22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έλλειψη χρόνου; Απλοί τρόποι για να μην είσαι άλλο «στο τρέξιμο»!

«Πάλι δεν θα προλάβω σήμερα», «μου έπεσαν όλα μαζεμένα», «με πιέζει ο χρόνος», «τελικά θα μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα μέσα στη μέρα». Σας θυμίζουν κάτι οι φράσεις που μόλις διαβάσατε; Αν ναι, να είστε σίγουροι πως δεν είστε οι μόνοι, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι, στις δυτικές κοινωνίες, υποφέρουν από έλλειψη και κακή διαχείριση χρόνου και από όλα όσα αυτή συνεπάγεται.

Άγχος, εκνευρισμός, αμφιβολία για τις ικανότητές μας, έλλειψη προσωπικής ζωής. Και μάλιστα, οι πιο πολλοί, δεν αντιλαμβανόμαστε τις παραπάνω επιπτώσεις στον εαυτό μας και έτσι νιώθουμε μια απροσδιόριστη ενόχληση, μια κακή διάθεση καθημερινά, που με τον καιρό θεωρούμε πια φυσιολογική. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε αδύναμοι να ανταπεξέλθουμε και ξαφνικά αμφιβάλουμε για την αξία και τις δεξιότητές μας. Έτσι, αγνοώντας τι πραγματικά συμβαίνει, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας και άρα την ποιότητα ζωής μας.

Αν, όμως θελήσουμε να δούμε την πραγματική αιτία του προβλήματος, τότε υπάρχουν πολύ καλά νέα. Μπορούμε να βρούμε τη λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι η σοφή διαχείριση του χρόνου μας και άρα καλύτερες αποδόσεις σε ότι κάνουμε.

Από πού να αρχίσετε;

Πριν από όλα, εντοπίστε ένα-ένα όλα όσα σας «κλέβουν» καθημερινά χρόνο, ακόμα και λίγα αλλά πολύτιμα λεπτά.

Τηλεφωνήματα, ηλεκτρονική αλληλογραφία και διαδίκτυο

Όταν πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα φροντίστε να μιλάτε ακριβώς όσο χρειάζεται στο τηλέφωνο. Προωθήστε τα σημαντικά τηλεφωνήματα και αφήστε φίλους, συγγενείς κλπ (εκτός αν είναι ανάγκη ή κάτι σοβαρό), για μετά τη δουλειά. Μπορείτε να ειδοποιήσετε με ένα σύντομο και ευγενικό μήνυμα ή με σύντομες φράσεις.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά μηνύματα, προσπαθήστε να μην τρώτε χρόνο γιατί εδώ και ο πιο οργανωμένος μπορεί να παρασυρθεί πολύ εύκολα. Μαζί με τα σημαντικά μηνύματα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ανοίξετε να διαβάσετε και μερικά από τα άλλα. Η απλή κίνηση με το ποντίκι, και το ότι με ένα κλικ μπορούμε να πάμε γρήγορα παρακάτω, μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν καθυστερούμε. Κι όμως το κάνουμε. Όταν μάλιστα μπλέξουμε με Facebook και Twitter, ο χρόνος φεύγει με ταχύτητα φωτός! Πάντα κάτι θα σας κρατήσει μέσα παραπάνω. Καλό είναι να μην ασχολείστε με τις σελίδες κοινωνική δικτύωσης όταν έχετε πολλά να κάνετε. Αφήστε το για το διάλειμμα, για το σπίτι ή για κάποια πιο χαλαρή στιγμή, που θα έχετε περιθώρια να «χαζέψετε» στο διαδίκτυο.

Ακαταστασία στο γραφείο σας

Είναι προφανές ότι όπου υπάρχει ακαταστασία, υπάρχει χάσιμο χρόνου. Αυτό που μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να σας φάει τη μέρα να το ψάχνετε. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο σε εσάς, αλλά και στους συνεργάτες σας (αν έχετε). Βρείτε έναν τρόπο, ώστε να ξέρετε που είναι το καθετί. Όση διαίσθηση και αν έχετε, μάλλον δεν θα εκτιμηθεί από το αφεντικό σας! Ακόμα και αν δεν είστε της οργάνωσης και της τάξης, τουλάχιστον προσπαθήστε. Βάλτε μαζί όλα τα απαραίτητα χαρτιά και κάντε μια αρχειοθέτηση με φακέλους (τα χρώματα θα σας βοηθήσουν). Έξυπνη κίνηση είναι η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ώστε να μην υπάρχουν παντού, στοίβες από χαρτιά. Δεν φαντάζεστε πόσο ανακουφισμένοι θα νιώσετε και εκτός αυτού, το καθαρότερο περιβάλλον θα βελτιώσει την διάθεση και τις αποδόσεις σας.

Ώρες που δεν βοηθούν

Θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάποιες ώρες μέσα στη μέρα που νιώθετε μεγαλύτερη ενεργητικότητα και άλλες που και τα απλά πράγματα τα κάνετε με προσπάθεια. Οι ώρες αυτές δεν είναι ίδιες για τον καθένα. Προσπαθήστε τις ώρες που είστε πιο παραγωγικοί, να τις χρησιμοποιείτε για τις πιο «βαριές», τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις που ίσως χρειάζονται πιο πολύ συγκέντρωση. Έτσι θα σας μείνουν τα λιγότερο σημαντικά για τις υπόλοιπες ώρες.

Το «μετά» και το «αύριο»

Αναβάλετε συνεχώς πράγματα με την σκέψη ότι πρόκειται για κάτι δύσκολο, ή αποφάσεις που πρέπει να πάρετε και όλο αφήνετε «για μια άλλη φορά». Ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγετε από αυτό είναι ένας. Κάντε το! Η πολύ σκέψη δεν βοηθάει και μάλιστα διογκώνει αυτό που τελικά μπορεί να μην είναι τόσο τρομερό όσο το έχετε στο μυαλό σας. Αυτά που αναβάλετε θα είναι συνεχώς μπροστά σας, ενώ ότι κάνετε, φεύγει και προχωράτε παρακάτω. Άλλωστε, αν αφήνετε κάτι για καιρό, θα αναγκαστείτε στο τέλος να το κάνετε, πιεσμένοι από τον χρόνο και άρα με κίνδυνο να κάνετε λάθη.

Τα κάνετε όλα μόνοι σας και δεν λέτε «όχι» στην παραπάνω δουλειά

Με το να προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας, θα καταπονήσετε τον εαυτό σας και θα μειώσετε την παραγωγικότητάς σας. Όσο τελειομανείς και αν είστε, αφήστε κάποια πράγματα και στους άλλους. Βρείτε ίσως αυτά που θεωρείτε δευτερεύουσας σημασίας και αναθέστε τα σε άτομα που θεωρείτε υπεύθυνα ή κατάλληλα για τη συγκεκριμένη δουλειά. Για να είστε πιο ήσυχοι, ελέγξτε τακτικά την πρόοδο των εργασιών. Επίσης, μάθετε να λέτε «όχι». Να αρνείστε ευγενικά, όταν ξέρετε ότι δεν μπορείτε δουλέψετε παραπάνω. Είναι ανθρώπινο.

Αφήνετε στη μέση αυτό που κάνετε

Ένα τηλέφωνο που θα χτυπήσει, μια κουβέντα από δω, ένα λεπτό από εκεί, μια διακοπή για να πείτε ή να σας πουν κάτι είναι αρκετά για να χάνετε τον ειρμό σας. Γνωρίζετε ότι, όταν μας διακόπτουν από μια δουλειά που ήμασταν συγκεντρωμένοι, θέλουμε περίπου 5 λεπτά για να επανέλθουμε; Αν ενώσετε χρονικά όλες τις διακοπές θα εκπλαγείτε με τον χρόνο που χάνετε. Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε μια δουλειά και μετά να λέτε ή να κάνετε άλλα πράγματα. Όταν αφήνετε δουλειές στη μέση, χρειάζεστε τον διπλάσιο χρόνο για να καταλάβετε που είχατε μείνει.

Κάνετε πολλά πράγματα μαζί

Όταν κάνεις πολλά μαζί νομίζεις πως έτσι θα τελειώσεις πιο γρήγορα περισσότερα πράγματα. Κι όμως έτσι χάνεις περισσότερο χρόνο και εκνευρίζεσαι. Σκέψου και κάνε ένα πράγμα τι φορά. Συγκεντρώσου σε μια-μια δραστηριότητα και θα δεις ότι θα γίνουν όλα πιο  γρήγορα και πιο ήρεμα.

Χρήσιμα tips

?    Φτιάξε ένα πρόγραμμα με τις δραστηριότητες της επόμενης μέρας, εκτιμώντας το χρόνο που θα χρειαστείς. Με αυτό τον τρόπο θα δεις αν τελικά προλαβαίνεις όλα αυτά που σκεφτόσουν να κάνεις και θα δεις ποια τελικά μπορείς να αφήσεις για άλλη φορά, ανάλογα με τη σημασία τους. Ακολούθησε το προγραμματάκι αυτό και στο τέλος της μέρας σκέψου πως νιώθεις.
?    Ρώτα τον εαυτό σου: Τι υποχρεώσεις έχω;  Ποιές από αυτές αναβάλω και γιατί; Δεν μπορώ πραγματικά ή δεν θέλω; Tι μπορώ να κάνω εδώ και τώρα; Πως θα νιώσω όταν ολοκληρώσω αυτή τη δουλειά; Ποιες δουλειές με αποθαρρύνουν να τις κάνω; Μήπως εμπλέκεται και κάποιο άτομο σε αυτό που νιώθω;
?    Αναθεωρήστε, αλλάξτε συνήθειες και τρόπο ζωής αν βλέπετε ότι σας πηγαίνει πίσω στις σημαντικές σας δραστηριότητές. Θα καταλάβετε το καλό κάνατε στον εαυτό σας με τους πρώτους καρπούς των προσπαθειών σας.

Αν νιώθετε ότι κάποια πράγματα δεν μπορείτε να τα κάνετε, όχι απλώς από πρόσκαιρη τεμπελιά, αλλά για σοβαρότερους λόγους, όπως π.χ. ένα πολύ αυστηρό αφεντικό που σας προσβάλει, τότε ίσως να πρέπει να κάνετε κάτι πιο δραστικό, όπως το να αλλάξετε τμήμα ή ακόμα και χώρο εργασίας. Αν υπάρχουν πράγματα που ακόμα και όταν τα κάνετε και φεύγουν, όπως λέμε «από το κεφάλι σας», εξακολουθείτε να τα σκέφτεστε και σας αγχώνουν πολύ έντονα, είναι καλό να πάρετε τη γνώμη κάποιου τρίτου, όπως π.χ. ενός πιστού σας φίλου. Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να βρείτε λύση, συζητήστε το με έναν ψυχολόγο.

Η καλή διαχείριση του χρόνου μας, απαιτεί καλό προγραμματισμό και καθαρή, ορθή σκέψη. Τελευταίο και εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε να αφιερώνετε όσο χρόνο μπορείτε, έστω και λίγο, για τον εαυτό σας! Κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν, μιλήστε με φίλους, σκεφτείτε όμορφα πράγματα, κάντε σχέδια για τον ελεύθερό σας χρόνο. Γιατί υπάρχει για εσάς, αρκεί να το θελήσετε!

Της Έλενας Αρώνη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα