31.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Mato Grosso: “Τραγουδάμε μικρές κινηματογραφικές ιστορίες και ταξιδεύουμε τη μουσική μας σε όλο τον κόσμο”

Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη γκρουπ που αναδύθηκε μέσα από την εγχώρια indie rock σκηνή. Οι Mato Grosso παίρνουν τη σκοτεινή εκδοχή του indie rock και την οδηγούν σε πιο φωτεινά μονοπάτια.

Δανείζονται τη φράση του συγγραφέα και συνθέτη Robert Fritz: If you limit your choices only to what seems possible or reasonable, you disconnect yourself from what you truly want, and all that is left is a compromise για να δηλώσουν πόσο ανοιχτούς ορίζοντες διαθέτουν μουσικά και ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν, πειραματιζόμενοι με τον ήχο τους που παραμένει ηλεκτρονικός άλλοτε πιο σκληρός, άλλοτε ονειρικός, μα πάντα πλούσιος. Τα βίντεο του γκρουπ επίσης ενδυναμώνουν τους στίχους που χτυπούν δυνατά και μεταδίδουν μια δική τους δύναμη αφήγησης.

Η φωνή του Άρη Σιαφά σε μαγνητίζει με την ιδιαίτερη χροιά και μια ελαφριά ευαισθησία – ίσως και μελαγχολία κάποιες φορές – που εκπέμπει, σαν να σκορπάει ομίχλη ενώ σε κάποια κομμάτια εκφράζει πάθος και δυναμισμό. Ιδιαίτερα δυναμική κι ευαίσθητη είναι και η Αλεξάνδρα Κόνιακ στα κομμάτια που ερμηνεύει.

Πάμε να τους γνωρίσουμε καλύτερα….

matogrosso4.jpg

Οι Matto Grosso είναι ένα alternative indie / rock συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια περίπου, όταν συναντήθηκαν ο Νίκος Βίττης-ψυχή του συγκροτήματος και ο Άρης Σιαφάς-η φωνή παλιότερα πίσω απ’το μικρόφωνο των Matisse. Ενώ αρχικά οι δυο τους ξεκίνησαν σαν duo για να ηχογραφήσουν κάποια τραγούδια, η ηχογράφηση του άλμπουμ και τα μετέπειτα live δημιούργησαν την ανάγκη να συμπληρωθεί το ντουέτο. Ο σαξοφωνίστας Δήμος Δημητριάδης έφερε σε επαφή πρώην μαθητές του και αυτοί με τη σειρά, τους φίλους τους. Το γκρουπ σήμερα αποτελείται από έξι ταλαντούχους μουσικούς που προέρχονται από διαφορετικά μουσικά είδη.

Εξαιτίας αυτού του διαφορετικού μουσικού παρελθόντος των μελών της, η μπάντα πειραματίζεται με ήχους και στυλ, ενσωματώνοντας διάφορα στοιχεία κι έχει επιρροές από alternative rock, art rock, punk, progressive rock, new wave, Canterbury scene, αλλά και είδη μουσικής πέραν της ροκ, κλασική, ηλεκτρονική και τζαζ, ακόμη και ethnic.

80039829_1817972065002815_3328772866136080384_n.png

Η ιστορία πίσω από το όνομα του συγκροτήματος

Tο όνομα Mato Grosso (“Thick Bushes”) προέρχεται από την ομώνυμη πολιτεία της Βραζιλίας μέσα στην οποία βρίσκεται η περιοχή Pantanal, o μεγαλύτερος εσωτερικός υγρότοπος της γης, μια περιοχή που είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένη με τροπικό δάσος του Αμαζονίου, υγροτόπους και πεδιάδες σαβάνας. Το συγκρότημα επέλεξε το όνομα προς υποστήριξη μιας δικαστικής απόφασης το 2012 που ανέστειλε την κατασκευή ενός φράγματος στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας, ένα έργο που θα κατέστρεφε περιοχές υγροτόπων και θα εκτόπιζε φυλές ιθαγενών. Ένα έργο που απειλεί σοβαρά τα προς το ζην των αυτόχθονων φυλών στην περιοχή του Sete Quedas («Επτά καταρράκτες»), μια περιοχή που θεωρείται ιερή για τους λαούς Kayabi, Mundurucu και Apiaká. Το όνομα λοιπόν, επιλέχθηκε για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.

Οι ίδιοι μας συστήνονται μέσα από τη σελίδα τους με τα ακόλουθα λόγια:

«Οι Mato Grosso τραγουδούν μικρές κινηματογραφικές ιστορίες. Αφηγούνται την αγάπη στη Ζωή, τη συγκίνηση στον Έρωτα, το σεβασμό στον ‘Αλλον. Με όνομα από μια περιοχή της Βραζιλίας -έναν από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της γης- και μουσικούς από την Ελλάδα, οι Mato Grosso είναι ένα collective alternative indie/rock συγκρότημα που ταξιδεύει (με) τη μουσική του σε όλο τον κόσμο. Όπου υπάρχει πράσινο και όπου δεν υπάρχει. Mato Grosso θα πει Πυκνοί Θάμνοι». #MatoGrosso

oCS6eJCC7y73sza_bpSZ-TN8.jpeg

jHErMcmg8DGyq9btkBX5-4bh.jpeg

2bdChbc6OMmS4ZFDYtBeYiw7.jpeg

Το συγκρότημα αποτελείται από τους:

Άρης Σιαφάς, vocals

Νίκος Βίττης, guitar

Αλεξάνδρα Κόνιακ, guest vocals

Αλέξανδρος Δανδουλάκης, guitar

Γιάννης Βουτσινάς, bass

Γιάννης Παπαδόπουλος, keyboards

Γιώργος Κασαβέτης, drums

Το 2018 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος της μπάντας “Songs for M”, ο οποίος κινείται σε μια γκάμα μουσικών ειδών. Οι στίχοι είναι ερωτικοί στην πλειονότητά τους αλλά καθώς το συγκρότημα διακατέχεται από έντονη περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία, στα νέα τραγούδια υπάρχουν και στίχοι με πολιτικό περιεχόμενο. Στην ερώτησή μας αν θα ξεχώριζαν κάποιο τραγούδι ο Νίκος Βίττης απαντά: «Δύσκολη απάντηση, ο καθένας προτιμά και διαφορετικό τραγούδι. Η Αλεξάνδρα που μας παρατηρεί θεωρεί καλύτερα τραγούδια το Dreams και το Marianna. Ίσως το Substitute Love».

h_fk1tqZ53uirbXv66n4ZGhY.jpeg

FlI1inPThL_ayhTEN4rHPpyY.jpeg

Να αναφέρουμε εδώ ότι δύο μουσικά βίντεο του συγκροτήματος έχουν επιλεγεί σε αντίστοιχα κινηματογραφικά φεστιβάλ: το “Barcoded Love” στο European Cinematography Awards 2020 στο Amsterdam (finalist) και το “Lazy Lovers” στο Tokyo Lift-Off Film Festival 2020, ενώ προβλήθηκε – εκτός διαγωνισμού- στο Sydney Lift-Off Film Festival 2019.

100744580_6206325909153_5772672827371028480_n.jpg

Η καινούρια δουλειά κινείται σε ακόμη μεγαλύτερη γκάμα ειδών αλλά κάποια τραγούδια συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικά είδη. Επίσης θα είναι άλλος ο παραγωγός, πάντα σε συνεργασία με το γκρουπ.

Αξιοζήλευτη είναι η πορεία που διαγράφει κάθε μέλος του συγκροτήματος σε διαφορετικά μουσικά είδη αλλά και σε άλλα καλλιτεχνικά πεδία.

  • Ο Νίκος Βίττης γράφει μουσική για θέατρο και σινεμά. Επίσης είναι το πρόσωπο πίσω από τη δημιουργία των music videos αλλά και των lyric videos του γκρουπ. Τα σκηνοθετεί μόνος του ή με τη βοήθεια κινηματογραφιστών και τα μοντάρει. Ήδη έχει αρχίσει να οργανώνει το περιεχόμενο των καινούριων music videos. Παράλληλα ασχολείται με την συγγραφή σεναρίων και ετοιμάζεται για τα γυρίσματα μιας ταινίας μικρού μήκους.
  • Ο Άρης Σιαφάς υπήρξε ο τραγουδιστής των Matisse, μέλος των Hometaping και πλέον ως Singing Head, είναι έτοιμη και νέα δουλειά.
  • Ο Γιάννης Παπαδόπουλος, παίζει κυρίως jazz, μέλος πολλών μπαντών, αλλά κυρίως του “Next Step Quartet” του οποίου είναι έτοιμο το τέταρτο άλμπουμ και ετοιμάζεται παράλληλα να κυκλοφορήσει και το πρώτο του προσωπικό.
  • Ο Αλέξανδρος Δανδουλάκης είναι επίσης μέλος σε πολλές μπάντες, αλλά ως Alex Dante έχει κυκλοφορήσει διασκευασμένα έργα του Σοπέν και του Ραχμάνινωφ για σόλο ηλεκτρική κιθάρα, ενώ πλέον τα παρουσιάζει και με συνοδεία drums.
  • Ο Γιάννης Βουτσινάς, μέλος σε πολλές μπάντες, είναι η ψυχή των Gordy’s Roster οι οποίοι παίζουν μουσική της Motown Records.
  • Ο Γιώργος Κασαβέτης γράφει μουσική για παραστάσεις θεάτρου και χορού.
  • Η Αλεξάνδρα Κόνιακ, αν και δεν είναι τυπικά μέλος του συγκροτήματος συμμετέχει στις ηχογραφήσεις και στα live και έχει το δικό της γκρουπ με το όνομά της. Έχει κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ.

lpb4mzOVjl0nCb_UmoX_EodM.jpeg

Μιλώντας στο All4fun o Νίκος Βίττης παραδέχεται πως: «Η μουσική πραγματικότητα για ένα συγκρότημα στην Ελλάδα είναι δύσκολη. Προφανώς κανείς μας δεν ζει από το συγκρότημα καθώς αυτό απαιτεί μια αφοσίωση που δεν είναι εφικτή. Είναι δύσκολο ακόμη και να βρεθεί κοινή ώρα για πρόβα για όλους μας. Βέβαια ο εγκλεισμός λόγω της καραντίνας για τους περισσότερους από μας λειτούργησε δημιουργικά. Βρέθηκε χρόνος για δοκιμές αλλά και για σκέψη. Αν το καθιερώναμε κάθε χρόνο πέρα από τις διακοπές και τον πλανήτη θα βοηθούσε και εμάς τους ίδιους να αναστοχαστούμε για την πορεία μας, αλλά και για την πορεία του κόσμου».

Με δεδομένες τις έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας και καθιστούν δύσκολο να προγραμματιστούν ζωντανές εμφανίσεις το φετινό καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα που έρχεται, τα μελλοντικά σχέδια του γκρουπ είναι να προετοιμαστεί καλύτερα για το επόμενο άλμπουμ.

Επίσης ψάχνουν τρόπους για να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε φεστιβάλ από το 2021, που ελπίζουν θα αρχίσουν να είναι ζωντανά και πάλι, και όχι virtual. Και κάνουν όνειρα να μοιραστούν τη σκηνή με τους Arcade Fire, «αν και δεν θα είχαμε αντίρρηση και για τους Radiohead» όπως ομολογεί ο Νίκος Βίττης.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το συγκρότημα στη σελίδα τους στο YouTube, στο Facebook Mato Grosso band, να ακούσετε τη μουσική του πρώτου τους cd στο Spotify και να ενημερώνεστε για νέα τραγούδια και live από τη σελίδα τους http://matogrosso.eu/about

Δείτε επίσης εδώ τη συμμετοχή των Mato Grosso στο τελευταίο Zero Waste Festival καθώς και εδώ κάποια αποσπάσματα από live εμφανίσεις τους.

Εμείς εδώ στο All4fun ανυπομονούμε για τα νέα κομμάτια του γκρουπ και ελπίζουμε να τους δούμε σύντομα σε νέες live εμφανίσεις.

Δώρα Μπαρουτάκη, 8/6/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Άρθρα