16.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Φανή Αποστολίδου – Ηθοποιός

Το βίωμα της Επιδαύρου τρέχει ακόμα μέσα της. Η συνάντηση με την ιστορία!!! Έστω και αν έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που έπαιξε στο αργολικό θέατρο, αφού ο Ιππόλυτος παρουσιάστηκε εκεί τέλη Ιουλίου (25 & 26).
 
Η Φανή Αποστολίδου αποφάσισε να γίνει ηθοποιός, ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο για ένα μεταπτυχιακό στη δημοσιογραφία. Φυσικά δε μετάνιωσε για την επιλογή της…
 
Τη σεζόν που μας πέρασε απόλαυσε τον ρόλο του Τζον στο Πίτερ Παν. Και είναι αλήθεια πως η ερμηνεία της ήταν τέτοια, που αν δεν γνώριζε κάποιος εκ των προτέρων ότι ένα κορίτσι υποδύεται τον γιο της οικογένειας Ντάρλινγκ ίσως και να μην το καταλάβαινε, φεύγοντας από τον Ελληνικό κόσμο.
 
Αυτό το καλοκαίρι έχει κεντρικό ρόλο σ’ έναν 27μελή θίασο, αφού η Λυδία Κονιόρδου την επέλεξε να είναι η Άρτεμις. «Είναι δασκάλα μου. Καθοδήγησε με όραμα, ευαισθησία και βαθιά σκέψη το έργο. Ένωσε έναν πολυπληθή θίασο και τον ταξιδεύει ακόμη σε μια διαδρομή από την οποία δεν έχω σταματήσει στιγμή να μαθαίνω», παραδέχεται στο All4fun.
 
H Φανή είχε την ευκαιρία να παίξει στην τηλεόραση (BETA Queen) πριν ακόμα πάει σε δραματική σχολή και επαλήθευσε την αγάπη της για τον κινηματογράφο μέσα από τη συμμετοχή της στην ταινία μικρού μήκους II, η οποία θα παρουσιαστεί μάλιστα σύντομα στο φεστιβάλ Δράμας. 
 
* Η υποκριτική ξεκίνησε στην Αγγλία, στο Λονδίνο, όπου και έκανα μεταπτυχιακό. Εκεί πρώτη φορά συνάντησα θεατρική συνθήκη στην ενήλικη ζωή μου. 
 
* Υποκριτική για μένα είναι όλα τα εργαλεία με τα οποία ένας ηθοποιός ενσαρκώνει έναν ρόλο, υπηρετεί ένα έργο. Είναι η τέχνη του ηθοποιού. 
 
* Ένας νέος ηθοποιός αντιμετωπίζει την κρίση με σκληρή δουλειά και προσωπικό όραμα. Διανύουμε μια κοινωνικοπολιτική φάση με ακραία φαινόμενα. Η στάση ζωής και ο τρόπος σκέψης έχουν σημασία, έχουν αξία και εκτόπισμα. 
 
* Κανένας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις μα πιστεύω ότι η τέχνη μπορεί να ανοίξει, να εμπλουτίσει το πεδίο προβληματισμού. Να θέσει νέα ερωτήματα. Να συγκινήσει. 
 
* Στον Ιππόλυτο παίζω την Άρτεμη, την θεά της παρθενίας και της αγνότητας στην οποία αφοσιώνεται ο Ιππόλυτος σε τέτοιο βαθμό που αμελεί την άλλη θεά του έργου, την Αφροδίτη, την θεά της γονιμότητας και του έρωτα (Μάρθα Φριντζήλα). Οι δύο αυτές θεές αντιπροσωπεύουν τις αντίθετες δυνάμεις που διέπουν το σύμπαν, που χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο. Είναι οι ιδέες και οι ανάγκες που του προκαλούν τις συγκρούσεις που θα του επιτρέψουν, ή θα τον αναγκάσουν, να εξελιχθεί, να αλλάξει, να προχωρήσει. 
 
* Η Επίδαυρος είναι ένα μέρος τόσο όμορφο, σχεδόν μαγικό, μια συνάντηση με την ιστορία. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη εκείνη στιγμή που πήγαινα να πάρω θέση για την έναρξη της πρώτης μας παράστασης. Είχε κάτι από επιστροφή. Είναι τρελό, όπως και όλη η περιοδεία, είναι ένα βίωμα που ακόμα τρέχει μέσα μου. 
 
* Η Λυδία Κονιόρδου είναι δασκάλα μου. Καθοδήγησε με όραμα, ευαισθησία και βαθιά σκέψη το έργο. Ένωσε έναν πολυπληθή θίασο και τον ταξιδεύει ακόμη σε μια διαδρομή από την οποία δεν έχω σταματήσει στιγμή να μαθαίνω. 
 
* Στον Πήτερ Παν το χειμώνα έπαιζα τον μικρό γιο της οικογένειας Ντάρλινγκ, τον Τζόν. Ευτυχία! Το έργο αυτό του Barrie είναι γεμάτο φαντασία, η χαρά του ηθοποιού. Ναι ήταν σπουδαία ανατροφοδότηση για μένα όταν τα παιδιά δεν καταλάβαιναν ότι ήμουν κορίτσι. Το να παίζεις το παιδί σε στέλνει κατευθείαν στην πρώτη ύλη. Πόσο μάλλον στο πλαίσιο ενός έργου το οποίο σημειολογικά φέρει και μια έντονη σκοτεινή ενήλικη πλευρά πάνω στην οποία χτίζεται το φως της. 
 
* Έπαιξα στην τηλεόραση πριν μπω στην δραματική σχολή. Έμαθα πολλά για τον υποκριτικό κώδικα στην κάμερα, ήταν η πρώτη φορά που ήρθα αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά. Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με έμπειρους ηθοποιούς. 
 
* Τα γυρίσματα για το II ήταν μια περιπέτεια ονειρική που είχε ξεκινήσει με την γνωριμία μου με τον Ευθύμη Σανίδη. Ανάμεσα σε σπουδαίους συντελεστές και ηθοποιούς, επαλήθευσα την αγάπη μου για τον κινηματογράφο. Υπέροχη εμπειρία. 
 
* Η δημοσιογραφία επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα της συνεχώς, τρέχει παράλληλα με την τεχνολογία. Ενημερώνομαι από το διαδίκτυο. 
 
* Η σχέση μου με το γράψιμο και την σκηνοθεσία ορίζεται από το ενδιαφέρον μου για τις λέξεις και το θέατρο. Δεν ξέρω τι μπορεί να γεννήσει αυτό μου το ενδιαφέρον στο μέλλον. 
 
* Στην Αθήνα μου αρέσουν οι τοίχοι που είναι γεμάτοι ζωγραφιές και λόγια. 
 
* Στο All4fun μου αρέσει που έχει όρεξη για το θέατρο και τις τέχνες. 
 
& Αναλυτικές λεπτομέρειες για τον Ιππόλυτο και τους σταθμούς της περιοδείας ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/8836–q–q—-.html
 
&& Oι δύο πρώτες φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέντευξη είναι του Κωστή Καλλιβρετάκη. Η τρίτη κατά σειρά φωτογραφία είναι του Θοδωρή Μάρκου και η τέταρτη του Ορφέα Εμιρζά.
 
Toυ Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 30/8/2014
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα