21.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Κατερίνα Νικολοπούλου – Ηθοποιός

Ο ορισμός της για την υποκριτική είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός και εύστοχος.

“Κάτι που πάνω απ’ όλους μας, αλλά και ταυτόχρονα αφορά όλους μας”, σημειώνει με θέαρμη η Κατερίνα Νικολοπούλου λίγο πριν βιώσει ξανά εκείνη την κάψα εκείνη, που τόσο έλειπε από τους ηθοποιούς της σκηνής ενός θεάτρου, όπως του Χορν.

Λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της παράστασης “Οι μάγισσες του Σάλεμ” σε μετάφραση σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη στον ρόλο κυρίως της Αννας Πάτμαν μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον χαρακτήρα της στο έργο του Άρθουρ Μίλερ, αλλά και για την τηλεοπτική της σεζόν, η οποία ξεκίνησε λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

* Aπ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα και από πολύ μικρή ηλικία ήθελα ν ασχοληθώ με την υποκριτική. Ήταν αναπόφευκτο και κατά κάποιο τρόπο ανάγκη. Παρόλο που σπούδασα και κάτι άλλο για ευνόητους λόγους, οδηγήθηκα εδώ να κάνω αυτό και να νιώθω γεμάτη απ αυτό.

* Ο χορός και συγκεκριμένα το κλασικό μπαλέτο ήταν μία ενασχόληση που καταπιάστηκα 13 ολόκληρα χρόνια της ζωης μου και ήταν πολύ βοηθητικό για τη δουλειά μου και όχι μόνο εκτός από πολύ όμορφο. 

* Για μένα η υποκριτική ορίζεται μέσα από την ελευθερία και το μοίρασμα. Ειλικρινά και αυθόρμητα μπορώ να πω ότι για μένα είναι κάτι που είναι πάνω απ’ όλους μας και ταυτόχρονα αφορά όλους μας. Εμπεριέχει τα πάντα αλλά πάνω απ όλα είναι ενα παιχνίδι χωρίς αρχή και τέλος. Κι αυτό είναι που μας συνεπαίρνει, όσο δύσκολο κι αν είναι να υπηρετούμε αυτήν την τέχνη.

245413399_665075541064922_1617896994469427401_n.jpg
 
* Το πως αντιμετωπίζεται ένας καλλιτέχνης στην Ελλάδα του σήμερα φάνηκε την περίοδο της καραντίνας που αντιμετωπιστήκαμε σαν περιθωριοποιημένοι πολίτες με συγκεκριμένη ταυτότητα αλλά χωρίς τα αυτονόητα δικαιώματα. Εγώ προσωπικά ένιωσα μεγάλη απόγνωση και ανασφάλεια. Το θετικό είναι ότι μέσα απ’ αυτή τη δοκιμασία που περνάμε έχει φανεί ξεκάθαρα όσο ποτέ η ανάγκη του ανθρώπου για το δώρο αυτό της τέχνης και είναι αδιαμφισβήτητο ότι η δουλειά μας μόνο καλό έκανε, κάνει και θα κάνει στην κοινωνία. Ας το στηρίξουμε όλοι όπως και όσο μπορούμε. Κάθε βήμα είναι σημαντικό και ευτυχώς γίνονται γενναία βήματα έστω και μετά από επίμονες προσπάθειες και πολλούς αγώνες. 
 
* Ένα μεγάλο κομμάτι της απαράδεκτης αντιμετώπισης του κλάδου μας εκ μέρους της πολιτείας οφείλεται και στην έλλειψη οργάνωσης του κλάδους μας από εμάς τους ίδιους. Δυστυχώς κάποια πολύ αρνητικά έχουν κληροδοτηθεί, αλλά η μετατόπιση έχει αρχίσει να συμβαίνει και αυτό είναι ελπιδοφόρο. 

* Αναμένω και προσμένω όσο ποτέ άλλοτε να ξεκινήσει η παράσταση που συμμετέχω αυτόν τον χειμώνα και γενικά το θέατρο που έλειψε πολύ. Η ζωντανή στιγμή που προσφέρει το θεατρο δε μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο. Είναι κάτι μοναδικό. Στη ζωή μου πιστεύω ότι οτιδήποτε δε μπορεί να αντικατασταθεί είναι και ανεκτίμητης αξίας οπότε το να πάρει σάρκα και οστά όλο αυτό που τόσο καιρό δημιουργούμε είναι κάτι παραπάνω από απλή επιθυμία, είναι αναγκαιότητα που θα φέρει και μια ολοκλήρωση. 

* «Η δοκιμασία» ή «Οι Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μιλλερ είναι ένα πραγματικό διαμάντι με ουσιαστικά και πολύπλευρα μηνύματα. Αφορά σε βάθος χρόνου καθώς κατακρίνει την καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών και τη μανία του ανθρώπου να θεωρεί τον εαυτό του κάτοχο μιας ανώτερης δύναμης και αλήθειας.

245161996_463176788278536_6175941405862105700_n.jpg
 

* Ο κύριος ρόλος που έχω αναλάβει είναι της Άννας Πάτναμ και είναι κάτι τελείως διαφορετικό απ´αυτά που έχω κάνει ως τώρα. Νιώθω ευγνωμοσύνη και χαρά γι αυτό. Για το έργο για τους συνεργάτες και για το όλο. Όλοι ανυπομονούμε να ξεκινήσει αυτο που δουλεύουμε σχεδόν δυο χρόνια και επιτέλους έφτασε η στιγμή να πραγματοποιηθεί. 

* Οι λόγοι που πρέπει να δει κάποιος την παράσταση μας, πέραν των προαναφερθέντων, δεν είναι διαφορετικοί απ αυτούς που πρέπει να δει κάποιος οποιαδήποτε άλλη παράσταση, ειδικά τη φετινή χρόνια. Η στήριξη είναι απαραίτητη και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό που εκλαμβάνω είναι ότι ο κόσμος περιμένει και θέλει να δει θέατρο σε βαθμό συγκινητικό. Αυτος είναι και ο λόγος που εμεις παίρνουμε τη δύναμη να συνεχίσουμε. 

* Αυτήν την περίοδο συμμετέχω τηλεοπτικά στη δραματική σειρά «Το μυστικό της πεταλούδας» που προβάλλεται στο ΡΙΚ στο κρατικό κανάλι της Κύπρου. Αυτή η συνεργασία προέκυψε την περσινή χρονιά με βρήκε σε μια δύσκολη περίοδο και μου έδωσε ουσιαστική ανάσα. Το εκτιμώ και χαίρομαι που βρίσκομαι σ´ένα πρότζεκτ που όλοι παλεύουν με ότι έχουν ακόμη και το ελάχιστο για να βγει ένα ωραίο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. 
 
245256084_1310015492754702_7377945853055580521_n.jpg
 
* Χαίρομαι που γίνονται ολοένα και περισσότερες τηλεοπτικές δουλειές και στην Ελλάδα και όλα δείχνουν πως τα πράγματα οδηγούνται σε καλύτερα μονοπάτια. Η μυθοπλασία δεν είναι μόνο οι σαπουνόπερες και η ψυχαγωγία δεν είναι μόνο τα ριαλιτις. Αυτό έχουν αρχίσει να το αφουγκράζονται αυτοί που πρέπει να το αφουγκραστούν και γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες. 

* Ελπίζω μόνο σε όμορφές και ποιοτικές συνεργασίες και σε κοινά όνειρα και στόχους. Μόνο έτσι έχει νόημα ό,τι κι αν κάνουμε εδώ.

* Το σινεμά αποτελεί ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι απ´οτιδήποτε άλλο. Με άλλες ποιότητες και άλλο αντίκρυσμα. Αν και δεν είμαι τόσο εξοικειωμένη καθώς έχω κάνει λίγα πράγματα σ´αυτό, θαυμάζω πολύ τους συναδέλφους μου που έχουν καταφέρει να καταπιάνονται μόνο μ´αυτό το είδος και να βιοπορίζονται από αυτό στη σημερινή Ελλάδα.  
 256297_111806655631531_1780724152_o.jpg
 
* Με βοηθάει και με κάνει να νιώθω πιο δυνατή και όχι μόνο πρακτικά όταν ασχολούμαι με την εκγύμναση του σώματος. Με κινητοποιεί και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μου. Έχω ασχοληθεί κατά καιρούς με διάφορα αθλήματα και συνεχίζω να δοκιμάζω καινούρια πράγματα κατά καιρούς.

* Δεν μπορώ να ζήσω μακριά απ την Αθήνα. Με αναζωογονεί και με ενεργοποιεί.Είναι το εδώ και τώρα και η ενέργεια της που με συναρπάζουν σαν να την περπατάω κάθε φορά πρώτη φορά. Σίγουρα θα μ έκανε να νιώθω πιο ευχάριστα αν ήταν μια πιο ασφαλής πόλη αλλά κι αυτό ακόμη το παραβλέπω χάρην της μοναδικής αυτής ενέργειάς της.

* Το All4fun αφήνει το δικό του αποτύπωμα. Θεωρώ ότι δίνει
στο χώρο μας την αξία που πρέπει, προσφέροντας το βήμα και σε νέους καλλιτέχνες να μιλήσουν και ν’ ακουστούν.
 
& Αναλυτικές πληροφορίες για τις “Μάγισσες το Σάλεμ” ΕΔΩ:
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 14/10/2021 

245280951_1309742582773237_1238436415174175392_n.jpg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα