22.7 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Δημήτρης Μακαλιάς – Ηθοποιός

Έχει το χάρισμα να παίζει το ίδιο καλά δραματικούς και κωμικούς ρόλους. Είναι αεικίνητος, δημιουργικός και αναζητά πάντα νέες εμπειρίες. Ο Δημήτρης Μακαλιάς ανακηρύχθηκε πανηγυρικά καλύτερος ηθοποιός της σεζόν 2012-13 στα πρώτα βραβεία του All4fun και το έφερε έτσι η μοίρα να είναι και το πρόσωπο μιας εβδομάδας, που ξεκινάει ανήμερα των 5ων γενεθλίων του σάιτ.

Από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της γενιάς του ο Δημήτρης δουλεύει πολύ και δεν έχει φτάσει τυχαία μέχρι εδώ. Πρωτοανακάλυψε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός στην τετάρτη δημοτικού, έστω και αν χρειάστηκε να περάσουν 15 ακόμα χρόνια μέχρι να το πάρει απόφαση.

Αυτήν τη σεζόν θα τον δούμε στα “Μούτρα” στο θέατρο Χώρα δίπλα στον Φάνη Μουρατίδη, ενώ θα είναι ο Πίτερ Παν στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Και πραγματικά θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος έναν καλύτερο και πιο ενδεδειγμένο ηθοποιό για να υποδυθεί τον διάσημο ήρωα, που δε μεγαλώνει ποτέ;

* Η υποκριτική προέκυψε όταν διάβασα για πρώτη φορά το «Τρακ» της Ζωρζ Σαρή. Ήμουν στην τετάρτη δημοτικού και ανεβάσαμε το θεατρικό αυτό με τους συμμαθητές μου στο θεατράκι της Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. Από τότε πέρασαν σχεδόν 15 χρόνια μέχρι να ξαναπεράσει η σκέψη από το μυαλό μου…

* Yποκριτική σημαίνει χαρά, εκπαίδευση, πολιτισμός, παιχνίδι, επιβίωση, ανάγκη, αγάπη, ζωή και μπορώ να συνεχίσω με έναν μακρύ κατάλογο. Είναι κομμάτι της ζωής μας, οι διάφοροι κοινωνικοί ρόλοι που παίζουμε καθημερινά στις ανθρώπινες συναναστροφές μας. Το θέατρο τις αναπαράγει δίνοντας ζωή στη ζωή.

*Ένας ηθοποιός αντιμετωπίζει την κρίση όπως όλοι. Η κρίση είναι σε όλα τα επίπεδα. Πρωτίστως σε εμάς τους ίδιους και όχι αποκλειστικά οικονομική. Το οικονομικό φαίνεται άμεσα και μας διαλύει όλους βήμα – βήμα. Η εσωτερική κρίση σιγοβράζει εδώ και πολλά χρόνια και γιγαντώθηκε τα τελευταία. Χρειάζεται βαθιά αλλαγή από μέσα μας. Οι ηθοποιοί στην Ελλάδα περνάνε πολύ δύσκολα. Κι αυτοί δυστυχώς θα κοιμηθούν όπως έστρωσαν. Είναι στενάχωρο ωστόσο στη χώρα που ανέδειξε το θέατρο να μην υπάρχει καμία μέριμνα και κανένα ενδιαφέρον για το πολιτιστικό μας επίπεδο. Ολισθαίνουμε διαρκώς…

* Η τέχνη νιώθω ότι προσφέρει προβληματισμούς και πόρτες αναζήτησης. Δε δίνει απαντήσεις αλλά το κλειδί για να πάμε προς τα εκεί.

*Τα «Μούτρα» είναι μια υπέροχη στιγμή για μένα. Είναι μια βραδιά σε ένα κλαμπ όπου 4 μπράβοι-πορτιέρηδες μας αφηγούνται τι ακριβώς έγινε εκεί μέσα,και όχι μόνο. Με μοναδικά μέσα τα σώματα και τη φωνή μας αναπαριστούμε όλη τη βραδιά και υποκρινόμαστε όλα τα πρόσωπα που υπήρξαν εκεί. Μπράβους, γυναίκες, νέους, και πάει λέγοντας! Είναι μια κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό και 4 ηθοποιούς, χωρίς σκηνικά και χωρίς κοστούμια. Μια βραδιά που θα μας μιλήσει για τη σύγχρονη κατάσταση των ανθρωπίνων σχέσεων, τη φιλία αλλά και το κομμάτι της προσωπικής μας επιλογής στα τεκταινόμενα. Ο Φάνης Μουρατίδης, εκτός από εξαίρετος ηθοποιός, αναδεικνύεται και σε ένας υπέροχος συνεργάτης-ηγέτης που εμπνέει εμπιστοσύνη και συνέπεια. Με τιμά πολύ η επιλογή τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του για αυτή τη δουλειά και με γεμίζει χαρά και ευθύνη.

* Νομίζω ότι τα θυμάμαι όλα από την εποχή του ΚΒΘΕ. Ήταν από τις πιο μαγικές και γεμάτες στιγμές της ζωής μου. Πολλές φορές η σκέψη μου επιστρέφει εκεί και με γεμίζει νοσταλγία και αναπόληση. Η οικογένεια που δημιούργησα με τους συμμαθητές μου εκεί παραμένει ισχυρή και έστω κι αν είναι μακριά μου αρκετοί από αυτούς το δέσιμο είναι πολύ βαθύ και ιδιαίτερο. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις εκείνης την περιόδου με ακολουθούν καθημερινά στην εργασία μου. Με πολλούς συμφοιτητές μου είχα την τύχη να εργαστώ μαζί τους, κυρίως εδώ στην Αθήνα, και με άλλους ελπίζω να συμβεί στο μέλλον. Νιώθω ότι μεγαλώνω με τα χρόνια και πώς φυσικά αλλάζω. Οι βάσεις και οι αρχές που πήρα ωστόσο από τη σχολή αυτή δεν μπορώ να τις αποχωριστώ. Έχω ακόμα καθαρούς στόχους στη ζωή μου και παλεύω με χαρά και αισιοδοξία.

* Αυτήν την περίοδο βρίσκομαι στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με την παράσταση «Η Πηνελόπη Δέλτα συναντάει τον Μάγκα». Από τις αρχές Δεκεμβρίου θα συνεχίσω στον ίδιο χώρο με την παράσταση του Πήτερ Παν, ένα έργο που είχα ονειρευτεί πολλές φορές στο παρελθόν πώς θα ήθελα να κάνω. Το περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία και ανεβασμένο τον πήχυ. Ο Πήτερ Παν έχει 2 χαρακτηριστικά που με συναρπάζουν από τότε που ήμουν πιτσιρίκι: Θέλει να μείνει για πάντα παιδί και έχει την ικανότητα να πετάει! Θα είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια και σίγουρα δε χρειάζεται συστάσεις. Άλλωστε πρόκειται για μια τεράστια παραγωγή με πολλούς ηθοποιούς, όπως ο Νίκος Κουρής, η Ντάνυ Γιαννακοπούλου,κα.

* Η περσινή χρονιά ήταν από τις πιο αγαπημένες μου καθώς έπαιζα τις δύο πιο αγαπημένες μου παραστάσεις, την «Κατσαρίδα» και το «Χοντροί Άντρες με Φούστες» Το βραβείο του Αll4fun ήταν αναπάντεχο και συγκινητικό. Είναι πολύ όμορφο να επιβραβεύεσαι για την προσπάθεια σου και το Αll4fun με στήριξε πάρα πολύ σ’αυτό. Ελπίζω να συνεχίσει και αυτή τη χρονιά να συνεχίσουμε παρέα τη διαδρομή μας και εύχομαι τα νέα μου σχέδια να γίνουν και αυτά τα νέα μου αγαπημένα. Έχω τεράστια προσμονή για την αγκαλιά του κόσμου στις νέες μου αυτές καλλιτεχνικές στιγμές γιατί τις πιστεύω ακράδαντα. Κανένα έργο του παρελθόντος δεν κλείνει μέσα μου. Πάντα αφήνω παράθυρα ανοιχτά και ελπίζω να αναμετρηθώ ξανά μαζί τους κάποια στιγμή.

* Το «Κάψε το σενάριο» έκανε τον κύκλο του προς το παρόν αλλά δεν ολοκλήρωσε οριστικά ό,τι είχε να πει στο τηλεοπτικό του κοινό. Οι δύσκολες συγκυρίες το κρατάνε μακριά προς το παρόν αλλά θεωρώ ότι ο αυτοσχεδιασμός έχει ακόμα μέρος στην ελληνική τηλεόραση. Το Κωμικό Μπούμ που κάνουμε στο Μικρό Παλλάς τα Δευτερότριτα είναι μια παράσταση αυτοσχεδιασμού στα πρότυπα του Κάψε το σενάριο. Μόνο που εδώ παίζουν πολλοί περισσότεροι ηθοποιοί με τη συνοδεία μουσικού που βρίσκεται μαζί μας αλλά και μια βασική διαφορά… οι θεατές βλέπουν την παράσταση ζωντανά!! Με ό,τι κι αν προκύψει! Η παρέα του αυτοσχεδιασμού μεγαλώνει και αναπροσαρμόζεται διαρκώς. Άλλωστε είναι ένα είδος το οποίο δεν το ήξερα καθόλου και ούτε καν με γοήτευε… αλλά τώρα πια το αναζητώ με την πρώτη ευκαιρία. Μου αρέσει πολύ και κάθε μέρα αναζητάω το άγνωστο και το όριο μου…

*Είχα την τύχη να δουλέψω σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις αλλά και σε τηλεοπτικές παραγωγές τα λίγα αυτά χρόνια που έχω τελειώσει τη σχολή μου. Δεν ξεχωρίζει κανείς εύκολα αλλά σίγουρα θυμάται δυνατές στιγμές: τις πρόβες με τον Λευτέρη Βογιατζή, τον Ηρακλή Μαινόμενο στην Επίδαυρο, τους Ηρακλείδες στα ερείπια του Βαφείου, την Κατσαρίδα με τον Κώστα (σ.σ Γάκη), τους Χοντρούς άντρες με τα φιλαράκια μου, αλλά και το Κάψε με ό,τι νέο μου έφερε…. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω και ακόμα περισσότερο όταν κάνω τελείως διαφορετικά πράγματα. Δε γίνεται επειδή υπάρχει ζήτηση. Άλλωστε δεν υπήρχε και δεν υπάρχει πάντα. Οι ηθοποιοί αναζητάμε δουλειά 2-3 φορές το χρόνο και το ίδιο ισχύει και για μένα. Η ξεκούραση είναι μια όμορφη πολυτέλεια και την περιμένω με ανυπομονησία φέτος. Χαλαρώνω ωστόσο συχνά πηγαίνοντας σινεμά αργά τη νύχτα ή μένοντας σπίτι με παρέα.

* Η αλήθεια είναι ότι δε γράφω καθόλου, αν και θα μου άρεσε πάρα πολύ. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ καθόλου με κάτι τέτοιο αλλά θα ήθελα να το δοκιμάσω. Η σκηνοθεσία είναι πιο κοντά σε εμένα αλλά θα το τολμήσω μόλις νιώσω έτοιμος και όταν βρω κάτι που να με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Είναι μια ανάγκη μου και νιώθω ότι δε θα αργήσω να πάω προς τα εκεί. Όσο για τον κινηματογράφο, όσα κι αν πώ είναι λίγα. Το θέλω όσο τίποτα άλλο.

*Δεν ξέρω τι μου αρέσει στην Αθήνα. Πολλά και τίποτα. Την αγαπώ και την μισώ ταυτόχρονα. Θέλω να φύγω για να ηρεμήσω και μετά να γυρίσω για να ηρεμήσω.

*Μου αρέσει που το All4fun εξελίσσεται. Μου αρέσει που είναι ζωντανό και παραμένει δυναμικό. Είναι ενδιαφέρον και μέσα στα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο που έκλεισε μόλις 5 χρόνια !! Χρόνια πολλά και σ’ευχαριστώ πολύ All4fun!!!

& Αναλυτικές λεπτομέρειες για τα “Μούτρα” ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/7448-q-q-.html

Toυ Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 11/11/2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα