρωπότητα να περιορίσει την πανώλη καθώς λόγω του αλκοόλ, δεν μπορούσε να μολυνθεί όπως το νερό. Στο τέλος  της 1ης χιλιετίας, άρχισε η παραγωγή της μπίρας στα μοναστήρια. Οι μοναχοί αναζητούσαν ένα θρεπτικό και νόστιμο ποτό να συνοδεύουν τα γεύματά τους  και γρήγορα κατάφεραν να παράγουν μπίρα υψηλής ποιότητας.  Το ποτό των μοναχών έγινε πολύ δημοφιλές και άρχισε η διάθεση της μπίρας και σε άλλες περιοχές.

Το 1516 καθιερώνεται από το Δούκα της Βαυαρίας ο «νόμος περι καθαρότητας της μπίρας» που ορίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να  έχει η γερμανική μπίρα, θέτοντας έτσι το πρώτο πρότυπο παραγωγής.

Οι πρώτες ύλες από τις οποίες παρασκευάζεται η μπίρα είναι η βύνη κριθαριού, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό. Από το συνδυασμό των 4 αυτών φυσικών συστατικών παράγονται περισσότεροι από 40.000 τύποι μπίρας. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις όπου η βύνη μπορεί να προέρχεται από σιτάρι, σίκαλη, ρύζι ή κάποιο άλλο δημητριακό, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την έμπνευση του παραγωγού. Κάθε μπίρα, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει, έχει το δικό της τρόπο παρασκευής. Συχνά οι μπίρες αρωματίζονται με κάποιο μπαχαρικό (π.χ. κύμινο ή κόλιανδρο).

Τα βασικά στάδια παραγωγής της μπίρας είναι τρία: η βυνοποίηση, η ζυθοποίηση και η ζύμωση.

Πηγή: http://www.lay-out.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα