24.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

To πρόσωπο της εβδομάδας: Kλείτος Κωμοδίκης – Ηθοποιός

Χαρακτηρίζει την υποκριτική ως την πιο ενδιαφέρουσα δουλειά του κόσμου. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται μέσω εκείνης μοναδικός. Και εκεί που ο Κλείτος Κομοδίκης μπορεί να έχει ένα σωρό σκέψεις, με το πού βγαίνει στη σκηνή, τα ξεχνάει όλα και ξέρει πως πρέπει να είναι καλός.

Αυτή τη σεζόν υποδύθηκε τον Μουντζούρη, έναν απελπισμένο μαύρο γάτο, στον ρόλο ο οποίος τον είχε συγκινήσει από την αρχή και ήταν χαρούμενος, που του είχε δοθεί στη διανομή της «Τελευταίας μαύρης γάτας».
 
Ο κόσμος αγάπησε και στήριξε τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία κατέκτησε και το βραβείο κοινού All4fun ως η καλύτερη παιδική αυτής της σεζόν. 
 
«Αυτό το βραβείο  είναι σίγουρα σημαντικό όσον αφορά στην αποδοχή του κόσμου και στην επιβράβευση της δουλειάς μας. Ταυτόχρονα είναι ένα κίνητρο για ακόμα καλύτερα πράγματα», αναφέρει ο Κλείτος, που έχει βρει τον δικό του κώδικα επικοινωνίας με την Ιδέα (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής), αλλά και με τα υπόλοιπα παιδιά του θιάσου.
 
Πριν από λίγες εβδομάδες, μάλιστα, με την ομάδα Sui Generis, που είχε δημιουργήσει ο Γάκης πριν από μια πενταετία, συμμετείχε στη διασκευή του έργου, το «Ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή στο πλαίσιο της ανοιχτής πλατφόρμας του Εθνικού θεάτρου. 
 
* Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να παίζω θέατρο. Eίτε στο σχολείο είτε στον ερασιτεχνικό θίασο της περιοχής μου. Όποτε την απόφαση να γίνω ηθοποιός την είχα πάρει αρκετά νωρίς και ήταν αρκετά ξεκάθαρο για μένα. 
 
* Η υποκριτική για μένα είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης. Εκεί που έχεις ένα σωρό προβλήματα και ένα σωρό σκέψεις στο κεφάλι σου ξαφνικά στις 9.15 το βράδυ πρέπει να βγες στη σκηνή και να είσαι κάποιος άλλος, κάπου αλλού, να φοράς περίεργα ρούχα, να είσαι βαμμένος περίεργα, να λες λέξεις που δεν είναι δικές σου και να πρέπει να είσαι και καλός. Νομίζω ότι είναι η πιο ενδιαφέρουσα «δουλειά» του κόσμου. 
 
* Η αλήθεια είναι ότι στο θέατρο υπάρχει μία μόνιμη κρίση για τους νέους ηθοποιούς. Πόσο μάλλον τώρα που η κρίση είναι γενική σε όλα τα επίπεδα. Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει αμοιβή και μέσω κάποιων φεστιβάλ προσπαθούν να ανοίξουν κάποιες πόρτες που δεν θ’ άνοιγαν. 
* Φυσικά και η τέχνη μπορεί να δώσει απαντήσεις στη τωρινή κατάσταση της Ελλάδας αλλά προσωπική μου γνώμη αυτό που χρειαζόμαστε και έχουμε περισσότερο ανάγκη είναι η τέχνη να θέτει ερωτήματα και όχι να δίνει απαντήσεις. 
 
* Η «Τελευταία μαύρη γάτα» φέτος ήταν μια δουλειά που όντως έθετε ερωτήματα. Σ ΄αυτό συντέλεσε ιδιαίτερα το κείμενο του κ. Τριβιζά που είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ευφυιές. Επίσης η ευρηματική σκηνοθετική ματιά της ομάδας ιδέα ( Κώστας Γάκης, Κωσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα), οι δικές μας προτάσεις των ηθοποιών και όλοι οι συντελεστές που εργάστηκαν με μεράκι συνέθεσαν μια αληθινά αξιόλογη παράσταση. Γι’ αυτό και ο κόσμος την αγάπησε και την στήριξε παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό που υπάρχει. 
 
* Στην παράσταση είχα το ρόλο του Μουτζούρη ενός απελπισμένου μαύρου γάτου, ο οποίος για να γλιτώσει το άγριο κυνηγητό από τους ανθρώπους αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του. Από την αρχή που διάβασα το κείμενο αυτός ο ρόλος με συγκίνησε περισσότερο απ’ όλους και μ’ έκανε πολύ χαρούμενο η διανομή. Η παράσταση κατά πάσα πιθανότητα θα πάει και του χρόνου με κάποιες αλλαγές βέβαια που σίγουρα θα είναι για το καλό της.
 
* Το βραβείο καλύτερης παιδικής παράστασης της χρονιάς από το κοινό του Αll4fun σίγουρα είναι σημαντικό όσον αφορά στην αποδοχή του κόσμου και στην επιβράβευση της δουλειάς μας. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα κίνητρο για ακόμα καλύτερα πράγματα.
 
* Με κάποια παιδιά από τον θίασο είχα ξανασυνεργαστεί με κάποια άλλα όχι. Είναι όμως από τις δουλειές που από την πρώτη πρόβα νιώθεις τη χημεία που υπάρχει στο θίασο και εννοώ καθαρά την αισθητική της δουλειάς. Οι σχέσεις και οι φιλίες φτιάχνονται με το καιρό ή και όχι. Με τους σκηνοθέτες νομίζω τα λόγια είναι περιττά εκτός από την Αθηνά Μουστάκα που πρώτη φορά συνεργαστήκαμε και που σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλες, με τους “Κωστήδες” συνεργάζομαι χρόνια. Έχουμε βρει κώδικες επικοινωνίας και καλλιτεχνικά και στη προσωπική μας σχέση. Υπάρχει μια αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη που είναι η βάση για μια δημιουργική και “φυσιολογική” δουλειά. 
 
* Επίσης με την ομάδα μας τη Sui generis που έφτιαξε ο Κώστας Γάκης πριν από πέντε χρόνια κάναμε μια παράσταση στην ανοιχτή πλατφόρμα του Εθνικού θεατρου. Διασκευάσαμε το «Ρολόι του κόσμου χτυπάει μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπιμπή. Ένα πραγματικά επίκαιρο κείμενο που μιλάει κυρίως για τον φασισμό και τον ρατσισμό. Πήγε πάρα πολύ καλά και περιμένουμε από το Εθνικό θέατρο αν θα είναι στο ρεπερτόριο γιατί το φεστιβάλ ήταν διαγωνιστικό ή αν θα το τρέξουμε σε κάποιο άλλο θέατρο. 
 
* Η Κύπρος για μένα είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής μου Από εκεί κατάγομαι, εκεί μεγάλωσα. Εκεί είναι οι γονείς μου, οι φίλοι μου, το σπίτι μου και μου λείπουν πάρα πολύ όλα αυτά. Δυστυχώς οι υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να πηγαίνω όσο συχνά θα ήθελα και όσο θα ήθελε η μάνα μου. 
 
* Με την τηλεόραση δεν έχω κάποια σχέση. Η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω επιδιώξει κιόλας. Αν υπάρξει όμως κάποια πρόταση που να μ’ ενδιαφέρει δεν το αποκλείω. Όπως φυσικά ισχύει και με τον κινηματογράφο 
 
* Με τη σκηνοθεσία ίσως κάποια στιγμή το κάνω αλλά αυτό που μ’ ενδιαφέρει περισσότερο είναι να παίζω θέατρο και εκεί είμαι επικεντρωμένος. Με το τραγούδι και το χορό μια χαρά τα πάω, δεν έχω κάτι μαζί τους προσωπικό. Αυτά έχουν κάτι μαζί μου. Το ψάχνω πάντως μήπως κάποια στιγμή τα βρούμε γιατί είναι και αυτά ένα απαραίτητο κομμάτι της δουλείας μας. 
 
* Την Αθήνα την λατρεύω για όλους τους λόγους που μπορεί κάποιος να σκεφτεί. Είναι το δεύτερο μου σπίτι και από μικρός πάντα ήθελα να έρθω. Γενικά πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια απο τις πιο όμορφες χώρες στον κόσμο και ένας σημαντικός παράγοντας που συντελεί σ ΄αυτό είναι και η Αθήνα. 
 
* Το Αll4fun είναι ένα σάιτ το οποίο πραγματικά χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε οικονομικό κίνητρο είναι κοντά στο θέατρο. Το στηρίζει και νομίζω ότι σιγά – σιγά παίρνει και την αποδοχή που του αξίζει. Ευχαριστούμε για την ανιδιοτελή δουλειά που κάνετε εύχομαι να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο. Καλά μπάνια…
 
& Η «Τελευταία μαύρη γάτα» ήταν και μια από τις παραστάσεις, που αποτέλεσαν επιλογή της εβδομάδας για το All4fun μέσα στη σεζόν 2014-15:http://www.all4fun.gr/columns/epilogi-evdomadas/9817–q-q-.html
 
Του Κυριάκου Κουρουτσαβούρη, 4/6/2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα