19.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Παναγιώτα Χαϊδεμένου – Ηθοποιός

Είναι ευλογία το να συναντάς στον δρόμο σου ηθοποιούς με ήθος, ευγένεια και καλοσύνη. Και επειδή καμιά φορά αυτά τα χαρίσματα εκλαμβάνονται – πολύ λανθασμένα κατ’ εμέ – ως καλλιτεχνική αδυναμία η Παναγιώτα Χαϊδεμένου εννοείται φυσικά πως τα συνδυάζει και με υποκριτικό ταλέντο.
 
Αλλά επειδή καλούς ηθοποιούς συναντάς εύκολα, αλλά τόσο καλόψυχους και δοτικούς όχι, είναι σημαντικό να το σημειώνουμε. Η φετινή σεζόν την βρίσκει θεατρικά αρχικά στη “Σάουνα” του Μίλτου Καρατζήμα στο Θέατρο Βαφείο σε σκηνοθεσία Μάριου Μακρόπουλου και από τέλη Νοεμβρίου και στην  «Εποχή του Κυνηγιού» της Σοφίας Γουργουλιάνη σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Χατζηαθανασίου στο BIOS.
 
Για τα δύο συγκεκριμένα έργα, αλλά και για πολλά ακόμα μας μίλησε ως το πρόσωπο της εβδομάδας, το οποίο σκόπιμα συνδυάσαμε την ίδια εβδομάδα, που το All4fun γίνεται 15. Γιατί άλλωστε Παναγιώτα και All4fun πάνε μαζί!!! 
 
* Η αλήθεια είναι πως στο ερώτημα πώς έγινα ηθοποιός στην απάντηση δε θα πρωτοτυπήσω και πολύ. Ήταν κάτι που υπήρχε στο μυαλό μου σχεδόν όσο θυμάμαι τον εαυτό μου. Έλεγα πάντα πως θέλω να γίνω ηθοποιός, ωστόσο πέρασα ένα πολύ αστείο στάδιο. Όταν άκουγα όλα τα παιδάκια να λένε πως όταν μεγαλώσουν θέλουν να γίνουν ηθοποιοί και τραγουδιστές, θεώρησα ότι δεν πρέπει να είμαι μια από τους πολλούς και έτσι σταμάτησα τις προγραμματικές δηλώσεις.

*  Ευτυχώς κάποια στιγμή το ξεπέρασα και φτάσαμε μετά το σχολείο στις σπουδές. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι όλοι το ήξεραν από πάντα, οπότε γονείς και φίλοι δεν έπεσαν από τα σύννεφα, αντιθέτως ήταν πάντα πολύ υποστηρικτικοί.
* Yποκριτική για μένα σημαίνει αλήθεια, έκφραση, ψυχοθεραπεία, ελευθερία, αναπνοή. Μπορώ να βρω πολλές ακόμα λέξεις για να περιγράψω αυτόν τον μαγικό τρόπο να λες ιστορίες άλλων ανθρώπων κάνοντας τις απόλυτα δικές σου & ελπίζοντας να τις κάνεις ιστορίες που θα διηγούνται και οι θεατές.
 
244668316_4583287548432057_8140082154328555892_n.jpg
 
Ειλικρινά δεν ξέρω ποια είναι η σωστή απάντηση για το πώς αντιμετωπίζονται οι καλλιτέχνες εδώ.. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ στην πρώτη γραμμή αλλά, χωρίς να θέλω να μιλήσω καθαρά πολιτικά, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση μας έχει βάλει σε κάποια σκοτεινή γωνία και δεν μας δίνει και πολύ σημασία. Γνωρίζουμε όλοι τα περσινά γεγονότα με την πλήρη υποβάθμιση του πτυχίου μας που, παρά τις προσπάθειες που ξεκίνησαν από τον κλάδο, έχει μείνει στον πάγο. Η αισιοδοξία μου τώρα είναι ένα άλλο κομμάτι. Από μικρή πίστευα & εξακολουθώ να πιστεύω σε ροζ συννεφάκια και στις καλές προθέσεις των ανθρώπων, οπότε ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες ονειρεύομαι έναν κόσμο μέσα στον οποίο όλοι θα καταλαβαίνουν πόσο αναγκαία & θεραπευτική είναι η τέχνη στη ζωή μας και θα υποστηρίζουν ηθικά και πρακτικά τις καλλιτεχνικές δράσεις κάθε μορφής.
* Όπως είπα και παραπάνω για μένα η τέχνη είναι απαραίτητη και λυτρωτική. Ειδικά σε συνθήκες τόσο δύσκολές όσο αυτές που ζούμε σήμερα, μοιάζει το μόνο που μπορεί να μας παρηγορήσει και να μας απαλύνει τις πληγές. Η τέχνη όμως πρέπει να αντιμετωπίζεται και σαν φωνή. Φωνή για να αντισταθούμε, να μιλήσουμε, να καταδείξουμε και να επαναστατήσουμε στα τόσα που συμβαίνουν γύρω μας και μας κατακλύζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο γελωτοποιοί (συχνά είναι και καλά κάνουν, απαραίτητο κι αυτό) αλλά ένα ακόμα μέσο για έκφραση της κοινής γνώμης και κριτική στην πολιτεία και την καθημερινότητα
 
* Έχω την μεγάλη χαρά φέτος να συμμετέχω σε δύο παραστάσεις που αγαπώ πολύ και περιμένω με πολύ χαρά να μοιραστούμε με τον κόσμο. Η «Σάουνα» του Μίλτου Καρατζίμα σε σκηνοθεσία του Μάριου Μακρόπουλου, ξεκίνησε το ταξίδι της στις 10 Οκτωβρίου στο Θέατρο Βαφείο και η «Εποχή του Κυνηγιού» της Σοφίας Γουργουλιάνη σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Χατζηαθανασίου στο BIOS από τις 30 Νοεμβρίου. Δύο διαφορετικά μεταξύ τους έργα, ωστόσο και τα δύο με τον τρόπο τους εξαιρετικά σύγχρονα και σχετικά με τις συνθήκες που ζούμε.
 
4476.JPG
 
* Με τους περισσότερους από τους συντελεστές και των δύο παραστάσεων γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και έχουμε δουλέψει ξανά μαζί. Αυτό πάντα διευκολύνει τις πρόβες γιατί υπάρχει καλό κλίμα και κώδικας επικοινωνίας. Υπάρχουν φυσικά και νέοι συνεργάτες που γνωριστήκαμε και μαζί δημιουργούμε κάτι όμορφο. Και για να μιλήσω απλά και ειλικρινά, πέφτει πολύ γέλιο στις πρόβες και αυτό πάντα βοηθάει. Το να δουλεύω με φίλους για μένα είναι πάντα μια ωραία συγκυρία και μου θυμίζει πως «οι παρέες γράφουν ιστορία»
 
* Στη «Σάουνα» βλέπουμε χαρακτήρες καθημερινούς με όλα τα τρωτά τους σημεία να βγαίνουν στην επιφάνεια μέσα σε μια συνθήκη εγκλεισμού που τους κάνει ευάλωτους και… ικανούς για όλα.
 
* Η Νεφέλη, το κορίτσι που υποδύομαι, είναι ένας χαρακτήρας κοντά και μακριά μου ταυτόχρονα. Αυτό το ψάξιμο άλλωστε ομοιότητας & διαφοράς είναι που κάνει πάντα το «παιχνίδι» ενδιαφέρον.
 saounamariosmakropoulos.jpg
 
* «Η εποχή του κυνηγιού» με ρόλους – στερεότυπα μας φέρνει αντιμέτωπους με όλες τις κοινωνικές διακρίσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς και τη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.
 
* Είναι ένα έργο τόσο αλλόκοτο και γοητευτικό που πιστεύω ότι μέσα από τα άκρα του, θα ταυτιστεί κάθε θεατής.  
 
* Η αλήθεια είναι ότι οι φετινοί μου ρόλοι ενώ διαφέρουν πολύ έχουν κάτι πολύ κοινό. Είναι γυναίκες μόνες και χαμένες που προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους και τον ρόλο τους μέσα σε μια κοινωνία γεμάτη απαιτήσεις.

243803740_5121994557827485_2749045939318918949_n.jpg
 
* Την τηλεόραση την αγαπώ. Και κακά τα ψέματα, για εμάς τους ηθοποιούς είναι ένα απαραίτητο μέσο για να έχουμε δουλειά και στο θέατρο. Για την ώρα έχω κάνει μικρούς ρόλους σε κάποιες σειρές αλλά αγαπημένοι μου σκηνοθέτες, παραγωγοί & casting directors είμαι εδώ για εσάς!!!
* Ο κινηματογράφος δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ίσως το πιο δύσκολο μέσον καθώς δεν γίνονται πολλές παραγωγές, αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές προσπάθειες. Φυσικά και λατρεύω να συμμετέχω σε ταινίες, νιώθω ότι είναι ο απόλυτος συνδυασμός των στοιχείων που σου δίνει το θέατρο και η τηλεόραση. Αγαπημένοι μου σκηνοθέτες παραγωγοί & casting directors του κινηματογράφου είμαι κι εδώ για εσάς!
 
* Για το μέλλον στο θέατρο με ενδιαφέρει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που θαυμάζω και εμπιστεύομαι το καλλιτεχνικό τους έργο. Στόχος μου είναι να εξελίσσομαι και στις συνεργασίες μου αλλά και στα διαφορετικά είδη θεάτρου οπότε δύσκολα μπορώ να διαλέξω ένα ρόλο να πω. Άλλωστε, κάθε ρόλος έχει τη δική του γοητεία. Αγαπώ τις παραστάσεις στα μικρά θέατρα και τη ζεστασιά τους, αλλά και ένα πλουμιστό κοστούμι με μποά σε ένα μεγάλο θέατρο με γοητεύει εξίσου.
 
32893_51083_zoomed_chf_5818.jpg
 
* Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ρόλοι που ονειρεύομαι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, οπότε εύχομαι να έρθουν στην ώρα τους και μέχρι τότε να εκπλήσσομαι ευχάριστα από όσα έχουν να έρθουν. Σίγουρα υπάρχουν σκηνοθέτες που θαυμάζω και θα ήθελα πολύ να είμαι μέρος της δουλειάς τους.
 
* Αχ! Έπιασες φλέβα για την Αθήνα… Εγώ γενικά δεν τη συμπαθώ και πολύ, μάλλον επειδή ζω σε αυτήν από πάντα. Είναι στιγμές που με πνίγει η φασαρία, τα φανάρια, οι δρόμοι, τα μικρά μπαλκόνια, οι άνθρωποι που τρέχουν σαν τρελοί. Νομίζω πως αν είχα διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό δεν θα έμενα στην Αθήνα ποτέ ξανά. Ας πω όμως και κανένα θετικό! Λατρεύω τα πολλά μικρά μπαράκια της που ξεπροβάλλουν σε μικρά στενά, τις μικρές φοιτητικές γειτονιές, τα θερινά σινεμά, τα πολλά –πάρα πολλά!- θέατρα και τις καλοκαιρινές ταράτσες!
* Είμαι από τους πρώτους Funs του All4fun, τότε που κανείς δεν πίστευε ότι θα μιλάμε για 15 χρόνια παρουσία του σάιτ και για τα βραβεία, που ακολούθησαν. Χωρίς να θέλω να χαϊδέψω αυτιά, αγαπώ το γεγονός  ότι το All4fun είναι εδώ για εμάς! Για τις παραστάσεις μας, τα δελτία τύπου μας, τις ακροάσεις μας, τον επόμενο ρόλο μας, τις πρεμιέρες μας, τα άγχη μας, τα δικαιώματά μας. Είναι σπάνιο και όμορφο να σε στηρίζει κάποιος αφιλοκερδώς και έμπρακτα και να νιώθεις ότι –έστω- αυτός ό ένας/η μία είναι πάντα εδώ. Αφορμή καλή για να ευχαριστήσω τον Κ.Κ. για την βοήθειά του στην Παράσταση «Σάουνα» αλλά και στα τόσα χρόνια που προσωπικά τον ξέρω και είναι πάντα εδώ. Είμαι έτοιμη για το επόμενο πάρτυ για τα 15χρονα γενέθλια του σάιτ!!!!
 
86894689899.jpg
 
& Αναλυτικές πληροφορίες για τη “Σάουνα” ΕΔΩ:
 
&& Αναλυτικές πληροφορίες για την “Εποχή του κυνηγιού” ΕΔΩ:
 
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 6/11/2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα