35.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

“Λαύριο” – ένα ζωντανό μουσείο με μακρά ιστορία…

Στην εποχή που διανύουμε όλοι έχουμε ανάγκη από ευχάριστες αποδράσεις  που θα «κλέψουν» την καρδιά μας και θα μας φορτίσουν με ενέργεια. Είτε αναζητάμε περιπέτεια, χαλάρωση ή πολιτιστικές εμπειρίες, υπάρχουν πολλοί καταπληκτικοί προορισμοί για να διαλέξουμε. Σήμερα θα ταξιδέψουμε στο όμορφο Λαύριο, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο σημείο της Αττικής και θα πάρουμε μια γεύση από την αξία που έχει να μας προσφέρει όλο το χρόνο.

Ας ζήσουμε λοιπόν μια αξέχαστη εκδρομή στο Λαύριο – ένα ζωντανό μουσείο με μακρά ιστορία…

Ιστορική διαδρομή

Το Λαύριο σε απόσταση περίπου 65 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας αποτελεί έναν από τους αγαπημένους μας προορισμούς στη λίστα με τις κοντινές αποδράσεις και την ιδανική επιλογή για μια μονοήμερη εκδρομή ή για ένα low-budget τριήμερο.

Το Λαύριο έχει μακραίωνη ιστορία. Είναι γνωστό από την  αρχαιότητα για τον ορυκτό του πλούτο, την εξόρυξη ασημιού, που ήταν μια από τις κύριες πηγές εισοδήματος της πόλης-κράτους της Αθήνας, την παραγωγή νομισμάτων και τη χρηματοδότηση του αθηναϊκού στόλου. Πιθανότατα η ίδια η ονομασία “Λαύριο” προέρχεται από το υπέδαφος αυτό, από τη λέξη “λαύρα” ή “λαύρη” που σημαίνει στενωπός, λιθόστρωτη οδός και, κατά τον Όμηρο, διάδρομος, πάροδος. Το 1861 αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον για νέα εκμετάλλευση αυτού του πλούτου και έτσι άρχισε να δημιουργείται μια νέα πόλη. Μέχρι τότε όλη η περιοχή ήταν αδόκητη εκτός από τον Κυπριανό που ήταν ψαροχώρι. Το 1873 ιδρύεται η Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου και δύο χρόνια αργότερα, το 1875, ιδρύεται η Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων που εγκαταστάθηκε στον Κυπριανό. Οι εργασίες των μεταλλευτικών εταιρειών αποτέλεσαν την πρώτη βαριά βιομηχανία στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη εκείνης της εποχής των Βαλκανίων και το Λαύριο έγινε ένα από τα πιο αξιόλογα μεταλλευτικά κέντρα του κόσμου.

Η βιομηχανική ανάπτυξη συντέλεσε ώστε το Λαύριο να πάρει την πρωτοπορία σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς τομείς.

 • Ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που χρησιμοποίησε το τηλέφωνο (1882) και η πρώτη που ηλεκτροφωτίστηκε με λάμπες βολταϊκού τόξου (1887).
 • Η εγγραφή των μετοχών των εταιρειών του Λαυρίου ήταν η πρώτη χρηματιστική πράξη που έγινε στην Αθήνα και μιας και δεν υπήρχε χρηματιστήριο, ο τόπος της αγοραπωλησίας ήταν το καφενείο η “Ωραία Ελλάς”.
 • Ο πρώτος ελληνικός σιδηρόδρομος (1884) συνέδεε το Λαύριο με την Αθήνα.
 • Ο Ελληνικός συνδικαλισμός έχει πατρίδα του το Λαύριο που αποτέλεσε το χώρο διαμόρφωσης της πρώτης γενιάς βιομηχανικών εργατών, τεχνικών και εργοδηγών.

Τα τελευταία χρόνια διατέθηκαν σημαντικοί πόροι για την ανάπλαση και επέκταση του λιμανιού. Σε αυτό το πλαίσιο εκσυγχρονίστηκε επίσης ο δρόμος που το συνδέει με το αεροδρόμιο και συνεπώς με την πρωτεύουσα.

Τι αξίζει να δούμε

Το Λαύριο δεν είναι μόνο το λιμάνι και η αύρα της θάλασσας. Είναι κάτι πολύ περισσότερο που το αντιλαμβάνεσαι όταν φτάσεις εκεί. Πρόκειται για έναν τόπο με ομορφιά αλλά και σημαντική ιστορία και αξιοθέατα.

Αξίζει να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη του Λαυρίου για να θαυμάσουμε τη νεοκλασική αρχιτεκτονική, το παλιό Δημαρχείο του Δήμου Λαυρεωτικής, όπου το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε βγει στο μπαλκόνι του για να εκφωνήσει λόγο προς τον λαό του Λαυρίου, το άλσος του Κυπριανού, ή «Φοινικόδασος» που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και τη θέα στο λιμάνι. Το φοινικόδασος λειτουργούσε ως βιολογικός καθαρισμός του Κυπριανού. Επίσης, με όνομα δανεισμένο από την λαϊκή μούσα το νεοκλασικό κτίριο “Ευτέρπη” ήταν το σημαντικότερο κέντρο ψυχαγωγίας των κατοίκων από το 1893. Περπατώντας στο λιμάνι του Λαυρίου θα συναντήσουμε ένα άγαλμα γυναικείας μορφής που ατενίζει τη Μακρόνησο και συμβολίζει τη μάνα, την αδερφή, τη σύζυγο και τη μνηστή του Μακρονησιώτη κρατούμενου.

Εντυπωσιακή είναι και η γαλλική σκάλα φόρτωσης μεταλλευμάτων στα ανατολικά του λιμανιού, καθώς και τα ερείπια των παλιών αποθηκών. Προτείνουμε μια επίσκεψη στο Ορυκτολογικό Μουσείο και το Βιοτεχνικό – Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το οποίο επίσης αξίζει να επισκεφτούμε. Το Πάρκο Ιδρύθηκε στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου (Compagnie Française des Mines du Laurium) το 1992, με πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Φυσικά θα περάσουμε από το φημισμένο κτίριο με το Ρολόι της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων που από το 1870 έως το 1880 αποτέλεσε το θυρωρείο της και σίγουρα θα επισκεφτούμε το αρχαίο θέατρο Θορικού, που χρονολογείται στα τέλη της Αρχαϊκής Εποχής δηλαδή κατά την περίοδο μεταξύ 525-480 π.Χ.) Πρόκειται για το διαμάντι της Λαυρεωτικής και θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα με την χαρακτηριστική, κυρίως στα πρώιμα αττικά θέατρα, ορθογώνια ορχήστρα. Βρίσκεται σε πλαγιά, λίγο πριν τη βόρεια είσοδο της πόλης του Λαυρίου και η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε και τον Κυπριανό, τον οικισμό των μεταλλωρύχων ο οποίος αποτελεί ίσως και τον πρώτο βιομηχανικό οικισμό της Ελλάδας,

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λαύριο (περίπου 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι του) μπορούμε να απολαύσουμε το ηλιοβασίλεμα σε έναν από τους από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους το Σούνιο, όπου δεσπόζει ο διάσημος Ναός του Ποσειδώνα.

Παραλίες στο Λαύριο

Το Λαύριο έχει υπέροχες παραλίες και γραφικά κολπάκια. Δίνει μια πραγματική κοντινή διέξοδο στους κατοίκους της πρωτεύουσας τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Κοντά στο λιμάνι του Λαυρίου υπάρχουν αρκετές παραλίες, όπου μπορείς να κάνεις μπάνιο πρίν και μετά το ταξίδι σου. Από Λαύριο προς Χάρακα προτείνουμε τις παραλίες Πούντα-Ζέζα, Λιμάνι του Πασά (Ποσειδωνία) και Βαμβακούσης, αλλά και την παραλία του Σουνίου και των Λεγραινών. Από Λαύριο προς Κερατέα υπάρχουν, επίσης, όμορφες παραλίες, όπως το Νησάκι, το Θορικό, το Καλοπήγαδο και τα Λιμανάκια Δασκαλιού.

Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε: τέλεια μέρη για φαγητό, γλυκό, καφέ, ποτό

Στην περιοχή του Λαυρίου υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί που προσφέρουν νόστιμο φαγητό αλλά και μικρά καφενεία κα σύγχρονες καφετέριες για να συνοδεύσουν ευχάριστα την εκδρομή μας. Μια επίσκεψη επιβάλλεται, για να δοκιμάσουμε νόστιμους μεζέδες σε θαλασσινά ή κρεατικά, ολόφρεσκο ψάρι, ωραιότατα και γλυκά και παγωτό που μπορούμε να συνδυάσουμε με ουζάκι, τσιπουράκι, παγωμένη μπύρα, κρασί, καφέ, ή άλλο ποτό της αρεσκείας μας.

Ιδανική στάση με δεκάδες γαστρονομικές επιλογές είναι η πλατεία του Λαυρίου, όπου δεσπόζει το υπέροχο σιντριβάνι οι μεγάλοι φοίνικες αλλά και το λιμάνι με θέα τα ιστιοπλοϊκά και το μπλε γαλάζια της θάλασσας.

Το κατάλληλο σημείο για να απολαύσουμε τον πρωινό ή απογευματινό καφεδάκι ή το βραδινό ποτό μας με υπέροχη θέα το λιμάνι του Λαυρίου και αγνάντεμα των καϊκιών είναι το Ρολόι. Τέλειος καφές, ωραίο φαγητό, μοναδικά ροφήματα, απίστευτα cocktail, εκπληκτικά γλυκά, εξυπηρετικούς σερβιτόρους σερβιτόροι, τέλεια μουσική!  Ένα μαγαζί κόσμημα ακριβώς πάνω στη θάλασσα για όλες της ώρες της ημέρα!

roloi 12

Και φυσικά δεν εννοείται να μην γευτούμε το πραγματικά ξεχωριστό ιταλικό παγωτό με αγνές πρώτες ύλες και πλούσιες γεύσεις της Gelateria d’italia. Καλοφτιαγμένο παγωτό που κρύβει μέσα του όλη τη γλύκα, το χρώμα και τη φαντασία κάθε εποχής του χρόνου.  Γιατί αν η χαρά ήταν γλύκισμα θα ήταν παγωτό!

IMG 2842

Πρόσβαση στο λιμάνι του Λαυρίου

Με αυτοκίνητο ή μηχανή, από τα βόρεια προάστια η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω της λεωφόρου Λαυρίου (συνέχεια της λεωφόρου Μαρκόπουλου), είτε μέσω της Αττικής Οδού (με κατεύθυνση Μαρκόπουλο), είτε από τη λεωφόρο Μεσογείων. Από τα νότια προάστια μέσω της λεωφόρου Βουλιαγμένης μέχρι τη Βάρη και ύστερα από τη τη λεωφόρο Ευελπίδων (Βάρης – Κορωπίου), η οποία βγάζει στη λεωφόρο Μαρκόπουλου.

Για όσους δεν έχουμε δικό μας όχημα, μπορούμε να πάμε στο λιμάνι του Λαυρίου από το κέντρο της Αθήνας με τους εξής τρόπους:

 • Με ταξί: Η διαδρομή από την Ομόνοια ή το Σύνταγμα διαρκεί περίπου 90 λεπτά.
 • Με λεωφορείο ΚΤΕΛ: Το κέντρο της Αθήνας συνδέεται με το Λαύριο με τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ Αττικής που αναχωρούν από το Πεδίον του Άρεως. Επίσης, μπορούμε να πάρουμε το ΚΤΕΛ για Λαύριο έξω από το σταθμό του μετρό στο Νομισματοκοπείο ή Μετρό ή Προαστιακού ως το Κορωπί και το ΚΤΕΛ για Λαύριο στη συνέχεια. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 2 ώρες και τα λεωφορεία αναχωρούν περίπου ανά 30 λεπτά.

Το Λαύριο σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε νησί δίπλα στην Αθήνα και σε “ταξιδεύει”, χωρίς καν να έχεις μπει σε πλοίο. Είναι κοντινός προορισμός, οικονομικός και έχει τα πάντα: αρχαιολογικό ενδιαφέρον, βιομηχανική ιστορία, μεγάλο λιμάνι και εξαιρετική μαρίνα, βουνό και θάλασσα, φανταστικές παραλίες, ωραία πλατεία και καταστήματα και το κυριότερο απολαμβάνεις ποιοτική διασκέδαση και εκλεκτές και νόστιμες γεύσεις.

Μήπως θέλουμε κάτι άλλο για να βάλεις μπρος το αυτοκίνητο;

Θα περάσουμε υπέροχα. Θα δούμε αξιοθέατα, θα κολυμπήσουμε, θα φαμε, θα διασκεδάσουμε, θα ξεκουραστούμε και θα επιστρέψουμε με όμορφες αναμνήσεις και ανανεωμένη διάθεση από μια αξέχαστη απόδραση που δεν ξεχνιέται με τίποτα. Φύγαμε για Λαύριο!

Μερικά χρήσιμα τηλέφωνα για το Λαύριο: 

 • Λιμεναρχείο Λαυρίου: 2292320400 – 401
 • Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου: 2292022779
 • Κέντρο Υγείας Λαυρίου: 2292320300
 • ΚΕΠ Λαυρίου: 2292024839
 • ΚΤΕΛ Αττικής (Σταθμός Αθηνών): 2108808082, 2108808081
 • ΚΤΕΛ Αττικής (Σταθμός Μαρκόπουλου): 2299040738
 • Ταξί Λαυρίου: 2292025871

—-

Glowskin

Beauty Tip: Εξαιρετικό κατάστημα καλλυντικών, αρωμάτων και ειδών περιποίησης είναι το Glowskin. Ξεχωρίζει για την τεράστια ποικιλία, την άψογη εξυπηρέτηση, το χαμογελαστό και ευγενικό προσωπικό αλλά και τις εξαιρετικές τιμές του! Αγαπημένος χώρος που σε κερδίζει από την πρώτη επίσκεψη.

Γράφει: Σπυράντα Αναμούρογλου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα