35.2 C
Athens
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Το πρόσωπο της εβδομάδας: Αλκιβιάδης Μαγγόνας – Ηθοποιός / Μουσικός

Στη Φλώρινα ανακάλυψε την κλίση του στον αθλητισμό με ξιφασκία και χάντμπολ. Όταν μετέπειτα πέρασε στη λογιστική στη Θεσσαλονικη ο αθλητισμός έδωσε τη θέση του σε δύο νέες αγάπες. Τις οποίες πλέον διατηρεί μέχρι και σήμερα, όπως βέβαια και τη διαχρονική του λατρεία για τον ΠΑΟΚ.
 
Ο Άλκης Μαγγόνας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη θεατρική ομάδα Εν Δυνάμει της Ελένης Δημοπούλου και ξαφνικά κάτι σκίρτησε μέσα του. Στη Θεσσαλονίκη, μάλιστα, άρχισε και η ενασχόλησή του με τη μουσική. Αρχικά με τη δημιουργία μιας μπάντας με τρεις φίλους του και στη συνέχεια ακόμη σε μεγαλύτερο βάθος, όταν άρχισε να πειραματίζεται με διάφορα όργανα. Σήμερα πια και ενώ συμπληρώνει πλέον τρία καλοκαίρια από τότε που αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου αποτελεί αυτό που πολλές φορές λέγεται “πολυεργαλείο”, δεδομένου πως η χρησιμότητα του σ’ ένα σχήμα είναι σημαντική. Είτε ως ηθοποιού (π.χ. Γιούγκερμαν), είτε ως μουσικού (π.χ Αρίστος), είτε και στα δύο μαζί…
Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία που περνάει και από την Επίδαυρο, αλλά θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα ως μέλος του χορού στην παράσταση “Οιδίπους Τύραννος” που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Η νέα θεατρική σεζόν, μάλιστα, θα τον βρει να παραμένει τόσο στον Γιούγκερμαν, όσο και στον Αρίστο, δεδομένου πως και οι δύο πολύ επιτυχημένες παραστάσεις θα συνεχιστούν.  
 
* Η υποκριτική ξεκίνησε για μένα από τη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασα για έξι χρόνια Λογιστική. Εκεί βρήκα την ομάδα «Εν δυνάμει» (που φέτος συμμετέχει στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με τα «Ερωτευμένα άλογα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου), μια ομάδα νέων με δυνητικές και εν κινήσει ικανότητες που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη από την Ελένη Δημοπούλου. Σ’ αυτήν την ομάδα συμμετείχαν από ερασιτέχνες ηθοποιούς και χορευτές μέχρι κηπουρούς και εργάτες. Άνθρωποι δηλαδή που δεν είχαν καμία σχέση με το θέατρο, και το γνωρίσαμε εκεί όλοι μαζί από την αρχή. 

* Από την άλλη πλευρά η μουσική ξεκίνησε πάλι από τη Θεσσαλονίκη με μία μπάντα που κάναμε με τρεις αδερφικούς μου φίλους καλλιτέχνες: τον Αλέξανδρο Δάικο, τον Γιώργο Κεβρεκίδη και τον Αντώνη Τσίτση και την ονομάσαμε 3 Laloun βγάλαμε έναν δίσκο που υπάρχει στο youtube και για περίπου μια εξαετία οργώναμε τη Βόρεια Ελλάδα από μικρές μουσικές σκηνές μέχρι μεγάλα εγχώρια φεστιβάλ. Μετά βέβαια όλα αυτά τελείωσαν και μέσα σε μια νύχτα κατέβηκα στην Αθήνα, όταν έμαθα ότι πέρασα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. 

51373654_297461974291725_2298474331392442368_n.jpg

* Κατά την γνώμη μου υποκριτική είναι να κατορθώσεις να πεις μια ιστορία, όπως συμβαίνει και στη ζωή.

* Μουσική για μένα είναι ό,τι δε μπορεί να ειπωθεί με λόγια. Το ένα ακολουθεί το άλλο κατά κάποιον τρόπο.
 
* Στον χώρο μας δεν υπάρχει μισθός, δεν υπάρχει ασφάλιση, δεν υπάρχει τίποτα εκτός από τους Κρατικούς οργανισμούς και 1 ή 2 ακόμη θέατρα ιδιωτικά που μπορούν και αντέχουν και παλεύουν με τεράστια υπομονή και επιμονή για να κρατηθεί ψηλά η σημαία. Εκεί βέβαια γίνεται σφαγή για το ποιος θα πρωτοπαίξει και βέβαια γίνεται και αυτό που συμβαίνει πάντα. Όλοι παραπονιόμαστε, αλλά μόλις βρούμε δουλειά σιωπούμε και εξαφανιζόμαστε ως συνήθως. Προσωπικά όταν θα μείνω άνεργος την κιθάρα από τη μια, το κλαρίνο από την άλλη, καλή παρέα και θα παίζουμε τις μουσικές μας στον δρόμο.

* Κατ’ εμέ ο ρόλος της τέχνης είναι πάντα εξυψωτικός και βαθιά πολιτικός .Η τέχνη μπορεί να κινητοποιήσει αλλά δεν είναι αυτή η οποία καθορίζει τις εξελίξεις. Ο καθένας από εμάς που αφηγείται μια ιστορία ή λέει ένα τραγούδι αυτομάτως καταδεικνύει και μια πολιτική στάση. Είτε αυτό που λέει είναι αμιγώς πολιτικό είτε ερωτικό.

66638758_455244855053437_6218540490539663360_n.jpg

* Ο “Οιδίπους Τύραννος” για μένα είναι για το ωραιότερο έργο της δραματικής λογοτεχνίας. Έχει την τέλεια πλοκή και εμπεριέχει ένα ερώτημα που απασχολεί εμένα προσωπικά το ερώτημα «ποιος είμαι». Από μόνο του αυτό το ερώτημα καλύπτει όλη την ανθρώπινη φύση. Σκηνοθεσία Κωσταντίνος Μαρκουλάκης, μουσική Μίνως Μάτσας, κίνηση Κική Μπάκα. Δημήτρης Λιγνάδης, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Χατζόπουλος, Γιώργος Ζιόβας, Νικόλας Χανακούλας, Γιώργος Ψυχογιός και 10 άνθρωποι χορός από ηθοποιούς-μουσικούς. Έχουμε κατασκευάσει ένα πάρα πολύ ωραίο οικοδόμημα λέγοντας την ιστορία του Οιδίποδα σε όλη την Ελλάδα και για δύο ημέρες στο κοίλον της Επιδαύρου.

* Είναι τεράστια χαρά, που βρίσκομαι δεύτερη φορά στην Επίδαυρο και πρώτη φορά σε τραγωδία. Κάθε φορά όταν γνωρίζω καινούριους ανθρώπους σε καινούριους θιάσους χρειάζομαι να υπάρχει χαρά απ’ όλους και σ’ αυτήν την ομάδα υπάρχει άφθονη. Δεν είναι αυτονόητο. Τιμή μεγάλη που συμμετέχω σε αυτόν τον Οιδίποδα. Είναι όλοι υπέροχοι.

* Ο «Αρίστος» ήταν ένα τεράστιο σχολείο. Μεγάλη τύχη που συμμετείχα σ’ αυτήν την παράσταση. Τέσσερις υπέροχοι άνθρωποι με σκηνοθέτη τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τους Μιχάλη Οικονόμου, Λένα Ουζουνίδου, Γιώργο Χριστοδούλου. Ως μουσικός επί σκηνής κάθε βράδυ μαζί τους με την αφήγηση την ιστορία του Παγκρατίδη, ταυτόχρονα προσπαθούσα να κλέβω και υποκριτικές στιγμές. Επί της ουσίας περνούσα σεμινάριο υποκριτικής live on stage. Του χρόνου θα είμαστε και πάλι μαζί.

64885955_2073607456275151_8424780420725342208_n.jpg

* Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στην οποία βρέθηκα στο Θέατρο Πορεία. Η πρώτη ήταν η «Αγριόπαπια» του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου και η 2η φέτος στο μυθιστόρημα του Μ.Καραγάτση «Γιούνγκερμαν» πάλι σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Έκανα 3 διαφορετικούς ρόλους και έπαιζα και μουσική. Μεγάλη δοκιμασία, μεγάλο στοίχημα, μεγάλος θίασος, μεγάλη ευθύνη αλλά πιστεύω πως τα καταφέραμε άψογα. Του χρόνου θα συνεχίσω για 3η χρονιά στο Θέατρο Πορεία καθώς ο «Γιούνγκερμαν» θα επαναληφθεί.

* Από μικρός και για πολλά χρόνια στη Φλώρινα έκανα ξιφασκία και χάντμπολ. Κατέβαινα σε αγώνες εδώ στην Αθήνα και οι προπονήσεις ήταν πολλές. Μέχρι που ήρθαν οι Πανελλαδικές και κόπηκαν όλα μαχαίρι όπως γίνεται πάντα. Μετά όταν μπήκα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού λόγω προγράμματος σπουδών έκανα ουσιαστικά χορό και έπιασα ξανά σπαθί στο χέρι.

* Δεν είχα ποτέ καλή σχέση με το γράψιμο. Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να γράφω και να συλλέγω υλικό για κάτι δικό μου που σκέφτομαι να κάνω μακροπρόθεσμα.

* Θυμάμαι ότι εκείνα τα τρία χρόνια στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν μια ζωή ολόκληρη. Όλα τα συναισθήματα. Ξεγυμνωθήκαμε όλοι. Αυτό που θυμάμαι έντονα και μου λείπει είναι τα τσιγάρα στο εντευκτήριο και η αίσθηση ενός μόνιμου φλέρτ από όλους. Δε μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Σ’ αυτό που σου ανέφερα πριν ότι ετοιμάζω θα γίνει με μερικά από τα παιδιά γιατί τους εμπιστεύομαι και ας μην τους βλέπω. Και νιώθω ότι τους χρωστάω κάτι και αυτό θέλω να το μοιραστώ μαζί τους.

13559103_10209025811298937_4444881205423572984_o.jpg

* Τραγούδι έχει κάθε μέρα σχεδόν, είτε με φίλους έξω είτε μόνος στο σπίτι.

* Τα όργανα έχουν μαζευτεί πολλά είναι η αλήθεια και κάποια τα έχω παρατήσει, όπως το φλάουτο. Τον τελευταίο ένα χρόνο και λόγω παραστάσεων αλλά και ακουσμάτων ίσως μελετάω καθημερινά κλαρινέτο τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα. Παραδοσιακά ηπειρώτικα μοιρολόγια και σκοπούς. 

* Από τις μέχρι τώρα συνεργασίες αυτή που θα έχω να θυμάμαι μια ζωή, όπως ο καθένας μας νομίζω, είναι η πρώτη. «Φιλιώ Χαιδεμένου» με την Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο Θέατρο Βεάκη. Νοέμβριος του 2016. Όσον αφορά στις συνεργασίες που προσδοκώ νομίζω ότι σε βρίσκουν. Ό,τι είναι να έρθει καλοδεχούμενο. Έτσι και αλλιώς αυτό το πράγμα δεν έχει ταβάνι.

27657631_10215921015565280_6167245304108012939_n.jpg

* M’ αρέσει η νέα μου γειτονιά, η Κυψέλη και η πλατεία Αγίου Γεωργίου. Μπορώ να κάθομαι ώρες εκεί.

* Η Φλώρινα είναι πανέμορφη και η πόλη και τα γύρω χωριά της. Το Νυμφαίο, οι Πρέσπες. Πάω ελάχιστα πλέον. Οι αποστάσεις είναι μακρινές και τα εισιτήρια επίσης ακριβά οπότε δε βολεύει να κάνουμε ούτε εγώ ούτε οι δικοί μου συχνές μετακινήσεις. Μου λείπουν οι άνθρωποι. Οι γονείς, τα αδέρφια μου, τα ανίψια μου και οι παιδικοί μου φίλοι. Αν τώρα μεταφερόμουν στη Φλώρινα θα ήθελα ένα καφενείο, τσίπουρα, κλαρίνα, κιθάρες, τραγούδι με γονείς και φίλους. Και πριν τη μάζωξη αν έβλεπα και έναν αγώνα του ΠΑΟΚ δε θα ήταν άσχημα.

* Το All4fun μ’ αρέσει γιατί βοηθάει νέους και μη ηθοποιούς. Επίσης μαθαίνεις άμεσα και γρήγορα τις οντισιόν που γίνονται. Είναι πολύ χρήσιμο αυτό.

& Αναλυτικές λεπτομέρειες για την παράσταση, “Οιδίπους Τύραννος” σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ΕΔΩ:

Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 11/7/2019

13495354_10209025806298812_1185257676878757975_o.jpg

50655396_540282736382133_3969236426515546112_n.jpg

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα