21.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

To πρόσωπο της εβδομάδας: Μάριος Μακρόπουλος – Ηθοποιός

Οσο υπάρχει όρεξη για δουλειά, όσοι νέοι άνθρωποι έχουν να πουν πράγματα και να βρίσκονται σε φάση δημιουργικότητας από το τίποτα, τότε η ελπίδα μένει ζωντανή.

Ο Μάριος Μακρόπουλος ακολουθεί αυτήν την πορεία και μέσω της υποκριτικής μπαίνει διαρκώς σε μια διαδικασία αυτοκριτικής και αναζήτησης, εξελίσσεται ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

Αυτές τις μέρες συνεχίζει τις πρόβες για μια παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο θέατρο επί Κολωνώ στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με θέμα τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη.

Το 2013/ Μελίνα Μ. φέρει την σκηνοθετική υπογραφή του Κωνσταντίνου Ασπιώτη και έχει φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αναφέρεται σε πτυχές
από τη ζωή ενός σπουδαίου ανθρώπου, διανθισμένες με πράγματα που απασχολούν τους ηθοποιούς του σήμερα.

Βασίζεται στο devisedtheter, προέκυψε από έναν μεγάλο όγκο υλικού από θέματα και άρθρα για τη Μελίνα και ο βασικός της άξονας θα γεννάται μπροστά στα μάτια των θεατών!

* Η υποκριτική προέκυψε ως φυσική ανάγκη και εξέλιξη! Θα ακουστεί κοινό, αλλά απ’ όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, εκεί γύρω στο νηπιαγωγείο, ήξερα τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, κι αυτό δεν ήταν άλλο απ’ το να γίνω ηθοποιός! Μ΄ έγραψαν οι γονείς μου, γύρω στην ηλικία των 11, σε μια θεατρική ομάδα, και από τότε δεν έχω σταματήσει να αγαπώ και να θαυμάζω τον χώρο και τους ταλαντούχους ανθρώπους που τον επανδρώνουν!

* Για μένα η υποκριτική είναι δίκοπο μαχαίρι! Από την μία σου προσφέρει μία πληθώρα συναισθημάτων και εμπειριών, σε βάζει σε διαδικασία αυτοκριτικής και αναζήτησης, σε προκαλεί να εξελίσσεσαι πρώτα ως άνθρωπος και ύστερα ως καλλιτέχνης, σου δείχνει μονοπάτια εποχών και χαρακτήρων που δεν θα ανακάλυπτες αλλιώς! Όπως έλεγε κι ένας δάσκαλός μου η υποκριτική είναι μυρωδιές! Από την άλλη όμως, η υποκριτική και κατ’ επέκταση η σκηνή, είναι το πιο γλυκό ναρκωτικό! Εθίζεσαι τόσο πολύ και τόσο εύκολα, που όταν το στερείσαι, δεν μπορείς να συμβιβαστείς με ημίμετρα!

* Ενας  ηθοποιός, είτε νέος- είτε μεγαλύτερος, αντιμετωπίζει την κρίση όπως όλοι! Δύσκολα! Πιο συγκεκριμένα όμως, ένας ηθοποιός στις μέρες μας, πέρα από τις διαχρονικές δυσκολίες όπως είναι οι απλήρωτες πρόβες, οι καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, έχει να αντιμετωπίσει το κλείσιμο των θεάτρων για λόγους αβέβαιους και αβάσιμους, την οδήγηση στο κλείσιμο τον ΔΗΠΕΘΕ λόγω έλλειψης οικονομικών παροχών, τις κλειστές audition. Xωρίς όμως να θέλω να γίνω μίζερος, έχω να πω, πως όσο υπάρχει όρεξη για δουλειά, υπάρχει και ελπίδα! Οι ομάδες να είναι καλά, και οι παραγωγές που λειτουργούν αξιοκρατικά, δίνοντας χώρο σε νέους ανθρώπους που κάτι έχουν να πουν, που δημιουργούν πράγματα από το τίποτα, σήμερα για το σήμερα!

* Η τέχνη ήταν πάντα ένας φάρος στις δύσκολες στιγμές και εποχές! Η τέχνη έχει το δικαίωμα και το θράσος να μιλάει, να κρίνει και να κατακρίνει!  Δεν μπορεί να φέρει ριζικές αλλαγές, μπορεί όμως να δημιουργήσει τάσεις, να αφυπνίσει, τα ταρακουνήσει, να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει! Ο κόσμος, είτε είναι Έλληνας είτε κάτοικος οποιασδήποτε άλλης χώρας, έχει ανάγκη να ξεχαστεί και να προβληματιστεί! Όταν αυτό γεννάται από ένα σκίτσο, από μια ταινία, από ένα τραγούδι, από ένα χοροθέαμα ή μία παράσταση, τότε, ναι, πιστεύω πως η τέχνη της όποιας μορφής, μπορεί να δώσει απαντήσεις στην τωρινή κατάσταση! 

* Στο Φεστιβάλ του επί κολωνώ , θα παρουσιάσουμε μία παράσταση, της οποίας αφορμή στάθηκε η ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη! Παρουσιάζοντας ιστορίες και πτυχές της Μελίνας, μας δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουμε για πράγματα που απασχολούν τους ηθοποιούς, κάνοντας αναγωγές στο σήμερα! Είναι μία παράσταση, που βασίστηκε στο devisedtheater!  Μαζέψαμε έναν μεγάλο όγκο υλικού, από θέματα και άρθρα που μας έκαναν εντύπωση, άλλα τα γράψαμε εμείς, και επι της ουσίας, αν και θα υπάρχει ένας άξονας, η παράσταση θα ΄΄γεννάται΄΄ μπροστά στα μάτια των θεατών!Όλα αυτά, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, και την πολύτιμη βοήθεια των Αναστασία Διαμαντοπούλου στην δραματουργία, του Τάκη Λυκοτραφίτη στους φωτισμούς, της Ηλένιας Δουλαδίρη στα σκηνικά και τα κοστούμια και του Μίνου Θεοχάρη στην επιμέλεια των φωνητικών αυτοσχεδιασμών!

* Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης είναι ένας όμορφος και ταλαντούχος άνθρωπος που εκτιμώ βαθιά! Είναι μεγάλη μου χαρά που με επέλεξε γι αυτήν την δουλειά! Είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω για τον τρόπο σκέψης του, πολυπράγμων, αστείρευτος, ευφυής και συγκεντρωτικός! Καταφέρνει να σου εκμαιεύσει ό,τι θέλει και οραματίζεται με τρόπο τέτοιο, που απορείς κι εσύ ο ίδιος πως το κατάφερε! Καλός ακροατής, και λειτουργικός! Εκτιμώ το ότι δεν σε κομπλάρει, δεν σε υποβιβάζει με την ταμπέλα του σκηνοθέτη, παρά σου δίνει χώρο να κάνεις προτάσεις και να ψαχτείς! Το ότι είναι και ο ίδιος εν λειτουργία ηθοποιός, σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός πως σέβεται τους ηθοποιούς του, ξέρει πώς να προσεγγίσει έναν ρόλο χωρίς απλά να δίνει υπέρ φλύαρες οδηγίες και δοκιμάζεται σε νέους τρόπους και ύφη ακομπλεξάριστα! 

* Το να παίζεις σε μία παράσταση με κεντρικό άξονα την Μελίνα είναι άκρως συναρπαστικό! Η γυναίκα αυτή υπήρξε αστείρευτη πηγή ζωής και ενέργειας! Δούλεψε και πολέμησε με πάθος! Όπως λέμε και στην παράσταση, η Μελίνα είναι η προσωποποίηση της λέξης ΄΄κέφι΄΄! Η δυσκολία σε όλο αυτό βρίσκεται στο πως θα καταφέρεις να προλάβεις να τα πεις όλα για εκείνη! Πώς να χωρέσεις διεθνή αναγνώριση, βραβεία, αλησμόνητες ταινίες, έρωτες, πάθη, απόπειρες δολοφονίας εναντίον της κατά την διάρκεια της χούντας, εξορία, αγώνες μέσα σε μια ώρα? Η Μελίνα ήταν μια γυναίκα με όραμα! Και αυτό λείπει στις μέρες μας από τους πολιτικούς! Σε ένα κράτος που δεν υπάρχει πλέον Υπουργείο Πολιτισμού, παρά μόνο Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, εκείνη πολέμησε και διεκδίκησε! Και κατάφερε! Ήταν η μόνη που διετέλεσε επι 9 χρόνια υπουργός Πολιτισμού, και αυτό δείχνει την αγάπη του κόσμου για τον αγώνα και το έργο της! Ας μην ξεχνάμε πως ήταν η πρώτη που φώναξε πως τα μάρμαρα του Παρθενώνα πρέπει να γυρίσουν όπου ανήκουν!

* Στην παράσταση αυτή, κανείς μας δεν έχει συγκεκριμένο ρόλο! Μαζί με τους Λάζαρο Βαρτάνη, Ζωή Καραβασίλη και Ελένη Κάκκαλου αφηγούμαστε κάποιες φορές, άλλες αναπαριστούμε, στιγμιότυπα από την ζωή της Μελίνας! Δημιουργούμε επι σκηνής τις συνθήκες με τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη να καθοδηγεί! Χωρίς ιδιαίτερα σκηνικά αντικείμενα, μόνο με τα εργαλεία ενός ηθοποιού (φωνή-σώμα-έμπνευση) ! κοινά στοιχεία υπάρχουν  από την στιγμή που το φέρνουμε στο σήμερα και στο καθ ημάς, καθώς μιλάμε για προβλήματα και προβληματισμούς που μας απασχολούν καθημερινά! Δεν θα μπορούσε άλλωστε να μην είναι προσωπικό- χωρίς όμως να παύει να αφορά όλους -από την στιγμή που δημιουργήθηκε από δικές μας ανάγκες και αυτοσχεδιασμούς!

*Στο μέλλον θα ήθελα πάρα πολύ να συνεργαστώ με ανθρώπους που θαυμάζω το έργο τους και τον τρόπο σκέψης τους! Ανθρώπους που δεν φοβούνται να ρισκάρουν, που τολμούν! Ενδεικτικά θα αναφέρω τα ονόματα των κύριων Δ. Μαυρίκιο ,Θ. Μοσχόπουλο, Σ. Ευαγγελάτο, Ρ. Παττεράκη..

*Απ΄όταν αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ με την υποκριτική, έψαξα και έμαθα, πως για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις σχολές θα εξεταστώ και στον χορό! Έτσι, μπήκα σε μία σχολή χορού για να μάθω τα βασικά! Δεν ήξερα όμως πως έτσι θα μου γεννηθεί μία δεύτερη μεγάλη αγάπη! Για μένα χορός και θέατρο είναι αλληλένδετα! Το σώμα είναι το δεύτερο ισχυρότερο εργαλείο ενός ηθοποιού! Καθώς νέος στον χώρο, και πολύ ορεξάτος ακόμα να καθοδηγηθώ, δεν έχει περάσει από το μυαλό μου να στήσω μια εξ ολοκλήρου δική μου παράσταση, αν και δεν έχω στερηθεί την χαρά της δημιουργίας από την θέση του ηθοποιού με κάποιους από τους σκηνοθέτες που έχω συνεργαστεί! Ο σοφός λαός δεν έλεγε άδικα το΄΄ έκαστος εφ ώ ετάχθη΄΄ !

* Στην Αθήνα αγαπώ τις άπειρες επιλογές της, από μέρη για να διασκεδάσεις, να φας, να εξερευνήσεις, μέχρι να χαλαρώσεις και να χαθείς! Αγαπώ την διαδρομή Βύρωνα-  Γκάζι με καλή παρέα, και την θέα από τον Λυκαβηττό, καλοκαίρι. Δεν αντέχω την κίνηση στους δρόμους τις ώρες αιχμής, το να μη βρίσκω να παρκάρω, και την ακρίβεια σε μέρη που δεν τους πρέπει!

* Στο Αll4fun μου αρέσει που δίνει βήμα σε νέους δημιουργούς/αρθρογράφους/καλλιτέχνες, τα εξαιρετικά déjà vuτης Αλεξάνδρας Κόνιακ και φυσικά η συνεργασία με τον www.karmaradio.gr. Το Αll4fun Live που ακούω με κάθε ευκαιρία και φυσικά την εκπομπή της Ειρήνης Μπαλτά!

Αναλυτικές λεπτομέρειες για την παράσταση 2013 / Μελίνα Μ. ακολουθούν στον σχετικό σύνδεσμο: http://www.all4fun.gr/fun/theater/6562-2013-.html

Toυ Κυρ. Κουρουτσαβούρη, 29/5/2013

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα