23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

To πρόσωπο της εβδομάδας: Λάζαρος Βαρτάνης – Ηθοποιός

Το ιδανικό σε μια δουλειά είναι να συνδυάζεις την παρέα με τον επαγγελματισμό και το μεράκι. Ο Λάζαρος Βαρτάνης είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τους κολλητούς του στο «Να’ ρθω μαζί σου;» που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και θα έχει και πάλι για σκηνοθέτη του τον καλό του φίλο Κωνσταντίνο Ασπιώτη στο 2013/ Μελίνα Μ.
 
Μέρος από τη συγκεκριμένη παράσταση παίχθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο στο φεστιβάλ του Επί Κολωνώ και αφού κέρδισε τις εντυπώσεις θα παιχθεί από τις 25 Οκτωβρίου στο ίδιο θέατρο στην κεντρική του σκηνή.
 
«Το Να’ ρθω μαζί σου;», ήταν το παιδί μου», παραδέχεται στο All4fun, ο Λάζαρος, ένα από τα καλύτερα παιδιά του χώρου, ο οποίος κρατάει τις φιλίες του από εκείνα τα ανέμελα χρόνια στο Κ.Β.Θ.Ε και ανυπομονεί πώς και πώς να ξεκινήσει η νέα θεατρική σεζόν.
 
Αυτήν την εβδομάδα ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τη Λευκορωσία, όπου πρόκειται να παίζονταν ξανά τα «Ονειρα» της θεατρικής ομάδας της Εύας Σιμάτου και του Αλέξανδρου Σωτηρίου, AΡΕΝΑ, όμως η «γραφειοκρατία» και τα «κολλήματα» του υπουργείου πολιτισμού στέρησαν τη συμμετοχή της παράστασης στο διεθνές φεστιβάλ, αν και υπήρχε η πρόσκληση από το αντίστοιχο εθνικό θέατρο της χώρας.
 
Προσπαθώντας να βλέπει τα πράγματα πάντα από τη θετική τους πλευρά ο Λάζαρος θα μπορούσε κάποια στιγμή να δοκιμάσει την τύχη του και στο τραγούδι, ν΄ αποκτήσει μελλοντικά κάποια ραδιοφωνική εκπομπή ή, να χρησιμοποιηθεί σε διαφημίσεις ως εκφωνητής. Αν κάποιος βέβαια διαβάσει τη συνέντευξη μας και σκέφτεται κάποιον για εκφώνηση, θα ήταν μια ιδανική επιλογή. Μια τέτοια, δυνατή, καθαρή και μπάσα φωνή δύσκολα βρίσκεις….
 
* Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου – γύρω στα 5 νομίζω – ήξερα ότι αυτό ήθελα να κάνω. Γιατί άραγε; Αναρωτιέμαι ακόμα. Βέβαια το αποκάλυψα στους γονείς μου γύρω στα 17. Ήταν η στιγμή που τελείωνα το λύκειο και έπρεπε να αποφασίσω για το μέλλον μου. Πέρασα στα ΤΕΙ Καβάλας και ήταν ένα μαρτύριο. Κάθισα εκεί έξι μήνες και μετά αποφάσισα να κάνω επανάσταση. Γύρισα Θεσσαλονίκη και πήγα σε ένα θεατρικό εργαστήριο, το «Τεχνηέντως», μετά για δυο χρόνια σε μια ιδιωτική δραματική σχολή και τελικά στη σχολή του ΚΘΒΕ. Τα χρόνια αυτά στο Κρατικό δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Σπουδαίοι καθηγητές αλλά κυρίως σπουδαίοι συμφοιτητές – με τους περισσότερους κάνω κολλητή παρέα ακόμα.
 
* Yποκριτική σημαίνει τρέλα, μούρλα, ψώνιο, μεγάλο ψώνιο, τεράστιο ψώνιο. Οι φίλοι μου με κατηγορούν ότι είμαι ένας βαρετός τύπος που μιλάει 24 ώρες το 24ωρο για θέατρο. Αλλά τι να κάνω; Η φίλη και συμφοιτήτρια, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, σ΄ ένα διάλλειμα από τα μαθήματα, μου είχε πει ότι βλέπει τους ρόλους της σαν τις κούκλες της και ότι ανυπομονεί να παίξει μαζί τους. Νομίζω είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχω ακούσει ποτέ. Αυτό είναι για μένα η υποκριτική. Ένα παιχνίδι. Όλα τα άλλα μου φαίνονται βαρετά, ψευτοκουλτουριάρικα και δήθεν. Και όταν οι ρυθμοί της δουλειάς με κάνουν να το ξεχνάω είναι ότι χειρότερο μπορεί να μου συμβεί.
 
* Σχετικά με την κρίση στον χώρο ανοίγουμε μεγάλη κουβέντα και δυσάρεστη. Τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολα για όλα τα επαγγέλματα. Υπομονή μόνο. Ευτυχώς οι αντοχές μου είναι ακόμα μεγάλες. Λυγίζω σε φάσεις αλλά είπαμε… τεράστιο ψώνιο.
 
* Δε νομίζω ότι το θέατρο – και γενικότερα όλες οι μορφές τέχνης – είναι εδώ για να δώσουν απαντήσεις. Το σημαντικότερο είναι να βγεις από μια παράσταση και να έχεις αισθανθεί κάτι. Από μεγάλη χαρά μέχρι μεγάλη λύπη. Ο ρόλος του για μένα είναι καθαρά ψυχαγωγικός – λέξη που φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε μήπως και φανεί λιγότερο σημαντικό αυτό που κάνουμε. Αλλά αυτό είναι. Ψυχαγωγία.
 
* Τι καλύτερο από το να σκηνοθετεί ο κολλητός σου, να παίζεις με τους κολλητούς σου και να έχει γράψει το έργο κολλητή σου. Το «Να έρθω μαζί σου;» είναι το παιδί μου. Το παιδί μας. Είναι φοβερό συναίσθημα να ακούς τα τόσο θετικά σχόλια του κόσμου – ακόμα και τα αρνητικά – για κάτι που έφτιαξες εσύ και οι φίλοι σου. Υπήρχαν τσακωμοί φυσικά. Δεν ήταν όλα ονειρικά πλασμένα. Αλλά ανεβαίνεις πάνω στη σκηνή και η επικοινωνία υπάρχει εκεί αυτόματα. Σπουδαίο δώρο. Ρίχνεις την «πάσα» και ξέρεις ότι ο άλλος θα την πιάσει στα σίγουρα. Το «Να ΄ρθω μαζί σου;» ολοκλήρωσε μία πετυχημένη χρονιά. Στο μέλλον ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Θα δούμε.
 
* Ο Θεμιστοκλής μου είναι ένας λαϊκός τραγουδιστής από την Πάτρα που κάποτε έκανε ένα σουξέ. Αυτό τα λέει όλα. Φοβερό παιδί. Το θετικό σχόλιο για τη φωνή θα το πάρω ως κομπλιμέντο και σας ευχαριστώ. Είναι το βασικότερο όπλο για έναν ηθοποιό. Χρειάζεται να την προσέχεις αλλά και να τη βοηθήσεις να εξελιχτεί. Είναι πολύ όμορφο να σου λένε «τι ωραία μπάσα φωνή» αλλά αν την κάνω σημαία και παίζω κάθε ρόλο έτσι, θα καταλήξω μανιερίστας. Οπότε, την επόμενη φορά λέω να ανέβω μια, δυο, τρεις νότες. Τουλάχιστον.
 
* Ήταν μεγάλη συγκίνηση και κυρίως μεγάλη τιμή αυτό το βραβείο που πήραμε από τους αναγνώστες του All4fun. Ακόμα δεν το πιστεύω. Το πόσο τους ευχαριστώ δε λέγεται. Aυτοί που λένε ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα βραβεία λένε ψέματα. Τι πιο σπουδαίο απ’ αυτό! Να ξαναπώ ευχαριστώ στους ανθρώπους που μας τίμησαν και στα βραβεία αλλά και στην παράσταση σα θεατές. Τεράστια χαρά.
 
* Τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη τον εκτιμώ και τον εμπιστεύομαι μέχρι τελικής πτώσεως. Είναι πανέξυπνος, εξαιρετικός ηθοποιός και εξελίσσεται και σε φοβερό σκηνοθέτη. Η επόμενη δουλειά που ετοιμάζουμε είναι το «2013 / Melina M.». Αφορμή είναι η Μελίνα Μερκούρη, η ζωή και το έργο της – η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού – σε αντιπαράθεση με τη σημερινή κατάσταση του πολιτισμού και του θεάτρου. Παρουσιάσαμε ένα κομμάτι στο φεστιβάλ «Off off Athens» στο Επί Κολωνώ τον Ιούνιο. Η αλήθεια είναι ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση και τώρα ήρθε η ώρα να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο. Ξεκινάμε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι συντελεστές είναι οι ίδιοι. Η Ζωή Καραβασίλη, ο Μάριος Μακρόπουλος, η Ελένη Κάκκαλου, στους φωτισμούς ο Τάκης Λυκοτραφίτης, κοστούμια η Ηλένια Δουλαδίρη, δραματουργία η Αναστασία Διαμαντοπούλου, ο Ασπιώτης και γω.
 
* Ο Αλέξανδρος Σωτηρίου και η Εύα Σιμάτου μου έδωσαν την ευκαιρία να δοκιμαστώ και σε έργα πιο δύσκολα. Πιο σκοτεινά. Που απαιτούν μεγάλη δουλειά και σοβαρότητα. Μου εμπιστεύτηκαν Φορντ, Τσέχωφ, Σαίξπηρ. Τους αγαπώ πραγματικά πολύ και πάντα τους σκέφτομαι. Τα «Όνειρα» ήταν βασισμένα σε 4 έργα του Σαίξπηρ. Άμλετ, Καίσαρας, Ριχάρδος και Μάκμπεθ. Παίχτηκε το 2012 στο γκαράζ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης».
Πριν από λίγο καιρό μας κάλεσαν στη Λευκορωσία σε ένα σημαντικό διεθνές φεστιβάλ του Εθνικού τους θεάτρου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού τους. Δυστυχώς όμως το δικό μας Υπουργείο Πολιτισμού φρόντισε να τα κάνει μαντάρα. Μάλλον θα πρέπει να καταλάβω επιτέλους ότι οι τωρινές κυβερνήσεις και ο πολιτισμός είναι δυο έννοιες αντίθετες. Να το πω απλά: δεν τους αφορά. Ο τελευταίος άνθρωπος που είχε γνώση και όρεξη να δουλέψει για τον πολιτισμό ήταν η Μελίνα. Μετά από αυτήν το χάος. Και αυτό είναι λυπηρό.
 
* Κινηματογράφο έχω κάνει αρκετές μικρού μήκους – η μια ολοκληρώθηκε πριν κανα μήνα, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Χαντζή – και 2 μεγάλου. Τώρα ετοιμάζομαι για την καινούργια ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά. Είναι φοβερός σκηνοθέτης και κυρίως ξέρει πώς να σε καθοδηγεί. Αγαπώ τον κινηματογράφο εξίσου πολύ με το θέατρο. Διαφορετικοί κόσμοι αλλά μαγικοί και οι 2. Ελπίζω σε περισσότερες ταινίες στο μέλλον. Η σχέση μου με την τηλεόραση δεν υπάρχει καν. Ένα επεισόδιο έκανα για την ΕΡΤ αλλά δεν πρόλαβε να παιχτεί – μαύρο που μ΄ αρέσεις μαύρο. Ελπίζω την επόμενη φορά που θα κάνω κάποιο επεισόδιο να μην κλείσει το κανάλι γιατί θα αισθανθώ μεγάλος γκαντέμης.
 
* Θα ακουστεί κλισέ αλλά όλες τις θυμάμαι όμορφα και αισθάνομαι τυχερός που υπήρξα σ΄ αυτές. Αν πρέπει όμως να ξεχωρίσω κάποιες, είναι σίγουρα η σπουδαία Ρούλα Πατεράκη και η όλη εμπειρία της Επιδαύρου και της περιοδείας στα αρχαία θέατρα ανά την Ελλάδα, ο Ισίδωρος Σιδέρης – που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δούλεψα στο θέατρο, ο Κωνσταντίνος Ρήγος, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου και η Εύα Σιμάτου, η Έφη Γούση και σίγουρα όλοι οι άνθρωποι που κάναμε μαζί το «Να ΄ρθω μαζί σου;» και το «2013 / Melina M.». Υπάρχουν σπουδαίοι σκηνοθέτες στην Ελλάδα και θέλω να δουλέψω με όλους. Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να συναντήσω το Λευτέρη Βογιατζή.
 
* Τα φοιτητικά μου χρόνια ήταν υπέροχα. Ήμουν στη σχολή που πάντα ονειρευόμουνα και που είχα την τύχη να περάσω τέλεια με τους συμφοιτητές μου. Βγαίναμε, συζητούσαμε ατελείωτες ώρες για το μέλλον, κάναμε πρόβες, μαλώναμε, αγαπιόμασταν πάλι. Και μέσα σε όλα αυτά συναντήσαμε τον Ανδρέα Βουτσινά που μας άλλαξε για πάντα την οπτική για το θέατρο. Τι σημαίνει κάνω πρόβα, ξεκινάω ένα ρόλο από το μηδέν, βάζω το μυαλό μου να δουλέψει, τι λέω, γιατί το λέω, πως το λέω. Ο Ανδρέας βρίσκεται πάντα εκεί όταν προετοιμάζομαι για ένα ρόλο. Με στοιχειώνει. Το κάνω καλά; Το κάνω σωστά όπως μου δίδαξε; Θα του άρεσε; Ή μήπως δεν κατάλαβα τίποτα από αυτά που μου έλεγε τρία χρόνια; Σπουδαίος δάσκαλος.
 
* Μου αρέσει η Αθήνα. Έχει όμορφα μέρη που πηγαίνω για καφέ, για βόλτες. Οι ρυθμοί της καμιά φορά είναι κουραστικοί αλλά αυτό συμβαίνει σε όλες τις μεγαλουπόλεις παντού στον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου. Οι γονείς μου, ο αδερφός μου, η γιαγιά μου, το φιλαράκι μου ο Νίκος, τα παιδικά μου χρόνια, η σχολή μου. Φροντίζω να πηγαίνω όσο συχνότερα μπορώ. Όπου ζεις, εκεί είναι πια το σπίτι σου. Αλλά μου λείπουν οι δικοί μου άνθρωποι. Κυρίως ο αδερφός μου που με κάνει να γελάω συνέχεια. Πρόλαβα, ευτυχώς, τα παιχνίδια της γειτονιάς. Παίζαμε με τις ώρες, χωρίς άγχος για το αν θα μας συμβεί κάτι κακό. Το κρυφτό ήταν το αγαπημένο μου παιχνίδι. Ακόμα, αν καμιά φορά παίξουμε για πλάκα, τρελαίνομαι.
 
* Στο All4fun μου αρέσουν οι άνθρωποι του και το πόσο τους νοιάζει αυτό που κάνουν. Είναι συγκινητικό να βλέπεις ότι κάποιος αγαπάει αυτό που κάνει και τρέχει γι΄ αυτό. Σας ευχαριστώ για τη στήριξη, για το βραβείο και εύχομαι ακόμα μεγαλύτερες στιγμές για πολλά πολλά χρόνια….

& Αναλυτικά στοιχεία για την παράσταση 2013 / Μelina M. ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο:http://www.all4fun.gr/fun/theater/7279-2013–melina-m.html

 
Toυ Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 8/9/2013
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα