33.5 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Αλεξάνδρα Στεργίου – Ηθοποιός / Συγγραφέας Θεατρικών Έργων

Μιλάει, παλεύει όσο και όπου μπορεί, πηγαίνει κόντρα σε ό,τι θεωρεί σάπιο και συνεχώς εξελίσσεται.

Η Αλεξάνδρα Στεργίου μέσω της υποκριτικής και της συγγραφής εκφράζεται εξίσου και αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής. Μας καλεί μάλιστα να μη φοβόμαστε να κινούμαστε διαφορετικά από αυτά που κάνουν όλοι για να μη μας πουν αντισυμβατικούς.

Μετά από μια γεμάτη θεατρική σεζόν με τη συμμετοχή της στην παράσταση “Ανατολικά της Εδέμ” σε σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη στο Αγγέλων Βήμα, είδε το έργο της “Φτου και βλέπω” (συνσυγγραφή με τον Μάνο Σφυράκη) να πρωτοπαρουσιάζεται τον χειμώνα και ευελπιστεί να το δει ξανά στη σκηνή.

Το καλοκαίρι την βρίσκει να υποδύεται τη θεά Ήρα στον “Ηρακλή” (παράσταση, που πηγαίνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα), με τις προσδοκίες της στο μέλλον σε επίπεδο κινηματογράφου και τηλεόρασης να σχετίζονται και με πιο underground δουλειές και ρόλους, όπως εκμηστηρεύεται στο All4fun ως πρόσωπο της εβδομάδας.

* Από πολύ μικρή είχα ιδιαίτερη αγάπη για την υποκριτική τέχνη. Λάμβανα μέρος σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις του σχολείου και η μητέρα μου, με είχε γράψει στη θεατρική ομάδα του Δήμου. Δημιουργούσα φανταστικούς κόσμους και έπαιζα μπροστά στον καθρέφτη μου. Έγραψα το πρώτο μου παραμύθι, όταν πήγαινα δημοτικό και μοίραζα ρόλους στους συμμαθητές μου, για να παίξουμε στο προαύλιο του σχολείου!

* Με τα χρόνια, η αγάπη μου για την υποκριτική μεγάλωνε, όπου και μπορούσα πλέον να πω με σιγουριά ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Εντελώς τυχαία σε μια έξοδο σε κοινή παρέα, γνώρισα τον πρώτο μου δάσκαλο υποκριτικής, που με βοήθησε να κάνω τα πρώτα μου βήματα. Από τότε δεν έχω σταματήσει να δουλεύω και να προσπαθώ να εξελίσσομαι, όσες δυσκολίες και αν έχω αντιμετωπίσει στον χώρο μέχρι τώρα. 

* Η συγγραφή είναι μια αγάπη που ενώ υπήρχε, εξελίχθηκε αργότερα, όταν έπειτα από ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής που παρακολούθησα, έγραψα και εξέδωσα το πρώτο μου διήγημα!

* Yποκριτική για μένα είναι έκφραση και οξυγόνο γιατί σε βοηθάει να αντέξεις σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που διανύουμε, μέσα σε μια κοινωνία που θέλει κάθε μέρα να μας ρίξει όλο και πιο κάτω.

* Το ίδιο και η συγγραφή. Είναι δυο τέχνες που με βοηθούν να εκφράζομαι και σχολιάζω, μέσα από τα έργα μου, τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Είναι ένας τόπος για να αναπνέεις!

* Πολλοί συνάδελφοι αλλά και εγώ έχουμε νιώσει πολλές φορές απογοήτευση από όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα αλλά και στον χώρο μας ειδικότερα. Εγώ, αντιμετωπίζω τα προβλήματα μιλώντας και προσπαθώντας ν’ αφυπνίσω τους γύρω μου.

* Να μην ανεχόμαστε από κανέναν να μας υποτιμάει και να βγάζει κέρδος σε βάρος μας. Να μην αφήνουμε τις αποτυχίες να μας πάνε πίσω, γιατί τότε είναι που πρέπει να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο! Παρά τις απογοητεύσεις που λαμβάνουμε, να θυμόμαστε πάντα τον στόχο μας και που θέλουμε να φτάσουμε.

* Ίσως κάποιες φορές, να έχουμε και εμείς οι καλλιτέχνες μερίδιο ευθύνης στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο μας, όπως για παράδειγμα, όταν δεν αντιδράμε στην εκμετάλλευση, φοβούμενοι ότι θα χάσουμε μια θέση εργασίας. Ανεχόμαστε καταστάσεις που δε θα έπρεπε και κυρίως στα πρώτα μας βήματα, ώστε να υπάρξει εξέλιξη στον χώρο.

* Η πολιτεία δεν υπολογίζει τους καλλιτέχνες, το βλέπουμε αρκετά χρόνια τώρα και ειδικά τα τελευταία, με το προεδρικό διάταγμα. Υποτιμάει την τέχνη και την υποβιβάζει. Η σημασία της όμως, είναι πολύ σημαντική στην ανθρώπινη ψυχολογία, επιδρά θετικά στην ψυχή μας, διευρύνει τους ορίζοντές μας, μας κάνει σκεπτόμενα όντα.

* Όποιος λοιπόν θεωρεί την τέχνη αλλά και τους εργαζόμενούς της, κατώτερους, για μένα είναι τουλάχιστον ανόητος! Μια αγαπημένη φράση που εκφράζει τη στάση μου απέναντι στην αδικία και στην άσχημη αντιμετώπισή μας είναι, “Το παν είναι η ρότα σου κόντρα στην κοινωνία ετούτη” του Οδυσσέα Ελύτη.

* Να προσπαθούμε καθημερινά για το σύνολο και τον διπλανό μας. Να μη φοβόμαστε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουν όλοι για να μη μας πουν αντισυμβατικούς. Να μιλάμε, να παλεύουμε όσο και όπως μπορούμε. Να πηγαίνουμε κόντρα σε ό,τι σάπιο επικρατεί. Να αλλάζουμε, να εξελισσόμαστε!

* Η δουλειά που είμαι τώρα προέκυψε από έναν καλό φίλο και συνεργάτη. Με πρότεινε στη σκηνοθέτιδά μας και η ίδια αφού με πέρασε από ακρόαση, με επέλεξε για τον ρόλο! Είναι μια δουλειά που έχει γίνει με πολύ κόπο και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω! Τη βιώνω πολύ έντονα καθώς είναι μια αρκετά απαιτητική δουλειά, όμως σε όλη τη διαδικασία, δεν ξεχνάω να προσθέτω πάντα τη χαρά. Θα πρότεινα σίγουρα στον κόσμο να έρθει να δει τη δουλειά μας, καθώς είναι ένα φαντασμαγορικό θέαμα και έχει πολύ κέφι και όμορφη ατμόσφαιρα.

* Στην παράσταση υποδύομαι τη θεά Ήρα. Εκπέμπει δυναμισμό και τόλμη καθώς δε διστάζει, να κάνει τα πάντα ώστε να επιτύχει τον στόχο της, κάτι που το κάνω και εγώ στη ζωή μου, η διαφορά είναι πως εγώ στην πραγματική ζωή το κάνω με σεβασμό και χωρίς να καταπατώ κάποιον άλλον. 

* Η διαδικασία της μελέτης μου, είναι να αναλύω και να κατανοώ κάθε πτυχή του χαρακτήρα που ενσαρκώνω, ακόμα και αν δεν είμαι έτσι, ως άνθρωπος. Φέρνω τον ρόλο κοντά σε μένα, μελετώ και αξιοποιώ όσα χαρακτηριστικά διαθέτει, δικαιολογώντας την κάθε του πράξη!

* Είχα έναν πολύ όμορφο και δημιουργικό χειμώνα καθώς είχα τη χαρά να ανεβάσω το δικό μου θεατρικό έργο αλλά και να συμμετέχω σε μια πολύ όμορφη δουλειά που σκηνοθετούσε στο Αγγέλων Βήμα η Ανδρονίκη Αβδελιώτη με άλλους αξιόλογους συνεργάτες.

* Έχω ήδη μιλήσει ώστε να συνεχίσουμε τη νέα σεζόν, το έργο μου «Φτου και βλέπω», καθώς είχε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και μου έδωσε και μένα την ώθηση να το πάω ένα βήμα παραπέρα.

* Είναι ένα κείμενο που μιλάει για όσα μας αφορούν, για τις κακοποιήσεις που βιώνει ένας άνθρωπος που δεν είναι αποδεκτός από την κοινωνία αλλά και κάθε αδύναμο ον, ανθρώπινο και μη. Πρέπει να ακουγόμαστε αλλά και να έχουμε φωνή για όσους δεν μπορούν. Είναι ένα αφιέρωμα στην αλληλεγγύη και στην ενσυναίσθηση, που έχουμε αφήσει να ξεχαστούν και πάει κόντρα στα κοινωνικά στερεότυπα!

* Αγαπημένο σήριαλ που εβλεπα από μικρή αλλά και μεγαλώνοντας, ήταν η 10η εντολή. Μου αρέσουν τα σκοτεινά έργα. Οπότε σίγουρα, αν υπάρξει κάποια στιγμή κάτι παρόμοιο στην ελληνική τηλεόραση θα ήθελα πολύ να είμαι στο καστ.

* Φυσικά είμαι ανοιχτή και σε αλλά είδη. Είναι ένας χώρος που θέλω να εξερευνήσω περισσότερο και να εκπαιδευτώ, καθώς έχει αρκετές διαφορές από την υποκριτική του θεάτρου.

* Στο σινεμά θα ήθελα να είμαι η επόμενη ηρωίδα του Αλεχάντρο Χοδορόφσκι (!), καθώς μου αρέσει να κάνω μεγάλα όνειρα αλλά θα μιλήσω πιο ρεαλιστικά. Ο κινηματογράφος για μένα είναι ένας χώρος που δεν έχω εξερευνήσει ακόμα καλά και θα ήθελα πάρα πολύ. Μου αρέσουν οι πιο underground ρολόι, βγαλμένοι από μια πιο cult εποχή…

* Μου αρέσει πολύ η σκηνοθεσία και είναι ένα βήμα που θα ήθελα να είναι το επόμενο. Έχω υπάρξει βοηθός σκηνοθέτη στο παρελθόν και πιστεύω πως είχα λειτουργήσει αρκετά αποδοτικά. Είναι όμορφο και δημιουργικό να βλέπεις τον ηθοποιό από κάτω, γιατί σου έρχονται περισσότερες και καλύτερες ιδέες για την απόδοση του έργου απ’ ότι όταν είσαι ο ίδιος πάνω στη σκηνή. Μου αρέσει πολύ το τραγούδι, έχω κάνει κάποια μαθήματα φωνητικής και θεωρώ ότι μπορώ να το υποστηρίξω ως ηθοποιός όμως, προς το παρόν!

* Εχω καλή σχέση με τον χορό και με συνεπαίρνει ο ρυθμός. Προτιμώ όμως τον ελεύθερο χορό που με εκφράζει την ώρα που ακούω τη μουσική,  παρά το πλαίσιο μιας χορογραφίας. Θα το κάνω φυσικά πάνω στη δουλειά, αν χρειαστεί.

* Σχετικά με τον αθλητισμό, παλαιότερα έκανα στίβο και λατρεύω τη γυμναστική καθώς είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνω μόλις ξυπνήσω, αφού πλύνω τα δόντια μου!

* Μου αρέσει να γνωρίζω νέα άτομα και να δημιουργώ νέες συνεργασίες. Υπάρχουν πολύ αξιόλογοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες στον χώρο που σιγουρα θα ήθελα κάποια στιγμή να δουλέψω μαζί τους, ειδικά σε ό,τι αφορά το έντονο σωματικό θέατρο. Μου αρέσουν περισσότερο τα σουρεαλιστικά, τα εξπρεσιονιστικά έργα αλλα και το ψυχολογικό θεατρο. Ένα έργο που θα ήθελα να καταπιαστώ και το έχω στο μυαλό μου, είναι το θεατρικό έργο του Ίψεν «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί».

* Η Αθήνα είναι μια πόλη που αγαπώ καθώς μεγάλωσα σε αυτή. Μου αρέσουν οι εναλλακτικές περιοχές, αγαπώ πολύ τα Εξάρχεια και τις περιοχές που έχουν μια πιο καλλιτεχνική αισθητική. Θα την προτιμούσα πιο καθαρή σίγουρα, με περισσότερα χαμόγελα στα πρόσωπα των κατοίκων της και θα ήθελα όλοι οι άνθρωποι να έχουν δικαίωμα στη στέγη και να μην υπάρχει κανένας που υποφέρει ζώντας στους δρόμους.

* Στο All4fun μου αρέσει που βοηθάει και αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες και που δε διστάζει να μιλήσει για όσα αρνητικά συμβαίνουν στον χώρο μας και να τα κατακρίνει ανοιχτά. Δίνω ένα μεγάλο μπράβο σε αυτή τη σελίδα που δίνει βήμα σε όλους τους ηθοποιούς, χωρίς διακρίσεις!

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 29/6/2024


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα